Benigne lichenoide keratose: symptomen en behandeling

Benigne lichenoide keratose: symptomen en behandeling Een klein rood plat wratje op de romp of ledematen? Mogelijk heb je last van benigne lichenoide keratose. Benigne lichenoide keratose is een ontstekingsreactie die zich voordoet bij het in regressie gaan van een ouderdomsvlek of ouderdomswrat. Behandeling bestaat uit een actief afwachtend beleid. Indien verwijdering gewenst is, kan cryotherapie (bevriezing), electrocoagulatie (wegbranden) of curettage (wegschrapen) worden overwogen.

Wat is benigne lichenoide keratose?

Benigne lichenoide keratose is een goedaardige (benigne) huidafwijking die vooral voorkomt bij mensen boven de 50 jaar en meestal solitair voorkomt. Het gaat dus vaak om één huidafwijking. Meerdere plekjes in op de zon blootgestelde plekken zijn ook beschreven. Het gaat om een klein rood plat wratje, meestal op de romp of de ledematen (armen/benen). Het wordt vooral gezien bij mensen met een blanke huidskleur. Het wordt beschouwd als een vorm van huidveroudering. De kleur varieert van aanvankelijk roodbruin tot grijsachtig paars-bruin enkele weken of maanden later.

Wie krijgt benigne lichenoide keratose?

Benigne lichenoide keratose ontwikkelt zich meestal bij mensen met een lichte huid in de leeftijd van 30-80 jaar. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Het wordt meestal gezien bij mensen met een blanke huidskleur en zelden bij Aziaten en Afrikanen.

Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is de oorzaak?

Benigne lichenoide keratose is een ontstekingsreactie die zich voordoet bij het in regressie gaan van een lentigo solaris (ouderdomsvlek) of verruca seborroïca (ouderdomswrat). De rode kleur wijst op irritatie als gevolg van krabben of wrijving door kleding. Het is een uiting van inflammatie van een reeds bestaande ouderdomswrat of ouderdomsvlek. Het is niet bekend wat de reactie veroorzaakt, maar triggers zijn kleine trauma's zoals wrijving, medicatie, dermatitis en blootstelling aan zonlicht.

Symptomen: klein rood plat wratje op de romp of ledematen

Vaak gaat het om een solitaire niet jeukende erythemateuze (rode) schilferend plat 'wratje'. Het is natuurlijk geen echt wratje, want wratjes worden veroorzaakt door een virus. Voorkeurslokalisaties zijn de borst, de armen en in mindere mate de hoofd-halsregio.

Hoe wordt benigne lichenoide keratose gediagnosticeerd?

Om huidkanker uit te sluiten, wordt een biopsie genomen. Dit is het wegnemen van een stukje weefsel voor microscopisch onderzoek. De diagnose kan alleen door de patholoog met zekerheid worden gesteld. Een patholoog is een medisch specialist, die met behulp van de microscoop op cel- en weefselmateriaal diagnosen stelt. Het gaat dus bij benigne lichenoide keratose niet om een klinische, maar om een microscopische diagnose.

Nodulair basaalcelcarcinoom: een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, soms met bloedvaatjes / Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Nodulair basaalcelcarcinoom: een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, soms met bloedvaatjes / Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Differentiële diagnose
De volgende aandoeningen kunnen (aanvankelijk) een soortgelijk beeld geven:

Hoe wordt benigne lichenoide keratoses behandeld?

De behandeling is expectatief (afwachtend) en indien verwijdering gewenst is, kunnen de volgende behandelopties worden overwogen:
 • cryotherapie, waarbij de huidafwijking aan het huidoppervlak wordt bevroren;
 • electrocoagulatie, waarbij het plekje wordt weggebrand; en
 • curettage, waarbij de plek met een speciaal instrument weg wordt geschraapt.

Lees verder

© 2016 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Lichenoïde keratose: Donkere huidletsels door zonlichtLichenoïde keratose: Donkere huidletsels door zonlichtLichenoïde keratose (benigne lichenoïde keratose) is een zeldzame huidaandoening waarbij een patiënt goedaardige kleine…
Steelwratje (laten) verwijderenSteelwratje (laten) verwijderenAls je een steelwratje hebt en je hebt hier last van of je vindt het lelijk dan kun je deze laten verwijderen bij de hui…
Help, mijn kind heeft waterwratten!Help, mijn kind heeft waterwratten!Er zijn, helaas, nogal wat ziekten die zich openbaren door vlekjes, bultjes of wratjes. Vaak worden deze verschijnselen…
Oogwratten: Wratjes aan of rond oog door virusOogwratten: Wratjes aan of rond oog door virusHet humaan papillomavirus is bij vrijwel alle mensen wereldwijd aanwezig en veroorzaakt bij de aanwezigheid van een zwak…

Auto-immuun hepatitis: symptomen, oorzaken en behandelingAuto-immuun hepatitis: symptomen, oorzaken en behandelingAuto-immuun hepatitis (AIH) is een ziekte waarbij de lever ontstoken is doordat het afweersysteem zich tegen de lever ri…
Erythroplasie van Queyrat: symptomen, oorzaak en behandelingErythroplasie van Queyrat: symptomen, oorzaak en behandelingErythroplasie van Queyrat, ook wel peniele intra-epidermale neoplasie (PIN) genoemd, is een vroeg stadium van huidkanker…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • http://www.dermnetnz.org/lesions/lichenoid-keratosis.html
 • http://www.cleaverderm.com/lichenoid-keratosis.html
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/BenigneLichenoideKeratose.htm
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/benigne-lichenoide-keratose
 • http://www.dermatologisch.com/benignelichenoidekeratose.php
 • Afbeelding bron 1: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "Benigne lichenoide keratose: symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!