Ontstoken teen of teenontsteking: oorzaken en symptomen

Ontstoken teen of teenontsteking: oorzaken en symptomen Een ontstoken teen is een veel voorkomend probleem dat meestal bij volwassenen optreedt. Een ontstoken teen of teenontsteking kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie of een schimmelinfectie door bijvoorbeeld een wondje aan de teen of door een ingegroeide nagel, een onjuiste manier van nagelknippen, etc. Net als andere soorten infecties, zal een ontstoken teen pijnlijk zijn en kan er een beetje (pus)afscheiding ontstaan. Verschillende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om genezing van een ontstoken teen te bevorderen, zoals antibiotica die bacteriën doden. Een ontstoken teen kan voorkomen worden door het nemen van voorzorgsmaatregelen, zoals de teennagels recht afknippen en goed passende schoenen dragen.

Een ontstoken teen

Een ontstoken teen kenmerkt zich door rood, zwelling en pijn. Een teenontsteking komt vaak voor, vooral bij mensen met diabetes of een verzwakt immuunsysteem. Door te weten wat je ontsteking veroorzaakt, kan je erachter komen of je het zelf kunt behandelen of dat je er verstandig aan doet je huisarts in te schakelen. Ofschoon een ontstoken teen pijnlijk en vervelend kan zijn, is het veelal relatief gemakkelijk te genezen.

Ingegroeide teennagel / Bron: Uruz08, Wikimedia Commons (GFDL)Ingegroeide teennagel / Bron: Uruz08, Wikimedia Commons (GFDL)

Oorzaken van een teenontsteking

Ontsteking van de nagelwal

Een ontsteking van de nagelwal heet paronychia of omloop. De nagelwal is de rand die rondom de nagelplaat loopt. Het wordt normaal gesproken veroorzaakt door een bacterie. De teennagel kan ook met een schimmel worden besmet. Je kunt paronychia oplopen door een wondje of beschadiging van de huid, wat een porte d'entrée vormt voor bacteriën. Kleine wondjes kunnen worden veroorzaakt door de volgende factoren:
 • Slechte nagelhygiëne;
 • Nagelbijten;
 • Het afbijten of afscheuren van loszittende velletjes;
 • Het te kort afknippen van de nagels;
 • Peuteren;
 • Een ingegroeide teennagel.

Andere oorzaken

Ook kan je een schimmel oplopen als je op blote voeten loopt in vochtige ruimten waar mensen op blote voeten lopen, bijvoorbeeld in gemeenschappelijke douches, zwembaden en sauna’s. Een andere oorzaak is een door eelt verdikte huid, die wordt veroorzaakt door wrijving, bijvoorbeeld wanneer je teen tegen je schoen wrijft.

Risicofactoren

Je hebt meer kans om een ontstoken teen te krijgen als je diabetes hebt. Schade aan je bloedvaten door te hoge bloedsuiker kan het moeilijker maken voor je lichaam om infecties te bestrijden. En diabetische zenuwschade kan ertoe leiden dat je een klein trauma niet voelt, wat kan leiden tot een teeninfectie. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, hebben ook meer kans om teeninfecties te krijgen. Bijvoorbeeld mensen met hiv, of diegenen die een orgaantransplantatie hebben gehad.

Symptomen van een ontstoken teen

Verschijnselen

Symptomen van een ontstoken teen zijn:
 • Roodheid;
 • Pijn of gevoeligheid;
 • Zwelling;
 • De aangedane teen voelt warm aan;
 • Pusvorming;
 • (Lichte) koorts.

Voeten controleren

Door diabetes kan het zijn dat je niet voelt dat je een infectie hebt. Dus controleer je voeten elke dag als je diabetes hebt. Kijk naar roodheid, zwelling, pus en andere tekenen van een ontsteking.

Wanneer huisarts inschakelen?

Maak een afspraak met je huisarts als de roodheid, zwelling en andere symptomen niet met zelfzorgmaatregelen weggaan. Raadpleeg in de volgende gevallen onmiddellijk een arts:

Huisarts onderzoekt voet en tenen / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt voet en tenen / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Anamnese en lichamelijk onderzoek

De huisarts zal vragen stellen over aard en ernst van je klachten en vervolgens je teen onderzoeken. Soms wordt een kweek afgenomen om de aard van de bacterie te bepalen.

Regelmatige controle

Regelmatige controles van je huisarts of diabetesverpleegkundige zijn belangrijk als je diabetes hebt, zodat je vroegtijdig infecties en andere voetproblemen kunt opsporen en behandelen.

Behandeling van een ontstoken teen

Als bacteriën de teenontsteking veroorzaken, kan antibioticacrème of antibioticapillen het probleem oplossen. Schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelmiddelen, die je lokaal aanbrengt of oraal inneemt. Om een ​​ingegroeide teennagel te behandelen, kan de huisarts een deel van de nagel wegsnijden en de nagel nabehandelen met 70% alcohol., waarna de teen wordt verbonden. daarnaast is het belangrijk om mogelijke oorzaken zoals knellende schoenen, peuteren aan de teennagels en zwetende voeten, te vermijden of te behandelen. Soms kan de infectie leiden een abcesje. Als bacteriën zich vermenigvuldigen, kan er namelijk een abces onder de nagel ontstaan. In dat geval is abcesdrainage geboden.

