Yogahoudingen – garbha pindasana (foetushouding)

Yogahoudingen – garbha pindasana (foetushouding) Bij de eerste aanblik lijkt garbha pindasana (foetushouding) onuitvoerbaar, zeker voor de beginneling. Het is een yogahouding die veel vergt van de heupen, enkels en knieën. Volgens de klassieke yogahandboeken is garbha pindasana zeer geschikt voor zwangere vrouwen (eerste trimester). De foetushouding is niet populair, maar heeft niettemin veel voordelen, zoals meer eetlust omdat het hele spijsverteringsstelsel wordt gestimuleerd. Garbha pindasana waarborgt lenige heupen. De bloedcirculatie in de buik neemt op weldadige wijze toe. De voltooide garbha pindasana is tevens een uitstekende evenwichtsoefening.

Inhoud


Oorsprong van garbha pindasana (foetushouding)

Garbha is Sanskriet voor ‘baarmoeder’ en pinda wil zeggen ‘foetus’. Het Sanskriet-woord asana betekent ‘(zit)houding’ en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Met enige verbeeldingskracht lijkt deze houding uit de hatha-yoga dan ook op een foetus, waarbij u in padmasana (lotushouding) de armen tussen de kuiten en dijen wringt en vervolgens de ellebogen buigt en de knieën naar de schouders dwingt. Naast de vele fysieke voordelen activeert garbha pindasana de drie lagere chakra’s, waardoor deze yogahouding voor gevorderden populair is bij beoefenaars van kundalini-yoga.

Garbha pindasana (foetushouding) / Bron: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Garbha pindasana (foetushouding) / Bron: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Oefen in de beginfase tegen een muur. U voorkomt dan dat u achterover valt terwijl u op uw billen balanceert. Ook is het belangrijk dat u eerst padmasana beheerst voordat u aan garbha pindasana begint.
  1. Ga in padmasana (lotushouding), waarbij u de wreef van de rechtervoet op de linkerdij en de wreef van de linkervoet op de rechterdij legt. Blijf even in deze meditatiehouding en bereid u mentaal voor op garbha pindasana.
  2. Steek terwijl u in padmasana zit de linker- en rechterhand tussen de dij en kuit van het linker- en rechterbeen, zo ver mogelijk van de knieholten vandaan.
  3. Schuif de handen door terwijl u naar voren buigt tot u de ellebogen kunt buigen. Blijf even in deze houding en bereid u voor op de laatste stap. Zorg er als beginner voor dat u met uw rug tegen een muur leunt, aangezien u nu op uw billen gaat balanceren. Dit vereist een uitmuntend evenwichtsgevoel. Voor beginners is oefenen zonder ruggensteun bijna ondoenlijk.
  4. Adem uit en breng de dijen van de vloer. Breng met behulp van de ellebogen de handen naar het hoofd. In de klassieke garbha pindasana houdt u met uw vingers de oren vast. U kunt uw handen ook in namasté houden.
  5. Balanceer op de billen. Dit vergt lang en toegewijd oefenen. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  6. Blijf ongeveer een minuut in garbha pindasana.
  7. Kom in omgekeerde volgorde terug in padmasana. Ontspan u, verander de beenplaatsing op de dijen en herhaal de oefening.
  8. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Zoals vermeld is het in de beginfase beter dat u met de rug tegen een muur oefent om te voorkomen dat u achterover valt en u zich bezeert. Later is die ruggensteun niet meer nodig en kunt u moeiteloos balanceren op uw billen. Adem uit als u uw handen naar uw oren en de knieën naar de schouders brengt. Bij gewrichtsklachten (heupen, enkels, knieën, schouders) is het beter dat u eerst medisch advies inwint.

Uitwerking

Volgens de klassieke yogahandboeken is garbha pindasana zeer geschikt voor zwangere vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap. Naar verluidt stimuleert deze houding de foetus om in de baarmoeder de juiste positie in te nemen. Vraag niettemin eerst advies aan uw huisarts en houd u aan de richtlijnen die de yogascholen inzake zwangerschapsyoga hanteren.

Obstipatie
Garbha pindasana is een weldaad voor de buikorganen, waaronder de lever, milt en alvleesklier. Deze yogahouding voor gevorderden stimuleert de algehele spijsvertering, verbetert aldus de eetlust en maakt korte metten met een onregelmatige stoelgang (obstipatie).

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van garbha pindasana (foetushouding)

In kundalini-yoga wordt deze yogahouding aanbevolen voor het stimuleren van de drie lagere chakra’s: muladhara-chakra, (tussen de anus en de genitalien), svadisthana-chakra (boven de genitaliën) en manipura-chakra, ook wel solar plexus of zonnevlecht genoemd, bij de navel.

Chakra's
Eenvoudig gezegd activeren chakra’s, door veel yogi's 'zenuwcentra' of '-knopen' genoemd, de verschillende bewustzijnsniveaus. Volgens de klassieke yogageschriften gebeurt dit met behulp van de kundalini of ‘slangenkracht’, een metaforische slang die ligt opgerold in de onderste chakra en die bij meditatieve activatie en visualisatie-oefeningen als kosmische energie alle chakra’s stimuleert.

Therapie

Garbha pindasana (foetushouding) heeft een therapeutische en ondersteunende maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Slechte spijsvertering.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Obstipatie.
  • Functiestoornissen van de lever, milt en alvleesklier.
  • Lage rugklachten (door vermoeidheid).
  • Slappe buikspieren.
  • Onrust, stress.

Lees verder

© 2017 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Salabhasana is een basishouding, maar niettemin zeer inspannend. Deze yogaoefening vraagt immers veel van de rug- en dij…
Iyengar Yoga - de yoga van de hulpmiddelenIyengar yoga is ontwikkeld door B.K.S. Iyengar en wordt gekarakteriseerd door veel aandacht aan detail, een correcte lic…
Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding,…

Yoga en hindoeïsme – de lotusbloemYoga en hindoeïsme – de lotusbloemIn het hindoeïsme symboliseert de lotusbloem zuiverheid. In veel oude culturen werd de lotus altijd als een goddelijke b…
Yogahoudingen – vasisthasana (zijwaartse plankhouding)Yogahoudingen – vasisthasana (zijwaartse plankhouding)De klassieke versie van vasisthasana is een yogahouding voor gevorderden. Een asana die een uitstekend evenwichtsgevoel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyenga, George Allen & Unwin, London
  • 'Handboek voor yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
  • Afbeelding bron 1: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 05-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.