Yogahoudingen – durvasasana

Yogahoudingen – durvasasana Durvasasana is een yogahouding die alleen geschikt is voor 'evenwichtskunstenaars' met veel zelfvertrouwen. Het is immers ondoenlijk en zelfs gevaarlijk om als beginner midden in een kamer het evenwicht te bewaren terwijl men op een been staat, het andere been in de nek heeft, en beseft dat een eventuele val onmogelijk kan worden opgevangen zonder een of twee muren in de nabijheid waartegen men kan leunen. Zelfvertrouwen groeit echter tijdens het oefenen. Zoek in de beginfase steun bij een wand. Of zorg dat er iemand bij u staat om u op te vangen als het verkeerd gaat. Deze yogahouding vereist zeer lenige heupen en een uitmuntend gevoel voor balans.

Inhoud


Oorsprong van durvasasana

Durvasasana is een yogahouding (asana) uit de hatha-yoga. De mythologische wijsgeer Durvasa, naar wie deze asana vernoemd is, was naar verluidt een incarnatie van Shiva. Hij was de zoon van Atri – een van de zeven grote vedische wijzen – en diens vrouw Anasuya, wat 'vrij van jaloezie' betekent. Durvasa stond in de hindoemythologie bekend om zijn opvliegendheid. Zijn verwensingen naar anderen toe waren sterk gerelateerd aan gastvrijheid, of beter gezegd het gebrek eraan.

Humeur
Durvasa beschouwde gastvrijheid als een plicht van elke hindoe en vervloekte degenen die dat niet boden aan de medemens in het algemeen en aan hem in het bijzonder. Menigeen zag zijn leven geruïneerd door Durvasa’s slechte humeur als de dingen niet verliepen zoals hij dat graag zag. Als gevolg daarvan was iedereen bang voor hem. Met de grootst mogelijke nederigheid werd hij door de mensen ontvangen, aangezien iedereen wist dat de gevolgen dramatisch waren indien men zich Durvasa's gramschap en toorn op de hals haalde. Met enige verbeeldingskracht is dat ook te zien in de yogahouding. In het Sanskriet betekent 'durvasa' iemand met wie moeilijk valt samen te leven. In het hindoeïsme is de woede en onhebbelijke aard van Durvasa spreekwoordelijk en in tal van gezegden vereeuwigd.

Durvasasana / Bron: Mohan Yoga India, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Durvasasana / Bron: Mohan Yoga India, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Techniek

Durvasasana is een zeer moeilijke asana voor gevorderden. Niet alleen vergt deze yogahouding fysiek veel van de yogi, ook in mentaal opzicht is durvasasana een uitdaging. Het evenwichtsgevoel dient zeer goed ontwikkeld te zijn alvorens men zich aan deze asana mag wagen. Oefen tegen een muur, en in de beginfase liefst onder begeleiding van een yogaleraar. Begin pas aan durvasasana als u in staat bent om zittend een been in de nek te leggen.
 1. Ga in tadasana (berghouding), handen aan weerszijden van het lichaam of in namasté.
 2. Buig naar voren. Blijf in deze gebogen houding tot in stap 4, waarbij u een been in de nek hebt gelegd.
 3. Plaats voorovergebogen de linkerhand op de kuit van het linkerbeen. Zorg ervoor dat de elleboog van de linkerarm zich voorlangs onder de knie van het linkerbeen bevindt. Sla de arm dus niet bovenlangs om de knie. Pak met de rechterhand de hiel van het linkerbeen vast.
 4. Breng het gebogen linkerbeen over het hoofd en leg de voet in de nek. U staat nu op het rechterbeen. De voet van het linkerbeen dient halverwege de rechterschouder te komen. Het hoofd bevindt zich tussen de hiel en de kuit (achillespees).
 5. Recht de rug zover mogelijk en zoek voortdurend de juiste balans. Oefening baart kunst. Idealiter dient u uiteindelijk kaarsrecht te kunnen staan. Houd de handen voor de borst in namasté.
 6. Kom in omgekeerde volgorde terug in tadasana (berghouding).
 7. Voer durvasasana met het rechterbeen uit.
 8. Ontspan eventueel grondig in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat in de voltooide durvasasana niet de hiel maar de achillespees in de nek drukt. Oefen in het begin met de rug tegen de muur, liefst in de hoek van een kamer zodat u ook aan weerszijden steun vindt. Laat eventueel iemand voor u staan. Uiteindelijk zult u de muur en de persoonlijke hulp niet meer nodig hebben en kunt u durvasasana midden in de kamer uitvoeren, zelfs op een evenwichtsbalk. Het spreekt vanzelf dat dit zeer veel zelfvertrouwen en evenwichtsgevoel vereist.

Fysiek en mentaal
Durvasasana is een yogahouding voor gevorderden, voor de evenwichtskunstenaars onder de yogi's. Begin er pas aan als u in zittende positie beide benen een voor een in de nek kunt leggen. Daarnaast dient u alle beginnershoudingen perfect te beheersen. Ze symboliseren de fysieke en mentale voorwaarden om deze moeilijke yogahouding te kunnen beheersen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Durvasasana traint alle spieren en organen. Ook het hart en de bloedsomloop krijgen een flinke boost. Daarnaast zorgt deze oefening voor een verbeterde longventilatie, waardoor men dieper kan doorademen. Spijsverteringsproblemen, zoals obstipatie, zullen tot het verleden behoren. Naar verluidt stimuleert durvasasana ook de chakra’s. Deze asana wordt dan ook gebruikt in de orthodoxe kundalini-yoga.

Gezondheidsvoordelen van durvasasana

Durvasasana is in fysiek opzicht een allroundoefening, die bij toegewijd oefenen een voortreffelijk evenwichtsgevoel waarborgt en in het verlengde daarvan mentale balans.

Therapie

Durvasasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
 • Obstipatie.
 • Gebrekkig fysiek evenwichtsgevoel.
 • Mentale onbalans.
 • Stramme heupen.
 • Gebrek aan vitaliteit.
 • Durvasasana traint de spieren, het hart en de bloedsomloop…
 • …. en is een weldaad voor het zelfvertrouwen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – utthita parsvakonasana (gestrekte driehoek)Yogahoudingen – utthita parsvakonasana (gestrekte driehoek)Deze zeer effectieve flankstrekking rekt een zijde van het lichaam uit, van de tenen tot de hals. De yogahouding is verw…
Yogahoudingen – prasarita padottanasana (staande hoek)Yogahoudingen – prasarita padottanasana (staande hoek)Deze spreidstandhouding is veeleisend voor de heupen, liezen, kniepezen en enkels. Het is overigens geen klassieke asana…
Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad vo…
Yogahoudingen – paripurna navasana (voltooide boothouding)Yogahoudingen – paripurna navasana (voltooide boothouding)Deze yogahouding doet denken aan een boot met roeiriemen. Het is een makkelijke, maar ook bijzondere asana. De buikspier…

Isis de beschermende godin van liefde en machtIsis de beschermende godin van liefde en machtVolgens de overlevering werd de Egyptische godin Isis geboren uit de aardegod Geb en de hemelgodin Noet. Ze trouwde met…
Bandha's: yogaoefeningen met gecontroleerde ademhalingBandha's: yogaoefeningen met gecontroleerde ademhalingBandha is een term die terug te vinden is binnen de yogafilosofie. Als het om bandha gaat dan heeft men het in grote lij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Genezen door yoga', Henk Schuthof, La Riviere & Voorhoeve, Zwolle
 • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin Ltd. London
 • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
 • 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson (London)
 • Afbeelding bron 1: Mohan Yoga India, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 22-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.