Sydenham’s chorea: Neurologische bewegingsstoornis

Sydenham’s chorea: Neurologische bewegingsstoornis Sydenham’s chorea is een voorbijgaande neurologische aandoening die vooral kinderen en jongvolwassenen treft. De patiënt maakt hierbij allerlei kronkelige en onwillekeurige bewegingen met de spieren van de armen, de benen, de romp en het gezicht. Dit zorgt voor diverse mentale en fysieke problemen. De bewegingsonrust wordt ondersteunend behandeld met rust en medicatie. De meeste patiënten herstellen goed en spontaan, maar af en toe komen complicaties voor.

Synoniemen

  • Sydenham’s chorea is ook bekend als
  • chorea infectiosa
  • chorea minor
  • chorea rheumatica
  • chorea sancti viti
  • chorea van Sydenham
  • de Sint-Vitusdans
  • reumatische chorea

Epidemiologie van ziekte: Vaak bij kinderen

Circa 1 op de 50.000 kinderen lijdt aan chorea van Sydenham. De neurologische aandoening komt voornamelijk voor bij meisjes tussen de zes en vijftien jaar. Kinderen jonger dan vijf jaar en volwassenen zijn zelden gerapporteerd. Door verbeterde hygiënische omstandigheden en het gebruik van antibiotica om streptokokkeninfecties te behandelen, zijn de aandoeningen reumatische koorts en bijgevolg ook Sydenham’s chorea zeldzaam in Europa. De ziekte komt echter nog steeds voor in ontwikkelingslanden. De aandoening treft mensen van alle rassen en etnische groepen.

Oorzaken: Meestal na bacteriële infectie

Een streptokokkeninfectie (bacteriële infectie met streptokokkenbacteriën) is de belangrijkste oorzaak van Sydenham’s chorea. Ongeveer de helft van de patiënten krijgt met de ziekte te maken binnen enkele weken tot maanden na een keelontsteking of reumatische koorts. Sydenham’s chorea treedt vaak op in combinatie met acute polyartritis (ontsteking van meerdere gewrichten) en/of endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart). De willekeurige, kronkelige bewegingen van chorea zijn het gevolg van een auto-immuunreactie op de bacterie die interfereert met de normale functie van een deel van de hersenen (de basale ganglia) dat motorische bewegingen regelt.

Symptomen: Onwillekeurige bewegingen

Sommige kinderen hebben enkele weken voordat de symptomen beginnen, last van keelpijn, maar de aandoening kan ook tot zes maanden nadat de koorts of infectie is verdwenen optreden. De symptomen starten meestal geleidelijk in een paar weken tijd, maar bij sommige patiënten ontstaan de symptomen plotseling en tegelijk. De patiënt is prikkelbaar en emotioneel labiel. Sydenham’s chorea kenmerkt zich door milde tot ernstige zenuwachtige, onrustige, snelle, onregelmatige en doelloze onwillekeurige bewegingen van de armen en benen, de romp en de gezichtsspieren. Spierzwakte, struikelen en vallen, onduidelijke spraak, concentratieproblemen en schrijfproblemen kunnen optreden. Soms is slechts één lichaamszijde getroffen door de bewegingen. Een minderheid van de patiënten raakt in de war (verwardheid). Gedragsproblemen, hoofdpijn, hartproblemen en gewrichtsproblemen zijn andere mogelijke tekenen van de ziekte. Koorts is ongebruikelijk bij de neurologische aandoening. Een filmpje van een kind met deze aandoening toont de mogelijke bewegingen.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van Sydenham’s chorea wordt gesteld op basis van de identificatie van nieuwe beginnende choreabewegingen, een gedetailleerde patiëntengeschiedenis en een grondig klinisch onderzoek. Daarnaast wil de arts weten of de patiënt eerder een streptokokkeninfectie heeft gehad. Hiervoor kan een keeluitstrijkje worden genomen. Een bloedonderzoek toont streptokokkenantistoffen (ASO, anti-DNAseB). In sommige gevallen is een beeldvormend onderzoek, zoals een MRI-scan, nodig om andere oorzaken uit te sluiten. Meestal is de beeldvorming van de hersenen normaal bij Sydenham’s chorea. Verder is een hartonderzoek nodig om tekenen van endocarditis op te sporen.

