Ylang ylang: gezondheidsvoordelen & toepassingen van de olie

Ylang ylang: gezondheidsvoordelen & toepassingen van de olie Ylang ylang is een Aziatische medicinale plant. De etherische olie wordt gemaakt van diepgele bloemen en heeft een positief effect op lichaam, geest en ziel. De term ylang ylang komt van het Maleis dat 'bloem der bloemen' betekent. Ylang ylang olie bevordert de afgifte van verschillende hormonen, waaronder serotonine. Als er een gebrek aan serotonine in het lichaam is, leidt dit tot innerlijke rusteloosheid, nervositeit en kan het zelfs leiden tot depressie. Ylang ylang is ook van invloed op enkefaline, een hormoon dat fungeert als een neurotransmitter waarmee neuronen kunnen communiceren. Enkefaline is een endogeen analgeticum (pijnstiller) dat zeer nauw verwant is aan opiaten. Als er te weinig van dit hormoon wordt vrijgegeven, voel je je prikkelbaar en depressief. Door een verhoogde afgifte van enkefaline, neemt ook je zelfvertrouwen toe en kan je beter presteren.
Botanische tekening van de Cananga odorata / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening van de Cananga odorata / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is ylang ylang?

Ylang ylang is een plant van de Annonaceae-familie. De botanische naam van de plant is Cananga odorata. De naam ylang ylang wordt gebruikt voor de plant en zijn bloemen. Het woord komt uit het Maleis en betekent zoveel als 'bloem der bloemen'.

Voorkomen en groei van de boom

Groei

Ylang ylang is een groenblijvende boom die zeer snel groeit en tot 25 meter hoog kan worden. De schutbladen van de bloemen zijn tongvormig en lang. Zes bladeren omringen een bloem. De binnenste schutbladen hebben een groen-gelige kleur. De bloemen van ylang ylang hebben een intense, zoete en verleidelijke geur. De plant is inheems in zowel Indonesië als de Filipijnen.

Bloei

Jonge bomen tonen witte, later geelgroene bloemen. Pas op hoge leeftijd van de boom worden de bloemen oranjerood. Vooral 's nachts wasemen de bloemen van ylang ylang een sterke en exotische geur uit. Daarom staat de plan ook bekend als 'arfumboom'. Deze geur trekt een aantal motten aan, die nuttig zijn voor de bestuiving. De bloemen zijn relatief groot en kunnen elke dag worden geoogst. Om de ylang ylang-olie te verkrijgen, moeten ze snel worden verwerkt.

Olie

Bovendien kan de olie worden geproduceerd in een tweede destillatieproces. De bloemen en de olie van ylang ylang worden in Azië ook gebruikt in de volksgeneeskunde. Ylang ylang wordt heden ten dage in veel regio's gekweekt ten behoeve van de olieproductie, zoals Madagaskar, Java, Sumatra, Haïti en de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar.

Legenda
A. Madagaskar
B. Java
C. Sumatra
D. Hati
E. Comoren


Toepassingen van ylang ylang

Ylang ylang wordt gemaakt van de bloemen / Bron: Ks.mini, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ylang ylang wordt gemaakt van de bloemen / Bron: Ks.mini, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoudsstoffen

Ylang ylang bestaat voor 50 tot 60 procent uit sesquiterpenen zoals germacren en uit ongeveer 10 tot 20 procent monoterpenolen zoals linalool. Het bevat ook etherische olie. Het winnen van de etherische olie vindt plaats met 50 kilo ylang ylang bloemen door stoomdestillatie. Sinds de 19e eeuw wordt ylang ylang in de parfumindustrie gebruikt als een geurolie. Bovendien wordt de bloemengeur van de Aziatische plant gebruikt als onderdeel van aromatherapie, een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Het heeft een stimulerend, ontspannend en rustgevend effect.

Hoe te gebruiken?

De essentiële olie kun je aromatisch gebruiken, plaatselijk opbrengen of oraal innemen. Ylang ylang olie wordt drie keer per dag oraal gebruikt. Voor dit doel breng je elke keer 1 tot 3 druppels etherische olie aan op honing of suiker. Bovendien is de oplossing ervan in alcohol mogelijk. Ook kan het aroma van ylang ylang worden verspreid door speciale geurlampen. De plant kan ook worden gebruikt als cosmetisch product. De geur van ylang ylang is aanzienlijk zwaarder dan andere etherische oliën. Het zoete aroma lijkt op jasmijnbloemen.

Een Cananga-odorata in Maui / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Een Cananga-odorata in Maui / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Aromatherapie

Bij aromatherapie waarbij aromatische plantaardige oliën, waaronder essentiële oliën, gebruikt worden om je stemming of lichamelijk welzijn te verbeteren gaat men ervan uit dat het inhaleren van het aroma van etherische olie van ylang ylang (of het absorberen ervan door de huid) berichten of signalen overbrengt naar een hersengebied dat betrokken is bij het controleren van emoties. Het gaat specifiek om het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. Dit hersengebied is ook van invloed op het zenuwstelsel. Voorstanders van aromatherapie suggereren dat etherische oliën een aantal biologische factoren kunnen beïnvloeden, waaronder hartslag, stress, bloeddruk, ademhaling en immuunfunctie.

