Gemaskeerde hypertensie: Hoge bloeddruk thuis, niet bij arts

Gemaskeerde hypertensie: Hoge bloeddruk thuis, niet bij arts Een veelvoorkomend probleem is dat patiënten thuis een normale bloeddruk hebben, maar wanneer ze de arts bezoeken, krijgen ze vaak last van ‘wittejasfobie’. Dit resulteert in een verhoogde bloeddruk tijdens het bezoek aan de arts. Het tegenovergestelde van deze situatie is gemaskeerde hypertensie. Bij gemaskeerde hypertensie hebben patiënten thuis een hoge bloeddruk, maar lijkt deze normaal wanneer de arts deze meet. Omdat de hoge bloeddruk niet zichtbaar is voor de arts en de patiënt, kan dit onbehandeld leiden tot ernstige complicaties zoals een beroerte of een hartaanval. In dergelijke gevallen wordt aanbevolen dat de patiënt thuis de bloeddruk meet of een 24-uurs bloeddrukmeting ondergaat. Dit helpt om tijdig een juiste diagnose te stellen en een behandeling in te zetten, vooral bij patiënten met een risico op hoge bloeddruk.

Epidemiologie van gemaskeerde hypertensie

Gemiddeld 8-15% van de patiënten die een arts bezoeken, heeft gemaskeerde hypertensie. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en bij patiënten met borderline hypertensie of pre-hypertensie. Ook hebben jongere patiënten met een normaal gewicht vaker gemaskeerde hypertensie dan oudere patiënten met overgewicht.

Alcoholmisbruik veroorzaakt mogelijk gemaskeerde hypertensie / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik veroorzaakt mogelijk gemaskeerde hypertensie / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Oorzaken van gemaskeerde hypertensie

Verschillende oorzaken van gemaskeerde hypertensie zijn:

Mogelijk hebben patiënten met de ziekte juist minder stress in een rustige spreekkamer dan in een drukke thuisomgeving, hetgeen de aandoening verklaart.

Risicofactoren

Gemaskeerde hypertensie komt vooral voor bij patiënten met de volgende aandoeningen:

Albuminurie

Bij albuminurie is het eiwit albumine aanwezig in de urine. Dit gebeurt vaak bij patiënten met een nieraandoening.

Atherosclerose

Atherosclerose is een aandoening waarbij de wanden van de slagaders verdikken door de ophoping van plaques. Vaak treden gedurende vele tientallen jaren geen klachten op bij slagaderverkalking, maar wanneer de plaque plots scheurt, ontstaat een plotselinge vernauwing van een ader.

Diabetes mellitus

Suikerziekte (diabetes mellitus) is een stofwisselingsaandoening waarbij het metabolisme van bloedglucose niet goed werkt. Dit leidt tot nierbeschadiging en daaropvolgende veranderingen in de bloeddruk.

Linkerventrikelhypertrofie

De vergroting of verdikking van de wanden van het hart in de linkerhartkamer is in medische termen bekend als ‘linkerventrikelhypertrofie’. Deze aandoening ontwikkelt zich mogelijk als gevolg van een hoge bloeddruk of een hartaandoening die ervoor zorgt dat het hart harder moet werken.

Nierziekte

Een nierziekte veroorzaakt een geleidelijk verlies van de nierfunctie, wat nodig is om de bloeddruk op een normaal peil te behouden. Door een nierziekte ontstaan mogelijk problemen met de vochtbalans en elektrolytenstoornissen doordat afvalstoffen zich opbouwen in het lichaam.

Omgevingsfactoren

In tegenstelling tot wittejashypertensie komt gemaskeerde hypertensie veel vaker voor bij jongere patiënten. De meeste patiënten leven in stressvolle omstandigheden, hebben overdag een hoog activiteitsniveau en mogelijk roken ze en drinken ze alcohol. Soms is er ook een combinatie met obesitas en metabolische factoren. Ook bij behandelde patiënten met hypertensie komt gemaskeerde hypertensie voor. Een goede en blijvende opvolging door de arts is hierdoor nodig.

Alarmsymptomen

Normaalgesproken treden symptomen niet op bij een hoge bloeddruk, maar sommige patiënten ervaren:

kortademigheid

pijn op de borst

hartkloppingen

hoofdpijn

veranderingen van het gezichtsvermogen

Patiënten met deze tekenen nemen onmiddellijk contact op met de arts.

Diagnose en onderzoeken

Het opsporen van gemaskeerde hypertensie is soms lastig voor de arts. Daarnaast doen de meeste patiënten niet veel moeite om een hoge bloeddruk thuis goed op te volgen, waardoor de diagnose van gemaskeerde hypertensie nog moeilijker is voor de arts. Het is belangrijk dat de patiënt thuis regelmatig de eigen bloeddruk meet en vervolgens de arts informeert over de resultaten. Dit is ook mogelijk met een ambulante bloeddrukmeter (24u lang wordt de bloeddruk gemeten). Gezonde mensen en ook patiënten die reeds gediagnosticeerd zijn met een hoge bloeddruk, moeten tevens op de hoogte zijn dat het bereik van de bloeddruk lager moet zijn dan 140/90 mmHg.

