Herpes simplex virus in het oog: symptomen en behandeling

Herpes simplex virus in het oog: symptomen en behandeling Herpes in het oog of oogherpes is een vervelende aandoening. Herpes in het oog geeft symptomen als een geïrriteerd rood en tranend oog, gevoeligheid voor licht en het zicht kan troebel zijn. Het herpes simplex virus (HSV) veroorzaakt infecties in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er worden twee soorten onderscheiden. HSV Type 1 veroorzaakt veelal herpesinfecties van gezicht (ogen) en lippen. HSV Type 2 veroorzaakt hoofdzakelijk genitale infecties (genitale herpes). Bij herpes van het oog is, behalve het bindvlies, meestal ook het hoornvlies betrokken. Behandeling van deze vorm van herpes is belangrijk om complicaties te voorkomen. Onbehandelde herpes in het oog kan leiden tot gezichtsverlies. Het is belangrijk om bij vermoeden van oogherpes meteen contact op te nemen met je huisarts.
Herpes simplex blefaritis / Bron: Rohina Swaroop, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Herpes simplex blefaritis / Bron: Rohina Swaroop, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Herpesinfectie van het oog

Een herpes simplex oogontsteking wordt veroorzaakt door herpes simplex type I. Herpes simplex type 1 is hetzelfde virus dat koortslip veroorzaakt. In het oog veroorzaakt het gewoonlijk een infectie van het hoornvlies, dat is het voorste heldere deel van het oog. Deze infectie heet herpes simplex keratitis. Dit kan littekenvorming geven, wat het gezichtsvermogen ernstig kan aantasten. Doordat herpes simplex type I een aantal subtypen kent, kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren, evenals de reactie op de behandeling.

Oorzaak van oogherpes

Herpes keratitis, algemeen bekend als oogherpes, is een ontsteking van het doorzichtige hoornvlies, welke als een koepel over de iris ligt en grenst aan het oogwit. Herpes in het oog wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Herpes is een veel voorkomende familie van virussen en het is een van de vele virussen die de meeste mensen in hun lichaam dragen. De aandoening wordt veroorzaakt door een reactivering van een reeds aanwezig herpes simplex virus. Het herpes simplex virus verlaat het lichaam nooit na een eerste (of primaire) infectie. Na die primaire infectie blijft het virus latent aanwezig in de zenuwen. Soms reageert het virus en veroorzaakt het symptomen. Het is niet bekend waarom deze virussen bij sommige mensen herpes in het oog kunnen veroorzaken, maar niet bij andere. Het treft meestal slechts één oog en het is één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid aan één oog in westerse landen.
Wazig zien door herpes in het oog / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien door herpes in het oog / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Herpes simplex in het oog symptomen

Patiënten met herpes in het oog kunnen last krijgen van de volgende symptomen:

Conjunctivitis
De ooglidrand kan ook ontstoken raken als gevolg van herpes simplex. De
symptomen lijken meestal op die van conjunctivitis, een bindvliesontsteking van het oog, zodat de diagnose van herpes simplex infectie vaak niet wordt gesteld. De infectie kan vanzelf verdwijnen, maar de symptomen kunnen ook ernstiger zijn als het hoornvlies wordt aangetast.

Is herpes besmettelijk?

Tijdens de behandeling van herpes keratitis moet je voorkomen dat je het virus overdraagt aan andere mensen die het virus nog nooit hebben gehad. Vermijd vooral contact met pasgeboren baby's. Een week nadat je begonnen bent met het gebruik van de antivirale medicijnen ben je niet meer besmettelijk voor anderen. Bij mensen met een (sterk) verminderde afweer kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Het kan hierbij gaan om mensen met aids of mensen die afweerremmende medicijnen gebruiken.

Risico's en complicaties van onbehandelde oogherpes

In het ergste geval leidt onbehandelde oogherpes tot blindheid, chronische pijn en verlies van het oog. Agressieve behandeling is gericht op het verminderen van de kans op littekens, problemen met de oogdruk en directe schade aan de weefsels van het oog.
Conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De huisarts stelt vragen over je klachten en verricht lichamelijk onderzoek. Ook zal de huisarts je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Belangrijke vragen die worden gesteld door de arts gaan over wanneer de pijn of andere symptomen begonnen, de plaats van pijn, de duur van de pijn, de kenmerken van de pijn, alles wat de pijn beter of slechter maakt, wat je aan het doen was toen de symptomen begonnen, of je contactlenzen gebruikt, of er sprake is van eerdere oogklachten, infecties of operaties. Ook zal de arts vragen of je allergisch bent voor bepaalde medicijnen, welke medicijnen je momenteel gebruikt, en of er oogklachten in je familie voorkomen.

Het lichamelijke onderzoek met betrekking tot de ogen kan bestaan ​​uit het controleren van je gezichtsvermogen, visuele inspectie van het oog en het omliggende weefsel, oogbewegingen, perifere visie (meervoudig waarnemen) en de reactie van de pupillen op licht. De arts kan instrumenten gebruiken om een ​​beter zicht op het oog te krijgen.

Speciale instrumenten

Met behulp van een oogspiegel, voorhoofdspiegel of oftalmoscoop, kan de arts het netvlies inspecteren. Een spleetlamp is een microscoop met verlichting en vergroting waarmee de oogarts het voorste deel van het oog onderzoekt. De oogdruk kan worden gecontroleerd met behulp van een tonometer op de spleetlamp of een apparaat dat bekend staat als tonopen. Deze twee instrumenten worden gebruikt als glaucoom wordt vermoed.

