Q-koorts: symptomen, vaccinatie, gevolgen en behandeling

Q-koorts: symptomen, vaccinatie, gevolgen en behandeling Q-koorts symptomen kunnen bestaan uit griepachtige verschijnselen, (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn, evenals hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten en vermoeidheid. Niet iedereen krijgt last van klachten. Meestal worden de klachten vanzelf minder. Sommige mensen ontwikkelen chronische Q-koorts of het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii en kan van dier op mens overgedragen worden. De bacterie kan abortus onder de drachtige dieren veroorzaken, waarbij veel Q-koorts bacteriën vrijkomen. Deze bacteriën kunnen jaren lang in leven blijven en mensen die deze bacteriën inademen kunnen besmet raken. Behandeling van Q-koorts bij de mens kan met antibiotica. Na de Q-koorts kun je nog heel lang last houden van (forse) vermoeidheid.

Wat is Q-koorts?

De boosdoener

De ziekte Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Q-koorts is een zogeheten zoönose, dat wil zeggen een infectieziekte die op natuurlijke wijze kan worden overgedragen van dieren op mensen. Problemen met Q-koorts komen vooral voor bij kleine herkauwers, hoofdzakelijk geiten en in mindere mate ook bij schapen. Tussen 2007-2011 was er een Q-koortsepidemie in Nederland. Hier te lande zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. Sinds 2016 zijn er geen bedrijven meer met Q-koorts besmet.

Bron: Klimkin, PixabayBron: Klimkin, Pixabay

Benaming

De ziekte werd voor de eerste keer vastgesteld bij medewerkers in een slachthuis in Brisbane (Queensland, Australië). Aangezien men toen nog niet wist wat de verwekker van de ziekte was, werd het Q-koorts genoemd. De letter 'Q' komt of van het woord 'Query', hetgeen vraagteken betekent. Q kan ook staan voor Queensland waar de ziekte voor de eerste keer opdook.

Besmetting Q-koorts?

De overdracht van de bacterie naar de mens vindt meestal plaats door besmet fijnstof dat wordt ingeademd en via de luchtwegen het lichaam binnendringt. De urine, ontlasting, melk, moederkoek, vruchtvliezen en het vruchtwater van dieren die geïnfecteerd zijn met de bacterie is besmettelijk. De bacterie kan maanden tot jaren overleven in stof of zand en door verwaaiing kan de bacterie tot enkele kilometers verspreid worden. Dit hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. De Q-koorts wordt niet van mens op mens overgedragen.

Symptomen van Q-koorts bij de mens

Klachten

Ruim de helft van de mensen die besmet zijn met Q-koorts wordt niet ziek. Veelal krijgen degenen die wel ziek worden er binnen twee tot drie weken na de besmetting last van. Er is dan vaak sprake van koorts en heftige hoofdpijn. Aangezien een infectie met deze bacterie zich door het hele lichaam verspreidt, zijn veel verschillende ziekteverschijnselen mogelijk. Gemiddeld openbaren de eerste verschijnselen 2 tot 3 weken na besmetting, doch dit kan oplopen tot 6 weken.

Ernstiger verloop

De symptomen bij een ernstiger verloop van Q-koorts bij de mens kunnen de volgende zijn:

Chronische infectie

Bij een chronische infectie kunnen deze symptomen tot tien jaar na de eerste infectie optreden. Er bestaat ook een zeldzame chronische vorm van Q-koorts, waarbij een ontsteking van de hartkleppen kan optreden. Vrij vaak komt er bij Q-koorts een leverontsteking voor zonder symptomen.

Ziekteverschijnselen bij dieren

Doorgaans verloopt de infectie bij dieren symptoomloos en heb je niets in de gaten. De infectie kan leiden tot (een uitbraak van) abortus onder drachtige dieren. In geval van abortus alsook bij symptoomloze dragers scheiden de dieren grote hoeveelheden bacteriën uit tijdens het lammeren of kalven van de dieren. Deze bacteriën kunnen jaren lang in leven blijven en kilometers verwaaien. Mensen die deze bacteriën inademen kunnen besmet raken en ziek worden.

