Zesde ziekte: symptomen & besmettelijk kind en volwassenen
De zesde ziekte is een milde vlekjesziekte en wordt veroorzaakt door het herpesvirus (type 6 en 7). Meestal treedt de ziekte op bij kinderen van 6 maanden tot 3 jaar. de zesde ziekte wordt daarom als kinderziekte beschouwd. De zesde ziekte begint bij zuigelingen en peuters vaak met een plotselinge opkomende hoge koorts, die drie tot vijf dagen duurt. Binnen 12-24 uur nadat er koorts uitbrak, verschijnt er huiduitslag, vooral op de romp, maar soms ook in het gezicht. Het gaat om kleine, lichtrode vlekjes. Deze vlekjes jeuken niet en verdwijnen binnen enkele dagen.
Huiduitslag bij de zesde ziekte /
Bron: Emiliano Burzagli, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wat is de zesde ziekte of roseola?
De zesde ziekte wordt ook wel driedaagse koorts genoemd en de Latijnse benaming is exanthema subitum of roseola infantum, ook wel kortweg roseola. De zesde ziekte is een milde vlekjesziekte —de aandoening gaat gepaard met
huiduitslag— en wordt veroorzaakt door een virus. Het is over het algemeen vrij onschuldig en komt het meest voor bij kinderen van 6 maanden tot 2 jaar. Het komt zelden voor bij kinderen ouder dan vier jaar. De gemiddelde leeftijd waarop een kind geïnfecteerd raakt is wanneer hij 9 maanden oud is. Oudere kinderen, tieners en volwassenen worden veel minder vaak besmet. Dat komt doordat ongeveer 77% van de volwassenen deze ziekte reeds als kind hebben gehad en dus niet opnieuw ziek kunnen worden.
Oorzaken van zesde ziekte of roseola
De zesde ziekte wordt veroorzaakt door twee veel voorkomende
herpesvirussen (HHV-6 en HHV-7). De virussen behoren tot de familie van de herpesvirussen, maar ze veroorzaken niet de bekende
koortslip of genitale infecties die
herpes simplex virussen kunnen veroorzaken. De virussen worden verspreid door kleine druppeltjes vocht uit de neus en keel van de besmette mensen. Deze druppeltjes worden verspreid door middel van praten, niezen of hoesten. De incubatietijd, dat wil zeggen de periode tussen de blootstelling aan het virus en het tijdstip dat de eerste symptomen zich openbaren, is 9 tot 10 dagen.
Symptomen zesde ziekte /
Bron: M Davis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Symptomen van de zesde ziekte of roseola
Verschijnselen
De tekenen en symptomen de zesde ziekte variëren en zijn afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. De zesde ziekte begint bij zuigelingen en peuters vaak met een
plotselinge opkomende hoge koorts (39 tot 40,5 °C), die drie tot vijf dagen duurt, maar in sommige gevallen ook langer. De koorts eindigt even plotseling als ze begonnen is. Bovendien hebben ze last van prikkelbaarheid,
oorpijn,
zere keel, gezwollen klieren in hals en nek,
loopneus, en eventueel milde
diarree. Binnen 12-24 uur nadat er koorts uitbrak, verschijnt er huiduitslag, vooral op de romp, maar soms ook in het gezicht. Het gaat om kleine, lichtrode vlekjes. Deze vlekjes jeuken niet en verdwijnen meestal binnen één of twee dagen.
Symptomen zesde ziekte bij oudere kinderen
Oudere kinderen hebben meer kans op een ziekte die gekenmerkt wordt door een aantal dagen hoge koorts en eventueel een loopneus en diarree. Ze krijgen minder vaak huiduitslag als de koorts afneemt.
Besmettelijkheid
Het is onbekend hoelang de besmettelijke periode van de zesde ziekte duurt, maar waarschijnlijk is de ziekte besmettelijk tot het moment dat de uitslag is verdwenen.
Onderzoek en diagnose
Lichamelijk onderzoek
De diagnose van roseola kan gesteld worden op basis van de typische huiduitslag of, in sommige gevallen, door een
bloedonderzoek waarbij de arts de antilichamen tegen roseola controleert.
Differentiële diagnose
De symptomen van de zesde ziekte lijken soms op die van
mazelen,
rode hond of een pneumokokkeninfectie.
Zorg ervoor dat het kind voldoende rust krijgt /
Bron: Kheinz, PixabayBehandeling van roseola of zesde ziekte
Algemene maatregelen
Het is belangrijk dat het kind voldoende te drinken krijgt om uitdroging te voorkomen. Vooral zuigelingen dehydreren gemakkelijk. De koorts kan worden behandeld met
paracetamol of
ibuprofen. Geef geen aspirine aan iemand jonger dan 20 jaar, aangezien dat een verhoogd risico geeft op het Reye-syndroom. De uitslag verdwijnt zonder medische behandeling.
Rust
Voorts is het belangrijk dat het zieke kind voldoende rust krijgt. Dunne loszittende kleding is aan te bevelen, zodat het lichaam de overtollige warmte kan kwijtraken.
Prognose
De aandoening is goedaardig en verdwijnt spontaan. Een paar kinderen kunnen echter koortsstuipen krijgen. Heel soms kan bij immuungecompromitteerde kinderen de infectie terugkeren. De meeste kinderen hebben geen restverschijnselen en hebben een uitstekende prognose.
Complicaties
Een complicatie die soms kan optreden door de snel stijgende temperatuur zijn
koortsstuipen.
Preventie: hoe voorkom je deze sluimerende kinderziekte?
De zesde ziekte, of exanthema subitum, komt vooral voor bij jonge kinderen en verschijnt vaak onverwacht met hoge koorts, gevolgd door uitslag zodra de koorts afneemt. Het virus dat deze ziekte veroorzaakt, het humaan herpesvirus type 6 (HHV-6), is zeer besmettelijk. Er is geen specifieke manier om het volledig te voorkomen, maar er zijn enkele eenvoudige stappen die helpen de verspreiding te beperken.
Goede hygiëne is je sterkste wapen
Net als bij veel besmettelijke ziekten is handen wassen essentieel. Zorg ervoor dat kinderen regelmatig hun handen wassen, vooral na niezen, hoesten of voor en na het eten. Het virus verspreidt zich via speeksel, dus het vermijden van direct contact met iemand die ziek is, kan de kans op infectie verkleinen.
Houd afstand bij symptomen
Kinderen met de zesde ziekte zijn vaak besmettelijk tijdens de koortsperiode, nog voordat de uitslag optreedt. Houd je kind daarom thuis van school of kinderopvang zodra de koorts begint. Dit helpt om verspreiding naar andere kinderen te voorkomen.
Versterk het immuunsysteem
Een gezond, gevarieerd dieet ondersteunt een sterk immuunsysteem. Voldoende slaap en beweging dragen hier ook aan bij, zodat het lichaam beter in staat is om virale infecties te bestrijden.
Lees verder