Hiv-infectie bij kinderen: Oorzaken, symptomen & behandeling
Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) is het virus dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van aids. Het virus vernietigt of beschadigt cellen van het immuunsysteem en vermindert geleidelijk het vermogen van het lichaam om infecties en bepaalde vormen van kanker te bestrijden. Meestal zijn volwassenen getroffen, maar vooral in armere landen zijn veel kinderen hiv-positief. Groeiproblemen, ontwikkelingsproblemen en neurologische stoornissen komen voor bij kinderen, al is de presentatie sterk variabel. Dankzij de vroege toegang tot zorg en de vooruitgang in de behandeling van hiv-medicijnen, zijn er steeds minder mensen met hiv-infectie. De zorg voor een kind dat hiv-positief is, brengt echter vele uitdagingen met zich mee.
Hiv en aids
Vernietiging van T-cellen van immuunsysteem
Hiv staat voor 'human immunodeficiency virus'. Aids staat voor 'acquired immunodeficiency syndrome'. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Patiënten die hiv-positief zijn, hebben het humaan immunodeficiëntievirus in hun bloed. Hiv vernietigt een deel van het immuunsysteem, met name de T-lymfocyten (type witte bloedcellen). T-cellen zijn een soort 'vechterscellen' in het bloed die het lichaam helpen om ziektekiemen en ziektes te bestrijden. Nadat hiv het lichaam binnenkomt, nestelt het zich op een T-cel en dringt het de cel binnen. Eenmaal binnen neemt het virus de T-cel volledig over en gebruikt het als een virusfabriek om veel kopieën van zichzelf te maken. De nieuw gemaakte virussen verlaten de T-cel en infecteren en vernietigen andere gezonde T-cellen terwijl ze zich blijven vermenigvuldigen in het lichaam.
Problemen om infecties te bestrijden
T-cellen die zijn aangetast door het virus, kunnen infecties niet langer goed bestrijden. Het duurt vaak jaren voordat het virus genoeg T-cellen heeft beschadigd zodat de patiënt ziek wordt en aids ontwikkelt. Hoewel de seropositieve persoon zich prima voelt, reproduceert het virus zichzelf en vernietigt het T-cellen. Dankzij
medicijnen blijft een geïnfecteerde hiv-patiënt jarenlang relatief gezond en symptoomvrij. Deze medicijnen zijn echter erg duur en niet overal in de wereld beschikbaar. Wanneer het immuunsysteem van de patiënt is verzwakt en meer T-cellen zijn vernietigd door het virus, is de patiënt niet langer in staat om infecties te bestrijden. Hij wordt dan erg ziek, en heeft dan een zeer laag aantal T-cellen of tekenen van een ernstige infectie.
Epidemiologie van hiv-infectie bij kinderen
Het aantal kinderen dat elk jaar geïnfecteerd raakt met hiv, daalt. In 2017 leefden wereldwijd 3 miljoen kinderen van 19 jaar en jonger met het virus, maar slechts ongeveer één derde van hen kreeg een behandeling. De meeste kinderen met hiv en aids bevinden zich in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge tieners in deze gebieden.
Oorzaken en overdracht van hiv-virus
Bloedtransfusies
Bloedtransfusies met hiv-positief bloed of injecties met niet-gesteriliseerde naalden kunnen kinderen in armere landen infecteren.
Naalden en spuiten
In Midden- en Oost-Europa gebeurt de verspreiding van hiv door geïnjecteerd drugsgebruik onder jongeren die op straat leven (door het delen van naalden en spuiten).
De besmetting met het hiv-virus gebeurt ook door seksueel misbruik of verkrachting. In sommige landen zijn kinderhuwelijken cultureel geaccepteerd en krijgt een jong meisje hiv van de oudere echtgenoot en geeft ze dit ook door aan haar
baby. Hoe jonger een kind is wanneer ze voor het eerst seks heeft, hoe groter de kans dat ze hiv krijgt.
Verticale overdracht
De meeste kinderen met hiv kregen het virus van hun moeder tijdens de zwangerschap, het geboorteproces of tijdens het geven van
borstvoeding.
Risicofactoren
Kinderen in door aids getroffen gemeenschappen die ouders en familieleden hebben verloren, zijn ook kwetsbaarder voor hiv-infecties. Ze hebben mogelijk geen zorgverleners, geen toegang tot school of ze zijn niet in staat om op te komen voor hun rechten.
Symptomen
Niet alle kinderen met hiv hebben symptomen. Kinderen die wel tekenen van hiv ervaren, hebben niet altijd dezelfde symptomen. De symptomen verschillen ook per leeftijd.
Enkele van de meest voorkomende klachten zijn:
Behandeling van hiv bij kinderen
Kinderen krijgen ongeveer dezelfde behandeling als volwassenen: een combinatie van medicijnen genaamd ART (antiretrovirale therapie). Voor de arts vormt de behandeling van kinderen echter een uitdaging, omdat sommige hiv-remmers niet in vloeibare vorm beschikbaar zijn die baby's en kleine kinderen kunnen slikken. Sommige medicijnen veroorzaken daarnaast ernstige bijwerkingen voor kinderen. Oudere kinderen die geen symptomen hebben, nemen ART zodat ze gezond blijven. Zodra de hiv-behandeling is gestart, moet het hiv-positieve kind regelmatig door de arts worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de medicijnen goed werken en geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Als zich tijdens de therapie een aanzienlijk probleem voordoet, zoals symptomen van infectie, kan een overstap in therapie noodzakelijk zijn.
Opgroeien met hiv
Volwassenen moeten met kinderen over de ziekte praten waarbij kinderen moeten beseffen dat het niet hun schuld is dat ze ziek zijn en elke dag medicijnen moeten nemen. Sociale, financiële en emotionele steun voor het hele gezin is belangrijk, vooral in gemeenschappen zonder veel middelen. Kinderen met hiv en aids kunnen veilig naar school gaan, maar soms krijgen ze te maken met pesterijen en discriminatie, tenzij de andere leerlingen en leraren begrijpen hoe hiv zich verspreidt. Sensibiliseringscampagnes en onderwijsprogramma's helpen het stigma rond hiv te doorbreken zodat kinderen schoolvrienden kunnen maken en op een normale manier kunnen opgroeien.
Prognose
Hiv, het virus dat aids veroorzaakt, beschadigt het immuunsysteem, waardoor het immuunsysteem niet goed in staat is om infecties en sommige kankers te bestrijden. Dankzij de juiste combinatie van medicijnen en liefdevolle ondersteuning kunnen kinderen met hiv opgroeien om een lang, actief leven te leiden.
Complicaties
Net als bij volwassenen, krijgen kinderen met hiv-infectie in een later stadium van de ziekte te maken met infecties die mogelijk een dodelijk verloop hebben omdat het immuunsysteem niet goed functioneert. Deze ‘opportunistische infecties’ omvatten:
Zonder behandeling haalt één derde van de hiv-positieve kleuters wereldwijd de eerste verjaardag niet en de helft van de kinderen sterft onbehandeld vóór hun tweede verjaardag.
Een goede behandeling van zwangere vrouwen is nodig /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Preventie
Vrouwen die positief getest zijn tijdens de zwangerschap en zich laten behandelen wanneer ze zwanger zijn, geven het virus minder snel door aan hun baby's. Dit is de beste manier om hiv bij kinderen te voorkomen.
Lees verder