Complicaties

Chronische Q-koorts

De complicaties van Q-koorts, vooral van de chronische vorm, kunnen ernstig zijn. De volgende complicaties zijn hierbij mogelijk:
  • Endocarditis: een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen;
  • Myocarditis: een ontsteking van de hartspier;
  • Uveïtis: een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen;
  • Osteomyelitis: een botinfectie;
  • Spontane abortus of vroeggeboorte;
  • Acute respiratory distress syndrome of ARDS: een ernstige longaandoening;
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom; en
  • Plaatselijke infecties.

Overlijden

Mensen die chronische Q-koorts hebben kunnen ernstige klachten krijgen en zelfs overlijden.

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Diagnose en onderzoek

Bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek

De bevestiging van de diagnose van Q-koorts gebeurt op basis van bloedonderzoek. Als je arts vermoedt dat er sprake is van een chronische infectie, kan een röntgenfoto van de borst worden gemaakt en andere tests worden uitgevoerd om de longen te onderzoeken. Ook kan er een echocardiogram worden gemaakt om te kijken naar je hartkleppen.

Differentiële diagnose

De diagnose van Q-koorts is niet altijd eenvoudig te stellen, aangezien de griepachtige symptomen kunnen wijzen op vele andere aandoeningen. Q-koorts kan onder meer worden verward met één van de volgende aandoeningen:
  • CMV (Cytomegalovirus);
  • Hodgkin-lymfoom;
  • Legionella infectie;
  • Non-Hodgkin lymfoom;
  • Infectie met een rickettsia-bacterie;
  • Electieve abortus;
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom;
  • Griep;
  • Koorts van onbekende oorsprong;
  • Sarcoïdose: een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen van het lichaam.

Huisarts met Q-koorts patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met Q-koorts patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Behandeling van Q-koorts

Behandelen met antibiotica

Meestal geneest Q-koorts spontaan en zonder medicatie of andere interventies na één à twee weken. Soms is het nodig om de ziekte te behandelen met een antibioticumkuur. Je kan vrij lang nadien nog last hebben van vermoeidheidsverschijnselen.

Chronische Q-koorts

Bij de zeldzame chronische vorm van Q-koorts is veelal langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk. Chronische Q-koorts is een ernstige infectie, waarbij de bacterie zich verstopt om weer op te duiken zodra je een verzwakte conditie hebt. Ze kunnen aan je bloed zien of je daadwerkelijk chronische Q-koorts hebt. De huisarts kan je verwijzen naar de Q-koorts polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis als je chronische Q-koorts hebt.

QVS

Ongeveer twintig procent van alle patiënten met acute Q-koorts ontwikkelt het Q-koorts Vermoedheidssyndroom (QVS). Hierbij staat aanhoudende vermoeidheid voorop. De patiënt kan ook last krijgen van andere klachten zoals spierpijn en gewrichtspijn. Deze klachten kunnen voor QVS-patiënten grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven, zowel privé als werk. Er is anno 2023 nog geen effectieve behandeling beschikbaar specifiek voor QVS. Het effect van antibiotica is nog onvoldoende aangetoond. Een groot deel van de patiënten heeft baat bij cognitieve gedragstherapie (CGT), welke is gericht op het veranderen van gedachten en gedragingen die met de klachten samenhangen en die het herstel belemmeren.

Preventieve maatregelen

Vaccin voor dieren

Vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor alle houders van schapen en geiten die bezoekers toelaten bij hun dieren. De verplichte Q-koortsvaccinatie is maximaal twaalf maanden geldig en moet ieder jaar voor 1 augustus uitgevoerd zijn. Omdat alle geiten in Nederland worden ingeënt is de kans op besmetting met Q-koorts anno 2023 erg klein geworden.

