Yogahoudingen – triang mukhottanasana

Yogahoudingen – triang mukhottanasana Veel beginnende yogi’s zullen ervan terugschrikken. De voorwaartse buiging, met het hoofd op de knieën, is doenlijk. Maar is de achterwaartse buiging dat ook? Met het achterhoofd bijna tegen de knieholten? Menigeen vindt dat beslist een brug te ver. Toch is ook triang mukhottanasana voor veel yogi's haalbaar. Deze zeer vitaliserende en geavanceerde yogahouding is alleen geschikt voor de ‘zeer toegewijden’. Beschouw het als de omgekeerde versie van paschimottanasana (zittende vooroverbuiging). Triang mukhottanasana kent veel voordelen, zoals een extreem lenige rug en een grondige massage van de buikorganen. Bovendien is deze oefening rustgevend voor mensen met stress. Daarnaast is triang mukhottanasana een cardiovasculaire training met een corrigerende invloed op de schildklierfunctie en de longcapaciteit. In kundalini-yoga wordt deze asana specifiek gebruikt voor het openen van de Anahata-chakra (hartchakra).

Inhoud


Oorsprong van triang mukhottanasana

Het Sanskriet-woord triang betekent ‘horizontaal’, maar ook ‘omgekeerd’. Mukha is een ander woord voor 'gezicht'. Uttana of ottana wil zeggen ‘intens gestrekt’. Asana betekent ‘(zit)houding’ en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Deze zeer geavanceerde yogahouding uit de hatha-yoga is alleen geschikt voor gevorderden en vergt veel voorbereiding, waarbij de yogi de beginnershoudingen dient te beheersen om blessures te voorkomen. In wezen kan triang mukhottanasana als een voortzetting van chakrasana (urdhva dhanurasana) worden beschouwd.

Anahata-chakra
In kundalini-yoga worden chakrasana en triang mukhottanasana specifiek gebruikt om de hartchakra (Anahata-chakra) te openen. Het etherische hartcentrum bevindt zich langs de ruggengraat bij het borstbeen, nabij het hart. Het is in de yogafilosofie een belangrijke chakra en in meditatie gevisualiseerd met twaalf goudkleurige lotusbladeren. De Anahata-chakra heeft als element lucht en als zintuig de tastzin. De kernwaarden zijn verbondenheid met anderen, het leggen van contacten. De chakra verzinnebeeldt liefde, vriendelijkheid, geluk en het ervaren van spirituele kracht. Al deze kernwaarden van de Anahata-chakra worden volgens de yogafilosofie met de genoemde yogahoudingen ontwikkeld.

Triang mukhottanasana / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Triang mukhottanasana / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Techniek

Het is sterk aan te raden om eerst de beginnershoudingen en specifiek urdhva dhanurasana (chakrasana) te beheersen. Het zal de overgang naar deze zeer moeilijke yogaoefening vergemakkelijken.
  1. Ga in tadasana (berghouding), handen in namasté voor de borst.
  2. Adem uit en plaats de voeten ongeveer dertig centimeter uit elkaar. Zet de handen op de heupen.
  3. Druk het bekken naar voren en buig vanuit het middel steeds verder naar achteren. Buig onderwijl ook de knieën. Vind voortdurend de juiste balans.
  4. Steek nu de armen boven het hoofd naar achteren tot de handpalmen op de vloer rusten.
  5. Strek de benen en druk het bekken zo ver mogelijk omhoog. De voeten blijven ca. 30 centimeter van elkaar. Aldus kromt u de rug zo ver mogelijk. U bent nu in chakrasana (urdhva dhanurasana).
  6. Blijf even in chakrasana. Bereid u mentaal voor op de laatste stappen van triang mukhottanasana.
  7. Adem uit en strek de romp tot het uiterste terwijl u het bekken zo hoog mogelijk probeert te krijgen, de benen eveneens zo gestrekt als maar kan. Forceer de spieren en gewichten echter niet.
  8. Breng de handen steeds dichter bij de voeten, het hoofd zo ver mogelijk in de nek. Pak de enkels met de handen vast.
  9. Probeer zo lang mogelijk in triang mukhottanasana te volharden.
  10. Kom in omgekeerde volgorde terug in urdhva dhanurasana (chakrasana) en vervolgens in tadasana (berghouding).
  11. Rust grondig uit in savasana (lijkhouding).

Urdhva dhanurasana II (chakrasana) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Urdhva dhanurasana II (chakrasana) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Aandachtspunten

Probeer na het voltooien van chakrasana (urhva dhanurasana) het bekken nog verder omhoog te krijgen. Dat is nodig om triang mukhottanasana te voltooien. Krom de buik en de romp tot het uiterste, het hoofd zo ver mogelijk in de nek. Dat vergemakkelijkt de laatste fase van deze moeilijke yogaoefening. Voor uw zelfvertrouwen is het wellicht nuttig als iemand naast u gaat staan terwijl u met de handen naar de enkels 'loopt' en ze vasthoudt. Let op, het lichaamsgewicht rust nu alleen op de voeten, in omgekeerde houding. Dat vergt zeer veel gevoel voor balans.

Voorbereiding
Goede voorbereidende beginnershoudingen zijn dhanurasana (booghouding), bhujangasana (cobrahouding) en natuurlijk chakrasana als geavanceerde houding ter voorbereiding. Triang mukhottanasana is een cardiovasculaire training, maar bij hartproblemen is het niettemin beter eerst medisch advies te vragen. Mijd deze yogahouding bij hoge bloeddruk.

Uitwerking

Triang mukhottanasana traint de beenspieren en masseert de buikorganen, met name de nieren. De oefening maakt de rug, schouders en heupen zeer lenig, geeft een vitaliserend gevoel en zorgt voor een rustig gemoed. Zeer geschikt voor mensen met veel stress. Het is ook een uitstekende oefening voor het vergroten van de longcapaciteit.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van triang mukhottanasana

Deze yogaoefening wordt vaak gebruikt in kundalini-yoga, specifiek voor het openen van de Anahata-chakra (hartchakra). Verder heeft triang mukhottanasana een balancerende werking op het zenuwstelsel en de schildklierfunctie. Deze yogahouding voor gevorderden wordt vaak opgenomen in oefensessies en is een goede conditietraining met daaraan gerelateerde gezondheidsvoordelen.

Therapie

Triang mukhottanasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2020 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad vo…
Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding,…
Yogahoudingen – tadasana (berghouding)Yogahoudingen – tadasana (berghouding)Van alle staande yogahoudingen is tadasana de meest elementaire. Elke staande houding begint en eindigt met tadasana. De…
Yogahoudingen – bhujangasana (cobrahouding)Yogahoudingen – bhujangasana (cobrahouding)Bhujangasana (cobrahouding) wordt ook wel sarpasana genoemd. De yogahouding lijkt op een cobra die dreigend zijn kop hef…

Yogahoudingen – eka pada viparita dandasana IYogahoudingen – eka pada viparita dandasana IEka pada viparita dandasana I (omgekeerde eenbenige stokhouding) is een vrij extreme achteroverbuiging. Met de juiste vo…
Yoga en meditatie – een korte uitlegYoga en meditatie – een korte uitlegIn de abrahamistische godsdiensten – jodendom, christendom en islam – is meditatie een begrip dat door velen moeilijk te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Textbook of Yoga', Hutchinson, London
  • Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
  • 'Gheranda Samhita', C. Keus, Ank-Hermes, Deventer
  • Afbeelding bron 1: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 22-10-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.