De geneeskracht van zonnebloempitten
Zonnebloempitjes ondersteunen de detox-werking van de lever en zijn tevens een natuurlijke cholesterolverlager. Pitjes van de zonnebloem zijn supergezond. Ze zitten tjokvol met gezonde vitaminen en mineralen. Allerlei ziektes worden voorkomen als je zonnebloempitten eet. En het is nog lekker ook! Daarom is de zonnepit de ideale keuze als je gezond en lekker wilt eten. Doe eens wat zonnepitjes over een salade, een omelet of over de gekookte aardappelen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vitaminen en mineralen
In de zonnebloempit zitten veel
vitaminen. Het is vooral rijk aan vitamine E, B, B6 en B11. Daarnaast zitten er veel
mineralen in die ultragezond zijn.
Mangaan, koper,
magnesium,
fosfor en seleen zitten er in het zonnebloempitje. Voorts bevat deze pit het
aminozuur tryptofaan, wat een prima micronutriënt is om het lichaam in optimale conditie te houden.
De helende kwaliteit van vitamine E
Omdat vitamine E een hele sterke
antioxidant werking heeft en de zonnebloempit er veel van bevat, werkt deze pit goed als bestrijder van vrije radicalen in het lichaam. Slechts 60 gram zonnebloempitten is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine E. De zonnebloempit verlaagt middels vitamine E de symptomen van de volgende ziekten reumatoïde
artritis, artrose en astma.
Magnesium in zonnepitjes voorkomt tal van ziekten
Het risico op darmkanker wordt door het eten van zonnebloempitten aanzienlijk verlaagd. Veel andere artikelen melden dat de zonnebloempit goed werkt tegen aderverkalking omdat het LDL-cholesterolgehalte wordt verlaagt.
Zonnebloempitten zijn een uitstekend middel om nervositeit tegen te gaan. Het magnesium dat in de pit zit is zeer goed voor de zenuwen. Het werkt samen met calcium. Wanneer er teveel calcium in de zenuw zit die de zenuwen maar door doet razen, helpt magnesium als calciumblokker de zenuwen weer in balans te krijgen. Voorts is uit een veelheid van studies gebleken dat magnesium helpt om hoofdpijn te voorkomen, bloeddrukverlagend werkt en ernstige astmaverschijnselen tegen gaat.
Seleen uit zonnepitten voorkomt kanker
In het lichaam vindt een voortdurende strijd plaats tussen vrije radicalen die DNA beschadigen en ons immuunsysteem dat DNA-schade weer herstelt. In zonnepitten zit seleen. De eigenschap van seleen is dat het herstelproces na DNA-schade versneld wordt. Wanneer er teveel DNA-schade is dan ontstaan er kankergezwellen. Seleen in de pit van de zonnebloem helpt dus mee om kanker te voorkomen. Er is nog een tweede werking van seleen. Het maakt namelijk ook deel uit van een lichaamseigen
enzym dat zeer sterk als antioxidant werkt. Dat is het enzym glutathione peroxidase en het huist in de lever alwaar het vele schadelijke moleculen bestrijdt. Seleen stimuleert op deze manier de detox-functie van de lever.
Culinaire tips voor zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn ook lekker als je ze mengt met
sla. Je kunt ze mengen met
sesamzaad, maanzaad en
lijnzaad om tot een salade te verwerken. Daarnaast kun je zonnebloempitten gebruiken om een rijst- of pastamaaltijd aan te vullen. Leg gewoon wat zonnebloempitten op je bord voordat je opschept. Een bekende manier om zonnebloempitten te eten is via brood. Biologisch zonnebloempitbrood smaakt erg goed. Zonnebloempitjes zijn een prima aanvulling in de
zelf samengestelde ochtendmuesli. Als avondsnack kun je de pitjes ook eten. Omdat ze zo klein zijn zet je dan een schaaltje pitjes op tafel met een theelepel erin. Vul je hand met een theelepel pitjes en eet ze op. Het is een goede aanvulling bij
snackgroente zoals
kerstomaatjes. Verder kun je kaasfondue een extra dimensie geven door af en toe wat zonnebloempitjes over je in de fondue gedoopte broodje te doen. Voor dit doel kun je een schaaltje zonnebloempitjes neerzetten waar iedereen zijn stukje brood doorheen haalt nadat er kaasfondue op zit.
Lees verder
Reacties
Devkoen, 05-11-2015
Sinds een tijdje eet ik elke dag 100 á 150 gram rauwe zonnebloempitten. Het zorgt er voor dat ik me niet altijd nerveus voel en minder last heb van adhd en vermoeidheid. Bovendien voel ik me soms zelfs een beetje zacht van binnen.
Ik zal dit voor de rest van mijn leven blijven eten!
Reactie infoteur, 11-02-2016
Wat super! Bedankt voor het delen van deze ervaring. Zo leren we elke dag iets meer over Medicinale Voeding.
Etienne Bessemans, 11-10-2015
Zijn "alle" zonnebloemen pitten die we in den tuin staan hebben eetbaar en hoe drogen we die dan het best
Groeten
Reactie infoteur, 16-02-2016
Ja je kunt zonnebloempitten van de zonnebloem gewoon drogen en opeten. Laat de bloem zo lang mogelijk aan de steel zitten voor mooie zaadvorming. Als ze rijp zijn kun je ze gewoon in de schil drogen, een beetje uitgespreid oer een oppervlakte.
Roelink, 16-01-2015
Waar kun je zonnebloempitten kopen en hoeveel mag je er van gebruiken per dag en hoe moet je ze innemen?
Reactie infoteur, 18-01-2015
-bij een biologische winkel.
-neem maximaal 100 gram per dag
-eet ze.
K. Woortman, 14-01-2015
Hallo,
Mijn naam is Klaas Woortman, ben 72 jaar en ben door iemand anders gewezen op het nu van o.a. pompoenpitten en zonnebloempitten. En ik vind ze nog lekker ook.
Mijn vraag is echter: wat is de dagelijkse toegestane hoeveelheid?
groet,
Klaas W
Reactie infoteur, 15-01-2015
Er zit niet echt een officiéle bovengrens aan. Ik zou zeggen: hou 100 gram aan als bovengrens; dat is al een flinke hoeveelheid; door een muesli of avondmaaltijd doe je veel minder.
Evelien, 06-10-2014
Ik wil graag de zonnebloempitten van mijn zonnebloemen gebruiken. Maar hoe kan ik die nu het beste drogen? En ik zag iets over pellen bij pompoenpitten. Is dit ook nodig voor de zonnebloemen?
Reactie infoteur, 06-10-2014
Ten eerste moet je de bloemen zo lang mogelijk aan de steel houden, zodat de zaden goed kunnen rijpen. Daarna moet je inderdaad de zonnebloempitten ontdoen van hun schil. Je kunt ze eventjes in de pan roosteren zodat ze makkelijker open te maken zijn.