Münchhausen-syndroom: Opzettelijk symptomen nabootsen

Münchhausen-syndroom: Opzettelijk symptomen nabootsen Het syndroom van Münchhausen is een psychiatrische aandoening waarbij een patiënt zich vals symptomen van een aandoening nabootst en zichzelf mogelijk ook verwondingen aanbrengt. Deze patiënten zijn voor artsen vaak een medisch mysterie omdat de onderzoeksresultaten inconsistent zijn met de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Bovendien werken standaard behandelingen vaak niet bij patiënten met het Münchhausen-syndroom, wat nog meer verwardheid met zich meebrengt voor professionele zorgverleners. Psychosociale factoren spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van de ziekte. Een begripvolle en ondersteunende behandeling in combinatie met psychotherapie is nodig om deze ziekte te behandelen. De vooruitzichten zijn meestal tot slot niet goed omdat het merendeel van de patiënten niet toegeeft dat ze lijden aan deze psychiatrische aandoening.

Herkomst van naam van psychische ziekte

Het syndroom van Münchausen werd voor het eerst beschreven door Asher (1951), toen hij het syndroom wijdde aan Baron KF Von Munchausen, een gepensioneerde Duitse soldaat die veel reisde en dramatische en onwaarachtige verhalen vertelde.

Synoniemen van syndroom van Münchhausen-syndroom

Enkele bekende synoniemen voor het syndroom van Münchhausen zijn:
  • hospital addiction syndrome (HAS)
  • münchhausensyndroom

Epidemiologie

Het Münchhausen-syndroom is een zeldzame psychiatrische aandoening die moeilijk te kwantificeren is in termen van exacte prevalentie, aangezien veel gevallen niet goed gedocumenteerd zijn. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en kan op elke leeftijd voorkomen. De aandoening is vaak aanwezig in medische instellingen, waarbij patiënten regelmatig worden behandeld voor valse symptomen.

Oorzaken van nagebootste stoornis

De oorzaken van het Münchhausen-syndroom zijn niet volledig begrepen, maar er wordt aangenomen dat het voortkomt uit een combinatie van psychologische factoren. Deze kunnen omvatten: een behoefte aan aandacht en erkenning, eerdere trauma's of misbruik, en persoonlijkheidsstoornissen. Er zijn aanwijzingen dat een geschiedenis van frequente ziekenhuisopnames en het hebben van een medische achtergrond ook bij kan dragen.

Risicofactoren

Hoewel de oorzaken van de aandoening onbekend zijn anno oktober 2020, spelen enkele risicofactoren een rol. Zo zijn bepaalde psychosociale factoren gekoppeld aan de ziekte, zoals bijvoorbeeld:

Patiënten verzinnen soms een medische ziekte om dan zorg, aandacht en soms genegenheid binnen professionele zorgverleners te krijgen die ze misschien thuis niet hadden. Patiënten willen er vaak ‘bij horen’ en een ‘belangrijk gevoel’ krijgen door het verzinnen van deze aandoening en symptomen.

Patiënten presenteren zich met diverse klachten, zoals bijvoorbeeld pijn op de borst / Bron: Pexels, PixabayPatiënten presenteren zich met diverse klachten, zoals bijvoorbeeld pijn op de borst / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen: Opzettelijke en valse presentatie van ziekte

De patiënt onderneemt stappen om zich meermaals opzettelijk en vals bij een arts te presenteren met een aandoening en lichamelijke of psychische symptomen. Dit gebeurt zonder externe beloning, zoals persoonlijk of financieel gewin. Dit gedrag is onafhankelijk van andere aandoeningen, zoals schizofrenie en een waanstoornis.

De symptomen zijn sterk variabel en bestaan uit bijvoorbeeld:

Soms wekken patiënten opzettelijk deze symptomen op, zoals opzettelijk bedorven voedsel eten, insuline injecteren, pulken aan de huid om wonden te veroorzaken, een overdosis van medicijnen nemen of geen voorgeschreven medicijnen nemen. Ook vervalsen patiënten soms medische dossiers en medische onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een urinemonster besmetten met bloed. Verder is het klinisch beeld vaak moeilijk te bevestigen met laboratorium- en radiografische onderzoeken en is de patiënt er trots op om een ‘medisch mysterie’ te zijn voor de artsen.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van het Münchhausen-syndroom omvatten herhaaldelijk presenteren van onverklaarbare of onwaarschijnlijke symptomen, die vaak niet overeenkomen met medische bevindingen. Andere tekenen zijn een geschiedenis van veelvuldige ziekenhuisopnames en medische ingrepen, vaak zonder duidelijke oorzaak.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van het syndroom van Münchhausen is beschreven in het handboek van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Een psychiater diagnosticeert deze aandoening. Een arts bevraagt de medische geschiedenis, luistert naar de aanwezige symptomen en voert een lichamelijk onderzoek uit. Indien hij vermoedt dat de patiënt lijdt aan het Münchhausen-syndroom, kijkt hij best ook naar aanwezige inconsistenties, zoals resultaten van objectieve laboratoriumonderzoeken en een lichamelijk onderzoek die niet stroken met elkaar. Aanvullende aanwijzingen die wijzen op de diagnose zijn bijvoorbeeld:
de drang om medische procedures te ondergaan (zelfs als ze een aanzienlijk risico inhouden)
  • een geschiedenis van frequente chirurgische ingrepen
  • een geschiedenis van veel ziekenhuisopnames
  • een grote variabiliteit in de geschiedenis
  • een slechte respons op standaard behandelingen voor een ziekte
  • vijandigheid tegenover psychiatrisch onderzoek

