Heterochromie: Twee verschillende oogkleuren

Heterochromie: Twee verschillende oogkleuren Bij heterochromie heeft een patiënt twee verschillende oogkleuren, bijvoorbeeld een blauw oog en een groen oog. Het is goedaardig en treedt bij de geboorte of op latere leeftijd op. Dit niet-pijnlijk symptoom veroorzaakt geen bijkomende symptomen aan de ogen. Het diagnosticeren van heterochromie is mogelijk dankzij een grondig oogonderzoek, want mogelijk verwart de oogarts dit met enkele andere oogafwijkingen. Een patiënt met twee verschillende oogkleuren heeft geen behandeling nodig. De patiënt krijgt door heterochromie een ander, vaak exotisch uitziend uiterlijk. De actrice Jane Seymour is een bekende persoon die lijdt aan heterochromie.

Synoniemen heterochromie

Heterochromie is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • heterochromia iridis
  • heterochromia iridum

Epidemiologie symptoom

Heterochromie komt weinig voor bij mensen. Heterochromie komt vaker voor bij dieren. Rassen van honden die heterochromie vaak vertonen zijn onder meer Siberische husky, Australische herders, border collies, Dalmatiërs, Welsh corgi, teckels, Chihuahua’s, … Ook katten zoals onder andere Turkse Van, Turkse Angora, Japanse bobtail en Sphynx presenteren zich vaak met heterochromie. Ook bij paarden is dit fenomeen regelmatig terug te vinden.

Oorzaken zijn aangeboren of verworven

De hoeveelheid melanine in de iris bepaalt of een patiënt blauwe ogen, groene ogen of bruine ogen heeft (oogkleur). Blauwe ogen hebben de minste hoeveelheid melanine in de iris; bruine ogen hebben de meeste. De meeste gevallen van heterochromie zijn erfelijk, veroorzaakt door een ziekte of syndroom, of zijn het gevolg van een verwonding. Specifieke oorzaken van oogkleurveranderingen zijn aangeboren of verworven.

Aangeboren

Bij volgende ziektes en syndromen komt heterochromie bij de geboorte tot stand:

Verworven

Heterochromie treedt ook op latere leeftijd op. Mogelijke oorzaken omvatten:

Soorten

Heterochromie bestaat in drie soorten, afhankelijk van waar de locatie van de verschillende kleuren:

Volledige heterochromie

Bij volledige hterochromie heeft de iris van een oog een totaal andere kleur dan de iris van het andere oog.

Gedeeltelijke heterochromie

Gedeeltelijke heterochromie, ook gekend als “sector heterochromie”, heeft een gedeelte (of sector) van de iris van een oog een andere kleur dan de rest van de iris van dat oog. Gedeeltelijke heterochromie is mogelijk in één oog of beide ogen.

Centrale heterochromie

Bij centrale heterochromie heeft de iris een andere kleur aan de rand van de pupil (vergeleken met de kleur van de rest van de iris), met pieken van de centrale kleur die uitstralen van de pupil naar het midden van de iris.

Symptomen: Enkel twee verschillende oogkleuren

Heterochromie is meestal goedaardig. Dit symptoom is geen oogziekte en door de verschillende oogkleuren is ook de gezichtsscherpte niet aangetast. De patiënt heeft enkel een ander uiterlijk.

Diagnose en onderzoeken

Oogarts raadplegen

Een patiënt zoekt het best de oogarts eens op wanneer hij twee verschillend gekleurde ogen heeft. Dit geldt eveneens wanneer de kleur in een oog (opnieuw) verandert. Mogelijk is dit namelijk het gevolg van andere aandoeningen of een tumor.

Lichamelijk en oogonderzoek

Een grondig oogheelkundig onderzoek alsook een lichamelijk onderzoek door een (kinder)arts is vereist om een onderliggende medische aandoening uit te sluiten. Sommige aandoeningen en syndromen waarbij heterochromie voorkomt, zoals pigmentglaucoom, zijn enkel op te sporen via een grondig oogonderzoek.

