Knoflook, een medicinale lekkernij
Knoflook is een ultragezonde groente die al millennia lang wordt gebruikt door de mensheid. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en is via de Egyptenaren bij de Grieken en Romeinen terecht gekomen. Deze oude culturen hebben het een vaste plek gegeven in de westerse keuken. De knoflook is nu niet meer weg te denken uit ons voedsel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Knoflook tegen demonen
Men hing vroeger het witte familielid van de ui op om demonen (ziektes) te verdrijven. Daar schuilde een logica in. Knoflook is een
plantaardig antibioticum dat zo een sterke medicinale werking heeft dat de geneeskracht verspreid wordt als je het alleen ophangt. In vroegere tijden werden het ontstaan van ziektes toegeschreven aan demonen. Demonen zijn een soort zelfhandhavende krachtvelden die zich storten op een persoon om in leven te blijven. In Frankrijk kun je nog steeds prachtig aaneengevlochte knoflookstrengen kopen om in de keuken op te hangen. De knoflook blijft het hele jaar goed.
Belangrijkste werkzame stoffen
Tegenwoordig zijn er supplementen op basis van knoflook. Allicine en diallyldisulfide (DADS) zijn de meest heilzame stoffen die in knoflook zitten. Deze stoffen worden gebruikt voor knoflooksupplementen. Het eten van knoflook is echter te verkiezen boven een preparaat in pilvorm. Dat komt omdat er in de knoflook allerlei stoffen zitten die de echt werkzame stoffen helpen om opgenomen te worden in het lichaam.
Wat te doen tegen knoflookgeur
Tegen knoflookgeur kun je
peterselie eten of peterseliethee drinken. Een kopje peterseliethee na een knoflookmaaltijd is erg lekker. Daarnaast kun je peterselie als garnituur serveren zodat je gewoon een takje peterselie kunt opeten. Verdere aanraders tegen knoflookgeur zijn
groene thee, mintthee,
verse citroen en alle groene
kruiden zoals
oregano en
tijm. Doe bijvoorbeeld wat groene kruidenolijfolie op een stokbroodje.
Ijzeropnamebevorderende werking
De knoflook is veel gebruikt in de
fytotherapie. Het is een zeer gezonde plant die allerlei ziektes de baas is. Diallyldisulfide zorgt ervoor dat
ijzer beter wordt opgenomen in het lichaam. Dat voorkomt allerlei ziektes die met ijzertekorten te maken hebben. Recent onderzoek toont aan dat knoflook eten positieve invloed heeft op mensen die te dik zijn. Omdat knoflook ontstekingsremmend werkt en obesitas te maken heeft met een lichte vorm van ontsteking op celniveau kan de witte stinkende roos helpen tegen obesitas.
Vitaminen en mineralen
In knoflook zitten de volgende
vitaminen: B1, B6 en C. Daarnaast zit er een aantal
mineralen in knoflook: seleen,
mangaan,
fosfor, koper en calcium. Voorts is dit ondergronds groeiende bolgewas een bron van het
aminozuur tryptofaan. Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en heeft hiermee een medicinale werking tegen alle ziektes maar het werkt extra tegen de volgende ziektes:
- Verkoudheid,
- Griep,
- Bloedarmoede,
- Aderverkalking,
- Hoge bloeddruk,
- Hartaanval,
- Obesitas,
- Kanker.
Eet minstens 1 a 2 teentjes per dag
Voedselexperts raden aan elke dag 1 of 2 teentjes knoflook te eten teneinde optimaal gebruik te maken van de rijke geneeskracht. Dat lijkt veel maar is het niet. In landen als Italië en Zuid-Korea gebruikt men per persoon gemiddeld 12 knoflookteentjes per dag. Knoflook kun je op vele manieren gebruiken, door sladressings, in sauzen en in vrijwel elk gemengde groentegerecht.
Tips om knoflook te eten
Knoflook kun je persen met een knoflookpers. De ontstane knoflookolie kun je toevoegen aan olijfolie. Zo maak je een olie voor bijvoorbeeld dressings. Doe eens wat knoflookolie op de boterham. Wanneer je je een beetje slap voelt en je denkt dat je ziek gaat worden kun je verse knoflook op je bord snijden. Snijd 2 teentjes in kleine stukjes en bak deze niet mee. Doe daaroverheen de maaltijd en eet je bord leeg. Zo blijven de geneeskrachten van knoflook beter werken want door het bakken verdwijnen een hoop stoffen. Knoflook is een toevoeging die al het eten lekkerder maakt mits je het met mate gebruikt. Wat je ook doet, kookt, bakt, gebruik altijd een teentje knoflook.
Lees verder