10 lekkere snackgroenten
Snackgroenten zijn niet alleen voor mensen die aan de lijn doen een ideale snack tussen de maaltijden door. Het is voor iedereen een gezonde afwisseling. Je kunt van snackgroenten zelfs een maaltijd maken. Maak dan 5 dipsauzen en zorg dat je zoveel mogelijk van de onderstaande groenten bijeen verzamelt. Je kunt ze aanvullen met zure groenten zoals uitjes en augurken maar dat is geen must. Deze vorm van groenten genietbaar maken doet het uitstekend als tussendoortje. Snoepgroenten zijn dorstlessend, hongerstillend en supergezond!
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vijf ideeën voor dipsauzen
- Meng fijngehakte peterselie, dille, lavas, tijm en oregano door een schaaltje met yoghurt voor een groene kruiden dipsaus,
- Meng kerrie en eventueel kurkuma door yoghurt voor een oergezonde kerriedipsaus,
- Maak yoghurt-knoflooksaus door een paar teentjes knoflook te persen boven een schaaltje yoghurt,
- Maak scherpe rode saus door ketchup, een eetlepel azijn en een fijngesneden rode peper te mengen,
- Maak zelf pindasaus.
Snack met brood erbij
Als je een paar hompen brood in een mandje doet dan kun je deze ook dopen in de pindasaus. Gebruik ongesneden biologisch brood dat je zelf in grote blokvormen snijdt zodat je het makkelijk in twee happen kunt opeten. Volkoren brood is een prima aanvulling op de
snackgroenten. Speciaal voor het brood kun je een schaaltje koud geperste
olijfolie neerzetten om het in te dopen. Dipvariatie doet smullen.
Worteltjes
Worteltjes[ kun je op een schaal leggen die je op tafel zet. Het is een lekkere snackgroente die goed gecombineerd kan worden met een dipsaus op yoghurtbasis. Je kunt een grote winterwortel gebruiken en deze in plakjes snijden. Handiger is het om peentjes te wassen en te snijden. Beide soorten smaken heerlijk fris. Het is een stevige
groente en tussen de andere snackgroenten is het lekker om de heerlijke bijt van een wortel te hebben. Deze groente mag je met je handen eten.
Tomaat
Tomaten kun je in hapklare stukje snijden of je kunt bezoek kersentomaatjes voorschotelen. Eventueel kun je de tomaat schillen, dan smaakt hij weer heel anders. Het is ook lekker om gedroogde tomaat te serveren. Tomaten zijn op meerdere manieren een ideale snack. Eet ze met een vorkje. Hele kersentomaatjes kun je uiteraard met je handen eten.
Komkommer
Komkommer is één van de meest bekende snackgroente. Je kunt hem heerlijk dopen in warme, zelf gemaakte pindasaus. Dat is een sublieme combinatie. Als je dit aan kinderen voorschotelt maak je van iedereen een groenteliefhebber. Je kunt de groente in lange vingerachtige repen of handige schijfjes snijden. Je mag ze met je handen eten.
Radijs
Het radijsje is de pittige afwisseling in een snackgroentenassortiment. Je kunt het net als worteltjes even dippen. Omdat de radijsjes vrij scherp kunnen zijn is het wellicht handig ze doormidden te snijden. Met een cocktailprikker of een klein vorkje kun je de radijs van een bordje oppikken.
Courgette
Courgette kun je niet alleen koken of bakken maar ook rauw verorberen; misschien is hij dan wel op zijn lekkerst. In plaats van dippen kun je een rond schijfje courgette of andere groente ook besmeren met een roomkaas. Het is dan een groente met de functie van een toastje. Eet het met je handen.
Chayote
Chayote werd onder andere door de Maya´s gegeten maar het staat ook in Zuid Oost Azië op het menu. In Indonesië noemt men het labu. Het is een lekkere vrucht met de vorm van een
mango, met komkommerachtige smaak, een tintje radijs en de bite van een meloen. Het handigst is om een vorkje te gebruiken.
Bietjes
Bietjes groeien onder de grond. Rooie bietjes, in de omgeving van Rotterdam krootjes geheten, kun je rauw eten. Zelfs het loof is eetbaar als slablad; het wordt snijbiet genoemd. Snijdt het bietje in hapklare blokjes en zet ze op een schaaltje gemengde snackgroenten. Ze smaken vooral lekker met yoghurtdipsaus. Leg er een vorkje bij, pas op met vlekken.
Asperges
Asperges, vooral de toppen, zijn heerlijk om rauw te eten. Van de rest moet je maar een soep maken. Asperges hoeven eigenlijk geen dip want ze zijn van zichzelf al zo lekker. Een vorkje is handig maar ze kunnen ook met de hand gegeten worden. Deze snoepgroente is een ware delicatesse.
Babymais
Babymais is een onvolgroeide
maiskolf. Babymais snack je zo weg. Het is een lekkere groente die in een assortiment tot de groenten zal behoren die het eerste op zijn. Een babymaisje heeft de ultieme dipvorm en je kunt hem daarvoor naar hartenlust gebruiken. Hij laat zich goed combineren met andere kruiden en groenten. Je kunt hem prima met de vingers eten.
Paprika
Paprikareepjes zijn prima dipbaar. De
paprika is een zoetige knapperige snoepgroente met veel smaak. Snijd ze in makkelijk met je vingers te pakken stukjes. Paprika komt in vrolijke kleuren. Fleur een bordje snackgroenten op door het een oranje, groen, rood of geel tintje te geven.
Lees verder