Inflammatoire borstkanker: Tumor in de borst met roodheid

Inflammatoire borstkanker: Tumor in de borst met roodheid Inflammatoire borstkanker (inflammatoir mammacarcinoom) is een zeldzame en agressieve vorm van borstkanker. Hierbij komen heel afwijkende symptomen voor waarbij een knobbel (tumor) vrijwel nooit aanwezig is. De borst vertoont namelijk symptomen van een borstweefselontsteking (mastitis) want deze is gezwollen en rood. Deze ontsteking is te wijten aan de kankercellen die de lymfevaten in de huid van de borst blokkeren. De behandeling bestaat uit chemotherapie en daarna chirurgie, al zet de arts soms ook radiotherapie in. Meestal gebeurt de diagnose van dit type kanker in een vrij laat stadium, waardoor de prognose minder goed is.

Epidemiologie

De diagnose van inflammatoire borstkanker gebeurt veelal op jongere leeftijd dan andere vormen van borstkanker. Ongeveer één tot vijf procent van alle patiënten met borstkanker lijdt aan dit type borstkanker. De meeste patiënten krijgen de diagnose van dit type kanker rond de vijftigjarige leeftijd, hoewel ook oudere en jongere patiënten worden aangetroffen. Naarmate de leeftijd stijgt, nemen de kansen op het ontwikkelen van dit type borstkanker toe. Ook mannen kunnen dit type borstkanker krijgen, maar het komt veel vaker voor bij vrouwen. Mensen met een zwarte huidskleur hebben een verhoogd risico op dit type borstkanker. Vrouwen die lijden aan obesitas hebben, in tegenstelling tot andere vrouwen, een verhoogde kans op het ontwikkelen van inflammatoire borstkanker.

Oorzaken

De exacte oorzaak van inflammatoire borstkanker is onbekend. Bij inflammatoire borstkanker blokkeren kankercellen de lymfevaten in de huid van de borst. Hierdoor kan lymfevocht, dat normaal gesproken witte bloedcellen vervoert, niet meer effectief door het borstweefsel circuleren. Deze blokkade veroorzaakt ontstekingsgerelateerde symptomen in de borst.

Risicofactoren

De risicofactoren voor het ontwikkelen van inflammatoire borstkanker omvatten:
  • Leeftijd: Het risico neemt toe met de leeftijd.
  • Genetische factoren: Erfelijke genetische mutaties, zoals BRCA1 en BRCA2, kunnen het risico verhogen.
  • Hormonale invloeden: Langdurige blootstelling aan oestrogeen zonder een balans met progesteron kan bijdragen aan het risico.
  • Ras en etniciteit: Vrouwen met een zwarte huidskleur hebben een verhoogd risico.
  • Obesitas: Overgewicht en obesitas verhogen het risico op inflammatoire borstkanker.

Symptomen: Roodheid en zwelling van borst

De meest voorkomende symptomen van inflammatoire borstkanker zijn:
  • Zwelling en roodheid: Een derde of meer van de borst vertoont snelle zwelling en roodheid, variërend van roze tot paars. Deze veranderingen kunnen zich binnen enkele weken, of soms zelfs in uren of dagen, voordoen.
  • Huidveranderingen: De borst kan gevoelig, jeukend, branderig, zwaar en hard aanvoelen. De huid kan een gekneusde verschijning krijgen, met kuiltjes of een geribbeld uiterlijk dat doet denken aan een sinaasappelhuid.
  • Tepelafwijkingen: De tepel kan naar binnen trekken (ingetrokken) of een tepelafscheiding vertonen.
  • Zwelling onder de arm of bij het sleutelbeen: Dit kan ook optreden.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen bij inflammatoire borstkanker omvatten:
  • Hevig en plotseling bloedverlies: Onverwacht bloedverlies uit de tepel of in de borst.
  • Snelle toename van symptomen: Snelle verergering van de symptomen, zoals ernstige zwelling en roodheid.
  • Ongewone huidveranderingen: Kuiltjes in de huid of een sinaasappelhuid die nieuw of plotseling zijn verschenen.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van inflammatoire borstkanker kan uitdagend zijn omdat het vaak lijkt op een borstweefselontsteking (mastitis). De gebruikelijke stappen voor diagnose omvatten:
  • Lichamelijk onderzoek: Tijdens het lichamelijk onderzoek voelt de arts meestal geen vaste tumor.
  • Mammografie: Een röntgenfoto van de borst kan niet altijd een tumor detecteren.
  • Echografie: Een echografie is nodig om het borstweefsel en de lymfeklieren te bekijken.
  • Biopsie: Een biopsie van de aangetaste borsthuid kan helpen om de aanwezigheid van kankercellen te bevestigen.
  • Beeldvorming van andere lichaamsdelen: Een MRI-scan, CT-scan, of PET-scan is nodig om te controleren of de borstkanker is uitgezaaid buiten de borst.

