Inflammatoire borstkanker: Tumor in de borst met roodheid

Inflammatoire borstkanker: Tumor in de borst met roodheid Inflammatoire borstkanker (inflammatoir mammacarcinoom) is een zeldzame en agressieve vorm van borstkanker. Hierbij komen heel afwijkende symptomen voor waarbij een knobbel (tumor) vrijwel nooit aanwezig is. De borst vertoont namelijk symptomen van een borstweefselontsteking (mastitis) want deze is gezwollen en rood. Deze ontsteking is te wijten aan de kankercellen die de lymfevaten in de huid van de borst blokkeren. De behandeling bestaat uit chemotherapie en daarna chirurgie, al zet de arts soms ook radiotherapie in. Meestal gebeurt de diagnose van dit type kanker in een vrij laat stadium, waardoor de prognose minder goed is.

Epidemiologie aandoening

De diagnose van inflammatoire borstkanker gebeurt veelal op jongere leeftijd dan andere vormen van borstkanker. Ongeveer één tot vijf procent van alle patiënten met borstkanker lijdt aan dit type borstkanker. De meeste patiënten krijgen de diagnose van dit type kanker rond vijftigjarige leeftijd, al zijn ook oudere en jongere patiënten gekend. Naarmate de leeftijd stijgt, verhogen de kansen op het ontwikkelen van dit type borstkanker. Ook mannen krijgen af en toe te maken met inflammatoire borstkanker maar vrouwen zijn het vaakst aangetast. Mensen met een zwarte huidskleur zijn vaker getroffen door dit type kanker aan de borst. Vrouwen die lijden aan obesitas, hebben in tegenstelling tot andere vrouwen tot slot een verhoogde kans op het krijgen van inflammatoire borstkanker.

Oorzaken inflammatoire borstkanker

De juiste oorzaak van inflammatoire borstkanker is niet gekend. Bij inflammatoire borstkanker blokkeren kankercellen de lymfevaten in de huid van de borst. Hierdoor stroomt lymfevocht, dat witte bloedcellen transporteert, niet meer normaal door het borstweefsel. Hierdoor ontstaan ontstekingsgerelateerde symptomen.

Symptomen: Roodheid en zwelling van borst

Zwelling en roodheid (variëren van roze tot paars) van een derde of meer van de borst die snel toeneemt is het meest voorkomende symptoom. Het uiterlijk van de borst verandert in enkele weken maar soms zelfs in uren of dagen erg snel. De borst is tevens gevoelig en jeukend, en voelt brandend, zwaar en hard aan. Bovendien ontstaat een gekneusde verschijning van de borst. Een huiduitslag op, rond of tussen borsten is eveneens kenmerkend. De tepel is daarnaast naar binnen gedraaid (ingetrokken) of anders verschijnt een tepelafscheiding. Ook de huid is afwijkend. In de huid ontstaan kuiltjes of anders heeft de huid een geribbeld uiterlijk, waardoor dit doet denken aan een sinaasappelhuid. Soms ontstaat ook een zwelling onder de arm of bij het sleutelbeen.

Diagnose en onderzoeken

De arts voelt bij een lichamelijk onderzoek meestal geen vaste tumor en ook een mammografie (röntgenfoto van de borst) toont geen tumor. De diagnose van inflammatoire borstkanker is voor de arts bijgevolg niet altijd eenvoudig want de symptomen doen soms denken aan een borstweefselontsteking (mastitis). De arts voert een biopsie van de aangetaste borsthuid uit zodat een patholoog in het laboratorium eventueel de aanwezigheid van kankercellen bevestigt. Een echografie van de borst is naast een mammografie wel nodig om het borstweefsel en de lymfeklieren te bekijken. Een MRI-scan, CT-scan of PET-scan van andere lichaamsdelen is tot slot vereist om te kijken of de borstkanker reeds is uitgezaaid buiten de borst. Meestal gebeurt de diagnose reeds in een laat stadium. Inflammatoire borstkanker ontstaat meestal al binnen enkele weken in plaats van enkele jaren.

Behandeling tumor

Chemotherapie

Soms heeft de patiënt reeds vruchteloos antibiotica genomen omdat de arts vermoedde dat de patiënt een gewone ontsteking had. Nadat gebleken is dat de patiënt kanker heeft, krijgt hij gedurende vier tot zes maanden (of soms nog langer) chemotherapie die de arts meteen opstart. Hierdoor krimpt de tumor wat nuttig is omdat de arts hierna de tumor operatief verwijdert.

Operatie

De arts verwijdert hierbij (een deel van) de aangetaste borst(en) en meestal ook de lymfeknopen onder de arm ernaast. Zelfs als de tumor maar een klein beetje gekrompen is, is een operatie reeds mogelijk. Na de operatie krijgt de patiënt weer chemotherapie om de resterende kankercellen in de borst te doden.

Radiotherapie

Is de tumor nog steeds groot na de chemotherapie, dan beveelt de arts radiotherapie aan waarmee hij tracht de tumor te verkleinen en een buffer van gezond weefsel rond de kanker over te houden.

Andere therapieën

Hormoontherapie en gerichte therapie zijn voor sommige patiënten ook inzetbaar. Vrouwen die lijden aan inflammatoire borstkanker, krijgen maanden tot jaren na de behandeling vaak een borstreconstructie.

Prognose is vrij slecht

Doordat inflammatoire borstkanker een zeer snel groeiende en zeldzame vorm van borstkanker is, is de prognose meestal minder goed dan bij andere vormen van borstkanker. De overlevingskans bedraagt gemiddeld 25 tot 50%.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstkanker: symptomen, stadia, behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De oorzaken van borstkanker zijn niet bekend, maar er z…
Rode vlekken op de borst: oorzaken van vlekjes op de borstRode vlekken op de borst: oorzaken van vlekjes op de borstRode vlekken op de borst zijn meestal een symptoom van huiduitslag of een andere huidaandoening. Het gevoelige gebied of…
Een blaastest die borstkanker op kan sporenEen blaastest die borstkanker op kan sporenIn Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 13.500 mensen de diagnose borstkanker. Door de vergrijzing zal dit getal de kome…

Barotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oorBarotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oorTijdens het reizen met het vliegtuig, het duiken of bij een snelle klim of afdaling tijdens een autorit, ontstaat mogeli…
Pijn in botten: symptomen, oorzaak en behandeling botpijnPijn in botten: symptomen, oorzaak en behandeling botpijnPijn in de botten of botpijn duidt op een ​​extreme gevoeligheid, pijn of ander ongemak dat aanwezig is in d…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 5 april 2017:
  • Behandelingen, http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/inflammatoire-borstkanker/behandelingen
  • Borstkanker onderzoek groep, https://oncologie.mumc.nl/sites/oncologie/files/20160315_inflame_tekst_voor_ziekenhuisbladen.pdf
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Inflammatoire borstkanker, http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/inflammatoire-borstkanker-ibk
  • Inflammatory breast cancer, https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/types-of-breast-cancer/inflammatory-breast-cancer.html
  • Inflammatory breast cancer: Symptoms, diagnosis, and treatment, http://www.medicalnewstoday.com/articles/316727.php
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-breast-cancer/basics/risk-factors/con-20035052
  • Symptomen, http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/inflammatoire-borstkanker/symptomen
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-breast-cancer/basics/symptoms/con-20035052
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.