Parapsoriasis: Kleine of grote plaques met huidletsels

Parapsoriasis: Kleine of grote plaques met huidletsels Parapsoriasis is een groep ontstekingsaandoeningen met een onbekende oorzaak anno oktober 2020. De huidaandoening deelt veel symptomen van psoriasis, maar is een aparte aandoening. Patiënten met de huidziekte ervaren hierbij een schilferige huiduitslag die bestaat uit grote of kleine vlekken en bultjes. Vooral grotere huidletsels ontaarden mogelijk in een cutaan T-cellymfoom, een vorm van bloedkanker die de huid treft. Afhankelijk van de grootte van de letsels zijn meerdere behandelingen mogelijk. De prognose is tot slot variabel.

Terminologie parapsoriasis

Deze relatief zeldzame huidaandoening lijkt op psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers), maar wordt beschouwd als een andere groep aandoeningen die de combinatie van kenmerken heeft van de volgende aandoeningen: psoriasis, lichen planus (aandoening met symptomen aan huid, ogen en geslachtsorganen) en seborreïsche dermatitis (huidziekte met hoofdroos en rode huid).

Oorzaken van huidziekte

De huidaandoening heeft anno oktober 2020 een onbekende oorzaak.

Risicofactoren van huidletsels

Meestal komt de huidziekte tot stand bij patiënten van middelbare leeftijd en dan vooral bij vijftigers. Alle rassen worden mogelijk getroffen. Mannen zijn iets vaker dan vrouwen aangetast.

Symptomen

Huidletsels

De symptomen komen vooral tot uiting aan de romp en de ledematen. De huidletsels van parapsoriasis bestaan uit al dan niet jeukende uitbarstingen van ronde of ovale grote (meer dan 5 cm in diameter) of kleine (kleiner dan 5 cm in diameter) vlekken en bultjes (maculopapulaire uitslag). De chronische huiduitslag is soms schilferig en bruin van kleur. Patiënten ervaren hierbij af en toe een algemeen ziek gevoel.

Mycose fungoides

Parapsoriasis is een voorloper van mycosis fungoides. Mycosis fungoidesis een veel voorkomend primair cutaan T-cellymfoom (bloedkanker met symptomen aan de huid). Meestal ontstaat deze vorm van bloedkanker die de huid treft bij de aanwezigheid van grote plekken (met een diameter van meer dan 5 cm). Bij deze vorm van kanker ontwikkelen de huidletsels zich langzaam tot goed afgebakende letsels. Slechts zelden ontaarden kleine vlekken tot bloedkanker. Af en toe ervaren patiënten met mycosis fungoides regionale lymfadenopathie (gezwollen lymfeklieren).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De diagnose van parapsoriasis is gebaseerd op het klinische uiterlijk en de verdeling van de huidletsels. Voor het bevestigen van de diagnose van parapsoriasis is naast een lichamelijk onderzoek, ook een huidbiopsie en een volledig bloedonderzoek nodig.

Differentiële diagnose van kleine plaque parapsoriasis
De differentiële diagnose van kleine plaque parapsoriasis omvat:

Differentiële diagnose van grote plaque parapsoriasis
Volgende differentiële diagnoses zijn gekend voor grote plaque parapsoriasis:

Behandeling van huidaandoening met kleine of grote plaques

Zelfzorg

Patiënten moeten worden voorgelicht over de aard van de ziekte, met name over de goedaardige zelfbeperkende aard van de ziekte. Geruststelling is vooral belangrijk bij kleine plaque parapsoriasis omdat dit meestal om een goedaardige aandoening gaat. Factoren die de huidziekte verergeren, moet een patiënt vermijden, waaronder stress, een infectie, een trauma en het gebruik van medicijnen zoals ACE-remmers (bloeddrukverlagende medicijnen), bètablokkers (medicatie die hartslag en bloeddruk verlaagt), lithium en het antimalariamiddel hydroxychloroquine. Verder mag de patiënt verzachtende middelen op de getroffen huidgebieden toepassen.

Professionele medische zorg

Topische (op de huid toegepaste) steroïden, vitamine D2 en teerpreparaten behandelen parapsoriasis. De arts zet soms ook andere medicijnen in. Verder zijn sommige patiënten gebaat met fototherapie (behandeling via licht). Fototherapie wordt eveneens gebruikt door zijn ontstekingsremmende en immunosuppressieve effecten. Verder moet een patiënt één à twee keer per jaar (of vaker) voor een controlebezoek naar de huidarts om de huidziekte mee op te laten volgen. Bij een toename van het aantal en/of de grootte van de huidletsels en/of een verandering van de huidskleur, moet een patiënt steeds een arts raadplegen want dan is een huidbiopsie nodig om een cutaan T-cellymfoom uit te kunnen sluiten.

Prognose van huidletsels

Het verloop van zowel kleine als kleine plaques is onvoorspelbaar. Een periodieke klinische follow-up en huidbiopten geven de beste indicatie van het risico op het ontwikkelen van een cutaan T-cellymfoom.

Complicaties: Bloedkanker die huid treft (cutaan T-cellymfoom)

Soms ontwikkelen de huidletsels zich tot een cutaan T-cellymfoom. Een goede opvolging up is noodzakelijk om het ontstaan van deze complicaties te evalueren. Een cutaan T-cellymfoom behandelt de arts met een allogene beenmergtransplantatie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parapsoriasis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseParapsoriasis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseDe term parapsoriasis omvat een groep ongewone huidaandoeningen of huidziekten, welke worden gekenmerkt door lichtrode s…
Cutaan pseudolymfoom: Goedaardig letsel op huidCutaan pseudolymfoom: Goedaardig letsel op huidEen cutaan pseudolymfoom (cutane lymfoïde hyperplasie) is een groep aandoeningen waarbij een knobbel, vlek of plaque op…
Psoriasis guttata: Druppelvormige vlekken op huid met jeukPsoriasis guttata: Druppelvormige vlekken op huid met jeukPsoriasis, een chronische huidziekte waarbij de patiënt een droge en schilferige huid heeft, kent diverse vormen. Één va…
Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgenPsoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, wit…

Jeukende hiel: oorzaken en behandeling van jeuk aan hiel(en)Jeukende hiel: oorzaken en behandeling van jeuk aan hiel(en)Een jeukende hiel duidt op jeuk aan de hiel, het achterste deel van de voet, daar waar deze overgaat in de kuit. Hieljeu…
Eenzijdige rugpijn: oorzaken van pijnlijke rug aan één kantEenzijdige rugpijn: oorzaken van pijnlijke rug aan één kantEenzijdige rugpijn is pijn die voornamelijk optreedt aan de linker- of rechterkant van de rug. Een pijnlijke rug aan één…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Parapsoriasis, https://www.medicaljoyworks.com/explain-medicine/catalog/Dermatology/Parapsoriasis
  • Parapsoriasis, https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/parapsoriasis
  • Parapsoriasis, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/parapsoriasis
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.