Parapsoriasis: Kleine of grote plaques met huidletsels

Parapsoriasis: Kleine of grote plaques met huidletsels Parapsoriasis is een groep ontstekingsaandoeningen met een onbekende oorzaak (anno augustus 2024). Hoewel deze huidaandoening veel symptomen vertoont die lijken op die van psoriasis, wordt parapsoriasis beschouwd als een aparte aandoening. Patiënten ervaren bij parapsoriasis een schilferige huiduitslag die kan bestaan uit zowel grote als kleine vlekken en bultjes. In sommige gevallen kunnen grotere huidletsels ontaarden in een cutaan T-cellymfoom, een vorm van bloedkanker die de huid aantast. Afhankelijk van de grootte en het aantal huidletsels zijn verschillende behandelingen mogelijk. De prognose varieert per patiënt en kan sterk verschillen.

Terminologie parapsoriasis

Parapsoriasis is een relatief zeldzame huidaandoening die symptomen vertoont die vergelijkbaar zijn met psoriasis (een chronische huidziekte gekenmerkt door droge huid en schilfers). Echter, parapsoriasis wordt als een aparte aandoening beschouwd die kenmerken vertoont van verschillende huidziekten, zoals psoriasis, lichen planus (een aandoening die huid, ogen en geslachtsorganen aantast) en seborreïsche dermatitis (een huidziekte gekenmerkt door hoofdroos en rode huid).

Oorzaken van huidziekte

De exacte oorzaak van parapsoriasis is anno augustus 2024 nog onbekend. Er wordt echter onderzoek gedaan naar mogelijke genetische, omgevings- en immunologische factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Risicofactoren van huidletsels

Parapsoriasis wordt vaak vastgesteld bij patiënten van middelbare leeftijd, met name bij mensen in hun vijftig. De aandoening kan alle etnische groepen treffen, hoewel mannen iets vaker worden aangetast dan vrouwen.

Symptomen

Huidletsels

De symptomen van parapsoriasis komen vooral tot uiting op de romp en de ledematen. De huidletsels kunnen bestaan uit ronde of ovale vlekken en bultjes, die groot (meer dan 5 cm in diameter) of klein (kleiner dan 5 cm in diameter) kunnen zijn (maculopapulaire uitslag). De chronische huiduitslag kan schilferig en bruin van kleur zijn. Patiënten kunnen af en toe een algemeen ziek gevoel ervaren.

Mycose fungoides

Parapsoriasis kan een voorloper zijn van mycosis fungoides, een veelvoorkomend primair cutaan T-cellymfoom (bloedkanker die de huid aantast). Deze vorm van bloedkanker ontwikkelt zich vaak bij de aanwezigheid van grote huidletsels (met een diameter van meer dan 5 cm). Bij mycosis fungoides ontwikkelen de huidletsels zich langzaam tot goed afgebakende letsels. Kleine vlekken ontwikkelen zich zelden tot bloedkanker. Patiënten met mycosis fungoides kunnen soms regionale lymfadenopathie ervaren, wat resulteert in gezwollen lymfeklieren.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De diagnose van parapsoriasis is gebaseerd op het klinische uiterlijk en de verdeling van de huidletsels. Naast een lichamelijk onderzoek zijn een huidbiopsie en een volledig bloedonderzoek nodig om de diagnose te bevestigen.

Differentiële diagnose van kleine plaque parapsoriasis
De differentiële diagnose van kleine plaque parapsoriasis omvat verschillende aandoeningen die visueel en klinisch kunnen lijken op parapsoriasis. Deze omvatten:

Differentiële diagnose van grote plaque parapsoriasis
Bij grote plaque parapsoriasis moeten de volgende differentiële diagnoses overwogen worden:
  • Contactdermatitis – Huidontsteking veroorzaakt door contact met irriterende stoffen of allergenen.
  • Cutaan T-cellymfoom – Een type huidkanker dat kan ontstaan uit grotere huidletsels.
  • Psoriasis – Een chronische huidziekte gekenmerkt door schilferige vlekken en ontsteking.

