Turfteen: Verwonding aan gewricht van grote teen met pijn

Turfteen: Verwonding aan gewricht van grote teen met pijn Een turfteen (turf teen) verwijst naar een verwonding waarbij de ligamenten rond de grote teen van een patiënt schade opgelopen hebben. Deze veel voorkomende sportblessure komt vooral tot uiting bij sporters die op kunstgras spelen. Door krachtige druk op de grote teen (zoals bij het rennen of springen) ontstaat een verwonding van het hoofdgewricht van de grote teen (metatarsofalangeale gewricht). Een zwelling rond de grote teen en pijn zijn enkele symptomen van deze teenaandoening. Een turfteen is meestal mild en is dan goed thuis te behandelen. In meer ernstige gevallen is een operatie echter noodzakelijk. De vooruitzichten zijn goed wanneer de patiënt een snelle behandeling krijgt. Het dragen van geschikt schoeisel en het volgen van een goed trainingsprogramma verminderen tot slot het risico op het krijgen van een turfteen.

Oorzaken: Verwonding aan teen

Een turfteen is een verstuiking van de ligamenten rond het grote teengewricht, die voornamelijk als een scharnier werkt om op-en- neer-bewegingen toe te staan. In de bal van de voet vlak achter het grote teengewricht zijn twee erwtvormige botten ingebed in de pees die de grote teen doen bewegen, met name de sesambotjes (sesamoïden). Deze botten werken als een katrol voor de pees en bieden een hefboomwerking bij het lopen of rennen. Ze vangen ook het gewicht op dat op de bal van de voet drukt.

Bij het lopen of rennen wordt bij elke stap de hiel opgeheven en komt het lichaamsgewicht naar voren op de bal van de voet. Op een gegeven moment duwt de patiënt zichzelf naar voren door de grote teen af te duwen en het gewicht naar de andere voet te laten verschuiven. Als de teen om dan plat op de grond blijft staan en niet optilt om af te duwen, loopt de patiënt het risico op een verwonding of verstuiking van het metatarsofalangeale gewricht.

Risicofactoren van turfteen

Enkele veel voorkomende oorzaken van een turfteen zijn:
 • activiteiten waarbij gewicht op de grote teen wordt geplaatst, vooral wanneer dit langdurig plaatsvindt
 • een manier van lopen die een overmatige druk uitoefent op en rond de grote teen
 • het verkeerde type schoeisel bij het sporten dragen, namelijk schoenen waarbij het speeloppervlak eventjes ‘vast’ komt te liggen onder de voeten
 • hoge hakken dragen
 • sporten waarbij de patiënt regelmatig moet stoppen en weer moet starten en van richting moet veranderen en waarbij een krachtige druk op de grote teen wordt geplaatst. Dit gebeurt vaak bij sporten die op kunstgras plaatsvinden.

American footballspelers, dansers, gymnasten, worstelaars en basketbalspelers lopen het risico op deze teenafwijking. Het herhaald buigen van de grote teen op harde oppervlakken tijdens deze activiteiten leidt mogelijk tot uitgerekte of gescheurde ligamenten.

Symptomen

Als schade optreedt als gevolg van een plotselinge beweging, treden volgende milde tot ernstige symptomen onmiddellijk op:
 • blauwe plekken / een bloeduitstorting
 • een ‘knallend’ gevoel in de voet wanneer de blessure optreedt
 • een zwelling rond de grote teen
 • gevoelig voor aanraking
 • gewrichtsstijfheid rond de grote teen
 • instabiliteit en beperkte beweging van de grote teen
 • kramp in de wreef van de voet
 • misvorming van het metatarsofalangeale gewricht (bij een ernstig letsel)
 • pijn aan de basis van de grote teen die toeneemt bij het verlengen van de grote teen of het dragen van gewicht op de teen

Het is ook mogelijk dat de aandoening geleidelijk optreedt, maar bij herhaalde beweging verergert de verwonding en worden de symptomen ernstiger.

Alarmsymptomen

Meestal is een turfteen mild, maar medisch advies is nodig bij pijn bij het lopen. Ook wanneer de aandoening verergert en niet verbetert met rust of een thuisbehandeling, bezoekt een patiënt best een arts.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek
Om een turfteen te diagnosticeren, moet een arts weten hoe de verwonding heeft plaatsgevonden. Als de symptomen zich geleidelijk hebben ontwikkeld, bevraagt de arts de patiënt over:
 • de geschiedenis van de symptomen
 • eerder opgelopen voetproblemen
 • welke activiteiten de patiënt uitvoert / welke sporten hij beoefent
 • welke activiteiten de symptomen verergeren
 • welke schoenen de patiënt draagt

Diagnostisch onderzoek
Na een lichamelijk onderzoek van de voet, volgen beeldvormende onderzoeken zoals een röntgenfoto, een botscan, CT-scan en/of een MRI-scan. Op deze manier is de arts in staat om botbreuken of andere verwondingen uit te sluiten.

