Yogahoudingen – padma mayurasana (pauwhouding in lotus)

Yogahoudingen – padma mayurasana (pauwhouding in lotus) Padma mayurasana is een variant van de klassieke mayurasana (pauwhouding). Het is een oefening voor beginners, maar in combinatie met de lotushouding een asana voor gevorderden. Deze yogahouding ontwikkelt gevoel voor balans, zowel fysiek als mentaal. Mayurasana hoort bij de groep asana's die het zenconcept 'hara' hoog in het vaandel heeft, naar verluidt de bron van kracht, balans, zelfbeheersing en rust. Padma mayurasana (pauwhouding in lotus) heeft veel voordelen en is een intensivering van de ‘pauwhouding’ die zorgt voor stevige buikspieren, krachtige polsen en goed ontwikkelde arm-, borst- en schouderspieren. Bij toegewijd oefenen zullen spijsverteringsklachten tot het verleden behoren en zal de eetlust aanmerkelijk toenemen. Mensen met het carpaaltunnelsyndroom zouden wel eens veel baat kunnen hebben bij padma mayurasana.

Inhoud


Oorsprong van padma mayurasana (pauwhouding in lotus)

Mayura is een Sanskriet-woord en betekent ‘pauw’. Padma wil zeggen ‘lotus’. Asana is een ander woord voor ‘(zit)houding’ en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). De ‘pauwhouding’ is een beginnersoefening, maar beslist niet de gemakkelijkste. De variant padma mayurasana behoort tot de groep yogahoudingen voor gevorderden.

Balans en rust
Padma mayurasana is een goede oefening voor het vinden van balans – zowel fysiek als mentaal – en gerelateerd aan het zenboeddhistische spirituele begrip hara, het midden of het zwaartepunt van de mens van waaruit balans en rust wordt gevonden. Mayurasana (pauwhouding) wordt beschouwd als een rustgever en is een uitstekende oefening om het lichaam te ontgiften. In die zin is er een direct verband met de pauw, een vogel met een prachtig verenkleed, tevens een alleseter die in de tropen zelfs de giftigste prooien op het menu heeft staan, zoals schorpioenen en slangen, maar er op geen enkele manier nadeel van ondervindt.

Padma mayurasana (pauwhouding in lotus) / Bron: Yogini Asha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Padma mayurasana (pauwhouding in lotus) / Bron: Yogini Asha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Techniek

Om deze yogaoefening correct uit te voeren is het belangrijk dat u eerst padmasana (lotushouding) beheerst. Vanuit de ‘lotushouding’ gaat u vervolgens in de ‘pauwhouding’.
  1. Ga in padmasana (lotushouding) en laat de handpalmen op de knieën rusten. Bereid u mentaal voor op de volgende stappen.
  2. Adem uit en buig naar voren. Plaats de handen voor u en omgekeerd naast elkaar op de vloer, waarbij de vingers naar achteren wijzen.
  3. Buig de ellebogen. Houd ze net als de onderarmen tegen elkaar aan. De armen steunen loodrecht op de vloer.
  4. Breng de romp verder naar voren. De ellebogen drukken nu in de maagstreek en tegen het middenrif (diafragma). De bovenarmen steunen de borstkas.
  5. Breng het bovenlichaam, met de benen in de lotushouding, nog verder naar voren. De knieën komen los van de vloer. Zoek vervolgens het juiste evenwicht vanuit de buik (hara). In de klassieke padma mayurasana 'zweeft' het lichaam evenwijdig met de vloer en niet schuin naar voren hellend. Het lichaamsgewicht steunt alleen op de handen. De bovenbenen (in lotus) vormen een rechte lijn met de rest van het lichaam.
  6. Blijf een halve minuut tot enkele minuten in padma mayurasana. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  7. Zoek voortdurend de ideale balans.
  8. Kom in omgekeerde volgorde terug in padmasana (lotushouding).
  9. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Een van de beste voorbereidende yogahoudingen is chaturanga dandasana (vierledige stafhouding). Deze asana is zeer geschikt voor het ontwikkelen van armkracht en sterke polsen. Dit is nodig om mayurasana en in het bijzonder padma mayurasana correct uit te voeren. Zonder gedegen voortraining zult u waarschijnlijk niet voldoende kracht in de armen hebben voor deze evenwichtshouding. Druk de ellebogen in de buik en op de rechte buikspier (musculus rectus abdominis), die u gebruikt zodra u het bovenlichaam vooroverbuigt. Het is met name deze spier die ervoor zorgt dat u stabiliteit vindt in padma mayurasana.

Mayurasana (pauwhouding) / Bron: Drchirag patel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mayurasana (pauwhouding) / Bron: Drchirag patel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uitwerking

Padma mayurasana (pauwhouding in lotus) heeft veel voordelen. Een van de belangrijkste is naar verluidt de ontgiftende werking van deze asana. De houding verwijst om die reden naar de pauw, die zonder aarzeling of nadelige gevolgen de giftigste prooien verorbert. Tijdens het uitvoeren van deze asana neemt de buikdruk sterk toe. Het stimuleert de darmperistaltiek en voorkomt obstipatie. Ook komt padma mayurasana de doorbloeding van de interne organen zeer ten goede, zoals de lever, de alvleesklier, de nieren en de milt.

