Q-koorts: Bacteriële infectie met griepachtige symptomen

Q-koorts: Bacteriële infectie met griepachtige symptomen Q-koorts is een bacteriële infectieziekte die wereldwijd voorkomt en tot stand komt door bacteriën die te vinden zijn in heel wat mogelijke besmette dieren. Meestal ontstaan milde, griepachtige symptomen, maar soms tast de ziekte de longen, de lever, het hart en/of andere lichaamsdelen aan. Een snelle behandeling met antibiotica is vereist om een langdurig verloop van de ziekte met bijhorende complicaties te voorkomen. Edward Derrick beschreef voor het eerst de ziekte in 1937. De letter Q staat voor “query”, de Engelse term voor “vraag”. Dit stamt uit de tijd dat onderzoekers nog geen oorzaak vonden voor de aandoening. F. Burnet, een Australisch viroloog (1899–1985), is de ontdekker van Coxiella burnetii, de verwekker van Q-koorts.

Synoniemen Q-koorts

Q-koorts is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • balkangriep
  • kala-azar
  • query-koorts

Epidemiologie

Q-koorts komt wereldwijd voor, met een hogere prevalentie in Spanje en Zuid-Frankrijk. De ziekte is in Nieuw-Zeeland niet aanwezig. De bacteriële infectie vertoont een voorkeur voor de lente en vroege zomermaanden, hoewel deze gedurende alle seizoenen kan optreden. Volwassenen zijn vaker getroffen dan kinderen, met een piekleeftijd van 45-50 jaar voor de diagnose. De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Oorzaken

Q-koorts is een zoönose, wat betekent dat de ziekte van een dier naar een mens is overgebracht. De veroorzaker van de infectie is de bacterie Coxiella burnetii. Deze bacteriën infecteren diverse dieren zonder ziekteverschijnselen, zoals geiten, schapen, honden, katten, knaagdieren, vogels, teken en vee. Geïnfecteerde dieren scheiden de bacteriën uit via placenta, vruchtwater, ontlasting, urine en melk. Coxiella burnetii kan lange tijd overleven in extreme omstandigheden door sporen te vormen.

Risicofactoren

Bepaalde groepen hebben een verhoogd risico op Q-koorts, waaronder boeren, dierenartsen, vleesverpakkers, laboranten die werken met Coxiella burnetii, veehouders en werknemers in de zuivelindustrie en slachthuizen. Deze groepen worden blootgesteld aan besmette dieren of hun producten, wat hun risico op infectie verhoogt.

Symptomen

Milde, griepachtige symptomen

Niet alle patiënten met een Q-koorts-infectie vertonen symptomen. Wanneer symptomen optreden, beginnen deze doorgaans twee tot vier weken na blootstelling aan de bacterie. Ze kunnen bestaan uit koorts, droge hoest, misselijkheid, braken, diarree, rillingen, zweten, keelpijn, gewichtsverlies, gewrichtspijn, spierpijn en hoofdpijn. De acute, milde symptomen verdwijnen vaak spontaan, maar bij sommige patiënten kunnen ernstigere symptomen optreden.

Ernstige symptomen aan longen en/of lever

Soms ontwikkelen patiënten ernstige symptomen zoals een longontsteking (pneumonie), die vooral voorkomt in Amerika en gepaard kan gaan met hoge koorts, hevige hoofdpijn, pijn op de borst en neusafscheiding. Ook leverontsteking (hepatitis) komt voor, vooral in Europa, en kan leiden tot buikpijn, huiduitslag en geelzucht.

Alarmsymptomen

Ernstige symptomen die kunnen wijzen op complicaties van Q-koorts zijn onder andere een langdurige hoge koorts, ernstige kortademigheid, aanhoudende vermoeidheid, en symptomen die niet verbeteren ondanks behandeling. Het is belangrijk om bij deze symptomen onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Patiënten met griepachtige symptomen en symptomen van een leverontsteking, longontsteking, of hartontsteking kunnen mogelijk Q-koorts hebben.

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van Q-koorts wordt bevestigd door een bloedonderzoek dat de aanwezigheid van antilichamen tegen Coxiella burnetii detecteert.