Verder onderzoek

De oogarts kan ook een anesthetische druppel in je oog doen voor zowel diagnostische als therapeutische doeleinden. Deze test helpt om te bepalen of de oogpijn afkomstig is van het oogoppervlak of van diepere structuren in het oog. In de meeste gevallen kan pijn worden verlicht door de verdovende druppel als het afkomstig is van het oogoppervlak. Een synthetische organische fluorescerende kleurstof genaamd fluoresceïne, kan in het oog worden gebracht om slijtage, ulceraties (zweervorming) of een hoornvliesbeschadiging te detecteren. Een speciaal blauw licht wordt gebruikt in combinatie met de fluoresceïne om deze problemen te controleren. Soms neemt de arts een monster uit het geïnfecteerde gebied om het virus (virale cultuur) te identificeren.

Zelfzorgmaatregelen

Raadpleeg medische hulp als je pijn aan het oog hebt. Meestal bestaat thuiszorg uit het spoelen van het oog met water. Als je vermoedt dat er een vreemd lichaam in je oog zit, wrijf dan niet in het oog. Dit kan het oog ernstig beschadigen door meer schade aan het oppervlak te veroorzaken, aangezien het voorwerp met wrijven wordt verplaatst. Probeer geen vreemd lichaam uit je oog te verwijderen. Voor milde gevallen van ongemak aan het oog, geef je ogen rust, neem vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, en vermijd helder licht.
Oogdruppels bij herpes in het oog / Bron: Lars Andreas, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Oogdruppels bij herpes in het oog / Bron: Lars Andreas, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Behandeling van herpes rondom het oog

De arts kan een antivirale oogdruppel voorschrijven, zoals trifluridine (trifluor-thymidine). Aciclovir (zovirax) is een ander antiviraal geneesmiddel, dat door de mond worden ingenomen. De behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Bij infecties die een diepe ontsteking veroorzaken, kunnen corticosteroïddruppels en druppels die het oog vergroten, zoals atropine of scopolamine gebruikt worden. Soms zal de oogarts voorzichtig over het oppervlak van het hoornvlies wrijven om het infectieuze virus en virale antigenen die bijdragen aan de keratitis, te verwijderen. Aangezien de meeste gevallen van oogherpes spontaan binnen drie weken verdwijnen, is behandeling vooral gericht op het beperken van schade en littekens. Antivirale behandeling, via druppels of met pillen, is een effectieve behandeling van oogherpes. Als je last hebt van frequente recidieven, dan kan antivirale medicatie (pillen) in een onderhoudsdosis helpen om deze frequentie te verminderen.

Follow-up

Nazorg hangt meestal af van de ernst van het oogprobleem. Wanneer je last krijgt van klachten die erop wijzen dat de herpes simplex infectie is teruggekeerd, neem dan contact op met de huisarts of oogarts. Mensen met oogherpes moeten nauwlettend worden gecontroleerd totdat de ziekte inactief is.
Kijk uit met contactlenzen / Bron: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Kijk uit met contactlenzen / Bron: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Prognose

Herpes simplex in het oog veroorzaakt vaak geen permanent gezichtsverlies, maar moet door een arts worden behandeld, aangezien complicaties kunnen optreden die ernstig kunnen zijn.

Preventie

Wees voorzichtig met het dragen van contactlenzen (vooral gedurende de nacht). Het dragen van contactlenzen kan het risico op secundaire hoornvliesinfectie met HSV epitheelkeratitis verhogen. Er bestaat geen vaccin tegen HSV.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOA: herpes (herpes genitalis)SOA: herpes (herpes genitalis)Steeds meer (jonge) mensen hebben een seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is herpes genita…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Herpes simplex I en IIHet herpes simplex-virus type I veroorzaakt onder andere de welbekende koortsuitslag. Men noemt het type I ook wel het o…
Neonatale herpes: Herpesinfectie bij pasgeboren babyNeonatale herpes: Herpesinfectie bij pasgeboren babyNeonatale herpes is een herpesinfectie bij een pasgeboren baby. Deze aandoening is het gevolg van het herpes simplex-vir…

Larsen-syndroom: Symptomen aan gezicht, luchtwegen en skeletLarsen-syndroom: Symptomen aan gezicht, luchtwegen en skeletHet Larsen-syndroom is een zeldzame, erfelijke skeletaandoening met zeer variabele symptomen. Meestal hebben de patiënte…
Humaan astrovirus: Virale infectie met diarree bij kinderenHumaan astrovirus: Virale infectie met diarree bij kinderenHet humaan astrovirus is een virus dat wereldwijd bij voornamelijk (jonge) kinderen milde buikgriep (gastro-enteritis) v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Powerfloh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Aapos. Herpes Eye Disease. https://www.aapos.org/terms/conditions/57 (ingezien op 2-7-2017)
 • Emedicinehealth. Eye Herpes (Herpes Simplex Keratitis). http://www.emedicinehealth.com/eye_herpes/article_em.htm (ingezien op 2-7-2017)
 • Huidziekten. Herpes. https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/herpessimplex.htm (ingezien op 2-7-2017)
 • Oogziekenhuis.nl. Herpes keratitis. https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/herpes-keratitis-informatie.html (ingezien op 2-7-2017)
 • Oogziekenhuis Zonnestraal. Ontsteking aan het hoornvlies (herpes simplex). https://www.oogziekenhuiszonnestraal.nl/nl/aandoeningen/ontsteking-aan-het-hoornvlies-herpes-simplex (ingezien op 2-7-2017)
 • WebMD. Herpes and the Eye. http://www.webmd.com/genital-herpes/guide/eye-herpes#1 (ingezien op 2-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: Rohina Swaroop, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Lars Andreas, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.