Droge voeten: oorzaken, symptomen & behandeling ruwe voeten

Droge voeten: oorzaken, symptomen & behandeling ruwe voeten Droge voeten of ruwe voeten is een klacht die niet alleen een cosmetisch probleem vormt, maar het kan ook uitermate vervelend zijn. Droge voeten houdt eenvoudig in dat je voeten uitgedroogd zijn, waardoor de huid droog of ruw wordt of zelfs kloven ontstaan. Droge voeten leiden niet zelden tot pijnlijke kloven; diepe scheuren die ontstaan ​​door de droogheid in de voeten en die kunnen bloeden. Op de huid van je voeten (en handen) zitten geen talgklieren, maar wel zweetklieren. Droge voeten kunnen ontstaan bij warm weer in de zomermaanden, door het dragen van slecht ventilerende schoenen, of als je schoenen schuren. Vooral als je een gevoelige huid hebt, ben je meer vatbaar voor een droge huid. Met zelfzorgmaatregelen kun je vaak de klachten flink inperken of voorkomen dat je voeten uitdrogen. Soms is een medische behandeling nodig om de onderliggende oorzaak van droge voeten te behandelen.
Een gezonde voet / Bron: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een gezonde voet / Bron: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Droge voeten

Droge voeten zijn een veel voorkomend probleem dat pijnlijk kan worden als er zich diepe kloven en scheuren in je voeten ontwikkelen. Deze kloven kunnen zo pijnlijk worden dat je er nauwelijks door kunt lopen. Als de scheuren diep zijn, kunnen ze zelfs bloeden. Vooral op de hielen kunnen kloofjes ontstaan, zogeheten hielkloven. Maar kloven kunnen overal ontstaan waar scheuren aanwezig zijn als gevolg van droge voeten. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor droge voeten, van de schoenen die je draagt tot neurologische aandoeningen.

Droge voeten door huidziekten

Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en voetschimmel kunnen bijdragen aan droge voeten. Eczeem en psoriasis zijn huidaandoeningen die resulteren in een droge huid over het hele lichaam. Deze droogheid kan ook op je voeten optreden.

Hielkloven / Bron: Kuprevich/Shutterstock.comHielkloven / Bron: Kuprevich/Shutterstock.com

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) is een sterk jeukende ontsteking van de huid. Veel mensen met atopisch eczeem hebben een droge huid. Andere symptomen zijn:
 • jeuk, dat kan ernstig zijn, vooral 's nachts
 • rode tot bruinzwarte vlekken, vooral op de handen, voeten, enkels, polsen, nek, bovenste deel van de borst, oogleden, in de plooi van de ellebogen en knieën, en bij zuigelingen op het het gezicht en de hoofdhuid
 • kleine, verhoogde bultjes die bij het krabben nattend kunnen zijn
 • verdikte, gebarsten, schilferige huid
 • rauwe, gevoelige, gezwollen huid

Atopisch eczeem begint meestal voor de leeftijd van 5 en kan blijven bestaan in de adolescentie en de volwassenheid. Voor sommige mensen flakkert het periodiek op en verdwijnt dan enige tijd, zelfs gedurende meerdere jaren.

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk voorkomt bij mensen met veneuze insufficiëntie ofwel slecht functionerende aders in de (onder)benen.

Psoriasis / Bron: Hans, PixabayPsoriasis / Bron: Hans, Pixabay

Psoriasis

Psoriasis komt relatief vaak voor aan de handen en voeten en wordt dan psoriasis palmoplantaris genoemd. De oorzaak van psoriasis kan niet worden weggenomen; psoriasis kan niet worden genezen. Wel kunnen de symptomen worden bestreden. De behandelingsmogelijkheden bestaan grofweg uit behandeling met geneesmiddelen en de niet-medicamenteuze behandeling, waaronder leefstijladviezen en het vermijden van factoren die de psoriasis kunnen verergeren of doen opflakkeren. Lichttherapie wordt ook vaak toegepast. Daarnaast zijn er nog andere behandelmethoden, zoals kuren. Een goede behandeling kan je leven (of dat van je kind) een stuk draaglijker en aangenamer maken. De behandelvorm is vooral afhankelijk van de ernst van de klachten. Voor een behandeling kun je terecht bij de huisarts en in bepaalde gevallen zal deze je doorverwijzen naar de dermatoloog (huidarts). Als je klachten niet zo ernstig zijn, kun je ervoor kiezen om af te wachten om te kijken of de psoriasisplekken spontaan verminderen.