Als een patiënt toegeeft dat hij in het verleden naar een andere arts geweest is, is het vaak nuttig om het medisch dossier op te vragen, omdat afwijkingen van een huidige presentatie aanwezig kunnen zijn. Mogelijk staat hierin ook reeds vermeld dat de patiënt lijdt aan de het Münchhausen-syndroom.

Behandeling van psychiatrische aandoening

De diagnose en de behandeling van het syndroom van Münchhausen is complex.

Ondersteunende benadering

Een directe confrontatie van de patiënt met een vermoedelijke diagnose van het Münchhausen-syndroom leidt zelden tot een erkenning van de ziekte en eindigt in plaats daarvan meestal in ontkenning en zelfs vijandigheid. Patiënten raken mogelijk overstuur, gaan dan rechtszaken aanspannen, vertrekken tegen medisch advies in en zoeken dan een andere zorginstelling. Daarom is het voor een arts beter om een empathische benadering te volgen waarbij de patiënt een ondersteunende behandeling krijgt.

Psychotherapie

De standaard behandeling voor alle patiënten met vermoedelijke Münchhausen bestaat uit psychotherapie, hoewel de meeste patiënten dit weigeren. De meeste patiënten geven niet toe dat ze lijden aan de aandoening. Soms is cognitieve gedragstherapie nuttig om zich dan te richten op een jeugdtrauma of een andere oorzaak van de aandoening. Antidepressiva behandelen voorts patiënten met symptomen met een depressie, terwijl anti-angstmedicijnen worden ingezet bij patiënten met angst.

Prognose

De prognose voor patiënten met het Münchhausen-syndroom varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening en de mate van betrokkenheid bij de behandeling. Zonder adequate psychologische hulp kan de aandoening aanhouden of verergeren, met voortdurende medische complicaties als gevolg van onterecht gebruik van medische zorg.

Complicaties door nabootsen van symptomen

Complicaties van het Münchhausen-syndroom kunnen ernstige medische ingrepen en behandelingen omvatten die onterecht zijn toegepast. Dit kan leiden tot fysieke schade, infecties en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen er langdurige psychologische effecten zijn, zoals verstoorde relaties en chronische psychische aandoeningen.

Preventie

Preventie van het Münchhausen-syndroom is complex en richt zich voornamelijk op het vroege identificeren van risicofactoren en het bieden van psychologische ondersteuning aan individuen met een geschiedenis van trauma of frequente medische bezoeken. Educatie van medische professionals over de symptomen en gedragingen van de aandoening kan ook helpen om vroegtijdige interventie te bevorderen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van HornerHet syndroom van Horner, ook wel het syndroom van Claude Bernard of oculopupillair syndroom genoemd, is een neurologisch…
Verschil tussen ziekte, aandoening, symptoom en syndroomVerschil tussen ziekte, aandoening, symptoom en syndroomEen ziekte is een ziekte, dat zou je denken. Maar een ziekte valt onder de noemer aandoeningen. Een aandoening is een ve…
Syndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingSyndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingBrugada Syndroom is een genetische aandoening van het hart, waarbij iemand plotseling kan overlijden ten gevolge van een…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…

Pijn in de benen: oorzaken van pijnlijke benen of beenpijnPijn in de benen: oorzaken van pijnlijke benen of beenpijnPijn in de benen of pijnlijke benen is vrij oncomfortabel en treedt niet alleen gedurende de dag op, maar kan je ook 's…
Jeukende tong: oorzaken en symptomen van jeuk aan de tongJeukende tong: oorzaken en symptomen van jeuk aan de tongEen jeukende tong is een vervelende sensatie. Iedereen heeft wel eens jeuk op de huid. Een jeukende tong kan echter voor…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 14 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Factitious Disorder (Munchausen Syndrome), https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/factitious-disorder-munchausen-syndrome
  • Het syndroom van Münchhausen, https://www.ntvg.nl/artikelen/het-syndroom-van-m%C3%BCnchhausen
  • Munchausen Syndrome: An Endless Search for Self, Managed by House Arrest and Mandated Treatment, https://www.annemergmed.com/article/S0196-0644(05)00098-3/fulltext
  • Münchhausen Syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518999/
  • Ocular Munchausen’s Syndrome induced by introduction of ant’s particles into the conjunctival fornices, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6300765/
  • Syndroom van Münchhausen, https://www.libelle.nl/zonder-categorie/syndroom-van-munchhausen/
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.