Hematidrose: Bloed zweten door stress (zeldzaam symptoom)
Hematidrose is een zeldzaam en ongebruikelijk fenomeen waarbij mensen bloed uit verschillende lichaamsgebieden zweten, zoals de neus, ogen, en andere slijmvliezen. Ondanks de zeldzaamheid van dit symptoom, is er weinig bekend over de exacte oorzaak. Stress wordt vaak genoemd als een mogelijke risicofactor, maar andere theorieën worden ook overwogen. De behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak van hematidrose en de mogelijke complicaties. De prognose varieert: soms verdwijnen de symptomen spontaan of met medicatie, terwijl artsen in andere gevallen voor een raadsel staan.
Synoniemen voor bloedzweten
Hematidrose wordt ook wel aangeduid met verschillende medische termen, waaronder:
- hematidrose
- hematidrosis
- hematohidrose
- hematohidrosis
- hemidrose
- hemidrosis
Oorzaken van hematidrose: Vaak door stress
Hematidrose is zeldzaam en daarom kennen artsen anno augustus 2024 geen eenduidige oorzaak voor dit fenomeen. Er zijn echter enkele factoren die bijdragen aan de ontwikkeling ervan.
Stress
Fysieke en/of psychologische
stress wordt vaak genoemd als een mogelijke oorzaak van hematidrose. Bij intense stress kunnen kleine bloedvaten (capillairen) die dicht bij de slijmvliezen en zweetklieren liggen, breken. Dit kan leiden tot bloed in het zweet. Ondanks de toenemende prevalentie van stress wereldwijd, neemt de frequentie van hematidrose niet significant toe. Dit duidt op de noodzaak van verder onderzoek naar andere mogelijke oorzaken.
Defect in de lederhuid
Een defect in de lederhuid, de huidlaag net onder de buitenste huidlaag, kan ook bijdragen aan hematidrose. Dit defect kan leiden tot een ophoping van bloed in de dermis, wat resulteert in het zweten van bloed.
Adrenaline
Bij sommige patiënten wordt een aanzienlijk hogere hoeveelheid adrenaline in het lichaam aangetroffen, vooral tijdens paniekaanvallen of intense stress. Dit kan leiden tot een sterke stijging van de bloeddruk, wat mogelijk het zweten van bloed uitlokken kan om de bloeddruk weer naar een normaal niveau te brengen.
Andere mogelijke risicofactoren
Andere risicofactoren die in verband worden gebracht met hematidrose zijn een vroege start van de menstruatie, de aandoening 'primaire trombocytopenische purpura', en andere
bloedingsstoornissen.
Symptomen
Hematidrose kan zich uiten door bloedzweten uit verschillende lichaamsdelen, zoals:
De symptomen zijn variabel per patiënt, wat het voor artsen moeilijk maakt om een behandeling in te stellen of een prognose te geven. Het zweten van bloed komt vaak voor in aanvallen die enkele minuten tot uren kunnen aanhouden. Veel patiënten ervaren meerdere aanvallen per dag. Bij jonge meisjes kan het voorkomen dat ze hun menstruatie niet krijgen door het zweten van bloed. Het bloed mengt zich met het zweet, wat de indruk wekt van overvloedig bloeden. Deze zichtbare bloedingen kunnen angst veroorzaken bij patiënten, die zich zorgen maken over een ernstige aandoening.
Een bloedonderzoek is nodig /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
De diagnose van hematidrose wordt gesteld door middel van verschillende onderzoeken, waaronder:
- Bloedonderzoek: Dit onderzoek helpt bij het opsporen van eventuele infecties en het analyseren van bloedcellen.
- Biopsie: Kan abnormale huidcellen in het getroffen gebied onthullen.
- Neurologisch Onderzoek: Dit kan een hersenscan omvatten om neurologische afwijkingen uit te sluiten.
- Psychologisch Onderzoek: Om eventuele psychologische factoren te evalueren die bijdragen aan het fenomeen.
Behandeling: Oorzaak en mogelijke complicaties behandelen
De behandeling van hematidrose richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak en de eventuele complicaties. Omdat de oorzaak niet altijd bekend is, kan het soms voorkomen dat geen directe behandeling nodig is en de symptomen vanzelf verdwijnen of verminderen. Patiënten worden vaak opgenomen ter observatie om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.
Onderliggende oorzaak
Als er een onderliggende medische aandoening wordt vastgesteld, wordt deze behandeld. Als stress de uitlokkende factor is, kan vermindering van stress vaak het bloedzweten verminderen. In dergelijke gevallen kunnen medicijnen en psychotherapie nuttig zijn.
Geen onderliggende oorzaak
Wanneer de oorzaak niet kan worden vastgesteld, kunnen artsen een afwachtend beleid hanteren en de eventuele complicaties behandelen. Er zijn slechts enkele wetenschappelijke studies over hematidrose, waardoor de effectiviteit van behandelingen vaak onzeker is. In sommige gevallen wordt medicatie geprobeerd, zoals atropine, een middel dat bepaalde functies van het autonome zenuwstelsel blokkeert. Sommige artsen schrijven ook
bètablokkers voor, die de bloeddruk verlagen en mogelijk hematidrose kunnen verminderen.
Prognose
Hematidrose is over het algemeen niet levensbedreigend omdat de kleine bloedvaten die bloed afgeven zich dicht bij het huidoppervlak bevinden en niet in de diepe aderen of slagaders. Het bloedzweten stopt meestal spontaan, zelfs als het uit meerdere lichaamsgebieden komt. Bij de meeste patiënten verminderen de symptomen na verloop van tijd, hoewel niet altijd duidelijk is hoe het bloedzweten kan worden gestopt.
Complicaties van hematidrose
Hoewel hematidrose zelden ernstige complicaties met zich meebrengt, kunnen patiënten wel psychologische problemen ervaren door de angst die het fenomeen met zich meebrengt. Dit kan leiden tot
depressie en angstsymptomen. Gedragstherapie kan nuttig zijn voor deze patiënten. Mogelijke fysieke complicaties zijn
duizeligheid en matige uitdroging (
dehydratie), die kunnen worden voorkomen door voldoende vochtinname.
Preventie
Hoewel hematidrose een zeldzaam fenomeen is, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico te verminderen:
- Stressmanagement: Stressreductietechnieken zoals meditatie, yoga en therapie kunnen helpen om de frequentie van hematidrose-aanvallen te verminderen, vooral als stress een bijdragende factor is.
- Gezonde mevensstijl: Een gezonde levensstijl met voldoende rust, een evenwichtig voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging kan het algehele welzijn verbeteren en mogelijk bijdragen aan het verminderen van hematidrose-aanvallen.
- Medische controle: Regelmatige controle door een arts kan helpen om eventuele onderliggende aandoeningen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
- Hydratatie: Voldoende vochtinname is cruciaal om uitdroging te voorkomen, vooral als hematidrose optreedt.
Lees verder