De sinaasappel als geneeskrachtig fruit
Dat sinaasappels gezond zijn weten de meeste mensen. Maar waarom zijn ze zo gezond? En wat zit er nog meer in dan vitamine C? Wist u dat sinaasappel preventief werkt tegen kanker en hart- en vaatziekten? Het is een ultiem gezonde, populaire vrucht met een heerlijke smaak. Bovendien is het op meerdere manieren inzetbaar in de keuken. Je kunt hem opeten als tussendoortje, je kunt er een sap van maken en hij kan als vulling van een salade dienen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten
De
citrusvrucht sinaasappel zit tjokvol met
vitaminen en
mineralen. In 130 gram sinaasappel zit 116% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Daarnaast zit er ook redelijk veel vitamine A en vitamine B1 in de sinaasappel. De mineralen die de sinaasappel bevat zijn
kalium en calcium. Ook de vezels zijn supergezond. Er zitten ook veel
fytonutriënten in sinaasappels. De opvallendste zijn de citrus flavanonen, een soort
flavonoïden. Verder zijn er hesperetine en naringenine, anthocyanine en hydroxycinnamisch zuur of hydroxykaneelzuur. Bovendien bevat de sinaasappel een verscheidenheid aan
polyfenolen. De belangrijkste fytonutriënt is de flavanone herperidine. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt herperidine ontstekingen tegen en verlaagt het hoge bloeddruk.
Korte geschiedenis
De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China en Indonesië. In Indonesië is de sinaasappel groen of groengeel, net zoals de
limoen. Ook de
grapefruit, die veel groter is dan hier is in Indonesië groen van schil. De vrucht zelf is gewoon geel en sappig. Via China is de vrucht in India terecht gekomen en van daaruit verspreid naar het Midden Oosten. De sinaasappel is aan het eind van de Middeleeuwen naar Europa gebracht via handelaars zoals de Moren, de Italianen en de Portugezen.
Sinaasappel voorkomt DNA-schade
Vrije radicalen richten schade aan het DNA aan wat kan resulteren in kanker. Vitamine C en alle fytonutriënten zorgen ervoor dat vrije radicalen worden afgevoerd uit het lichaam. Ziektes in het algemeen krijgen dan minder kans en het immuunsysteem wordt sterker. Wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat kunstmatige vitamine C die in vitaminepillen wordt gestopt wordt toegevoegd aan allerlei dranken geen bescherming biedt voor het DNA. Bovendien kennen dranken met kunstmatige vitamine C niet de positieve
antioxidant werking van de fytonutriënten in vers
fruit.
Tropisch tegen hart- en vaatziekten
Omdat vrije radicalen cholesterol laten oxideren is hier een tweede belangrijke beschermingsfactor die de sinaasappel ons kan bieden. Alleen geöxideerde cholesterol hecht zich aan de vaatwanden. Door vitamine C zal cholesterol zich niet hechten aan de vaatwanden. Op deze manier voorkomt de sinaasappel aderverkalking en dat is meestal een voorloper van allerlei vormen van
hart- en vaatziekten.
Sinaasappel gaat nierstenen tegen
Onderzoek heeft aangetoond dat wie elke dag een halve liter tot een liter appelsap, grapefruitsap of sinaasappelsap drinkt aanmerkelijk minder kans heeft op het krijgen van nierstenen. Citrusfruit is als een tonicum, een versterkend middel voor de
nieren. Het gaat hier uiteraard om verse sap.
Sinaasappel tegen reuma
De kans om reumatoïde
artritis te ontwikkelen wordt verlaagd met 50% als je dagelijks een glas vers geperste sinaasappelsap drinkt. Reuma is een vervelende, pijnlijke ziekte die niemand graag wilt oplopen. Elke dag een heerlijk glas verse jus d´orange drinken is beslist geen straf maar een welkome opfrisser die je gezondheid op meerdere vlakken op peil houdt.
Het is een goed idee om een elektrische citruspers in huis te halen. Dan kun je zelf verse sinaasappelsap maken. Ook citroensap met water kun je dan maken, wat eveneens erg gezond is.
Tips om sinaasappels te eten
Een sinaasappel is een heerlijke vrucht in een vruchtensalade. Je kunt deze vrucht schillen, op een bordje leggen en wegsnacken. Maak voor ´s avonds eens een vruchtenspies met verschillende vruchten op een satéstokje. Een stevige sinaasappel past prima bij een stukje
mango,
appel of banaan. De perssinaasappels houdt u voor het persen van heerlijke verse jus d´orange. Het is ook lekker om de sinaasappel toe te voegen aan een groene salade. Na de maaltijd is dit fruit een prima keus als toetje. Als tussendoortje is de vrucht een goede keus en staat hij garant dat je er tegenaan kunt tot de volgende maaltijd. Een sinaasappel meenemen naar werk, studie of school is altijd een goed idee. Sinaasappels eten in een groep werkt aanstekelijk want zodra iemand een geschilde sinaasappel ruikt, wil hij of zij er ook eentje.
Lees verder