Hygiënemaatregelen

Het is belangrijk dat mensen die met dieren werken maatregelen van algemene hygiëne in acht nemen, zoals handen wassen na diercontacten, vooral rond de periode van het lammeren en kalven.

Vaccin voor mensen

Er is in Nederland anno 2023 geen vaccin (prik, inenting) voor mensen om Q-koorts te voorkomen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Wat te doen bij besmetting Q-KoortsWat is Q-Koorts? Q-Koorts is een infectieziekte wat afkomstig is van miskramen bij geiten. Q-Koorts kan makkelijk herken…
Symptomen q-koorts en mexicaanse griepSymptomen q-koorts en mexicaanse griepZiek door de Q-koorts of de Mexicaanse griep. En er zijn zeker overeenkomsten tussen beide ziekten. Maar hoe weet u wat…
Q-koorts, er komen steeds meer gevallenQ-koorts, er komen steeds meer gevallenQ-koorts wordt door schapen en geiten aan mensen doorgegeven. Het is helaas geen onschuldige aandoening want je kunt er…

Vogelgriep: symptomen bij mensen, oorzaak en behandelingVogelgriep: symptomen bij mensen, oorzaak en behandelingVogelgriep symptomen kunnen bij ieder mens verschillen van zeer mild tot zeer ernstig. Vogelgriep, vogelpest of aviaire…
Knokkelkoorts en gele koorts naderen Nederland via tijgermugKnokkelkoorts en gele koorts naderen Nederland via tijgermugKnokkelkoorts en gele koorts zijn virussen die worden verspreid door een geïnfecteerde Aedes-muskiet, ook wel tijgermug…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • Bacterie Q-koorts geïsoleerd: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/296391/Bacterie-Qkoorts-geisoleerd.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 25 juni 2009)
  • Hans van Maanen. 'Niet meer moeheid na Q-koorts'. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2808
  • Q-koorts: http://www.rivm.nl (voor de laatste keer geraadpleegd op 14 mei 2009)
  • Q-koorts: http://nl.wikipedia.org/wiki/Q-koorts (voor de laatste keer geraadpleegd op 14 mei 2009)
  • Vragen en antwoorden over Q-koorts: http://www.ggd.rotterdam.nl (voor de laatste keer geraadpleegd op 14 mei 2009)
  • Q-koorts, Coxiella burnetii: http://www.rivm.nl/ziekdoordier/zoon_op_rij/Qkoorts.jsp (voor de laatste keer geraadpleegd op 25 juni 2009)
  • http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/31/311009_qkoorts.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 31 oktober 2009)
  • http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1315222.ece/Onderzoek_naar_Q-koorts_en_vroeggeboorte (voor de laatste keer geraadpleegd op 12 november 2009)
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2010/Vaccin_tegen_Q_koorts_beschikbaar_voor_risicogroepen (ingezien op 27-12-2016)
  • http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=112129 (voor de laatste keer geraadpleegd op 19 februari 2010)
  • http://zwanger.blog.nl/onderzoek/2010/03/05/onderzoek-q-koorts-zwangere-vrouwen-risico-gebieden-noord-brabant-umcg (voor de laatste keer geraadpleegd op 5 maart 2010)
  • http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1355361.ece/Q-koortsbacterie_bij_mens_geiuml_soleerd (voor de laatste keer geraadpleegd op 5 maart 2010)
  • http://www.nrc.nl/binnenland/article2511857.ece/Patient_heeft_na_jaar_nog_last_van_Q-koorts (voor de laatste keer geraadpleegd op 30 maart 2010)
  • http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3302161.ece/Enorme_vlucht_chronische_Q-koorts_verwacht.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 17 november 2010)
  • http://www.nu.nl/algemeen/2314363/q-koortsonderzoekers-vinden-zeldzame-bacterie.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 17 november 2010)
  • http://www.evaluatiecommissieqkoorts.nl/wp-content/uploads/PERSBERICHT-Evaluatiecommissie-Q-koorts_November-2010.pdf (voor de laatste keer geraadpleegd op 22 november 2010)
  • http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2030954-ingrijpende-gevolgen-van-q-koorts-onderschat.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 18 april 2015)
  • http://nos.nl/artikel/2108223-veel-meer-doden-door-q-koorts-dan-gedacht.html (geraadpleegd op 28-09-2016)
  • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/q-koorts-blijft-elf-jaar-na-uitbraak-epidemie-levens-eisen-21-in-afgelopen-twee-jaar~b19993d9/ (ingezien op 5-11-2018)
  • Nieuwe Oogst. NVWA dringt aan op vaccinatie Q-koorts. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/02/18/nvwa-dringt-aan-op-vaccinatie-q-koorts (ingezien op 9-7-2020)
  • RIVM. Q -koorts. https://www.rivm.nl/q-koorts (ingezien op 28-5-2020)
  • Thuisarts. Ik heb Q-koorts. https://www.thuisarts.nl/q-koorts/ik-heb-q-koorts (ingezien op 9-7-2020)
  • Afbeelding bron 1: Klimkin, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Jovanmandic
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/monkeybusinessimages
Reacties