Differentiële diagnose

Q-koorts kan gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen vanwege de overlappende griepachtige symptomen. Differentiële diagnoses kunnen onder andere omvatten:
  • Cytomegalie-infectie (veroorzaakt door het cytomegalovirus)
  • Hodgkin-lymfoom (kanker van het lymfesysteem met vergrote lymfeklieren, koorts en vermoeidheid)
  • Legionella-infectie (veteranenziekte: ernstige longaandoening door bacteriën in water)
  • Non-Hodgkin lymfoom (kanker in lymfocyten van het immuunsysteem met vergrote lymfeklieren en algemene symptomen)
  • Rickettsia-infectie
  • Electieve abortus
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom (aanhoudende en diepe vermoeidheid)
  • Influenza (griep)
  • Koorts van onbekende oorsprong
  • Sarcoïdose (auto-immuunaandoening die de huid, ogen, longen en het zenuwstelsel aantast)

Behandeling

Antibiotica

Veel patiënten herstellen spontaan van Q-koorts zonder medische behandeling. Wanneer behandeling noodzakelijk is bij acute Q-koorts, wordt meestal een antibioticum voorgeschreven voor één à twee weken om de duur van de symptomen te verkorten. Bij chronische Q-koorts is een langdurige behandeling met meerdere antibiotica vereist. Deze geneesmiddelen kunnen de infectie niet altijd volledig uitroeien, waardoor een langdurige behandeling gedurende maanden tot jaren noodzakelijk kan zijn. Regelmatige controles zijn belangrijk om te controleren of de infectie niet is teruggekeerd.

Prognose

Patiënten die snel behandeld worden, hebben over het algemeen een goede prognose. Chronische Q-koorts vereist een langdurige behandeling en kan ernstiger zijn, vooral als deze niet tijdig wordt behandeld.

Complicaties

Chronische Q-koorts

Chronische Q-koorts kan ontstaan en komt vaker voor bij patiënten met hart- en vaatziekten, bloedvatafwijkingen of een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld door chemotherapie of hiv/aids). Complicaties kunnen onder andere zijn:

Veel voorkomende symptomen van deze complicaties zijn rillingen, vermoeidheid, nachtelijk zweten, langdurige koorts en kortademigheid.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen die besmet raken met Q-koorts lopen een verhoogd risico op complicaties zoals miskraam, doodgeboorte, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht van de baby.

Preventie

In België en Nederland is geen vaccin tegen Q-koorts beschikbaar. Mensen die werken met mogelijk besmette dieren moeten regelmatig hun handen grondig wassen, nieuwe wonden reinigen, bestaande wonden bedekken en geschikte beschermende kleding dragen, zoals waterdichte handschoenen en een veiligheidsbril. Eten in potentieel besmette gebieden wordt afgeraden. Dierlijke geboorteproducten moeten op de juiste manier behandeld en direct weggegooid worden. Tekenbeten kunnen worden voorkomen door het gebruik van DEET-producten. Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten moeten vermeden worden, evenals contact met het bloed, de ontlasting of urine van besmette dieren. Zwangere vrouwen vermijden best contact met schapen en lammeren.

H]Praktische tips voor het leven / omgaan met Q-koorts[/H]

Behandeling van Q-koorts

Q-koorts is een bacteriële infectie die vaak griepachtige symptomen veroorzaakt, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. De behandeling omvat meestal het gebruik van antibiotica zoals doxycycline om de infectie te bestrijden. In sommige gevallen kan de infectie chronisch worden, met symptomen zoals vermoeidheid en longproblemen. Het is belangrijk om Q-koorts snel te behandelen om ernstige complicaties te voorkomen, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Preventie van Q-koorts

Q-koorts wordt vaak overgedragen van dieren, vooral schapen, geiten en runderen, naar mensen via ingeademde bacteriën. Het dragen van ademhalingsbescherming en het vermijden van contact met geïnfecteerde dieren kan helpen de kans op besmetting te verkleinen, vooral voor mensen die werken met dieren of in de landbouwsector. Regelmatige vaccinatie voor mensen die in risicogebieden werken kan ook bescherming bieden tegen de ziekte.

Misvattingen rond q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Hoewel de ziekte vaak mild verloopt, kan het bij sommige mensen leiden tot ernstige complicaties. Er zijn verschillende misvattingen over q-koorts die het begrip van deze aandoening kunnen belemmeren.

Q-koorts komt alleen voor bij mensen die met dieren werken

Hoewel mensen die in contact komen met vee, schapen of geiten, zoals boeren of dierenartsen, een verhoogd risico lopen, kan q-koorts ook andere mensen treffen. De bacterie kan in de lucht komen door het inademen van besmette deeltjes, zoals uitwerpselen of urine van geïnfecteerde dieren. In sommige gevallen kunnen mensen die geen direct contact met dieren hebben toch besmet raken, vooral in gebieden waar de ziekte voorkomt.

