Contactlenzen: Reinigen, veilig dragen en adviezen

Contactlenzen: Reinigen, veilig dragen en adviezen Contactlensdragers volgen het best enkele richtlijnen om de contactlenzen goed te reinigen en deze daarna ook veilig te dragen. Op deze manier is het mogelijk om de levensduur van de contactlenzen te verlengen en de ogen veilig en gezond te houden. Contactlenzen kopen gebruikers het best aan via een oogarts of erkende oogzorgspecialist. Zij zijn immers het best in staat om de ogen van de patiënt grondig te analyseren en persoonlijke en algemene adviezen rond de hygiëne en het gebruik van de lenzen mee te geven. De oogarts controleert bovendien regelmatig de ogen van de patiënt.

Adviezen rond reinigen van lenzen

De verzorging van de contactlenzen hangt af van het type. Bepaalde zachte contactlenzen zijn het meest tijdrovend om te reinigen. Het is belangrijk om goed zorg te dragen voor de contactlenzen, want anders ontstaan mogelijk problemen met het gezichtsvermogen en/of slijten de lenzen sneller.

Producten om de lenzen te reinigen, spoelen en desinfecteren

Een zoutoplossing is inzetbaar om lenzen te spoelen en te bewaren op een veilige manier. Het wordt ook gebruikt in combinatie met enzymatische reinigingstabletten of reinigingsapparaten. Een dagelijkse contactlensreiniger is elke dag bruikbaar. Verder reinigt, spoelt en desinfecteert een multifunctionele oplossing contactlenzen. Een waterstofperoxide-oplossing reinigt, spoelt en desinfecteert eveneens contactlenzen (vooral hybride contactlenzen) en is inzetbaar om lenzen te bewaren. Contactlenshouders met het waterstofperoxidesysteem hebben soms een automatisch neutralisatiesysteem aan boord, terwijl andere systemen gebruikt moeten worden met neutraliserende tabletten.

Voor het gebruik van oogmake-up zijn er ook enkele adviezen / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Voor het gebruik van oogmake-up zijn er ook enkele adviezen / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Voor het reinigen

Vooreerst moet de persoon de handen goed reinigen met een milde zeep zonder parfums, oliën of lotions, want deze laten mogelijk een film achter op de huid. Wanneer deze film terecht zou komen op de ogen, ontstaat oogirritatie of een wazig gezichtsvermogen. Na het reinigen van de handen is het van essentieel belang om deze goed te drogen met een niet-pluizende handdoek. Bij het gebruik van haarspray is het verder nodig om deze toe te passen voor het plaatsen van de contactlenzen. De vingernagels zijn verder kort en soepel zodat de lenzen en de ogen zelf geen schade oplopen. Make-up doen mensen pas op nadat ze de contactlenzen geplaatst hebben en mensen verwijderen de lenzen voordat ze de make-up verwijderen. Voor sommige contactlenzen moeten mensen speciale producten gebruiken. Mensen gebruiken steevast de desinfecterende oplossing, oogdruppels, en reinigingsproducten die de oogarts adviseert. Sommige oogproducten of oogdruppels zijn niet veilig voor contactdragers.

Reiniging van contactlenzen

De contactlensgebruiker mag nooit leidingwater rechtstreeks op de lenzen te plaatsen. Ook gedistilleerd water is geen goed idee. Dit soort water leidt sneller tot ooginfecties die het gezichtsvermogen schaden. Het spoelen van contactlenzen mag ook niet gebeuren door deze te reinigen met speeksel uit de mond. Het reinigen van contactlenzen gebeurt op deze manier: De persoon wrijft de contactlens voorzichtig met de wijsvinger in de palm van de andere hand met speciale reinigingsvloeistof. Voorts reinigt de persoon de lenshouder na gebruik met een steriele oplossing of warm leidingwater. De contactlenshouder mag verder drogen aan de lucht. Om de drie maanden moet de houder vervangen worden.

Veilig dragen van contactlenzen op ogen

Maximale draagtijd respecteren

De persoon draagt de contactlenzen elke dag op de manier waarop de oogarts dit aanbeveelt. Meestal mag de persoon de lenzen niet langer dan tien à twaalf uur na elkaar op een dag dragen. Het beste advies is om de lenzen enkele keren per dag of anders één dag per week uit te doen om de ogen voldoende rust te geven. De oogarts geeft voorts zo nodig een schema mee waarop staat wanneer de persoon de contactlenzen moet vervangen, maar de gebruiker mag dit schema ook zelf aanmaken. Het langer dragen dan aanbevolen dragen van contactlenzen verhoogt de kans op het krijgen van een ooginfectie.

