Blind of slechtziend door onverwachte objecten of projecten

Blind of slechtziend door onverwachte objecten of projecten Een ongeval is snel gebeurd en veroorzaakt soms onbedoeld heel wat oogschade. Niet altijd is er een ongeval nodig opdat iemand blind of slechtziend wordt. Zo zijn er tal van onverwachte objecten en projecten die in staat zijn om iemand een tijdelijke of permanente visuele handicap bezorgen. Een fijne gebeurtenis zoals rijden met een botsauto, het eten van vis of het drinken van champagne draait soms plots uit op een drama met oogletsel(s) tot gevolg.

Botsauto's

Jaarlijks blijken een aantal mensen last te hebben van zogenaamde "kermisogen". Kleine gegalvaniseerde splinters komen terecht in de ogen van de botsautobestuurder. De slijper, de stang achterop de botsauto, is de oorzaak van dit oogprobleem. De stang gaat langs het ijzeren net dat boven de botsauto’s hangt. Bij een slecht onderhouden net ontstaan er veel vonken tussen slijper en net en komen er ijzeren deeltjes los.

Champagnekurken

Een knallende champagnekurk zorgt mogelijk voor zwaar oogletsel. De kurk haalt een snelheid van gemiddeld 65 kilometer per uur wat mogelijk een enorme impact heeft op de ogen. In Nederland verliezen jaarlijks enkele mensen een oog door rondvliegende champagnekurken. De kurk veroorzaakt bijvoorbeeld makkelijk een scheuring in het oog. De persoon die de fles opent, houdt deze best onder een hoek van 45 graden van zich af. Daarna neemt hij de kurk stevig vast met de minst sterke hand en vervolgens draait de persoon de fles rustig rond. Als de kurk beweegt, haalt hij deze tot slot zachtjes uit de flessenhals met de duim en vingers.

Das

In 2003 verscheen een interessant artikel in British Journal of Ophtamology. Uit een Britse studie uit 2003 blijkt dat wie een te strak zittende das draagt, een verhoogd risico heeft op het krijgen van glaucoom (medische term voor "verhoogde oogdruk"). Deze verhoogde oogdruk, wat de oogarts meet via een tonometrie, resulteert mogelijk in blindheid bij de patiënt. De strakke dasknoop oefent druk uit op de halsader waardoor de druk verhoogt van het bloed dat naar het hoofd en het oog vloeit. De verhoogde bloeddruk aan de binnenkant van het oog veroorzaakt mogelijk glaucoom.

Decor televisieprogramma's

In 2011 was er even opschudding omtrent het populaire televisieprogramma Blokken op de zender Eén. De videomuur met bewegende blokjes in het nieuwe decor maakte het de kijker lastig want ze werden hierdoor misselijk. Een oogarts gaf de klagers gelijk en meldde dat de hersenen met het scherm tegenstrijdige informatie van de zintuigen krijgen. Kijkers zien namelijk zowel de presentator als de vallende blokjes De optokinetische reflex speelt mee bij dit bewegende decor. Hierbij moet de kijker een inspanning leveren om te focussen op de presentator door de bewegende blokjes. Daarom is het mogelijk dat een kijker duizelig en misselijk is.

Het NOS-journaal kreeg dezelfde kritiek te verwerken bij een te druk, bewegend decor dat geïntroduceerd werd in 2012. Het decor bevat veel kleuren en wisselende filmpjes, verspringt steeds en is moeilijk zichtbaar. Dit bleek voor slechtziende kijkers vooral een probleem te zijn.

Digitaal schoolbord

Het digibord bezorgt sommige kinderen en jongeren oogproblemen. Zo vertelde een jongen uit Steenokkerzeel dat hij steeds een zonnebril draagt tijdens de lessen op school. Hij krijgt hoofdpijn, vermoeide ogen en wordt misselijk omdat het bord migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn) uitlokt. Dit werd bevestigd door het nemen van een CT-scan waaruit bleek dat hij overgevoelig is voor sterk onnatuurlijk licht. Andere kinderen klagen eveneens over een wazig gezichtsvermogen.

Flessenbom

De stoffen in een zelfgemaakte flessenbom met onder andere gootsteenontstopper en snippers aluminiumfolie zorgen voor een chemische verbranding van de ogen (verbrande ogen). Deze onder jongeren populaire flessenbom maakt de ogen van jongeren mogelijk blijvend blind, en daarom zijn ze ten stelligste af te raden.

Flits van camera

In 2015 werd een Chinese baby volledig blind nadat de moeder een close up-foto van de jongen wilde maken. De macula van het jongetje werd beschadigd werd hierdoor volledig blind.