Afbeelding van volledige heterochromie / Bron: Flamma / Shannernanner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Afbeelding van volledige heterochromie / Bron: Flamma / Shannernanner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Bij een (vermoedelijke) onderliggende aandoening zijn diagnostische onderzoeken zoals een bloedonderzoek of een genetisch onderzoek nodig om de diagnose te bevestigen.

Differentiële diagnose

Anisocorie
Heterochromie lijkt qua uiterlijk op anisocorie maar dit is niet hetzelfde. Hierbij hebben de pupillen een ongelijke grootte. De oorzaak hiervan is meestal een oogzenuwverlamming of een trauma. De pupil van één oog is dan sterk vergroot (gedilateerd) waardoor dit oog donkerder lijkt dan het andere oog.

Irisnevus
Ook verwart de oogarts heterochromie mogelijk met een een irisnevus, een goedaardige groei. Een gepigmenteerde nevus in de iris heeft meestal een ronde vorm en een bruine kleur. Meestal heeft de patiënt slechts één irisnevus, maar ook meerdere zijn mogelijk. Normaal gezien blijven deze irisnevi (meervoud van irisnevus) gelijk in grootte, maar de oogarts volgt de patiënt toch om het half jaar op om zeker te zijn dat deze afwijking niet kwaadaardig is. Wanneer de oorzaak van het kleurverschil een irisnevus is, is geen sprake van heterochromie.

Behandeling onnodig

De patiënt heeft geen behandeling nodig voor heterochromie zelf. Een behandeling is wel nodig voor de onderliggende oorzaak zoals een ziekte of trauma.

Prognose

Heterochromie zelf heeft geen invloed op de kwaliteit van leven of de levensverwachting. De vooruitzichten van een patiënt met heterochromie zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak van dit symptoom.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeldzame oogkleuren bij de mensZeldzame oogkleuren bij de mensOnze ogen zijn misschien wel het mooiste deel van ons lichaam en komen voor in de meest aantrekkelijke kleuren welke kun…
Heterochromie: verschillende oogkleuren bij een mensHeterochromie: verschillende oogkleuren bij een mensHeterochromie is een aandoening waarbij iemand verschillende kleuren in één oog heeft of twee verschillende oogkleuren h…
Oogkleur: Ontwikkeling van kleur van ogenOogkleur: Ontwikkeling van kleur van ogenDankzij onze ogen zijn we in staat om te kijken. Het eerste wat mensen zien als ze andere mensen aankijken, zijn de ogen…
Oogkleur en erfelijkheidOogkleur en erfelijkheidOogkleur is een erfelijke eigenschap. Toch kan een kind een onverwachte oogkleur hebben, die niet voorkomt in de directe…

Obstipatie tijdens de vakantieObstipatie tijdens de vakantieObstipatie komt relatief veel voor en zeker tijdens de vakantie hebben meer mensen er last van dan we vaak denken. Sommi…
Ziekte van Dent: Chronische nieraandoening bij mannenZiekte van Dent: Chronische nieraandoening bij mannenDe ziekte van Dent is een chronische nieraandoening die haast enkel mannen treft. De erfelijke ziekte kent twee types. T…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank Boston, Flickr (CC BY-2.0)
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 4 mei 2016
  • Heterochromia, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003319.htm, geraadpleegd op 4 mei 2016
  • Heterochromia, https://www.virginiamason.org/body.cfm?id=1215&action=detail&AEProductID=Adam2004_117&AEArticleID=003319&AEArticleType=Symptoms, geraadpleegd op 16 juli 2016
  • Heterochromia: Why Do Some People Have Two Different Colored Eyes?, http://www.allaboutvision.com/conditions/heterochromia.htm, geraadpleegd op 25 juli 2016
  • Heterochromie: verschillende oogkleuren bij een mens, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/136449-heterochromie-verschillende-oogkleuren-bij-een-mens.html, geraadpleegd op 25 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Flamma / Shannernanner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.