De geneeskracht van avocado

De geneeskracht van avocado De avocadoboom groeit van oorsprong in Mexico en Midden-Amerika. De boom is familie van de laurier-, kamfer- en kaneelboom. Avocado wordt gedurende een groot aantal millennia gebruikt in de Inca-cultuur. De oudste bewijzen van menselijk gebruik van de avocado stammen van 10.000 jaar voor Christus. In de 16e eeuw kwam de Spanjaard Martín Fernández de Enciso als eerste Europeaan in aanraking met de avocado. De naam avocado werd waarschijnlijk het eerst opgeschreven door Hans Sloane, in het Engels. In 1750 werd de avocadoboom in Indonesië geïntroduceerd. Daarna werd de boom ingevoerd in alle tropische landen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Avocado´s / Bron: Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Avocado´s / Bron: Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Vitaminen in avocado

In een avocado zit een grote hoeveelheid vitaminen. Pantotheenzuur of vitamine B5 is het meest vertegenwoordigd in deze tropische vrucht. In 100 gram avocado zit 28% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine B5. Pirydoxine of vitamine B6 en foliumzuur of B11 zitten beide met 20% van de ADH in deze vrucht. Vitamine C en vitamine K zitten voor 17% van de ADH in het avocadootje. Vitamine E volgt met 14%, B3 met 11%, B2 met 10% wen vitamine A en B1 zitten elk met 5% van de ADH in deze groene, smeuïge vrucht.

Mineralen in avocado

Avocado´s aan de boom / Bron: Leoadec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Avocado´s aan de boom / Bron: Leoadec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een ons avocado bevat 21% van de ADH aan koper, 10% aan kalium en ijzer, magnesium en fosfor zitten alle drie met 7% van de ADH erin. De ADH-percentages voor mangaan en zink zijn 6%. Al met al kun je stellen dat er een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen in de avocado zit, maar dat niet één type er speciaal bovenuit steekt. Je mag er vanuit gaan dat de meeste avocado´s die op de markt zijn meer wegen dan 100 gram; sommigen exemplaren kunnen 300 tot 700 gram wegen. Met het eten van slechts één grote avocado krijgt de mens voldoende vitamine B5, B5, B11, C, K en koper binnen!

Gezonde vetten

Op het gebied van fytonutriënten mag je de avocado roemen om zijn verscheidenheid in vitaminen en mineralen, maar veel belangrijker is het feit dat er veel uiterst gezonde vetten in zitten. Avocado´s bevatten maar 16% verzadigde vetzuren; de rest is onverzadigd. Bovendien beschikt deze gezonde vrucht over omega 3 en nog meer over omega 6 en omega 9 vetten.

Naamgeving

In het Latijn wordt avocado Persea americana genoemd. Avocado is een Spaanse schrijfwijze van het oorspronkelijk woord uit de Aztekentaal. In vrijwel alle talen lijkt het woord avocado op advocaat en wordt als alternatieve naam de vrucht advokaatpeer genoemd. Persea was een naam die aan veel vruchten werd gegeven in wat in de 17e eeuw West-Indië werd genoemd, het huidige Noord- en Zuid-Amerika. Americana werd gegeven aan alle producten uit America of Amerika. Overigens is de naam Amerika afkomstig van zijn ontdekker Amerigo Vespucci. Normaliter worden de achternamen gebruikt om een eerbetoon te geven aan een persoon maar de naam Vespucci was minder gemakkelijk te latiniseren. In ieder geval had het niet veel gescheeld of we hadden nu van Noord- en Zuid-Vespuccica gesproken.

Werkzame stoffen

Van de avocadoboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden alleen de vrucht, ook avocadopeer genoemd, gebruikt. In de vrucht zitten vooral vetten. Zoals het omega 9 vetzuur oleïnezuur, palmitinezuur, linolzuur, lecithine de hierboven beschreven vitaminen en mineralen en plantaardige proteïnen.

