Hematocolpos: Menstruatiebloed in vagina met bekkenpijn

Hematocolpos: Menstruatiebloed in vagina met bekkenpijn Hematocolpos is een aandoening waarbij de vagina zich vult met menstruatiebloed. Deze zeldzame aandoening is het gevolg van een obstructie (verstopping) van de menstruatiebloedafvoer door een afwijking aan het genitale kanaal. Meestal ligt een niet-geperforeerd maagdenvlies aan de basis van de aandoening. Buikpijn en bekkenpijn zijn de meest voorkomende symptomen. Een chirurgische behandeling is nodig zodat de menstruatie weer normaal verloopt en de vrouw geen klachten meer ervaart.

Oorzaken van menstruatiebloed in vagina

Cervicale atresie

Cervicale atresie is een relatief zeldzame afwijking van het vrouwelijke voortplantingskanaal. Een vrouw ervaart hierbij acute of chronische pijn in de buik of bekkenpijn in combinatie met andere reproductieve problemen. Een aanzienlijk deel van de vrouwen met cervicale atresie heeft de aandoening sinds de geboorte.

Niet-geperforeerd maagdenvlies

De aandoening resulteert vaak uit de combinatie van de menstruatie met een niet-geperforeerd maagdenvlies. Bij deze aangeboren afwijking bedenkt het maagdenvlies de hele opening van de vagina. De diagnose van een niet-geperforeerd maagdenvlies is op elke leeftijd mogelijk. Wanneer een meisje echter in de puberteit komt, blokkeert dit soort maagdenvlies het bloed zodat dit niet kan wegvloeien, en komt dit in de vagina terecht. Als het bloed in de vagina zich ophoopt, veroorzaakt dit een zwelling of volheid in de onderbuik, maagpijn, rugpijn en problemen bij het urineren en het maken van stoelgang.

Syndromen

In sommige gevallen is een familiale of erfelijke incidentie gemeld. De aandoening komt soms ook tot stand bij patiënten met het syndroom van Robinow (afwijkingen aan gezicht, gestalte en skelet) en het McKusick-Kaufman-syndroom.

Transversaal vaginaal septum

Een transversaal vaginaal septum is een aandoening waarbij een extra horizontale weefselwand die zich tijdens de embryologische ontwikkeling heeft gevormd, een verstopping in de vagina veroorzaakt. Vaak hebben vrouwen een normale opening van het maagdenvlies, maar deze weefselwand blokkeert mogelijk de toegang tot het vaginale kanaal. Door een kleine opening in het septum kan het menstruatiebloed uit de vagina stromen, al duurt dit dan langer dan tijdens de gebruikelijke menstruatiecyclus. Sommige vrouwen hebben deze kleine opening niet, waardoor bloed zich in de bovenvagina verzamelt. Vrouwen kampen dan met ernstige buikpijn en onvruchtbaarheid (vrouwelijke onvruchtbaarheid).

Vaginale atresie

Vaginale atresie is een aangeboren defect dat resulteert in de verstopping van het uterovaginale uitstroomkanaal omdat de normale vaginale opening niet aanwezig is.

Symptomen

De vrouw heeft aanvallen van buikpijn en bekkenpijn die langer dan een week aanhouden. Bovendien ervaart ze afwezige maandstonden of erg weinig menstruatiebloeding, menstruatiepijn, vaginale pijn, vaginale krampen, abnormale vaginale bloedingen of een abnormale vaginale afscheiding. Verder moet de vrouw braken zonder bloed of gal. De borsten voelen tevens gevoelig aan. Andere symptomen omvatten een opgeblazen, uitgezette buik, constipatie en veranderingen in de urineproductie.

Diagnose en onderzoeken

Meestal onthullen een gynaecologisch onderzoek en een echografie de aandoening. Een fysiek onderzoek onthult een voelbare buikmassa en een intact uitpuilend blauw maagdenvlies.

Behandeling van aandoening bij vrouwen

Hematocolpos behandelt de arts meestal via een operatie. Hij verwijdert hierbij het weefsel dat de menstruatie blokkeert. Omdat de oorzaken voor hematocolpos divers zijn, zijn er vaak verschillende chirurgische behandelingen nodig om het onderliggend probleem te verhelpen.

Prognose van hematocolpos

Zodra de vrouw is hersteld van de operatie, heeft ze regelmatige menstruaties en een normale geslachtsgemeenschap.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangeboren genitale afwijkingen bij de vrouwAangeboren genitale afwijkingen bij de vrouwHoewel aangeboren genitale afwijkingen bij de vrouw zelden voorkomen, komen ze wel degelijk voor. Een genitale afwijking…
Hymen correctie (maagdenvlies herstellen)Hymen correctie (maagdenvlies herstellen)In sommige culturen wordt er er veel waarde gehecht aan bloed bij de ontmaagding, als teken van kuisheid. Een deel van d…
Aangeboren vaginale afwijkingen (anomalieën, defecten)Aangeboren vaginale afwijkingen (anomalieën, defecten)Vaginale afwijkingen (anomalieën, defecten) duiden op abnormaal gevormde of niet gevormde structuren tijdens de prenatal…
Het maagdenvliesHet maagdenvlies verwijst naar de eerste geslachtsverkering met bloedingen tot gevolg maar wat is hier van waar?

Jeukend gezicht: Oorzaken en behandeling van jeuk aan gelaatJeukend gezicht: Oorzaken en behandeling van jeuk aan gelaatSoms kampen patiënten met jeuk aan het gezicht, dat al dan niet gepaard gaat met andere symptomen zoals een huiduitslag…
Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s)Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s)Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) zijn medicijnen die vooral de symptomen van een depressie behandelen, al…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 21 september 2019:
  • Acute urinary retention due to hematocolpos: Report of two cases, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221357661300064X
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Hematocolaps, https://radiopaedia.org/articles/haematocolpos
  • Hematocolpos secondary to imperforate hymen, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047835/
  • Hematocolpos, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hematocolpos
  • Hematometra and Hematocolpos, https://clinicalgate.com/and-hematocolpos/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.