Behandeling van Sydenham’s chorea

Een effectief bewezen behandeling voor Sydenham’s chorea bestaat niet. Bedrust is voldoende wanneer actieve bewegingen optreden. Medicijnen kunnen de bewegingsonrust onderdrukken. Als de bewegingen zo ernstig zijn dat rust moeilijk is, kunnen verdovende geneesmiddelen zoals barbituraten (oudere klasse van geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken) of benzodiazepinen nodig zijn. Daarnaast worden vaak anti-epileptica voorgeschreven. De patiënt moet tot slot fenoxymethylpenicilline (een soort antibioticum) nemen tot de leeftijd van twintig jaar om een herhaling van de symptomen te voorkomen.

Prognose van neurologische aandoening

Het herstel van de ziekte vindt doorgaans spontaan plaats binnen drie tot zes weken, hoewel sommige kinderen pas binnen enkele maanden herstellen. De meeste kinderen herstellen spontaan en volledig, maar soms blijft neurologische restschade aanwezig, waardoor de patiënt ondanks de behandeling nog kampt met bewegingsproblemen.

Complicaties van bewegingsstoornis

Hartcomplicaties komen zelden voor, meestal in de vorm van endocarditis. Bij ongeveer één op de drie kinderen met de ziekte komt Sydenham’s chorea terug, meestal anderhalf tot tweeënhalf jaar na de eerste aanval. Sydenham’s chorea kan bovendien tijdens de zwangerschap terugkeren of zich presenteren als chorea gravidarum. Verder hebben kinderen met terugkerende klachten meer kans om later in het leven abrupt last te krijgen van een obsessief-compulsieve stoornis (OCS: psychische aandoening met obsessie en dwanghandelingen), attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD: moeite met aandacht en controle van energie), ticstoornissen en een autismespectrumstoornis (autisme: problemen met sociale interactie, communicatie en gedrag).

Preventie

Preventie van Sydenham’s chorea omvat het voorkomen van streptokokkeninfecties door goede hygiëne en tijdige behandeling van keelpijn met antibiotica. Regelmatige medische controles en follow-ups zijn belangrijk voor patiënten met een geschiedenis van reumatische koorts of andere streptokokkeninfecties. Voor patiënten die al symptomen van chorea vertonen, kan tijdige medische interventie de ernst van de aandoening verminderen en mogelijke complicaties helpen voorkomen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chorea van Sydendam en chorea van HuntingtonChorea van Sydendam en chorea van HuntingtonChorea is een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Hierdoor ontstaat er samentrekkingen in spiergroepen met onw…
Ziekte van Huntington: oorzaak, symptomen, behandelingZiekte van Huntington: oorzaak, symptomen, behandelingDe ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening van de hersenen met als kenmerken: onwillekeurige bewegingen, verst…
Reumatische koorts: Complicatie van streptokokkeninfectieReumatische koorts: Complicatie van streptokokkeninfectieReumatische koorts is een aandoening die tot stand komt als complicatie van een onbehandelde infectie met streptococcus…
Bewegingsstoornis en bewegingswetenschappenBewegingsstoornis en bewegingswetenschappenBewegingsstoornis: oorzaak, gevolg, behandeling. Een bewegingsstoornis wordt vanuit het zenuwstelsel veroorzaakt. Hierdo…

Ooglidaandoeningen: Oorzaken van problemen aan oogledenOoglidaandoeningen: Oorzaken van problemen aan oogledenDe oogleden bieden bescherming aan de ogen en houden het oogoppervlak vochtig. Tal van problemen aan de oogleden ontstaa…
Hersentrauma: Hoofdletsel door trauma met veel symptomenHersentrauma: Hoofdletsel door trauma met veel symptomenBij een hersentrauma ontstaat een hoofdletsel dat leidt tot schade aan de hersenen. Deze schade kan een breed scala aan…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 november 2017:
  • Chorea van Sydenham, http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/beweging/sydenham.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Sydenham Chorea Information Page, https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Sydenham-Chorea-Information-Page
  • Sydenham chorea, https://medlineplus.gov/ency/article/001358.htm
  • Sydenham Chorea, https://rarediseases.org/rare-diseases/sydenham-chorea/
  • Sydenham’s Chorea, https://www.youtube.com/watch?v=-Os3T6Yz7w0
  • TRAUMATIC BRAIN INJURY, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1162-1163
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.