Hara
Het vinden van de juiste balans in padma mayurasana betekent dat men ‘in hara’ is. In het meditatieve zenboeddhisme (zen) is hara een bekend spiritueel begrip. Maar ook in het Chinese spirituele denken komt het in tal van zaken tot uiting, zoals in de vechtsport tai chi. Feitelijk is het begrip verankerd in vrijwel alle oosterse culturen en zienswijzen en wordt kortweg het middelpunt van de mens genoemd, zowel fysiek als mentaal, en als het 'dragende midden' betiteld. In hara huist de verstilling, ofwel het wegebben van (negatieve) emoties en storende gedachten. Wie rust zoekt, zoekt hara en komt bij dit begrip uit. De levenskracht (chi), het equivalent van het yogische prana, is in balans zodra men zich terugtrekt in hara. In yoga is het equivalent van hara de svadishthana-chakra en volgens sommige bronnen de manipura-chakra (zonnevlecht). Volgens de oosterse denkwijze moet men eerst in hara zijn alvorens ‘juist’ te kunnen handelen en reageren, ofwel het punt in de buikstreek vanwaaruit chi of prana vrijelijk en evenwichtig door het lichaam kan stromen.

Klassieken
De hatha-yoga-klassieken roemen de uitwerking van mayurasana en padma mayurasana. De Hatha Yoga Pradipika zegt hierover: ‘Mayurasana maakt een eind aan maagklachten, voorkomt het vasthouden van vocht en zorgt voor een evenwichtig humeur. Mayurasana ontsteekt het spijsverteringsvuur in de maag en doet alle gifstoffen teniet.’ Ook de Gheranda-samhita steekt de loftrompet over deze asana: ‘Mayurasana maakt korte metten met ongezond voedsel en wekt de hitte (spijsverteringssappen) in de maag en alvleesklier op. Buikpijn en koorts behoren tot het verleden voor wie toegewijd deze nuttige yogahouding beoefent’.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van padma mayurasana (pauwhouding in lotus)

Mijd deze yogaoefening bij rugklachten die niet zijn toe te schrijven aan vermoeidheid. Bijvoorbeeld in geval van een hernia. Mijd deze yogahouding ook bij hoge bloeddruk. Bedenk dat louter spierkracht in de armen niet voldoende is om evenwicht te vinden in padma mayurasana. De ontwikkeling van de rechte buikspier (musculus rectus abdominis) is belangrijk voor de noodzakelijke buiksteun om de juiste balans te vinden.

Therapie

Padma mayurasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen, en aandoeningen:
  • Spijsverteringsklachten, zoals obstipatie en slechte eetlust.
  • Beginnende diabetes (verbeterde alvleesklierwerking).
  • Slechte leverfunctie (padma mayurasana stimuleert de ontgiftende werking van het lichaam).
  • Gebrekkige bloeddoorstroming van de buikorganen.
  • Carpaaltunnelsyndroom.
  • Zwakke polsen, arm-, schouder- en buikspieren.
  • Slecht concentratievermogen.
  • Gebrek aan fysieke en mentale balans.
  • Stress.

Lees verder

© 2019 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) is een yogaoefening voor gevorderden. Beginners zullen voor de beheersing erva…
Yogahoudingen – urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)Yogahoudingen – urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)Urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding) is een yogahouding voor gevorderden. De asana vergt veel evenwichtsgevoel en…
Yogahoudingen – vrischikasana I (schorpioenhouding)Yogahoudingen – vrischikasana I (schorpioenhouding)Vrischikasana I (schorpioenhouding) is een zeer sierlijke yogahouding voor gevorderden en heeft een klassieke variant. D…
Yogahoudingen – bhujapidasana (armdrukhouding)Yogahoudingen – bhujapidasana (armdrukhouding)Bhujapidasana is een yogaoefening voor gevorderden, waarbij het lichaam op twee handen balanceert. Het is typisch een as…

Yoga en meditatie – het achtvoudige yogapad van PatanjaliYoga en meditatie – het achtvoudige yogapad van PatanjaliMediteren is van alle tijden, van alle godsdiensten en van alle culturen. Ook bidden is een vorm van meditatie. Een opva…
Droomreis: een sjamanistische reis naar diverse wereldenDroomreis: een sjamanistische reis naar diverse wereldenEen droomreis is een sjamanistisch avontuur, een trancereis naar diverse werelden zoals benedenwereld, middenwereld of b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, London
  • 'Genezen door yoga', Henk Schuthof, La Riviere & Voorhoeve, Zwolle'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Light on Yoga', BKS Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • Afbeelding bron 1: Yogini Asha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Drchirag patel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 19-08-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.