Ylang ylang: gezondheidsvoordelen & toepassingen van de olie
Ylang ylang is een Aziatische medicinale plant. De etherische olie wordt gemaakt van diepgele bloemen en heeft een positief effect op lichaam, geest en ziel. De term ylang ylang komt van het Maleis dat 'bloem der bloemen' betekent. Ylang ylang olie bevordert de afgifte van verschillende hormonen, waaronder serotonine. Als er een gebrek aan serotonine in het lichaam is, leidt dit tot innerlijke rusteloosheid, nervositeit en kan het zelfs leiden tot depressie. Ylang ylang is ook van invloed op enkefaline, een hormoon dat fungeert als een neurotransmitter waarmee neuronen kunnen communiceren. Enkefaline is een endogeen analgeticum (pijnstiller) dat zeer nauw verwant is aan opiaten. Als er te weinig van dit hormoon wordt vrijgegeven, voel je je prikkelbaar en depressief. Door een verhoogde afgifte van enkefaline, neemt ook je zelfvertrouwen toe en kan je beter presteren.
Wat is ylang ylang?
Ylang ylang is een plant van de Annonaceae-familie. De botanische naam van de plant is Cananga odorata. De naam ylang ylang wordt gebruikt voor de plant en zijn bloemen. Het woord komt uit het Maleis en betekent zoveel als 'bloem der bloemen'.
Voorkomen en groei van de boom
Groei
Ylang ylang is een groenblijvende boom die zeer snel groeit en tot 25 meter hoog kan worden. De schutbladen van de bloemen zijn tongvormig en lang. Zes bladeren omringen een bloem. De binnenste schutbladen hebben een groen-gelige kleur. De bloemen van ylang ylang hebben een intense, zoete en verleidelijke geur. De plant is inheems in zowel Indonesië als de Filipijnen.
Bloei
Jonge bomen tonen witte, later geelgroene bloemen. Pas op hoge leeftijd van de boom worden de bloemen oranjerood. Vooral 's nachts wasemen de bloemen van ylang ylang een sterke en exotische geur uit. Daarom staat de plan ook bekend als 'arfumboom'. Deze geur trekt een aantal motten aan, die nuttig zijn voor de bestuiving. De bloemen zijn relatief groot en kunnen elke dag worden geoogst. Om de ylang ylang-olie te verkrijgen, moeten ze snel worden verwerkt.
Olie
Bovendien kan de olie worden geproduceerd in een tweede destillatieproces. De bloemen en de olie van ylang ylang worden in Azië ook gebruikt in de volksgeneeskunde. Ylang ylang wordt heden ten dage in veel regio's gekweekt ten behoeve van de olieproductie, zoals Madagaskar, Java, Sumatra, Haïti en de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar.
Toepassingen van ylang ylang
Inhoudsstoffen
Ylang ylang bestaat voor 50 tot 60 procent uit sesquiterpenen zoals germacren en uit ongeveer 10 tot 20 procent monoterpenolen zoals linalool. Het bevat ook etherische olie. Het winnen van de etherische olie vindt plaats met 50 kilo ylang ylang bloemen door stoomdestillatie. Sinds de 19e eeuw wordt ylang ylang in de parfumindustrie gebruikt als een geurolie. Bovendien wordt de bloemengeur van de Aziatische plant gebruikt als onderdeel van aromatherapie, een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Het heeft een stimulerend, ontspannend en rustgevend effect.
Hoe te gebruiken?
De essentiële olie kun je aromatisch gebruiken, plaatselijk opbrengen of oraal innemen. Ylang ylang olie wordt drie keer per dag oraal gebruikt. Voor dit doel breng je elke keer 1 tot 3 druppels etherische olie aan op honing of
suiker. Bovendien is de oplossing ervan in alcohol mogelijk. Ook kan het aroma van ylang ylang worden verspreid door speciale geurlampen. De plant kan ook worden gebruikt als cosmetisch product. De geur van ylang ylang is aanzienlijk zwaarder dan andere etherische oliën. Het zoete aroma lijkt op jasmijnbloemen.
Aromatherapie
Bij aromatherapie – waarbij aromatische plantaardige oliën, waaronder essentiële oliën, gebruikt worden om je stemming of lichamelijk welzijn te verbeteren – gaat men ervan uit dat het inhaleren van het aroma van etherische olie van ylang ylang (of het absorberen ervan door de huid) berichten of signalen overbrengt naar een hersengebied dat betrokken is bij het controleren van emoties. Het gaat specifiek om het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren,
motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. Dit hersengebied is ook van invloed op het zenuwstelsel. Voorstanders van aromatherapie suggereren dat etherische oliën een aantal biologische factoren kunnen beïnvloeden, waaronder hartslag, stress, bloeddruk, ademhaling en immuunfunctie.
Waar kun je ylang ylang voor gebruiken?
Binnen de kruidengeneeskunde wordt ylang ylang gebruikt voor de volgende kwalen en klachten:
Gezondheidsvoordelen van ylang ylang
Ylang ylang heeft een positieve werking op de menselijke gezondheid. De etherische olie heeft verschillende gunstige effecten op lichaam, ziel en geest. Ylang Ylang stimuleert de productie van belangrijke chemische boodschappers in het lichaam, zoals endorfine, serotonine en encefaline, die op hun beurt een harmonieus, kalmerend en ontspannend effect hebben. De ideale toepassingsgebieden van ylang ylang zijn rusteloosheid, slapeloosheid,
maag-darmklachten door spanningen en nervositeit. Bovendien is een pijnstillend effect mogelijk.
Ylang ylang gebruiken bij hoge hoge bloeddruk /
Bron: Kurhan/ShutterstockAndere gunstige eigenschappen van de etherische olie zijn de antibacteriële en antidepressieve eigenschappen; het kan helpen bij somberheid en (lichte)
depressie. Ook kan de
bloeddruk worden verlaagd door het gebruik van ylang ylang. Aromatherapie kan gebruikt worden bij stress, prestatiedruk, spanning en rusteloosheid. Ylang ylang heeft ook een verzachtend effect op hartkloppingen,
hyperventilatie,
darminfecties en hoge bloeddruk. Je moet het niet gebruiken als je last hebt van
lage bloeddruk.
Ten slotte is de etherische olie ook geschikt voor de verzorging van de huid, omdat het een hydraterende werking heeft en helpt tegen een
droge of
vette huid. Een ander positief effect is de verlichting van menstruatieproblemen bij vrouwen, zoals menstruatiekrampen.
Dosering ylang ylang-olie
De juiste dosis ylang ylang-olie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd en je algehele gezondheid. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en dat een juiste dosering belangrijk is. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen in de bijsluiter goed opvolgt en raadpleeg bij twijfel of vragen je apotheker of huisarts voor gebruik.
Lees verder