Avocado helpt herstel

Avocado´s zijn zo rijk aan voedingsstoffen dat het wordt aangeraden ze te eten om aan te sterken. Herstellende en zieke mensen kunnen hun genezingsproces vlotter laten verlopen door zich tegoed te doen aan deze tropische fruitsoort met hoge complete voedingswaarde. Avocado´s bevatten meer vitamine D dan eieren en roomboter. Vitamine D is nodig voor de botopbouw en ter preventie van osteoporose. De uitzonderlijk hoge voedingswaarde geeft de avocado medicinale kwaliteiten waardoor het kan
Bloemen aan de avocadoboom / Bron: B. Navez, Bff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemen aan de avocadoboom / Bron: B. Navez, Bff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
worden ingezet bij:
  • Herstel van ziekenbezoek,
  • Herstel van een operatie,
  • Herstel van een langdurige ziekte,
  • Preventie van osteoporose.

In de volksgeneeskunde wordt een puree van avocado aangebracht op psoriasis.

Avocado als diureticum

Avocado behoort tot de diuretische fruitsoorten; dat zijn fruitsoorten die de nieren stimuleren om beter te werken waardoor urinezuur sneller uit het lichaam wordt gevoerd. Urinezuur is de oorzaak van jicht, Vandaar dat avocado goed werkt om de oorzaak van deze vervelende en pijnlijke aandoening weg te nemen. Derhalve kan een fytotherapeut tot het besluit komen het groenkleurige vruchtvlees van de avocadopeer voor te schrijven bij:
  • Artritis urica of jicht,
  • Hyperuricemie of te hoog urinezuurgehalte.

Avocado bij hart- vaatziekten

Avocado beschermt bij hart- en vaataandoeningen. Dat komt onder andere omdat er veel antioxidanten in deze vrucht zitten. Antioxidanten voorkomen aderverkalking, waarvan algemeen bekend is dat het de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat een avocadootje veel mono-onverzadigde vetzuren, die onder andere ook in olijfolie voorkomen. Van deze vetzuren is bekend dat mensen die het veel eten aanzienlijk minder last krijgen van hart- en vaatproblemen.

Overige medicinale werkzaamheden avocado

  • De vitaminen A, E en het vitamine B-complex zijn samen met lecithine goed bij stressproblemen.
  • Deze vitaminen en lecithine kunnen ook de vruchtbaarheid doen toenemen en impotentie afnemen..
  • De gezonde vetten en vitamine A, D en E kunnen eczeemperikelen laten verdwijnen.
  • Vitamine B6 is bij uitstek geschikt om stemmingswisselingen bij PMS te verhelpen.

Uitwendig gebruik van avocado-olie

Behalve avocado is avocado-olie erg gezond. Je kunt de olie eten of gebruiken om in te bakken. Deze olie kan eenmalig verhit worden. In de fytotherapie wordt avocado-olie uitwendig gebruikt. Uiteraard heeft de olie hydraterende eigenschappen en daarnaast bevordert avocado-olie de collageensynthese doordat er vitamine A en E in zit. Verbeterde collageensynthese betekent dat de huid verjongd wordt. Bovendien werkt avocado-olie ontstekingswerend. Omdat het een hoog penetratievermogen heeft wordt het gebruikt als anti-rimpelmiddel. Als klap op de vuurpijl is het een verzachtend middel dat droge en schilferende huid tegen gaat. Hierdoor is het een perfect middel bij droog eczeem en andere huidontstekingen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is avocado gezond?Is avocado gezond?Is avocado gezond? Ja, deze fruitsoort is erg goed voor uw gezondheid. Meer dan gezond zelfs! Avocado bevat namelijk een…
Avocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocadoAvocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocadoAvocado's, de vruchten van de avocadoboom (Persea americana), zijn beroemd om hun rijke voedingswaarde en veelzijdigheid…
Operatie Live, openhartoperatieOperatie Live, openhartoperatieJan Slagter, oprichter van omroep MAX, besluit in 2010 een openhartoperatie live op televisie uit te zenden. De reacties…
Hoe maak je chunky guacamole? Het recept!Hoe maak je chunky guacamole? Het recept!Hoe maakt je lekkere chunky guacamole? Het recept vind je hier. Guacamole is een lekkere dipsaus voor bijvoorbeeld dorit…