Haarshampoo / Haarverf

In 2003 werd een vrouw tijdelijk blind nadat ze kleurshampoo van L'Oréal gebruikt had. Ze had meteen last van brandende ogen en tranende ogen en na enkele uren was ze blind door beschadiging aan de hoornvliezen door irriterende stoffen in de shampoo. De dame kon gedurende twee dagen niks zien en pas na één week was haar gezichtsvermogen gerecupereerd. L'Oréal erkent dat er bijtende stoffen in de shampoo zitten maar nooit eerder waren er klachten van deze Casting-shampoo. Daarnaast is het de bedoeling om de shampoo niet in contact te laten komen met de ogen en mogelijk heeft de dame volgens L'Oréal de bijsluiter niet grondig genoeg gelezen.

Ook in 2012 kreeg een vrouw een allergische reactie op haarverf van het merk Clairol wat haar tijdelijk blind maakte. Na diverse ziekenhuisopnames herstelde haar gezichtsvermogen.

Mislukt chemie-experiment

In 2010 raakte een leerling van het secundair onderwijs gewond aan het hoornvlies door een mislukt chemie-experiment. De reageerbuis ontplofte recht in het gezicht van de leerling, waardoor het hoornvlies bijna in tweeën werd gesneden.

Redbull

In 2015 werd melding gemaakt van een Ierse dame die door het dagelijks drinken van 28 (!) blikjes Red Bull blind aan het worden was. Ze leed door dit energiedrankje aan zware migraine en hypertensie (verhoogde bloeddruk) en verloor veel van haar gezichtsvermogen.

Vacuümverpakte gerookte forel

De bacterie Clostridium botulinum veroorzaakt botulisme (ernstige infectieziekte door toxine van bacterie). In Duitsland werden in 2001 enkele mensen ziek nadat ze vacuümverpakte gerookte forel hadden gegeten. Botulisme veroorzaakt onder andere diarree, constipatie (verstopping), misselijkheid, een droge mond (xerostomie), slikproblemen en spierverlammingen maar eveneens visusproblemen. De aangetaste personen hadden last van verlamde oogspieren waardoor ze gingen dubbelzien en wazig zien. Ze waren daarnaast extreem lichtgevoelig.

De bacterie bevindt zich in de bodem en meertjes in de buurt van de kust. In principe is bij verse vis met een ononderbroken koeling het risico op botulisme uiterst klein. Maar bacteriën breiden zich uit wanneer de vis te weinig gezouten of gerookt wordt bij het marineren, roken of zouten. Bij vacuümverpakte producten is het risico nog groter. Daarnaast verhogen te hoge bewaar- en transporttemperaturen van meer dan 7°C het risico op botulisme.

Vicks-zalf

In 2008 warmde een man in de microgolf een kop water op met daarin Vicks-zalf. Dit goedje ontplofte en beschadigde het hoornvlies van de man, waardoor de man veel gezichtsproblemen had. Pas na vele behandelingen herstelde het gezichtsvermogen van de man.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks VaporubVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks VaporubBij verkoudheid voelen we ons vervelend en zoeken we verlichting voor onze verkoudheidsklachten. Vicks Vaporub wordt geb…
Het digibord verovert onze scholenHet digibord verovert onze scholenIedereen kent de groene krijtborden uit onze lagereschooltijd. Ze bestaan nog, maar zijn een pak zeldzamer geworden. In…
Albino konijntjes; wat is waar?Albino konijntjes; wat is waar?Over albino konijntjes worden meer verhaaltjes verteld dan over ieder ander konijn. Echter, lang niet al die verhaaltjes…
De computer, vroeger en nuDe computer, vroeger en nuDe computer is vandaag de dag onmisbaar in de dagelijkse maatschappij. Bijna iedereen heeft wel een computer. Heb je gee…

Hoornvliestransplantatie in het oogHoornvliestransplantatie in het oogTijdens een hoornvliestransplantatie of keratoplastiek verwijdert een oogchirurg een gedeelte van het hoornvlies en verv…
Maagkrampen: symptomen en oorzaken van krampen in de maagMaagkrampen: symptomen en oorzaken van krampen in de maagDe term 'maagkrampen' is niet-specifiek en wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een aantal verschillende symptomen o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Daily Mail, HLN, 4 augustus 2015
 • De Standaard, 1 september 2011
 • Het Laatste Nieuws, 21 oktober 2010
 • Het Laatste Nieuws, 26 december 2008
 • Het Laatste Nieuws, 5 september 2003, Dirk COOSEMANS
 • Het Nieuwsblad, 22 mei 2013
 • http://www.dedicon.nl, 4 juni 2012
 • http://www.gezondheid.be, 31 december 2011
 • http://www.leeshetnu.nl, 9 augustus 2015
 • http://www.limburger.nl/article/20150110/REGIONIEUWS01/150109753/1001
 • http://www.nsmbl.nl, 3 maart 2012
 • http://www.Nu.nl, 24 december 2007
 • Ogen en Meer, 8 mei 2001
 • Tros Radar, Uitzending 14-09-2009
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.