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie die resulteert in kloofjes en overmatige droogheid van de voeten. Voetschimmel is een schimmel die groeit in vochtige, broeierige omgevingen. Jeuk, branderigheid en roodheid worden ook geassocieerd met voetschimmel. De meeste gevallen van voetschimmel kunnen met een vrij verkrijgbare antischimmelcrème effectief worden behandeld; als dit niet verbetert, raadpleeg dan je arts.

Andere oorzaken van ruwe en droge voeten

Wat veroorzaakt een droge huid op de voeten? Kloofjes ontwikkelen zich vaak op de hielen, maar droogheid kan zich voordoen op elk deel van de voet. Bekende oorzaken zijn neurologische aandoeningen, gebruik van agressieve zepen, ongeschikte schoenen voor de huid en langdurig staan ​​op harde vloeren, vooral bij overgewicht.

Langdurig staan en overgewicht

De zweetklieren van de voeten kunnen worden vernietigd vanwege jarenlang langdurig staan​, vooral bij overgewicht of obesitas omdat het extra druk op de voeten geeft. Overgewicht geeft vooral extra druk op de hielen. Het dragen van stevige en beschermende schoenen kan dit helpen voorkomen.

Bepaalde medicijnen kunnen droge voeten veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen kunnen droge voeten veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals diuretica (plaspillen) of antihistaminica, kunnen ervoor zorgen dat je voeten uitdrogen. Als je deze medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je je voeten regelmatig insmeert met een vochtinbrengende crème op oliebasis om uitdrogen te voorkomen.

Te warm douchen en baden

Te lang en te heet douchen, hete baden of voetbaden kunnen leiden tot droge voeten, omdat blootstelling aan heet water leidt tot het afbreken van de natuurlijke huidbarrières waardoor vocht kan ontsnappen, wat resulteert in een overmatige droge huid op voeten. Zwemmen in chloorhoudende zwembaden schaadt de natuurlijke vochtigheid van het lichaam.

Ouderdom

Met het voortschrijden der jaren produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid. Ook wordt de huid dunner. Ouderen hebben kortom meer kans op een droge huid als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces.

Warmte en vochtigheid

Gesloten schoenen die slecht ventileren, zoals sommige sneakers, gympen en laarzen, creëren een extreem warme en vochtige omgeving voor de voeten. Warmte en vochtigheid trekken vocht uit de huid, wat resulteert in droge, dikke of gebarsten plekken op de voeten.

Zeep / Bron: Pezibear, PixabayZeep / Bron: Pezibear, Pixabay

Zepen

Zepen en bodylotions die agressieve chemicaliën of irriterende stoffen bevatten, kunnen de huid doen uitdrogen. Als je zeep niet goed van de voeten spoelt, kun je ook last krijgen van irritatie en droogheid van de voeten.

Schildklier en diabetes

Sommige medische aandoeningen kunnen predisponeren tot droge voeten, zoals neuropathie van de voeten geassocieerd met diabetes en hypothyreoïdie. Mensen met diabetes of hypothyreoïdie (trage schildklier) transpireren minder, waardoor de huid droger wordt. Diabetespatiënten kunnen schade aan de zenuwen van de voeten ervaren (diabetische neuropathie). Een droge huid ontstaat onder invloed van een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel. Het natuurlijke vochtgehalte van de huid wordt aangetast door een slechte bloedtoevoer en veroorzaakt complicaties in het lichaam.

Droog klimaat

Een droog klimaat vooral in de herfst- en wintermaanden) leidt tot een droge huid, omdat het vocht in de huid sneller verdwijnt. Huidproblemen met eczeem en psoriasis leiden tot de ontwikkeling van droge en ruwe plekken die de huid aantasten.

Hormonale schommelingen

Hormonale onevenwichtigheden of een hormonale disbalans als gevolg van veroudering, vergroot de kans op een droge huid omdat de ouder wordende huid elasticiteit en stevigheid verliest.