Behandeling

De behandeling van inflammatoire borstkanker bestaat uit:
  • Chemotherapie: De behandeling begint vaak met chemotherapie, die gedurende vier tot zes maanden of langer kan duren. Chemotherapie helpt de tumor te verkleinen vóór de operatie.
  • Chirurgie: Na chemotherapie verwijdert de arts (een deel van) de aangetaste borst(en) en vaak ook de lymfeklieren onder de arm. Zelfs bij een kleine krimp van de tumor kan een operatie worden overwogen. Na de operatie volgt vaak aanvullende chemotherapie.
  • Radiotherapie: Als de tumor na chemotherapie nog steeds groot is, kan radiotherapie worden ingezet om de tumor verder te verkleinen en een buffer van gezond weefsel te behouden.
  • Andere therapieën: Voor sommige patiënten kunnen hormoontherapie en gerichte therapieën ook worden toegepast. Vrouwen met inflammatoire borstkanker ondergaan vaak een borstreconstructie maanden tot jaren na de behandeling.

Prognose

De prognose voor inflammatoire borstkanker is vaak minder gunstig dan voor andere vormen van borstkanker, vanwege de agressieve aard van de ziekte en de late diagnose. De gemiddelde overlevingskans bedraagt tussen de 25% en 50%.

Complicaties

Mogelijke complicaties van inflammatoire borstkanker kunnen zijn:
  • Anemie: Door chronisch bloedverlies of de effecten van chemotherapie.
  • Psychosociale impact: De mentale en emotionele belasting van het omgaan met een agressieve kanker en de intensieve behandelingen.
  • Bijwerkingen van behandelingen: Bijwerkingen van chemotherapie, chirurgie of radiotherapie kunnen aanzienlijke impact hebben op de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Preventie

Preventieve maatregelen voor inflammatoire borstkanker omvatten:
  • Regelmatige controles: Regelmatige gynaecologische en borstonderzoeken om vroege tekenen van borstkanker op te sporen.
  • Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezond gewicht en een gebalanceerd dieet kan helpen om het risico te verlagen.
  • Bewustwording: Kennis van symptomen en risicofactoren kan helpen bij vroege opsporing en behandeling.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstkanker: symptomen, stadia, behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De oorzaken van borstkanker zijn niet bekend, maar er z…
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…
Een blaastest die borstkanker op kan sporenEen blaastest die borstkanker op kan sporenIn Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 13.500 mensen de diagnose borstkanker. Door de vergrijzing zal dit getal de kome…
Borstkanker: onstaan, soorten en behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bijna 22% van alle kankers van vrouwen is borstkanker.…

Barotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oorBarotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oorTijdens het reizen met het vliegtuig, het duiken, of bij een snelle klim of afdaling tijdens een autorit, kan barotitis…
Pijn in botten: symptomen, oorzaak en behandeling botpijnPijn in botten: symptomen, oorzaak en behandeling botpijnPijn in de botten of botpijn duidt op een ​​extreme gevoeligheid, pijn of ander ongemak dat aanwezig is in d…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 5 april 2017:
  • Behandelingen, http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/inflammatoire-borstkanker/behandelingen
  • Borstkanker onderzoek groep, https://oncologie.mumc.nl/sites/oncologie/files/20160315_inflame_tekst_voor_ziekenhuisbladen.pdf
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Inflammatoire borstkanker, http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/inflammatoire-borstkanker-ibk
  • Inflammatory breast cancer, https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/types-of-breast-cancer/inflammatory-breast-cancer.html
  • Inflammatory breast cancer: Symptoms, diagnosis, and treatment, http://www.medicalnewstoday.com/articles/316727.php
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-breast-cancer/basics/risk-factors/con-20035052
  • Symptomen, http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/inflammatoire-borstkanker/symptomen
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-breast-cancer/basics/symptoms/con-20035052
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.