Jeukende hiel: oorzaken en behandeling van jeuk aan hiel(en)

Jeukende hiel: oorzaken en behandeling van jeuk aan hiel(en) Een jeukende hiel duidt op jeuk aan de hiel, het achterste deel van de voet, daar waar deze overgaat in de kuit. Hieljeuk is voor veel mensen erg oncomfortabel, vooral als dit fenomeen chronisch optreedt. Bij sommige mensen kan de jeuk zo ongemakkelijk zijn dat ze niet langer hun normale dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Schakel bij aanhoudende of verergerende klachten van jeuk aan de hiel je huisarts in. Deze kan bekijken wat er aan de hand is en een behandeling inzetten.

Jeukende hiel

Bij een jeukende hiel gaat het om brandende, tintelende of jeukende voeten. Bovendien kan dit gepaard gaan met roodheid, zwelling of veranderingen in verschillende delen van de huid. Jeuk op de hielen is erg ongemakkelijk omdat je flink moet krabben of wrijven om jeuk te verlichten. Krabben of wrijven leidt op zijn beurt tot veranderingen in de huid, die zich manifesteren in roodheid of krabeffecten.

Een jeukende hiel kan zich op verschillende tijdstippen van de dag presenteren en 's nachts toenemen. Mensen met jeuk aan de hielen moeten eerst de factoren identificeren die mogelijk aanleiding geven tot de klachten of deze doen verergeren. Je moet nagaan of de jeuk uitsluitend op de hielen optreedt. Je kunt ook uitzoeken of de stimulus alleen optreedt bij de inname van zeer specifieke medicijnen of voedingsmiddelen. Bestaat de stimulus slechts op één voet of beide? Heb je je voeten de afgelopen weken beschadigd? Is er sprake van diabetes of andere ziekten?

Putjeszolen / Bron: Evan Saap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Putjeszolen / Bron: Evan Saap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken van jeuk aan de hiel(en)

Veel voorkomende oorzaken

Jeuk aan de hielen kan meerdere oorzaken hebben, zoals onder meer:

Beschrijving

De meest voorkomende oorzaak van jeukende hielen zijn droge voeten. Dit fenomeen komt vooral voor bij mensen die lijden aan aandoeningen van de bloedsomloop. Een andere oorzaak is de ziekte diabetes mellitus. De lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt een droge huid, die op zijn beurt jeuk veroorzaakt. De huid van diabetici heeft een hoger risico op ziekten aan de voeten.

Een andere oorzaak kan het overmatig gebruik van de voeten zijn als gevolg van effecten zoals wrijving. Dit kan de hiel irriteren. Dit doet zich vooral voor bij slecht ademende en/of te strakke schoenen. Als de voet dagelijks wordt overbelast, kan ook jeuk optreden. Te warme schoenen kunnen een andere oorzaak zijn van jeuk. Jeuk kan optreden tijdens sportactiviteiten als gevolg van verhoogde transpiratie. Als er kleine witte blaren verschijnen naast de jeuk op de hiel, is er mogelijke sprake van een schimmelinfectie. In de meeste gevallen bevindt schimmel zich tussen de tenen. Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voetschimmel.

Jeukende hielen kunnen ook worden veroorzaakt door een allergische reactie, bijvoorbeeld door verzorgingsproducten, wasmiddelen of de inname van bepaalde voedingsmiddelen. Voeg daar het materiaal van de schoenen en de sokken aan toe. Als jeuk zich verspreidt naar andere delen van het lichaam, kunnen er ook andere ziekten in het spel zijn. Deze omvatten atopisch eczeem, interne aandoeningen zoals metabole stoornissen of infecties, psychische factoren zoals angst of stress of hormonale veranderingen.

Daarnaast kan er sprake zijn van putjeszolen of pitted keratolysis, een huidaandoening, die wordt gekenmerkt door kratervormige putjes van 1-5 mm in de huid van de voet, vooral op die plekken waar de druk het grootst is en de eeltlaag dik is. Dit kan onder meer zorgen voor intense en diepe jeuk.

Plakproef of allergietest / Bron: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Plakproef of allergietest / Bron: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Huisarts raadplegen

Jeuk op de hiel kan wijzen op een allergische reactie. Door de huisarts kan een allergietest worden uitgevoerd om de stoffen te bepalen die de jeuk veroorzaken. Materiaal van schoenen of kousen kan verantwoordelijk zijn. Evenzo zijn ingrediënten van verzorgingsproducten, wasmiddelen of reinigingsmiddelen een mogelijke oorzaak.

Als de jeuk aan de hiel aanhoudt ondanks de genomen zelfzorgmaatregelen, dan wordt een artsbezoek aanbevolen. De jeuk is ongemakkelijk en kan aanzienlijk bijdragen aan een verslechtering van de kwaliteit van leven. Daarom moet een arts de hiel onderzoeken en de oorzaak vaststellen. Als de jeuk leidt tot een verandering in het looppatroon en de bewegingen, is een doktersbezoek noodzakelijk. Er is een dreiging van permanente schade aan het skelet en het spierstelsel, die moet worden gecorrigeerd.

