Molybdeen: tekort, eigenschappen, voeding en effecten

Molybdeen: tekort, eigenschappen, voeding en effecten Molybdeen: wat zijn de eigenschappen en effecten? Molybdeen is een essentieel mineraal, die betrokken is bij de vorming van verschillende enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Ook speelt molybdeen een rol bij de normale groei en ontwikkeling, en kan het bloedarmoede (anemie), tandbederf en impotentie te voorkomen. Belangrijke voedingsbronnen van molybdeen zijn brood en graanproducten, tarwekiemen, boekweitgraan, zonnebloempitten, peulvruchten, noten en melk.

Mineraal spoorelement molybdeen


In brood zit molybdeen / Bron: Martin SulmanIn brood zit molybdeen / Bron: Martin Sulman

Molybdeen: kernpunten

  • Molybdeen is een spoorelement waarover nog relatief weinig bekend is.
  • Molybdeen is in kleine hoeveelheden nodig voor het lichaam.
  • Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf maken.
  • Belangrijke voedingsbronnen van molybdeen zijn brood en graanproducten, peulvruchten, noten en melk.

Molybdeen: eigenschappen en functie

Molybdeen is een essentieel mineraal spoorelement, dat in zeer kleine hoeveelheden betrokken is bij de vorming van verschillende enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Ook is molybdeen een onmisbaar onderdeel bij de normale groei en ontwikkeling, en kan het bloedarmoede, tandbederf en impotentie te voorkomen. Molybdeen werkt samen met vitamine B2 om ijzer op te nemen in hemoglobine (een eiwit dat in het bloed voorkomt en het een rode kleur geeft), en het ondersteunt de productie van rode bloedcellen. Ook helpt dit spoorelement bij de opname van zuurstof in de rode bloedcellen.

Molybdeen in voeding

Belangrijke voedingsbronnen van molybdeen zijn brood en graanproducten, tarwekiemen, boekweitgraan, zonnebloempitten, peulvruchten, noten en melk. Andere goede bronnen van molybdeen zijn sojaolie, eieren, lever, wijn en orgaanvlees.

Het molybdeengehalte van plantaardige producten zoals aardappelen, erwten en bladgroenten, is afhankelijk van de bodem waarop ze zijn geteeld.

Gevolgen en effecten van een tekort aan molybdeen

Een tekort aan molybdeen kan diverse klachten veroorzaken, zoals:
  • prikkelbaarheid;
    Zonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabellZonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabell
  • tandbederf;
  • bloedarmoede door inefficiënte ijzeropname;
  • onregelmatige hartslag;
  • onvermogen om purine naar urinezuur om te zetten;
  • slokdarmkanker; en
  • impotentie of afname van de seksuele potentie bij mannen.

Gevolgen van een teveel molybdeen

Molybdeen-deficiëntie is uiterst zeldzaam en is alleen vastgesteld in de aanwezigheid van andere ernstige aandoeningen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het lichaam via de voeding te veel molybdeen binnenkrijgt. Een overschot aan molybdeen kan leiden tot extra koperverlies via de urine. Er zijn als gevolg van een overmatig gebruik van molybdeen bij de mens geen andere negatieve effecten gevonden. Volgens het Voedingscentrum had een overschot molybdeen bij proefdieren gevolgen voor de voortplanting en voor de ontwikkeling van het ongeboren dier.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

De Nederlandse Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor molybdeen. De geschatte veilige en adequate inname van molybdeen is ongeveer 75 tot 240 ug per dag bij volwassenen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…
Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?Witte bonen in tomatensaus zijn een welgezien gerecht in Nederland. Witte bonen zijn gezond, maar hoe zit het met de com…
Molybdeen: Het elementMolybdeen: Het elementDe naam molybdeen is afgeleid van molubdaina, het Griekse woord voor lood of op lood gelijkend, vanwege de uiterlijke ov…
Beauty: Mooier worden met mineralenBeauty: Mooier worden met mineralenLangzaam maar zeker raken de pluspunten van mineralen wat meer bekend, maar het houdt niet over. Toch worden er kapitale…

Linolzuur. Gezond of ongezond?Linolzuur. Gezond of ongezond?We horen het al jaren en jaren aan. Linolzuur helpt een te hoog cholesterol-gehalte te verlagen, en Becel helpt ons daar…
Natriumtekort: symptomen van tekort aan natrium en voedingNatriumtekort: symptomen van tekort aan natrium en voedingNatriumtekort symptomen bestaan vooral uit spierkrampen en spierzwakte. Natrium is een belangrijk onderdeel van keukenzo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/jjovanotti
  • http://www.voedingscentrum.nl
  • http://www.medicineonline.com
  • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/susabell
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.