Voedingssupplementen voor iedereen?Voedingssupplementen voor iedereen?Volgens velen levert ons dagelijks voedsel voldoende voedingsstoffen op om gezond te kunnen leven en is het gebruik van…
Tekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandelingTekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandelingFoliumzuur of vitamine B11 is een stof die voorkomt in de voeding die we innemen. Bij een gebrek aan deze vitamine B11 k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: B.navez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.nutrition-and-you.com/avocados.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Avocado
  • http://www.etymonline.com/index.php?search=persea+americana
  • Afbeelding bron 1: Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Leoadec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: B. Navez, Bff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Ano, 02-06-2015
Dik word je inderdaad niet van avocado's, maar het is een even grote mythe dat je dik word van suiker, witmeelproducten en fastfood. Geen enkel product kan je dik maken, meer eten dan je verbruikt maakt je dik, of je nu te veel eet van groenten of van chocolade, je zal evenveel aankomen. Voor je gezondheid is het natuurlijk wel belangrijk gezond te eten, maar voor je gewicht maakt het niet uit.

En ik spreek uit ervaring aangezien ik een eetstoornis gehad heb en heel fout om heb omgegaan met eten, ik ben nooit meer/minder aangekomen/afgevallen van ongezond of gezonde voeding zolang de calorieën gelijk waren. Reactie infoteur, 14-06-2015
Ano,
Deze waarheid geldt voor jou maar niet in het algemeen. Iedereen wordt over het algemeen dik van suiker, witmeelproducten en fastfood. Calorieën tellen is grote onzin. Het gaat erom waar de calorieën vandaan komen. Een calorie uit een patatje telt totaal anderrs mee dan een calorie uit een appel. Het is goed dat je je opmerking plaatst over calorieën want het wordt tijd dat ik een artikel schrijf over de caloriemythe.

Wat een belangrijk mechanisme is van obesitas of dik worden, is de status van de lever. Soms is de lever door vervetting (bv door suikergebruik) niet meer in staat goed te functioneren. Dan blijven er te veel gifstoffen achter in het lichaam. Deze kunnen schade veroorzaken. Gelukkig heeft het lichaam een adequaat verdedigingsmechanisme. Het lichaam kapselt de gifstoffen in vet. Vetlagen van mensen met obesitas zijn in feite niets anders dan gifstoffen en vetten die ze inkapselen.

Dat jij of andere mensen niet dik worden van suiker, komt waarschijnlijk omdat de lever nog steeds in optimale conditie is. Een lever verslechtert snel in conditie door overmatig gebruik van tabak, alcohol, witmeelproducten, suiker, transvetten en fastfood.

Met gifstoffen worden bedoeld pesticiden, transvetten, synthetische E-nummers, zware metalen, fijnstof, plasticvervuiling uit verpakkingen en dergelijke. Gifstoffen kunnen echter ook gewoon in chocolade zitten. Neem bijvoorbeeld het product vanilline, wat gemaakt wordt van steenkolenteer. Dat is een product waarvan men ook wegen maakt. Een andere gifstof in chocolade is het feit dat elke chocola kakkerlakken als ongedierte bevat. Er is een wettelijk toegestaan percentage van kakkerlakken dat in cacao mag zitten. Het feit dat deze gifstoffen in westerse voeding zit, draagt bij aan het ontstaan van welvaartsziekten.

Ik neem aan dat je op de hoogte bent van het feit dat in het westen men thans te maken heeft met een obesitasepidemie en dat dit komt door het eten van suiker, witmeelproducten en fastfood?
Thomas Dijkman

Paco Philips, 25-08-2014
Als ontbijt op een toast: neem een avocado, snij hem in twee haal het vruchtvlees eruit en meng dat met een koffielepel
vanillesuiker, een beetje kaneel en een soeplepel citroen, plet dit allemaal samen en leg een dikke lag op een verse toast.
Een avocado is goed voor twe toasts. Ik eet dat elke dag als eontbijt met daarna een banana en een glas cocosmelk,
heerlijk en gezond. Dit heb ik eens uitgeprobeerd en vond zo een heerlijk ontbijt uit. Smakelijk Reactie infoteur, 27-08-2014
Goede tip alleen dat vanillesuiker zie ik niet zo zitten, dat is iets minder gezond volgens mij.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.