Stoppen met roken is nodig / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is nodig / Bron: Geralt, Pixabay

Behandeling

De behandeling van gemaskeerde hypertensie omvat vaak de volgende stappen:

Leefstijlveranderingen: Patiënten worden aangemoedigd om te stoppen met roken, alcoholconsumptie te beperken, regelmatig te bewegen en een gezonde voeding aan te houden. Stressmanagement speelt ook een cruciale rol.

Medicatie: Indien nodig, kunnen antihypertensiva worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen. De keuze van medicatie is afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en andere medische aandoeningen.

Regelmatige controle: Patiënten moeten regelmatig hun bloeddruk laten controleren om de effectiviteit van de behandeling te evalueren en aanpassingen te maken indien nodig.

Behandeling van onderliggende aandoeningen: Indien er onderliggende aandoeningen zoals diabetes of nierziekte zijn, moeten deze ook adequaat worden behandeld om de bloeddruk te helpen reguleren.

Prognose

De prognose voor patiënten met gemaskeerde hypertensie hangt af van verschillende factoren, waaronder de mate van controle van de bloeddruk en de aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen. Bij een tijdige diagnose en effectieve behandeling kunnen de meeste patiënten hun bloeddruk onder controle houden en het risico op ernstige complicaties zoals beroertes en hartaanvallen verminderen. Echter, onbehandelde gemaskeerde hypertensie kan leiden tot aanzienlijke schade aan de bloedvaten en organen, wat de levensverwachting kan beïnvloeden.

Complicaties van gemaskeerde hypertensie

Omdat de bloeddruk bij de arts als ‘normaal’ wordt bestempeld, zet de arts geen behandeling in met medicatie voor de behandeling van een hoge bloeddruk, of adviseert hij de patiënt niet over andere leefstijlrichtlijnen. Aan de bloedvaten en het weefsel van de organen ontstaat bijgevolg jarenlang schade als gevolg van gemaskeerde hypertensie. Dit leidt op termijn tot complicaties zoals een beroerte, een hartaanval of zelfs een plotse dood.

Sommige patiënten ervaren pijn op de borst / Bron: Pexels, PixabaySommige patiënten ervaren pijn op de borst / Bron: Pexels, Pixabay

Preventie van gemaskeerde hypertensie

Er zijn enkele strategieën die kunnen helpen bij het verminderen van het risico op gemaskeerde hypertensie:

Regelmatige bloeddrukcontrole: Het regelmatig meten van de bloeddruk thuis en tijdens medische bezoeken kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van fluctuaties in de bloeddruk.

Gezonde levensstijl: Het aannemen van een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik, kan helpen de bloeddruk te reguleren.

Stressmanagement: Het verminderen van stress door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga, kan bijdragen aan het behoud van een gezonde bloeddruk.

Medische opvolging: Voor patiënten met een risico op hoge bloeddruk is het essentieel om regelmatig medische controles te ondergaan en eventuele problemen vroegtijdig te behandelen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wittejasseneffect: Hoge bloeddruk (hypertensie) bij artsWittejasseneffect: Hoge bloeddruk (hypertensie) bij artsDe bloeddruk varieert gedurende de dag als reactie op fysieke activiteit en externe invloeden. Wittejassenhypertensie, o…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Pulmonale hypertensiePulmonale hypertensieDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan het VU medisch centrum een Vidi-subsidie toegekend…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…

Musculoskeletale pijn: Pijn in o.a. botten, spieren en pezenMusculoskeletale pijn: Pijn in o.a. botten, spieren en pezenMusculoskeletale pijn is pijn die afkomstig is van de botten, spieren, ligamenten, pezen en zenuwen. De pijn kan variëre…
Oogpijn bij het knipperen van de ogen (oogknipperen)Oogpijn bij het knipperen van de ogen (oogknipperen)Het knipperen van de ogen is een onbewuste handeling die de meeste mensen niet eens opmerken. Toch kunnen sommige mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MelSi, Pixabay
  • Geraadpleegd op 1 maart 2018:
  • Masked Hypertension (MH): Overview, Causes, Difference between MH and White Coat Hypertension, Identifying MH Patients, Patient Management, https://www.epainassist.com/blood-diseases/masked-hypertension-mh
  • Geraadpleegd op 28 februari 2018:
  • Ambulante bloeddrukmeting, http://www.hartcentrumhasselt.be/patient/raadpleging---onderzoek/uitgebreidere-onderzoeken/ambulante-bloeddrukmeting
  • Beter zoeken naar gemaskeerde hypertensie?, http://www.minerva-ebm.be/NL/Analysis/20346
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Masked hypertension definition, impact, outcomes: a critical review., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046102
  • Masked hypertension, http://hyper.ahajournals.org/content/65/1/16
  • Masked hypertension, https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-7/Masked-Hypertension
  • Masked hypertension, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5733331/
  • Masked hypertension: a review., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17664850
  • Masked hypertension: Prevalence, causes, complications, and treatment, https://www.belmarrahealth.com/masked-hypertension-prevalence-causes-complications-treatment/
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.