InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Baardschurft of tinea barbae: schimmelinfectie baardstreek

Baardschurft of tinea barbae: schimmelinfectie baardstreek

Baardschurft of tinea barbae: schimmelinfectie baardstreek Baardschurft staat ook wel bekend onder de namen 'tinea barbae', 'mycotische sycosis barbae' en 'dermatomycosis barbae'. In feite is de naam 'baardschurft' onjuist, aangezien de ontsteking niet wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Baardschurft wordt veroorzaakt door zowel zoöfiele als antropofiele dermatofyten of schimmels. Zoöfiele dermatofieten zijn primair pathogenen (ziekteverwekkers) van bepaalde diersoorten en antropofiele dermatofieten zijn natuurlijke pathogenen van de mens. Bij baardschurft zijn de haarzakjes of het weefsel rond de haarzakjes in de baardstreek aangedaan.

Tinea barbae


Wat is tinea barbae of baardschurft?

Tinea barbae, ook wel bekend onder de naam 'mycotische sycosis barbae', 'dermatomycosis barbae' of gewoon simpelweg 'baardschurft', duidt op een vrij zeldzame schimmelinfectie die beperkt is tot de baardstreek, dus het gedeelte van het gelaat waar bij mannen baardgroei optreedt. Baardschurft komt bijna uitsluitend voor bij adolescente en volwassen mannen. Vrouwen en kinderen kunnen geen baardschurft krijgen, maar zij kunnen wel een mycose of schimmelinfectie in het gelaat oplopen (tinea faciei). De klinische presentatie van baardschurft omvat roze-rode, schilferende huidplekken met losse haarstompjes en pustels met soms stekende jeuk.

Wat is de oorzaak van baardschurft?

Baardschurft wordt veroorzaakt door dermatofyten of schimmels die een huidinfectie kunnen veroorzaken. De belangrijkste verwekkers van baardschurft zijn de Trichophyton soorten, waaronder T. rubrum, een schimmel die bekendstaat als de gebruikelijke veroorzaker van zwemmerseczeem en de zogeheten schimmelnagel. De besmettingskans wordt verhoogd door warme en vochtige omstandigheden. In het verleden kon de schimmel ook worden overgebracht via niet goed gereinigde scheermessen bij de kapper. Het werd daarom ook wel barber's itch genoemd. Tegenwoordig wordt het vooral aangetroffen bij veehouders. Het gaat dan om zoöfiele dermatofyten zoals T. mentagrophytes en dermatofyten die bij mens en dier kunnen voorkomen zoals T. verrucosum. Niet alleen boerderijdieren, ook huisdieren kunnen schimmels bij zich dragen. Antropofiele dermatofyten ódat zijn natuurlijke pathogenen van de mensó zoals T. verrucosum en T. violaceum veroorzaken doorgaans een meer oppervlakkige en mildere ontsteking dan de zoöfiele varianten, die primair pathogenen van bepaalde diersoorten zijn. Baardschurft wordt soms ook gezien bij afweerstoornissen zoals onder meer hiv (Humaan Immunodeficiëntie Virus), Severe Combined Immune Deficiency syndrome (SCID, ook wel 'Boy in the Bubble Syndroom' genoemd) beenmergdepressie of aplastische anemie en immunosuppressiva (afweeronderdrukkende middelen).

Wat zijn de symptomen van baardschurft?

Baardschurft wordt gekenmerkt door begrensde, ronde, rood ontstoken schilferende huidveranderingen, met pustels, korstjes en verdikking van de huid. In de aangedane plekken zijn losse haarstompjes zichtbaar. Deze afgebroken haren en kale plekken zijn soms blijvend. In wat ernstige gevallen vloeien de plekken samen tot abcederende infiltraten. De huidveranderingen kunnen gepaard gaan met een stekende jeuk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op een KOH (kaliumhydroxide) preparaat van een aantal uitgetrokken haren. Met KOH kun je overgaan tot directe diagnostiek van schimmelinfecties van de huid. In kaliumhydroxide worden celwanden en hoornmateriaal opgelost, maar schimmeldraden niet. Een positieve KOH duidt op een schimmelinfectie. Wat haren en de inhoud van een pustel kunnen op kweek worden gezet, zodat kan worden vastgesteld welke schimmel de boosdoener is en de therapie daarop afgesteld kan worden.

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Baardschurft moet niet verward worden met:

Hoe wordt baardschurft behandeld?

De therapie van baardschurft moet systemisch en langdurig zijn. De behandeling moet systemisch zijn, aangezien lokaal aangebrachte zalf of crème vaak onvoldoende diep doordringt om effect te sorteren. Itraconazol en terbinafine zijn antischimmelmiddelen, die zowel lokaal als in tabletvorm kunnen worden toegepast.

Lees verder

© 2015 - 2018 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tinea nigra: Donkere vlek in handpalmen door gist (schimmel)Tinea nigra: Donkere vlek in handpalmen door gist (schimmel)Tinea nigra is een tropische huidaandoening die die veroorzaakt is door een gist (schimmel). De schimmelinfectie tast vo…
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…
Tinea capitis (hoofdschimmel): Schimmelinfectie op hoofdhuidTinea capitis (hoofdschimmel): Schimmelinfectie op hoofdhuidBij tinea capitis (hoofdschimmel, dermatomycosis capitis), een schimmelinfectie, is de behaarde hoofdhuid aangetast. Dez…
Zwemmerseczeem oorzaken, symptomen en behandelingZwemmerseczeem (tinea pedis, voetschimmel) wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel groeit in een warme vochtige…
Rode bultjes op hoofdhuid, pijn en jeuk: oorzakenRode bultjes op hoofdhuid, pijn en jeuk: oorzakenRode bultjes op de hoofdhuid is een vervelende probleem, vooral wanneer het gepaard gaat met andere klachten zoals irrit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maddyportelli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://www.mmmig.nl/ziektebeelden-en-verwekkers/dermatomycose/achtergrond/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Baardschurft
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ttxt/tinea-barbae.htm
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/SycosisTrichophyticaBarbae.htm
  • http://www.zzlab.nl/informatievooraanvragers/testinformatie/k/kohpreparaat
  • http://emedicine.medscape.com/article/1091252-overview#a0104
  • http://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/fungal-skin-infections/tinea-barbae
  • http://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/baardschimmel-tinea-barbae
  • Afbeelding bron 1: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Reageer op het artikel "Baardschurft of tinea barbae: schimmelinfectie baardstreek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!