Complicaties

Droge voeten kunnen soms na verloop van tijd tot complicaties leiden. Na verloop van tijd kunnen de kloofjes rond de hielen toenemen en deze kunnen dermate pijnlijke zijn dat lopen bemoeilijkt wordt. Dit kan interfereren met je dagelijkse bezigheden. Huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem kunnen toenemen door een ernstig droge huid op de voeten. Je kunt ook last krijgen van jeukende voeten en branderige voeten.

Symptomen

Droge voeten kunnen gepaard gaan met symptomen als jeuk, kloofjes in de voet, roodheid, schilferige huid (schilfers), ruwe huid, pijnlijke voeten en huiduitslag.

Zelfzorg ter behandeling van droge voeten

Er zijn een aantal zelfzorgmiddelen die je kunt toepassen bij droge voeten. Als dit onvoldoende soelaas biedt, dan is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink minstens 8 glazen water per dag en vermijd alcohol omdat dit vocht afdrijft, en dit vergroot de jeuk als gevolg van je droge voeten.

Scrubben van de voeten

Scrubben van de voeten helpt dode huidcellen te verwijderen, waarna je de voeten kunt verzorgen met een vochtinbrengende crème. Je voeten weken in warm lauwwarm water zal de huid verzachten voordat je gaat scrubben.

Glycerine en citroensap

Je kunt ook een mengsel van glycerine en citroensap op je voeten aanbrengen gedurende 20 minuten en daarna afspoelen met water. Rozenwater kan ook aan het mengsel worden toegevoegd.

Voeten verzorgen met een voetcrème / Bron: Voyagerix/Shutterstock.comVoeten verzorgen met een voetcrème / Bron: Voyagerix/Shutterstock.com

Voeten verzorgen met een hydraterende crème

Regelmatige hydratatie met een op olie gebaseerde moisturizer of voetcrème vóór het slapengaan kan effectief zijn in de strijd tegen droge voeten. Dikke crèmes zoals Eucerin en Cetaphil worden vaak geadviseerd bij droge voeten. Draag na get aanbrengen van de crème 's nachts schone katoenen sokken. Kokosolie (antischimmel en antimicrobieel) kan ook worden gebruikt omdat het helpt bij het hydrateren van de voeten en bacteriële infecties en schimmels bestrijdt.

Epsomzout

Epsomzout bevat magnesium wat helpt bij spierkrampen, spierpijn, verstuikingen en algemene pijn, Epsomzout verwijdert tevens gifstoffen, waardoor de gezondheid van de huid wordt verbeterd.

Draag goed ventilerende schoenen om droge voeten te voorkomen / Bron: 28703, PixabayDraag goed ventilerende schoenen om droge voeten te voorkomen / Bron: 28703, Pixabay

Draag goede schoenen

Goed ventilerende en ondersteunende schoenen worden aanbevolen om je voeten gezond te houden. Het wordt ook aanbevolen om dagelijks van schoenen te wisselen in plaats van iedere dag dezelfde paar schoenen te dragen.

Gebruik geen agressieve zeep

Het gebruik van agressieve zeep wordt ten zeerste afgeraden, omdat het de huid verder uitdroogt en irriteert. Het verwijdert de natuurlijke beschermlaag van de huid en het resultaat is ene strakke en droge huid. Volgens veel dermatologen zijn zepen met een hoog glycerolgehalte het beste om de huid gehydrateerd en gezond te houden.

Vaseline toepassen bij droge voeten / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline toepassen bij droge voeten / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vaseline aanbrengen

Breng regelmatig vaseline aan voordat je naar bed gaat en trek daarna katoenen sokken aan die je 's nachts laat zitten. Op deze manier kan de vaseline goed intrekken in de huid.

Honing, olijfolie en appelazijn

Honing exfolieert dode huidcellen, zorgt voor de bescherming van het vocht in de huidcellen en helpt bij het verzachten van de huid. Breng een mengsel van 1-2 eetlepels rauwe honing, 1 eetlepel olijfolie en rijstmeel en appelazijn aan op je voeten. Laat het gedurende 15 minuten intrekken en daarna afspoelen met water. Vergeet niet om daarna een moisturizer op je voeten aan te brengen.