Dierks P., 01-12-2016
L. S., Ik heb ooit ergens gelezen dat de Q-koorts in 1920/1930 in Queensland Australië voor het eerst ontdekt is. Klopt dat? Graag een antwoord omdat in mijn kringen daar twijfels over bestaan.

Bij voorbaat dank.
Vr. gr., Peter Dierks. Reactie infoteur, 03-12-2016
De ziekte is in in 1935 voor het eerst beschreven door Edward Holbroock Derrick bij medewerkers in een slachthuis in Brisbane, Queensland, Australië. Omdat de oorzaak van de ziekte toen nog niet bekend was, werd deze de query fever genoemd, waar de benaming 'Q-koorts' vandaan komt. In 1937 werd de bacterie voor de eerste keer geïsoleerd als een Rickettsia-soort. U kunt dit alles nalezen in het artikel 'Een onderzoek naar het vóórkomen van Q-koorts in Nederland' van Wolff, J.W. en Kouwenaar, W. dat in 1954 verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Ned Tijdschr Geneeskd. 1954;98:2726-32).

J. Zijlstra, 07-09-2014
Dit is eigenlijk geen reactie maar een vraag. Kunnen mensen door het eten van geitenkaas ook besmet raken met dit virus? Reactie infoteur, 16-09-2014
Het RIVM schrijft het volgende hierover in een folder over Q-koorts ('Zicht op Q-koorts -Vragen & Antwoorden'):

"Gepasteuriseerde geiten-, schapen- en koeienmelk kunt u veilig drinken, want daarin zijn de aanwezige bacteriën inactief gemaakt. Zachte en harde geitenkazen van gepasteuriseerde melk kunt u dus veilig eten. Bijna alle geitenkazen zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt; alleen in boerderijwinkels en boerenmarkten zijn soms kazen van rauwe melk te koop. (…)
Er is een gering risico op besmetting via rauwe melk. Er mogen geen producten worden gemaakt van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven. Als een bedrijf besmet is met Q-koorts (of verdacht is) geldt er op basis van Europese verordening een pasteurisatieplicht. Pasteurisatie van de melk neemt het risico op het oplopen van Q-koorts via de melk of kaas weg. Er is een kleine kans dat een bedrijf al besmet is voordat dit wordt opgemerkt, daarom is de mogelijkheid dat u Q-koortsbacteriën binnenkrijgt via (producten van) rauwe melk niet geheel uit te sluiten. Het is nooit verstandig om rauwe melk te drinken en producten van rauwe melk te eten. In deze producten kunnen verschillende ziekmakende bacteriën voorkomen."

