Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugen

Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugen Cholesterolverlagers worden vaak voorgeschreven als andere maatregelen nauwelijks helpen, zoals voldoende bewegen en een cholesterolarm dieet. Toch is het belangrijk om statines alleen als laatste redmiddel te gebruiken, want de bijwerkingen zijn talrijk. Geheugenverlies kan er een van zijn. Dat die amnesie doorgaans maar tijdelijk is, maakt het er niet minder hinderlijk en verontrustend op. Niettemin wordt vaak gedacht dat cholesterol sowieso slecht is voor het lichaam. Niets is minder waar. Cholesterol is belangrijk voor onder andere de aanmaak van hormonen.

Inhoud


Cholesterolverlagers (statines) – wat zijn dat?

Statines verminderen de samengestelde vetten in de bloedbaan. Bij een te hoog gehalte ervan kan men ze beschouwen als overtollige 'rommel' die aan de binnenkant van de bloedvaten blijft kleven, waardoor uiteindelijk de bloeddoorstroming belemmerd of zelfs helemaal afgesloten wordt. De arts schrijft cholesterolverlagende middelen dan ook voor om hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Vooral het LDL-cholesterol – ‘slechte’ cholesterol – is berucht. Veel studies hebben aangetoond dat LDL het risico op een hartinfarct sterk vergroot.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Is cholesterol alleen maar slecht?

Integendeel. Het lichaam heeft cholesterol nodig voor de aanmaak van bijvoorbeeld hormonen. Vet wordt opgenomen met de voeding. De lever maakt er cholesterol van. Alleen als er teveel van in het bloed circuleert, slibben de bloedvaten langzaam dicht.

LDL en HDL

Vooral het LDL (low densitity lipoprotein) staat in dat opzicht in een kwaad daglicht. Het andere soort cholesterol is het HDL (high density lipoprotein), ofwel het ‘goede’ cholesterol dat het vetgehalte in het bloed van nature doet dalen door het teveel aan LDL in het bloed weer naar de lever te transporteren, waar het wordt afgebroken en hergebruikt voor de aanmaak van cellen, hormonen en gal.

Schildklier
Bij een verhoogde schildklierwerking daalt het cholesterolgehalte. Bij een verminderde schildklierwerking lijkt het omgekeerde plaats te vinden. Zo zijn er nog meer voorbeelden van een schommelend cholesterolgehalte. De laatstgenoemde bepalingen zijn zeer relatief omdat het bloedcholesterol van tal van andere factoren afhankelijk is.

Wanneer worden cholesterolverlagers voorgeschreven?

Als het cholesterolgehalte te hoog is, maakt de huisarts een inschatting van het risico op hart- en vaatziekten of een beroerte. Hij neemt dan een anamnese op. Dat wil zeggen dat hij alle mogelijke factoren inventariseert die ertoe bijdragen dat het verhoogde cholesterolgehalte wellicht fataal wordt. Roken is bijvoorbeeld een factor. Stress, met name de chronische negatieve stress, kan dat eveneens zijn. Net als overgewicht en hoge bloeddruk. Ook de leeftijd speelt een rol. En er zijn erfelijke factoren die de arts min of meer dwingen om statines voor te schrijven.

Bron: MabelAmber, PixabayBron: MabelAmber, Pixabay

Voldoende bewegen en gezond eten

In normale gevallen is een gezonde voeding en beweging, zoals recreatief wandelen en fietsen, voldoende om het cholesterol binnen de perken te houden. Een halfuur per dag stevig wandelen of joggen kan al het verschil maken. Natuurlijk hoort daar een vetarm dieet bij. Lees dus de informatie op de verpakking van voedingsmiddelen. Mijd de verzadigde vetten. Dus liever geen vette kaas, weinig koekjes, chips en gebak, en geen vet vlees. Ook de bak- en braadproducten zijn berucht. Kies altijd de magere variant. Dan zit u op de juiste weg en hebt u bij een verhoogd cholesterolgehalte waarschijnlijk geen statines nodig om de vetspiegel in uw bloed te verlagen.

Cholesterolverlagers – het laatste redmiddel

Statines kunnen zeer veel bijwerkingen hebben. Een kleine greep uit de lange lijst van bijwerkingen zal u ervan overtuigen dat cholesterolverlagers altijd het laatste redmiddel horen te zijn.

Bijwerkingen

Daar staat tegenover dat de opgesomde bijwerkingen in de bijsluiters van deze geneesmiddelen lang niet altijd bij iedereen voorkomen:
  • vermoeidheid, slapeloosheid en duizeligheid;
  • hoofdpijn, spierpijn, spierzwakte, misselijkheid, braken;
  • maagpijn, lage buikpijn, zuurbranden, diarree;
  • angstaanvallen, depressies;
  • tintelingen, jeuk, huiduitslag, blaren;
  • erectiestoornissen;
  • lever- en alvleesklierontsteking;
  • koorts en gewrichtsklachten.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Het geheugen kan eronder lijden

In verschillende publicaties worden cholesterolverlagers ook in verband gebracht met geheugenverlies. Geheugenverlies is een bijwerking die vermeld staat in de bijsluiter van Lipitor. Veel andere merken hebben dat neveneffect echter ook. Een onderzoek van Beatrice Golomb, verbonden aan de University of California, beschrijft meer dan 100 gevallen van gebruikers van statines bij wie geheugenstoornissen optraden. En in 30 gevallen tijdelijke amnesie. Ook een studie van de Duke University in North Carolina kwam tot dezelfde conclusies nadat het team enorme gegevensbestanden grondig had geanalyseerd.

Geheugenverlies
In de meeste gevallen verdwenen de klachten nadat de patiënten waren gestopt met het innemen van deze medicijnen. Een mogelijke verklaring van de amnesie is dat cholesterolverlagers, zoals Atorvastatine (Lipitor) en Gemfibrozil (fibraat), het communicatievermogen van de cellen verminderen en er hiaten in het geheugen ontstaan met als gevolg geheugenverlies.

Lees verder

© 2011 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenSpierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenHet aantal mensen dat in Nederland Cholesterolverlagende statines gebruikt is 1,5 miljoen. Zocor, Simvastatine, Selektin…
Zin en onzin rondom cholesterolZin en onzin rondom cholesterolEen verhoogd cholesterolgehalte zou de belangrijkste veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten. Er is goed cholesterol (…
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Rode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijzeRode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijzeRode gist rijst is een supplement dat bewezen effectief is in de strijd tegen een hoog cholesterol. Voor mensen die een…

Kleurenblindheid (achromatopsie)Kleurenblindheid (achromatopsie)Mensen die kleurenblind zijn, kunnen zich niet voorstellen hoe de kleuren anders waar te nemen zijn. Het komt weinig voo…
Kalium: tekort of teveelKalium: tekort of teveelKalium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft om de vochtbalans op peil te houden. Een tekort, maar ook een teveel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DataBase Center For Life Science (DBCLS), Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • Wagstaff, L.R., Mitton, M.W. 'Statin-Associated Memory Loss: Analyses of 60 Case Reports and Review of the Literature.' 'Pharmapsychotherapie', 23 juli 2003.
  • Geneemiddelen in Nederland, 'Gids voor zorgverlener en gebruiker', Henk Buurma, Van Gennep, Amsterdam
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: MabelAmber, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 16-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.