Syringomen: Bultjes (zweetkliergezwellen) rond ogen & wangen

Syringomen: Bultjes (zweetkliergezwellen) rond ogen & wangen Ongeveer 1% van de bevolking heeft last van syringomen (syringoma). Bij een syringoom vindt een overmatige groei van cellen van zweetklieren plaats. De goedaardige zweetkliergezwellen zijn vaak in groepen (clusters) te vinden rond de oogleden, maar ook op andere lichaamsgebieden. Jongvolwassenen en dan met name vrouwen lijden het vaakst aan deze vaak cosmetisch storende afwijking die verder geen andere symptomen met zich meebrengt. Nadat een huidbiopsie de diagnose van de huidziekte bevestigd heeft, zet de arts een behandeling in om deze te verwijderen. Hiervoor heeft hij diverse mogelijkheden, al zijn ze wel niet altijd bij iedereen effectief, of komen complicaties voor.

Oorzaken goedaardige zweetkliergezwellen

Syringomen zijn goedaardige gezwellen die tot stand komen door een overmatige groei van de cellen van zweetklieren. Waarom deze precies verschijnen, is anno oktober 2020 onbekend. Deze huidaandoening is soms wel familiaal bepaald en dan verschijnen de symptomen na de puberteit, maar meestal ontstaan de syringomen sporadisch. Afro-Amerikanen en Aziaten zijn wel vaker getroffen door de ziekte.

Risicofactoren syringomen

De huidafwijking is eveneens geassocieerd met andere aandoeningen. Zo heeft ongeveer één op de vijf patiënten met het syndroom van Down één of meer syringomen. De huidafwijking komt tevens vaker tot stand bij enkele syndromen zoals het Brooke-Spiegler syndroom, het Costello-syndroom en het Nicolau-Balus syndroom. Ook patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een bepaald type syringomen, met name 'clear cell syringomen'. In zeldzame gevallen verschijnt een syringoom bij steatocystoma multiplex (aandoening met meerdere talgcysten). Vrouwen lijder vaker dan mannen aan deze bultjes. Soms zijn ook familieleden met syringomen bekend.

Symptomen: Bultjes rond ogen en wangen

Meestal bevinden syringomen zich in groepen op de onderste oogleden of onder de ogen, maar het gezicht (bovenste gedeelte van de wangen), de oksels, de navel, de borst, het voorhoofd, de buik, de penis en de vulva (uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan) zijn ook vaak getroffen. Veelal verschijnen de bultjes in of na de puberteit.

Een syringoom presenteert zich als een stevig afgerond bultje. Elk huidkleurig of geel bultje is ongeveer één tot drie millimeter groot. Deze bultjes die vaak in groepen verschijnen, zijn bovendien mogelijk doorzichtig. Ze verschijnen aan beide kanten van het lichaam en zijn gelijkmatig verdeeld. Sommige volwassenen, meestal van Aziatische afkomst of met een donker huidtype, krijgen te maken met eruptieve syringomen op de borst of onderbuik. Hierbij ontwikkelen de bultjes zich op hetzelfde moment. Jeuk of pijn komen niet voor bij deze ontsierende huidziekte.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De arts bekijkt de uiterlijke kenmerken van de syringomen. Hij moet evenwel een huidbiopsie uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Wanneer de arts dit onder de microscoop bekijkt, bemerkt hij kleine buisstructuren met een komma-achtige staart, die sterk lijken op kikkervisjes in de huid.

Differentiële diagnose

Soms verwart de arts een syringoom met volgende afwijkingen:

Behandeling huidafwijking

De behandeling van syringomen gebeurt vaak door middel van elektrochirurgie (diathermie: verwijdering via warmte) of via een kooldioxide laserbehandeling. Microdermabrasie is voor sommige patiënten eveneens een uitkomst; hierbij verwijdert de arts dode huidcellen van het gezicht. Sommige artsen behandelen de bultjes via excisie, wat inhoudt dat ze deze chirurgisch uitsnijden met een scalpel, een schaar of een flexibel scheermesje. Ook een behandeling via koude (cryochirurgie) is mogelijk bij deze huidletsels. De behandeling verloopt wel moeizaam want vaak heeft de patiënt erg veel syringomen. Daarenboven komen de bultjes soms terug, ook op andere plaatsen.

Prognose huidziekte

De vooruitzichten voor behandelde patiënten met één of meer syringomen, zijn variabel. Soms verdwijnen de letsels, maar soms keren ze terug en moet de arts deze opnieuw via één of meer behandelingsopties verwijderen. Bij een aantal patiënten ontstaan kleine littekens als gevolg van de aandoening.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syringomen: huidkleurige bultjes rond ogen en op wangenSyringomen: huidkleurige bultjes rond ogen en op wangenHuidkleurige bultjes rond de ogen en op de wangen kunnen wijzen op syringomen. Een syringoom is een goedaardige zweetkli…
Kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen & oogledenKleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen & oogledenLaste van kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen en oogleden? Er zijn meerdere huidaandoeningen die dergelijk…
Acne agminata: Huidziekte met bultjes rond oogledenAcne agminata: Huidziekte met bultjes rond oogledenAcne agminata is een chronische inflammatoire huidziekte waarbij de patiënt geelbruine tot roodbruine bultjes en knobbel…
Kleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneKleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneHeb je last van kleine, witte bultjes of stipjes op je gezicht ter grootte van een speldenknop? Of zie je deze minuscule…

Perniones: Winterhanden en wintervoeten (wintertenen)Perniones: Winterhanden en wintervoeten (wintertenen)Sommige mensen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van winterhanden en/of wintertenen. Bij winterhanden en wintertenen on…
Gele nagel-syndroom: Symptomen aan benen (zwelling) & nagelsGele nagel-syndroom: Symptomen aan benen (zwelling) & nagelsHet gele nagel-syndroom (yellow nail syndrome) is een zeldzame aandoening waarbij de afvoer van het lymfesysteem beschad…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mark A. Taff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Geraadpleegd op 26 maart 2017:
 • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1059871-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1059871-differential-diagnoses#showall
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1059871-overview#showall
 • Papular Eruptions in Adult Females, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5096237/
 • Syringoma, http://www.dermnetnz.org/topics/syringoma
 • Syringoma, http://www.huidtherapiehouten.nl/syringoma
 • Syringoma, http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/Syringoma.htm
 • Syringoma, https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/syringoma
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.