Onderzoek en diagnose

Jeukende hielen worden vaak pas echt vervelend als deze klacht zich 's nachts voordoet en merkbaar wordt door een pijnlijk brandend gevoel. Een ander fenomeen is een schilferige huid die vocht heeft verloren en dus geleidelijk opdroogt. Omdat er verschillende oorzaken van jeuk zijn, is het stellen van een diagnose niet altijd even gemakkelijk voor de arts. Door hielen te onderzoeken, kan een arts bepalen welke oorzaak ten grondslag liggen aan je klachten. Voetschimmel kan de arts meestal op het blote oog vaststellen, maar het aantonen van schimmels onder de microscoop is de bevestiging. Bij putjeszolen is een huidkweek niet nodig. De arts zal ook allerlei vragen aan je stellen, zoals of je last hebt van zweetvoeten en of je te strakke en slecht ademende schoenen draagt. De arts probeert ook te achterhalen of je openbare douches of zwembaden gebruikt waar je mogelijk schimmel hebt opgelopen.

Behandeling van jeukende hielen

Voetschimmel kan behandeld worden met een schimmeldodende zalf. Verder is het belangrijk om dunne sokken of kousen te dragen en om ze dagelijks te verschonen. Katoenen sokken hebben de voorkeur omdat dit materiaal goed vocht opneemt. Draag goed ventilerende en goed passende schoenen die niet knellen. Schoenen iedere dag verwisselen, zodat ze uit kunnen luchten. Verder is het verstandig om badslippers te dragen in openbare ruimten om te voorkomen dat je voetschimmel oploopt.

Als een allergische reactie de oorzaak is van jeuk op de hielen, kan de arts een allergietest doen. Hij kan vertellen wat de jeuk veroorzaakt. Je moet vervolgens de specifieke oorzaak vermijden door van bepaalde voedingsmiddelen af ​​te zien of bepaalde reinigings- en verzorgingsproducten te vervangen door andere.

Bij putjeszolen is het belangrijk om zweetvoeten te behandelen door indrogende producten te gebruiken die aluminiumverbindingen bevatten. De infectie kan behandeld worden met lokale antibiotische middelen en tevens kunnen antischimmelmiddelen helpen.

Prognose

In de meeste gevallen is jeuk aan de hiel te wijten aan een schimmelinfectie aan de voeten. In deze gevallen is een behandeling altijd mogelijk, zodat deze klachten kunnen worden beperkt. Vaak kan dit met lokale middelen, maar soms zijn inwendige middelen nodig. Voetschimmel kun je, zelfs na een eerder geslaagde behandeling, steeds opnieuw krijgen.

Als de jeuk aan de hiel daarom langer voortduurt, is het verstandig een arts te raadplegen. Verstoring van de bloedsomloop of metabole stoornissen kunnen namelijk ook jeuk aan de hiel veroorzaken. In dit geval moet een arts worden geraadpleegd, omdat je er met zelfzorgmaatregelen niet komt. In de meeste gevallen leidt deze klacht echter tot een positief verloop van de ziekte en tot een volledige genezing van de klacht.

Preventie

Om de vorming van jeuk aan de hielen te voorkomen, moet je de oorzaak kennen en passende tegenmaatregelen nemen. Voetschimmel kun je voorkomen door de volgende maatregelen in acht te nemen:
 • Was dagelijks je voeten.
 • Zorg voor droge voeten, ook tussen de tenen.
 • Loop niet op blote voeten in openbare ruimtes.
 • Draag schoenen of slippers in kleedkamers of openbare doucheruimtes.
 • Gebruik poeder om transpiratie te verminderen.
 • Draag goed passende, geventileerde schoenen.
 • Wissel je schoenen af zodat ze aan de lucht kunnen drogen.
 • Draag sokken die je voeten droog houden.
 • Verander schoenen en sokken minstens één keer per dag.
 • Deel geen schoenen of handdoeken met anderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…
Slijmbeursontsteking hiel: oorzaken, symptomen & behandelingSlijmbeursontsteking hiel: oorzaken, symptomen & behandelingEen slijmbeursontsteking in de hiel van je voet treedt op wanneer een slijmbeurs rond je hiel ontstoken raakt. Een slijm…
Pijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijnPijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijnHielpijn kan het stappen erg bemoeilijken en kan zelfs leiden tot bijkomende pijnklachten zoals rugpijn. Dit komt omdat…

Ooglidkanker: Soorten en behandeling van kanker in ooglidOoglidkanker: Soorten en behandeling van kanker in ooglidOoglidkanker duidt op kanker op of in het ooglid. De meeste ooglidkankers zijn vormen van huidkanker. Vier bekende soort…
Parapsoriasis: Kleine of grote plaques met huidletselsParapsoriasis: Kleine of grote plaques met huidletselsParapsoriasis is een groep ontstekingsaandoeningen met een onbekende oorzaak anno oktober 2020. De huidaandoening deelt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hiel
 • https://www.digitalwelt.org/en/lifestyle/herbs/deep-heel-itching
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/136374-putjeszolen-putjes-onder-de-voet-behandelen-met-zalf.html
 • https://www.thuisarts.nl/voetschimmel
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/voetschimmel-tinea-pedis/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pitted_keratolysis#Treatment
 • https://www.lotrimin.com/athletes-foot/prevention.php
 • https://www.womenshealthmag.com/health/a19993950/itchy-feet/
 • https://www.health.com/skin-conditions/how-to-stop-itchy-feet
 • Afbeelding bron 1: Evan Saap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.