Q-koorts is altijd ernstig en leidt tot langdurige gezondheidsproblemen

De meeste mensen die besmet raken met Coxiella burnetii ontwikkelen geen symptomen of ervaren slechts milde klachten, zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Bij een klein percentage van de geïnfecteerde mensen kan de ziekte leiden tot ernstige complicaties, zoals chronische q-koorts, wat kan resulteren in hartproblemen of andere gezondheidsproblemen. Niet iedereen die besmet raakt, krijgt echter deze ernstige vormen van de ziekte.

Q-koorts kan niet worden behandeld

Q-koorts is behandelbaar met antibiotica, zoals doxycycline. Vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk om de ziekte te behandelen en complicaties te voorkomen. In sommige gevallen kunnen mensen langere tijd antibiotica nodig hebben om de infectie te bestrijden. Bij chronische q-koorts kunnen aanvullende behandelingen nodig zijn om de symptomen onder controle te houden.

Q-koorts is niet besmettelijk van mens op mens

Q-koorts wordt voornamelijk overgedragen van dieren op mensen, maar er zijn ook zeldzame gevallen waarin de bacterie van persoon tot persoon kan worden overgedragen, bijvoorbeeld via een bloedtransfusie of bij onveilige medische procedures. Het is echter geen ziekte die gemakkelijk van mens op mens wordt overgedragen via lucht of direct contact.

Je kunt niet besmet raken met q-koorts als je geen dieren aanraakt

Je hoeft geen direct contact te hebben met besmette dieren om q-koorts te krijgen. De bacterie kan via de lucht worden verspreid, bijvoorbeeld door stofdeeltjes die besmet zijn met urine, ontlasting of placenta van geïnfecteerde dieren. Mensen die in de buurt van boerderijen, slachthuizen of andere dierenverwerkingslocaties wonen, kunnen ook besmet raken zonder direct contact met dieren.

Q-koorts komt alleen voor in landelijke gebieden

Q-koorts kan zich voordoen in zowel stedelijke als landelijke gebieden, vooral in regio's waar vee, schapen of geiten in grote aantallen aanwezig zijn. Hoewel de meeste gevallen van q-koorts in landelijke gebieden voorkomen, zijn er ook meldingen van uitbraken in stedelijke gebieden, vooral wanneer besmette dieren of hun producten daar naartoe worden vervoerd.
© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Q-koorts; wat moet je weten?Q-koorts is een infectieziekte die vooral voorkomt bij mensen die regelmatig contact hebben met schapen en geiten en bij…
Alles over de Q-koortsQ-koorts is een steeds vaker voorkomende ziekte in Nederland, het verspreid zich voornamelijk van mens op dier. Al in he…
Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola, ook wel de zesde ziekte genoemd, is een veel voorkomende virusinfectie bij kinderen. Na een symptoomloze incuba…
De rattenbeetziekte door knaagdierenDe rattenbeetziekte door knaagdierenZo stoer om tamme ratjes of tamme muizen te hebben als huisdier. Maar die lieve tamme ratjes, muizen en andere huisdiere…

Toxoplasmose: Infectie met symptomen aan hersenen en ogenToxoplasmose: Infectie met symptomen aan hersenen en ogenToxoplasmose is een infectie veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Hoewel contact met kattenbakvulling een bek…
Tetanus: Bacteriële infectie met spiersamentrekkingenTetanus: Bacteriële infectie met spiersamentrekkingenBij tetanus, een ernstige bacteriële infectieziekte, treden lang aanhoudende onwillekeurige spiersamentrekkingen op. Een…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 december 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/227156-differential-diagnoses#showall
  • Overview, http://www.nhs.uk/conditions/Q-Fever/Pages/Introduction.aspx
  • Q fever, https://www.cdc.gov/qfever/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Q fever, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, blz. 139
  • Q fever, https://medlineplus.gov/ency/article/001337.htm
  • Signs and Symptoms, https://www.cdc.gov/qfever/symptoms/index.html
  • Treatment, https://www.cdc.gov/qfever/symptoms/index.html
  • Epidemioly and Statistics, https://www.cdc.gov/qfever/symptoms/index.html
  • Q fever, https://www.cdc.gov/qfever/symptoms/index.html
  • Q fever, http://www.nhs.uk/conditions/Q-Fever/Pages/Introduction.aspx
  • Q-koorts, https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Q-koorts_v2013.pdf
  • Vaccinatie tegen Q-koorts, http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Archief_jaargangen/Jaargang_21_2010/Nummers_jaargang_21/November_2010/Inhoud_November_2010/Vaccinatie_tegen_Q_koorts
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.