Zelfzorg bij teenontsteking

Zelfzorgmaatregelen

De volgende zelfzorgmaatregelen kunnen worden toegepast bij een teenontsteking:
 • Voetenbadje voor de duur van ongeveer 15 minuten met warm water en soda. Doe dit drie tot vier keer per dag.
 • Om een ​​ingegroeide teennagel te behandelen, kun je de hoek van de nagel voorzichtig opheffen. Plaats een klein stukje katoen watje onder de nagel, zodat de nagelpunt over het nagelbed heen groeit
 • Je kunt ook je teen beschermen terwijl het geneest. Om het genezingsproces te bevorderen, kun je het beste ruime, comfortabele schoenen dragen die niet wrijven over de aangedane teen of ertegenaan drukken. Houd je voet droog en verschoon je sokken elke dag.

Huisarts

Bij een ingegroeide teennagel kan je het ook aan de huisarts overlaten een watje of een rubber gootje onder de nagel aan te brengen.

Voeten controleren en goed verzorgen / Bron: Voyagerix/Shutterstock.comVoeten controleren en goed verzorgen / Bron: Voyagerix/Shutterstock.com

Preventie

Om een ​​ingegroeide teennagel of teenontsteking te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:
 • Knip je teennagels recht af. Knip je nagels niet schuin af. Als je een aandoening hebt die een slechte bloedvoorziening naar de voeten veroorzaakt en je je nagels niet zelf kunt knippen en verzorgen, ga dan regelmatig naar een pedicure.
 • Knip nagels nooit te kort, want dit vergroot de kans op ingroeien. Door te kort knippen van de nagels, kan de druk van je schoenen op je tenen ervoor zorgen dat een nagel in het weefsel groeit.
 • Bijt of scheur nagels niet af. Dit vergroot de kans op ingroeien.
 • Vijlen van de nagels heeft de voorkeur boven knippen. De kans op scheurtjes en breken van de nagels is ietwat groter wanneer je de nagels knipt in plaats van vijlt.
 • Draag schoenen die goed passen. Schoenen die te veel druk op je tenen leggen of te krap zitten, kunnen ervoor zorgen dat een nagel in het omliggende weefsel groeit.
 • Als je zenuwschade aan je voeten hebt, voel je misschien niet dat je schoenen te strak zitten. Zorg ervoor dat je goed passende schoenen koopt en draagt, bij voorkeur van een schoenenwinkel met speciale schoenen voor mensen met voetproblemen.
 • Draag beschermende schoenen. Als je werk doet waarbij je je tenen kunt beschadigen, draag dan beschermend schoeisel, zoals werkschoenen met een stalen neus.
 • Controleer regelmatig je voeten. Als je diabetes hebt, controleer dan dagelijks je voeten op tekenen van ingegroeide teennagels of andere voetproblemen.
 • Bij kwetsbare en brosse nagels kan een voedende olie of nagelcrème helpen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ontstoken vinger of teenEen ontstoken vinger of teenWe hebben er allemaal wel eens last van, een ontstoken plek aan de zijkant van onze vingernagel of teennagel, kan dit kw…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…

Plots blind aan één oog of beide ogen door aandoeningenPlots blind aan één oog of beide ogen door aandoeningenPlots het gezichtsvermogen verliezen en blind worden resulteert uit diverse mogelijke ernstige of zelfs levensbedreigend…
Hypocalciëmie: Verlaagd calciumgehalte in het bloedHypocalciëmie: Verlaagd calciumgehalte in het bloedCalcium is aanwezig in heel wat lichaamsstructuren zoals onder andere het bot, het bloed, de spieren en het hart. In een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Menetekel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Ontstokenteen.nl. Ontstoken teen. http://www.ontstokenteen.nl/ (ingezien op 16-8-2017)
 • Mayo Clinic. Ingrown toenails: Self-management. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/manage/ptc-20273076 (ingezien op 16-8-2017)
 • Penders Voetzorg. Alles over nagels knippen. https://www.pendersvoetzorg.nl/themas/bewegen-en-comfort/tips-en-advies/alles-over-nagels-knippen/ (ingezien op 16-8-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb een ingegroeide teennagel. https://www.thuisarts.nl/ingegroeide-teennagel/ik-heb-ingegroeide-teennagel (ingezien op 16-8-2017)
 • WebMD. Is My Toe Infected? http://www.webmd.com/first-aid/infected-toe#1 (ingezien op 15-8-2017)
 • Wound Care Society. How to treat infected toe at home without antibiotics? http://woundcaresociety.org/treat-infected-toe-home-without-antibiotics (ingezien op 15-8-2017)
 • Afbeelding bron 1: Uruz08, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 2: Alexander Raths/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Voyagerix/Shutterstock.com
Reacties

J. A. Schotsman, 16-01-2020
Ik heb teenontsteking. Dus heb ik fusidinezuur 20 mg crème en Flucloxacilline Mylan 500 mg gebruikt.
Ontsteking is nog niet verdwenen en het bloed nog steeds. Eerder ben ik bij huisarts geweest. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 18-01-2020
Teruggaan naar de huisarts voor een nieuwe beoordeling van de klachten.

De Wit, 29-07-2019
Goedemorgen,

mijn man heeft aan zijn grote teen een infectie die is veroorzaak door een kapotte blaar, wat kunnen wij hier aan doen om het goed te laten genezen? hij gaat al een aantal keren per dag in een voetenbadje met soda. maar is diachylon zalf een optie of trekzalf met een verbandje erom heen? Reactie infoteur, 29-07-2019
Behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de ernst. Soms is antibiotica of een agressievere behandeling nodig. Laat uw huisarts de situatie beoordelen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.