Behandeling van huidaandoening met kleine of grote plaques

Zelfzorg

Patiënten dienen goed voorgelicht te worden over de aard van parapsoriasis, met nadruk op het feit dat de aandoening meestal goedaardig is en zichzelf vaak beperkt. Het is cruciaal om patiënten gerust te stellen, vooral bij kleine plaque parapsoriasis. Ze moeten factoren vermijden die de aandoening kunnen verergeren, zoals stress, infecties, huidtrauma's en het gebruik van bepaalde medicijnen. Dit omvat medicijnen zoals ACE-remmers (bloeddrukverlagende middelen), bètablokkers (medicatie die hartslag en bloeddruk verlaagt), lithium en het antimalariamiddel hydroxychloroquine. Patiënten kunnen ook verzachtende middelen gebruiken op de aangetaste huidgebieden om het ongemak te verminderen.

Professionele medische zorg

De behandeling van parapsoriasis kan topische steroïden, vitamine D2 en teerpreparaten omvatten. Topische steroïden zijn vaak effectief bij het verminderen van ontsteking en jeuk. Andere medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige patiënten hebben baat bij fototherapie, een behandeling waarbij licht wordt gebruikt om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken. Regelmatige controles bij een dermatoloog zijn belangrijk om de voortgang van de aandoening te volgen. Patiënten moeten regelmatig, bij voorkeur één tot twee keer per jaar, voor controlebezoeken naar de huidarts gaan. Bij een toename van het aantal of de grootte van de huidletsels, of bij veranderingen in de huidskleur, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit kan een huidbiopsie vereisen om een cutaan T-cellymfoom uit te sluiten.

Prognose van huidletsels

Het verloop van zowel kleine als grote plaques kan onvoorspelbaar zijn. Een periodieke klinische opvolging en regelmatige huidbiopten zijn essentieel om het risico op de ontwikkeling van een cutaan T-cellymfoom te monitoren en te beoordelen.

Complicaties: Bloedkanker die huid treft (cutaan T-cellymfoom)

In sommige gevallen kunnen de huidletsels van parapsoriasis zich ontwikkelen tot een cutaan T-cellymfoom, een vorm van huidkanker. Het is van cruciaal belang om een goede opvolging te hebben om het risico op deze complicatie tijdig te evalueren. Bij de behandeling van een cutaan T-cellymfoom kan een arts overwegen om een allogene beenmergtransplantatie uit te voeren.

Preventie van parapsoriasis

Er zijn momenteel geen specifieke preventieve maatregelen voor parapsoriasis omdat de oorzaak van de aandoening nog onbekend is. Echter, het nemen van algemene maatregelen om de gezondheid van de huid te bevorderen kan nuttig zijn. Dit omvat:
  • Het vermijden van bekende triggers zoals stress en huidtrauma.
  • Het handhaven van een goede huidverzorging, waaronder het gebruik van milde, niet-irriterende huidverzorgingsproducten.
  • Het vermijden van overmatig gebruik van medicijnen die de aandoening kunnen verergeren.
  • Regelmatige controles bij een dermatoloog voor vroegtijdige detectie en behandeling van huidafwijkingen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parapsoriasis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseParapsoriasis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseDe term parapsoriasis omvat een groep ongewone huidaandoeningen of huidziekten, welke worden gekenmerkt door lichtrode s…
Cutaan pseudolymfoom: Goedaardig letsel op huidCutaan pseudolymfoom: Goedaardig letsel op huidEen cutaan pseudolymfoom (ook wel cutane lymfoïde hyperplasie genoemd) is een groep aandoeningen waarbij een knobbel, vl…
Psoriasis guttata: Druppelvormige vlekken op huid met jeukPsoriasis guttata: Druppelvormige vlekken op huid met jeukPsoriasis, een chronische huidziekte waarbij de patiënt een droge en schilferige huid heeft, kent diverse vormen. Eén va…
Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgenPsoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, wit…

Jeukende hiel: oorzaken en behandeling van jeuk aan hiel(en)Jeukende hiel: oorzaken en behandeling van jeuk aan hiel(en)Een jeukende hiel duidt op jeuk aan de hiel, het achterste deel van de voet, daar waar deze overgaat in de kuit. Hieljeu…
Eenzijdige rugpijn: oorzaken van pijnlijke rug aan één kantEenzijdige rugpijn: oorzaken van pijnlijke rug aan één kantEenzijdige rugpijn is pijn die voornamelijk optreedt aan de linker- of rechterkant van de rug. Een pijnlijke rug aan één…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Parapsoriasis, https://www.medicaljoyworks.com/explain-medicine/catalog/Dermatology/Parapsoriasis
  • Parapsoriasis, https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/parapsoriasis
  • Parapsoriasis, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/parapsoriasis
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.