Waar kun je ylang ylang voor gebruiken?

Binnen de kruidengeneeskunde wordt ylang ylang gebruikt voor de volgende kwalen en klachten:

Gezondheidsvoordelen van ylang ylang

Ylang ylang heeft een positieve werking op de menselijke gezondheid. De etherische olie heeft verschillende gunstige effecten op lichaam, ziel en geest. Ylang Ylang stimuleert de productie van belangrijke chemische boodschappers in het lichaam, zoals endorfine, serotonine en encefaline, die op hun beurt een harmonieus, kalmerend en ontspannend effect hebben. De ideale toepassingsgebieden van ylang ylang zijn rusteloosheid, slapeloosheid, maag-darmklachten door spanningen en nervositeit. Bovendien is een pijnstillend effect mogelijk.

Ylang ylang gebruiken bij hoge hoge bloeddruk / Bron: Kurhan/ShutterstockYlang ylang gebruiken bij hoge hoge bloeddruk / Bron: Kurhan/Shutterstock
Andere gunstige eigenschappen van de etherische olie zijn de antibacteriële en antidepressieve eigenschappen; het kan helpen bij somberheid en (lichte) depressie. Ook kan de bloeddruk worden verlaagd door het gebruik van ylang ylang. Aromatherapie kan gebruikt worden bij stress, prestatiedruk, spanning en rusteloosheid. Ylang ylang heeft ook een verzachtend effect op hartkloppingen, hyperventilatie, darminfecties en hoge bloeddruk. Je moet het niet gebruiken als je last hebt van lage bloeddruk.

Ten slotte is de etherische olie ook geschikt voor de verzorging van de huid, omdat het een hydraterende werking heeft en helpt tegen een droge of vette huid. Een ander positief effect is de verlichting van menstruatieproblemen bij vrouwen, zoals menstruatiekrampen.

Dosering ylang ylang-olie

De juiste dosis ylang ylang-olie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd en je algehele gezondheid. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en dat een juiste dosering belangrijk is. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen in de bijsluiter goed opvolgt en raadpleeg bij twijfel of vragen je apotheker of huisarts voor gebruik.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke borstvergroting met borstmaskersBorstmaskers activeren de celvernieuwing, verbeteren de bloeddoorstroming, verstevigen de borsten en zorgen voor een nat…
Wondermiddel tegen rimpels en droge huidWondermiddel tegen rimpels en droge huidZoek je een wondermiddel tegen rimpels, voor droge huid of gecombineerde huid? Etherische oliën zijn de oplossing. Ze zi…
De werking van geuren op lichaam en geestDe werking van etherische oliën is indrukwekkend en veelzijdig. Ze kunnen stimuleren, ontstressen, zorgen voor een goed…
Aromaoliën en hun therapeutische werkingenNieuwe studies hebben bewezen dat Aromatherapie echt genezen kan. U vindt hier de aromaoliën zoals Ylang Ylang, rozemari…

Gipskruid: gezondheidsvoordelen, toepassingen & bijwerkingenGipskruid: gezondheidsvoordelen, toepassingen & bijwerkingenGipskruid is een plant die behoort tot de anjerfamilie en er zijn eenjarige en vaste soorten van. Gipskruid wordt vaak g…
Moringa oleifera: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenMoringa oleifera: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenMoringa oleifera is een boom uit de familie Moringaceae (een familie van tweezaadlobbige planten) en in Europa bekend al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-697/ylang-ylang-oil
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cananga_odorata
 • https://www.bol.com/nl/p/ylang-ylang-olie-10ml-etherische-olie/9200000086390053/#modal_open
 • https://verkenjegeest.com/enkefaline-een-pijnstillende-neurotransmitter/
 • https://www.mijntuin.org/plants/21327-ylang-ylang
 • https://www.emedicinehealth.com/ylang_ylang_oil/vitamins-supplements.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Comoren_(eilandengroep)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cananga_odorata
 • https://www.omicsonline.org/proceedings/effect-of-ylang-ylang-oil-aroma-on-sleep-quality-of-kanchanabhisek-medical-and-public-health-technology-kmpht-colleges-s-70475.html
 • https://www.womenandhealth.org.uk/featured-essential-oil-ylang-ylang/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17980945
 • http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=sesquiterpenen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aromatherapie
 • https://unlimitedhealth.nl/nl/non-food/essentiele-olien/absolute-aroma-s-ylang-ylang-extra-10ml
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Terpeen
 • https://waarzitwatin.nl/stoffen/linalool
 • https://www.heelbewust.com/natural-lifestyle/aroma/essentiele-olien/bio-ylang-ylang-olie
 • https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-ylang-ylang-essential-oil-88793
 • https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils
 • https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/anatomie/limbisch-systeem
 • Afbeelding bron 1: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Ks.mini, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Kurhan/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.