In 't Veld, 08-03-2012
L.S.
In 1998 werd ik op onverklaarbare wijze ernstig ziek.
In het Lucas Ziekenhuis in Apeldoorn ben ik door dr. Van Leeuwen uitgebreid onderzocht.
Er werd een ruggemergvloeistof onderzocht, de oorzaak kon men niet opsporen.
Is het mogelijk toen al Q-koorts geweest?
Ik woon in Klarenbeek met veel mestbedrijven, veel zomers stank en altijd een bedorven lucht. Reactie infoteur, 08-03-2012
Q koorts komt over de hele wereld voor. Sinds 1977 wordt het in Nederland regelmatig geconstateerd (RIVM: Infectieziekten bulletin, Jaargang 9 nummer 1, januari 1998). In Nederland werden jaarlijks ongeveer 15 besmettingen bij de mens geregistreerd, maar vanaf 2007 is dat aantal tot enige duizenden gestegen.

Trudy van Lith, 07-04-2011
Op 18 april 2009 werd ik ziek en pas medio juli de diagnose Q-koorst vast gesteld. Heel ziek geweest, hoofdpijn, braken, nekpijn, hoge koorts, moeheid, ontstekingen. Werd steeds naar huis gestuurd door mijn huisarts dat ik in de overgang zou zitten. In dec 2010 werd mij medegedeeld dat ik geen chronisch q koorts heb. Nu ben ik begin maart weer heel ziek geweest, dacht zelf aan de griep. Maar ik blijf weer hoofdpijn houden, ben zo ontzettend moe en moet weer dagelijks braken en heb ontzettende zweet aanvallen. Kan het zo zijn dat ik weer de q koorts heb of doorgemaakt of kan dat niet. Reactie infoteur, 13-04-2011
Vaak wordt Q-koorts niet herkend en als griep gezien. Welicht dat de diagnose bij u daarom later is gesteld. Immuniteit is na een infectie meestal levenslang.

Naast chronische Q- koorts, is er een symptomencomplex dat de naam ‘post-Q-koortsvermoeidheid’ kreeg. Dit komt voor in 10% tot 40% van alle patiënten (afhankelijk van welke criteria worden gehanteerd). In Nederland ligt dat percentage rond de 25%. In Nederland wordt als definitie gehanteerd dat patiënten langer dan een jaar na het doormaken van een acute infectie nog steeds vermoeidheidsklachten hebben. Behalve abnormale vermoeidheid en/of vermoeibaarheid kunnen overmatig (nacht)zweten, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, dyspnoe en concentratie- en slaapproblemen voorkomen. Deze klachten kunnen een sterk belemmerende invloed hebben op kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en werk. Diagnostische criteria voor het stellen van een QFS-diagnose zijn er tot op heden niet.(Bron: RIVM)

Rick Hol, 12-06-2010
Ongelooflijk dat de Nederlandse bevolking moet leiden onder de Bio-industrie lobby van het CDA! Nogal logisch dat het CDA is ingestort. Er moet geen plaats zijn voor een bio-industrie in een overbevolkt land wat Nederland is! Reactie infoteur, 13-06-2010
Hallo Rick Hol,

Ik ben van mening dat de CDA terug moet naar de bron en zich moet bezinnen wat echt rentmeesterschap inhoudt.

Mvg, Martin

Jos de Rooij, 20-05-2010
Mijn bloed is onderzocht op bezinksel etc. Bloed was goed. Wil dit zeggen dat het 99% zeker is dat ik géén Q-koorts bacterie in mijn lichaam heb? Reactie infoteur, 26-05-2010
Hallo,

Bloedonderzoek moet uitwijzen of iemand wel of geen Q-koorts heeft. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dat onderzoek, dan kunt u dat het beste aan uw huisarts vragen.