Behandeling van letsel aan teen

De behandeling van een turfteen hangt af van de ernst van het letsel. Bij de meest milde maat gebeurt een uitrekking van de ligamenten wat gepaard gaat met gevoeligheid en zwelling (graad 1). Bij graad 2 ontstaat een gedeeltelijke scheur terwijl bij graad 3 een volledige scheur is opgetreden hetgeen dan leidt tot teenpijn, zwelling, blauwe plekken en een beperkt bewegingsbereik van de teen. (Pijnstillers) en fysiotherapie zijn vaak aangewezen bij alle verwondingen die een turfteen veroorzaken.

Milde verwonding

Patiënten met een graad 1-turfteen beschermen de teen het best en volgen de RICE-methode: rust, ijs toepassen, druk (compressie) met een elastisch drukverband aanbrengen en het been hoger dan het hart tillen (elevatie). Verder dragen patiënten het best schoenen met stijve zolen of anders gebruiken ze atletische tape om de teen stil te houden om te voorkomen dat de teenaandoening verergert. Een geleidelijke terugkeer naar de sport is verder nodig.

Matige verwonding

Het is belangrijk om de tenen bij elkaar te houden tijdens het genezingsproces. Daarom dragen patiënten eerst gedurende één week stevige wandelschoenen.

Ernstige verwonding

Voor graad 3-letsels moeten de tenen langdurig immobiel blijven, en daarom is een speciale orthopedische looplaars of een gips noodzakelijk. Een chirurgische behandeling van een turfteen is zelden noodzakelijk. Bij sommige verwondingen van graad 3 is echter een chirurgische reparatie van de beschadigde weefsels nodig. Het type operatie hangt af van de aard van de verwonding.

Prognose en herstel

Zonder herkenning en behandeling krijgt een patiënt met een turfteen vaak te maken met loop-, ren-, en sportproblemen. Een snelle behandeling leidt tot een succesvolle behandeling van de meeste verwondingen. De meeste atleten krijgen uiteindelijk weer het niveau van voor de blessure als ze de turfteen correct laten herstellen. Als de verwonding ernstig is, is een chirurgische behandeling noodzakelijk. Een ernstige graad 3-turfteen heeft vaak langdurige impact op de patiënt. Een patiënt met een mildere teenblessure heeft geen operatie nodig. Pijnstillende medicatie en fysiotherapie helpt hen om volledige bewegingsvrijheid, flexibiliteit en kracht in de teen te herwinnen.

Complicaties van verwonding aan gewricht van grote teen

Potentiële langetermijncomplicaties zijn onder meer een gebrek aan afzetkracht, stijfheid, een bunion (pijnlijke misvorming van het gewricht van de grote teen) en een gewijzigde positie van de grote teen.

Preventie van teenafwijking

Het dragen van schoenen met een betere ondersteuning voorkomt dat de teen overmatig buigt wanneer een patiënt de teen afduwt. Sommige patiënten moeten inlegzolen/steunzolen dragen zodat de teen niet te ver naar achteren buigt. Een fysiotherapeut of sporttherapeut werkt verder samen met de patiënt om eventuele problemen met de manier van lopen en rennen te corrigeren. De patiënt ontwikkelt dan verschillende technieken om te trainen of te sporten, waardoor frequente verwondingen aan de teen minder snel tot stand komen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hallux rigidus: Artrose aan gewricht grote teen met pijnHallux rigidus: Artrose aan gewricht grote teen met pijnHallux rigidus is een teenaandoening waarbij een gewricht aan de voet van de grote teen pijnlijk en verstijfd is. Hallux…
Turf teen: symptomen, oorzaak en behandelingTurf teen: symptomen, oorzaak en behandelingEen turf teen is de term die wordt gebruikt om de verstuiking te beschrijven van de banden rond het gewricht van de grot…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVerstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de…

Gekneusde elleboog: symptomen, oorzaken en behandelingGekneusde elleboog: symptomen, oorzaken en behandelingEen gekneusde elleboog staat ook bekend als elleboogcontusie of elleboogkneuzing. Het is een aandoening waarbij je de we…
Kneuzing: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseKneuzing: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen kneuzing is een beschadiging van het onderhuidse weefsel als gevolg van een val, slag of stoot. Het gevolg is een pi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
 • Geraadpleegd op 24 oktober 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Get Back on Your Feet With Turf Toe, https://share.upmc.com/2018/07/turf-toe-symptoms-causes/
 • Turf teen, https://www.fysiodouma.nl/wiki/turf-teen/
 • Turf toe, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/turf-toe/
 • Turf Toe: Symptoms, Causes, and Treatments, https://www.webmd.com/fitness-exercise/turf-toe-symptoms-causes-and-treatments#1
 • What is turf toe and how do you treat it?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323406.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.