Niet binnenstebuiten dragen

Het per toeval binnenstebuiten plaatsen van de contactlenzen leidt niet tot oogpijn, maar het voelt wel ongemakkelijk aan. Om dit te voorkomen, plaatst de persoon de lens op de vingertop, zodat deze een kopje vormt. Vervolgens kijkt hij vanaf de zijkant naar de contactlens om goed de binnen- en buitenkant te beoordelen.

Ooginfecties voorkomen

Verder dragen mensen nooit contactlenzen van anderen, vooral als deze al gedragen zijn. Deze verhogen namelijk de kans op ooginfecties of anders verspreiden vuile deeltjes zich naar de ogen van de persoon. Gaan slapen met de contactlenzen in is niet aanbevolen, tenzij de persoon nachtlenzen draagt. Wanneer de oogleden namelijk gesloten zijn, brengen de tranen niet zoveel zuurstof naar de ogen als wanneer ze open zijn. Het uiteinde van de flacons met contactlensoplossing mag niet in contact komen met andere oppervlakken, zoals de vingers, de ogen of de contactlenzen, omdat deze mogelijk de oplossing besmetten. De ogen vochtig houden is mogelijk met een speciale bevochtigingsoplossing of een gewone zoutoplossing, afhankelijk van wat de oogarts aanbeveelt. De persoon mag in elk geval de reinigingsoplossing niet opnieuw gebruiken. Hij moet met andere woorden dagelijks een nieuwe contactlensvloeistof uit de winkel gebruiken om schade aan het oog te voorkomen.

Oogirritatie

Bij oogirritatie haalt de persoon de contactlenzen uit de ogen, en hij gebruikt deze niet meer. Het is nuttig deze mee nemen naar de oogarts indien de oogirritatie aan blijft houden of ernstig is van aard. Het is van belang deze niet meer terug in te doen, want blijft de persoon deze namelijk dragen, dan ontstaat mogelijk een infectie. Daarnaast mag de persoon niet zwemmen met de contactlenzen in. Een veiligheidsbril is een betere optie, maar nog steeds bestaat dan de kans op een (ernstige) infectie bij het dragen van de contactlenzen in een zwembad of een meer. Douchen of baden met contactlenzen in is evenmin een goede optie.

Bescherming tegen zon

Voorts dragen mensen een zonnebril met totale UV-bescherming of een hoed met een brede rand bij het buitenkomen. Contactlenzen maken de ogen namelijk mogelijk meer lichtgevoelig.

Bij rode ogen is het belangrijk om een oogarts te raadplegen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bij rode ogen is het belangrijk om een oogarts te raadplegen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Alarmsymptomen

Bij een plotseling verlies van het gezichtsvermogen, een wazig gezichtsvermogen dat niet verbetert, lichtflitsen, oogpijn, een ooginfectie, een zwelling van de ogen, ongebruikelijke roodheid van de ogen of oogirritatie is het essentieel om een oogarts te raadplegen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…
Hangende oogleden door zachte lenzen?Hangende oogleden door zachte lenzen?Uit onderzoek blijkt dat het dragen van zachte contactlenzen een risico op hangende oogleden met zich meebrengt, net zoa…
Hygiene bij contactlenzenHygiene bij contactlenzenContactlenzen zijn (bijna) onzichtbaar en vaak praktischer dan een bril. Maar als je niet konsekwent op de hygiëne let,…

Perimenopauze: Periode van symptomen voor menopauzePerimenopauze: Periode van symptomen voor menopauzeDe overgang bestaat uit drie fases: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De perimenopauze (menopauzele ov…
Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogenVoeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogenWanneer het gezichtsvermogen achteruit gaat, schrijven mensen dit vaak toe aan de veroudering of oogvermoeidheid. Vaak e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Insane Gal, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Geraadpleegd op 8 juli 2018:
  • Alles-in-een vloeistoffen, http://www.contactlensonline.nl/informatie/contactlens-informatie/reinigingssystemen-voor-contactlenzen
  • Caring for contact lenses, https://www.myeyes.com/eye-care/caring-for-contact-lenses/
  • Caring For Soft Contact Lenses, https://www.allaboutvision.com/contacts/caresoftlens.htm
  • Caring for Your Contact Lenses, https://coopervision.com/new-wearer/caring-your-contact-lenses
  • How do I care for my contact lenses?, https://www.visiondirect.co.uk/eye-care-centre/contact-lens-care
  • How to Care for Your Contact Lenses and Eyes, https://www.webmd.com/eye-health/caring-contact-lens
  • Ooginfecties door contactlenzen en tips contactlenshygiëne, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/185694-ooginfecties-door-contactlenzen-en-tips-contactlenshygiene.html#risicofactoren-fout-dragen-of-gebruiken-van-contactlenzen
  • Wearing and Caring for Contact Lenses, http://www.bausch.com/your-eye-concerns/wearing-contact-lenses/wearing-and-caring-for-contact-lenses
  • Afbeelding bron 1: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.