Mvg, Tartuffel

G. Hendrix, 16-03-2010
Kan besmetting ook plaatsvinden door producten die gemaakt worden van de dieren, zoals geitenkaas? Reactie infoteur, 23-03-2010
Hallo,

Op de website van het RIVM staat daarover het volgende te lezen:

"Kan ik Q-koorts krijgen van rauwe melk of kaas van rauwe melk?
Er is een gering risico op besmetting via rauwe melk. Er mogen geen producten worden gemaakt van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven. Pasteurisatie van de melk neemt het risico op het oplopen van Q-koorts via de melk of kaas weg. Als een bedrijf besmet is met Q-koorts (of verdacht is) geldt er op basis van Europese verordening een pasteurisatieplicht.
Er is een kleine kans dat een bedrijf al besmet is voordat dit wordt opgemerkt, daarom is de mogelijkheid dat u Q-koortsbacteriën binnenkrijgt via (producten van) rauwe melk niet geheel uit te sluiten. Het is nooit verstandig om rauwe melk te drinken en producten van rauwe melk te eten. In deze producten kunnen verschillende ziekmakende bacteriën voorkomen.'' (Bron: http://www.qkoortsinnederland.nl/veelgestelde_vragen/overzicht/nodeId(1604)/Manier_van_besmetten-Door_dieren#node_1656).

Mvg, Tartuffel

Mleenen, 30-01-2010
Waarom worden we niet ingeent ik woon in een gebied met veel geiten en ga al lang niet meer naar de dorpen, maar het komt steeds dichterbij waarom wordt er in andere landen wel ingeent.Waarom moeten er zoveel geiten zijn en komen er steeds meer als we er ziek van worden? Reactie infoteur, 31-01-2010
Hallo,

U kunt deze vragen het beste stellen aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. U kunt het het LNV-Loket bellen: 0800 - 22 333 22 (gratis), ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur.

Mvg, Tartuffel

Mevr W. Peper, 21-01-2010
Mjn man staat op de wachtlijst voor een operatie o.a. aan de hartklep. Deze moet worden vervangen. Nu lees ik dat weliswaar in zeldzame gevallen er ook chronische ontsteking van de hartklep kan optreden. Hoort mijn man nu tot de risicogroep. Wij zijn hobbyboeren en hebben 14 vleesschapen en 6 geiten. Kunnen onze dieren worden gevaccineerd, zodat wij dit risico kunnen uitsluiten. Is er al vaccin voorradig?
Wil Peper Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo mevrouw Peper,

Er is een vaccin voor geiten, schapen en koeien dat met ontheffing van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt toegepast.

Sterkte toegewenst,

Tartuffel

Batist, 18-01-2010
Bestaat er een test op q-koorts, zodat je zeker weet dat je het wel of niet hebt?
Groet, N. Batist Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo Batist,

Aangezien klachten en symptomen bij Q-koorts niet specifiek zijn is het moeilijk om een diagnose te stellen zonder een geschikte laboratoriumtest. Uw huisarts kan u meer hierover vertellen.

Mvg, Tartuffel

Trees van der Heijden, 21-12-2009
Ik wil wel heel graag weten, waarom bv de geiten deze ziekte hebben gekregen, komt het doordat er misschien (te) veel geiten zijn, of wordt deze ziekte overgedragen vanuit het buitenland?
Kortom hoe komen de geiten aan deze ziekte?
Met vriendelijk groet,
Trees van der Heijden Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo Trees,

Op de Engesltalige Wikipedia site staat daarover o.a. het volgende geschreven:

"The pathogen of Q fever was discovered in 1937, when Frank Macfarlane Burnet and Mavis Freeman isolated the bacterium from one of Derrick’s patients. It was originally identified as a species of Rickettsia. H.R. Cox and Davis isolated it from ticks in Montana, USA in 1938. It is a zoonotic disease whose most common animal reservoirs are cattle, sheep and goats. Coxiella burnetii is no longer regarded as closely related to Rickettsiae but as similar to Legionella and Francisella and is a proteobacterium"

http://en.wikipedia.org/wiki/Q_fever

Mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.