Dodezeezout

Dodezeezout verwijdert de dode huid en helpt bij het hydrateren van de huid. Lavendelolie, olijfolie of zoete amandelolie kunnen het voetenbad verrijken. Vergeet niet om na het voetenbad met dode zeezout een goede vochtinbrengende crème aan te brengen.

Overrijpe bananen

Overrijpe bananen die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie, helpen bij het verwijderen van dode huidcellen op de voeten. Maak een pasta door overrijpe bananen te prakken en deze aan te brengen op je voeten. Was de pasta na 20 minuten met water af. Dit geneest droge en gebarsten voeten. Daarna kun je plantaardige olie aanbrengen op de kloofjes en de droge huid.

Gebruik altijd een schone handdoek om de voeten af te drogen / Bron: Mama_mia/Shutterstock.comGebruik altijd een schone handdoek om de voeten af te drogen / Bron: Mama_mia/Shutterstock.com

Preventie van droge en ruwe voeten

Met de volgende tips en maatregelen kun je droge en ruwe voeten helpen voorkomen:
 • Betracht een goede voethygiëne, waaronder het grondig reinigen van de voeten, het verwijderen van de dode huid en het gehydrateerd houden van de huid met een goede vochtinbrengende voetencrème.
 • Goed passende en ademende schoenen dragen.
 • Vermijd lotions, zepen en bodylotions die alcohol bevatten, want dat heeft een uitdrogend effect.
 • Vermijd tevens lotions, zepen en bodylotions met toegevoegde geuren en kleuren.
 • Reinig ge voeten met warm water en geen heet water, en doe dit bijvoorbeeld in een voetbad.
 • Reinig je voeten in een voetbad waaraan je Dodezeezout hebt toegevoegd.
 • Na het wassen van de voeten zachtjes de voeten droog deppen met een schone handdoek.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…
Droge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen en eelt betekenen gewoon dat je je voeten te weinig aandacht geeft. Door je voeten niet te veel te belasten…
Natuurlijk mooi met SuikerSuiker is een ideaal ingrediënt om een gevoelige en droge huid mee te scrubben: suiker is zachter dan zout maar heeft ev…
Droge huid op voeten: Oorzaken, symptomen en behandelingenDroge huid op voeten: Oorzaken, symptomen en behandelingenDe voeten hebben minder olieklieren dan andere lichaamsdelen en tevens ervaren ze dagelijkse slijtage. Hierdoor ontstaat…

Allergie voor zonnebrandmiddelen: Rode, jeukende huiduitslagAllergie voor zonnebrandmiddelen: Rode, jeukende huiduitslagEen grote waaier aan zonnebrandmiddelen zijn beschikbaar. Deze producten bevatten meestal één of meer actieve chemicalië…
Vaginale atrofie: Dunne, droge en ontstoken vaginawandenVaginale atrofie: Dunne, droge en ontstoken vaginawandenVaginale atrofie (atrofische vaginitis) is een aandoening waarbij de ontstoken, droge en dunne vaginawanden optreden. De…
Bronnen en referenties
 • https://www.allure.com/gallery/best-foot-creams
 • https://www.healthline.com/health/cracked-heel-heal
 • http://www.vaseline.us/skin-health-care/dry-feet-essential-tips-for-treating-dry-skin-on-feet.html
 • https://www.cosmopolitan.com/uk/beauty-hair/g10301660/dry-skin-on-feet/
 • https://www.bustle.com/p/the-best-moisturizers-for-dry-feet-8356343
 • Huidarts. Psoriasis palmoplantaris / Psoriasis van de handpalmen en voetzolen. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/psoriasis-palmoplantaris-psoriasis-van-de-handpalmen-en-voetzolen/ (ingezien op 15-4-2019)
 • Leenarts. Verouderde huid. https://www.drleenarts.com/advies/de-verouderde-huid/ (ingezien op 15-4-2019)
 • Mayo Clinic. Atopic dermatitis (eczema): Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273 (ingezien op 15-4-2019)
 • Afbeelding bron 1: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Kuprevich/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Luminast/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Voyagerix/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: 28703, Pixabay
 • Afbeelding bron 9: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 10: Mama_mia/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.