Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)

Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) is een yogaoefening voor gevorderden. Beginners zullen voor de beheersing ervan veel geduld, toewijding en goed getrainde schouders nodig hebben. In de ‘gevederde pauwhouding’ balanceert het gewicht van het hele lichaam op de onderarmen. Pincha mayurasana heeft veel voordelen en is een uitstekende remedie tegen stress. De schouders en rugspieren krijgen een grondige training. De lichaamsbouw en -houding ontwikkelen zich op harmonieuze wijze. De beginnende yogi die moeite heeft met de hoofdstand (sirsasana), vindt in pincha mayurasana een makkelijkere 'versie' terwijl de voordelen vergelijkbaar zijn met die van de hoofdstand.

Inhoud


Oorsprong van pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)

Pincha betekent 'gevederd' en mayura wil zeggen 'pauw'. Asana is Sanskriet voor '(zit)houding'. Pincha mayurasana is een goede evenwichtsoefening, waarbij u op de onderarmen en handpalmen balanceert terwijl de rest van het lichaam als in de hoofdstand (sirsasana) of schouderstand (sarvangasana) recht omhoog steekt.

Pauw
Veel yogahoudingen zijn afgeleid van bepaalde poses die dieren en vogels aannemen in het sociale verkeer, waaronder verdedigings- en aanvalshoudingen en bewegingen tijdens het baltsritueel. Ook pincha mayurasana is daarvan afgeleid. Deze asana doet met enige verbeeldingskracht denken aan een pauw die de veren omhoog steekt om de zo bekende kleurrijke waaier te vormen.

Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) / Bron: David Yglesias, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) / Bron: David Yglesias, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Probeer tijdens het voltooien van deze asana het bovenlichaam loodrecht boven de vloer te krijgen. Dit vereist veel lenigheid van de schouders. Daarom is het zo belangrijk om eerst de beginnershoudingen onder de knie te krijgen. U ontwikkelt dan spelenderwijs gevoel voor balans en soepele gewrichten. Beginnershoudingen vormen de basis van elke verdere voortgang in hatha-yoga.
 1. Ga geknield op de vloer zitten, liefst in virasana. Bereid u mentaal voor, concentreer u.
 2. Buig naar voren. Laat de onderarmen op de vloer rusten; handpalmen plat op de vloer, vingers bij elkaar. Houd de onderarmen evenwijdig van elkaar en op schouderbreedte.
 3. Strek de benen.
 4. Leg het hoofd in de nek.
 5. Breng de benen een voor een omhoog. Zoek daarbij voortdurend de juiste balans. Hoe geroutineerder u daarin wordt (veel oefenen), hoe makkelijker dat gaat. Uiteindelijk kunt u in een vloeiende beweging beide gestrekte benen tegelijkertijd omhoog brengen.
 6. Houd in gestrekte houding de benen bij elkaar. Strek ook de voeten naar boven; de tenen wijzen dus omhoog. Houd het lichaam zo loodrecht mogelijk en span de beenspieren aan.
 7. Blijf ongeveer een minuut in pincha mayurasana en adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling. In de beginfase zal deze tijdsduur voor de beginnende yogi echter te inspannend zijn. Oefen stap voor stap en naargelang uw capaciteiten.
 8. Kom in omgekeerde volgorde terug in virasana.
 9. Ontspan grondig in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Oefen als beginner eerst bij een muur. Daarmee voorkomt u dat u achterover valt wanneer u uw evenwicht verliest en dan mogelijk een blessure oploopt. Naarmate u vorderingen maakt, zult u die muur niet meer nodig hebben. Uw zelfvertrouwen zal zo gegroeid zijn dat u eventueel midden in een kamer deze yogahouding kunt aannemen. Verder is het belangrijk dat u de ellebogen evenwijdig en op schouderbreedte houdt. Wees erop bedacht dat de onderarmen ertoe neigen van elkaar weg te schuiven zodra het hele lichaamsgewicht erop rust. Pincha mayurasana kan een goed alternatief zijn voor degenen die de hoofdstand (salamba sirsasana I) te moeilijk vinden of niet aandurven.

Voorbereiding
Als voorbereiding zijn alle beginnershoudingen belangrijk, met name ook de schouderoefeningen, zoals chaturanga dandasana (vierledige staf), adho mukha svanasana (zich uitrekkende hond) en surya namaskar (zonnegroet). Mijd deze oefening bij hartproblemen, hoofdpijn, zwangerschap en tijdens de menstruatie. Ook schouder-, nek- en rugklachten zijn redenen om deze oefening vooralsnog niet op te nemen in het dagelijks oefenprogramma. Win dan eerst medisch advies in en oefen onder begeleiding van een ervaren yogaleraar.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Pincha mayurasana is een uitstekende yogahouding om de schouders en armspieren te versterken. Ook de buik-, been- en rugspieren en polsen worden goed getraind. Verder verbetert de oefening het concentratievermogen. Mensen die last hebben van stress zouden wel eens veel baat kunnen hebben bij pincha mayurasana. De 'gevederde pauwhouding' is bovendien een oefening die de algemene ontwikkeling van de lichaamsbouw en lichaamshouding verbetert.

Gezondheidseffecten van pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)

Pincha mayurasana is een geweldige yogahouding voor het trainen van de fysieke en in het kielzog daarvan de mentale balans. Beter gefocust kunnen blijven, is dan ook een van de voordelen in het dagelijks leven. Pincha mayurasana vergt immers veel van uw concentratievermogen, wat ook na de oefening een positieve weerslag zal hebben.

Therapie

Pincha mayurasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
 • Zwakke schouder-, arm-, rug- en buikspieren.
 • Stress.
 • Gebrek aan mentale focus.
 • Fysieke en mentale onbalans.
 • Gebrekkige algehele fysieke ontwikkeling (lichaamshouding en -bouw).

Lees verder

© 2018 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – vrischikasana I (schorpioenhouding)Yogahoudingen – vrischikasana I (schorpioenhouding)Vrischikasana I (schorpioenhouding) is een zeer sierlijke yogahouding voor gevorderden en heeft een klassieke variant. D…
Yogahoudingen – padma mayurasana (pauwhouding in lotus)Yogahoudingen – padma mayurasana (pauwhouding in lotus)Padma mayurasana is een variant van de klassieke mayurasana (pauwhouding). Het is een oefening voor beginners, maar in c…
Yogahoudingen – urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)Yogahoudingen – urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)Urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding) is een yogahouding voor gevorderden. De asana vergt veel evenwichtsgevoel en…
Yogahoudingen – bhujapidasana (armdrukhouding)Yogahoudingen – bhujapidasana (armdrukhouding)Bhujapidasana is een yogaoefening voor gevorderden, waarbij het lichaam op twee handen balanceert. Het is typisch een as…

Wat is het derde oog en wat doet het?Wat is het derde oog en wat doet het?De meeste mensen zijn in het algemeen wel bekend met wat men noemt ‘het derde oog’. Maar veel mensen weten niet hoe het…
Hartchakra, het belang van stromende energiebanenHartchakra, het belang van stromende energiebanenIemand die zich op wat voor manier verdiept in spiritualiteit en/of in natuurgeneeswijze is ongetwijfeld bekend met chak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
 • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, J. Fink Verlag, Stuttgart
 • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin Ltd., London
 • Afbeelding bron 1: David Yglesias, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 10-09-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.