Borsthematoom: Ophoping bloed in borst met huidverkleuring

Borsthematoom: Ophoping bloed in borst met huidverkleuring Een borsthematoom is een verzameling (ophoping) van bloed in de borst. Dit resulteert uit inwendige bloedingen. Borsthematomen ontstaan mogelijk als gevolg van een door trauma (borstletsel of operatie) of maar ook niet-traumatische oorzaken zijn bekend. Een hematoom in de borst gaat mogelijk gepaard met een huidverkleuring, pijn, een zwelling en een knobbeltje. Meestal verdwijnt het borsthematoom spontaan. Zelden is een medische behandeling nodig. Wel ontstaan mogelijk complicaties, zoals een ontsteking en littekenvorming.

Oorzaken van hematoom in de borst

Een borsthematoom is een ophoping van bloed die zich onder het huidoppervlak vormt. Dit komt meestal voor als gevolg van een bloeding ergens in het borstweefsel. Dit is vergelijkbaar met een grote blauwe plek in de borst hebben. Iedereen krijgt mogelijk te maken met een borsthematoom. Deze goedaardige plek heeft traumatische en niet-traumatische oorzaken.

Trauma

Een borsthematoom verschijnt als gevolg van direct trauma aan de borst, bijvoorbeeld door een sportblessure of een verkeersongeval, zoals een aanrijding door een voertuig waarbij een veiligheidsgordel over de borst klemt en een letsel veroorzaakt.

Geen trauma

Een hematoom in de borst resulteert soms ook uit een borstoperatie, meestal als gevolg van een postoperatieve bloeding. Een hematoom verschijnt kort of enkele dagen na de ingreep aan de borst (cosmetisch en niet-cosmetisch). Sporadisch is een borsthematoom het gevolg van een borstbiopsie (stukje weefsel uit de borst wegnemen en microscopisch laten onderzoeken). In zeldzame gevallen verschijnt een hematoom in de borst spontaan als gevolg van een scheuring van bloedvaten in de borst, vooral bij vrouwen met coagulopathie (bloedingsstoornis) of na langdurig gebruik van bloedverdunnende geneesmiddelen zoals aspirine of ibuprofen.

Symptomen

Patiënten met een borsthematoom ervaren een zichtbare verkleuring (ecchymose) van de huid (donkerrood of paars wat uiteindelijk vervaagt naar groen, grijs en geel), een stevige borstknobbel onder de huid, pijn in de borst en een zwelling van de borst. De grootte van een hematoom van de borst is sterk variabel. De symptomen zijn mogelijk vergelijkbaar met de tekenen van fibrocystische borstveranderingen. Soms treedt een borsthematoom op zonder duidelijke symptomen, maar verschijnt dit nog steeds op een mammografie (röntgenfoto van de borsten).

Diagnose en onderzoeken

Een grondig vraaggesprek en een lichamelijke inspectie van de borst zijn nodig. Een recent hematoom is meestal zichtbaar via een mammografie, maar kleine hematomen zijn vaak niet detecteerbaar via dit radiografisch onderzoek. Verder is een MRI-scan nuttig om een hematoom in beeld te brengen. Een echografie van de borst is soms nodig om een hematoom te kunnen onderscheiden van postoperatieve complicaties zoals een abces of een seroom (een verzameling helder bloedserum). Omdat het beeld van een borsthematoom variabel is, is een medische geschiedenis en de juiste klinische contact cruciaal voor de beeldinterpretatie. Soms wil de arts borstkanker uitsluiten en voert hij een biopsie van het hematoom uit.

Behandeling van borsthematoom

Kleine borsthematomen die geen ongemak veroorzaken, vereisen meestal geen behandeling. De arts voert af en toe wel een controle-echografie van de borst uit om de resolutie van het hematoom te controleren. Grote hematomen van de borst, of borsthematomen die niet kleiner worden of ongemak veroorzaken, vereisen meestal een drainage (vocht afvoeren). Ook hematomen die optreden na een operatie voor uitsnijding van een kwaadaardige tumor (borstkanker) worden gedraineerd, omdat een hematoom waarop bestraling wordt toegepast anders niet verdwijnt. De arts verwijdert de vloeistof uit een recent hematoom door middel van een naaldaspiratie of (zelden) een open chirurgische drainage.

Prognose van ophoping van bloed in borstweefsel

Kleinere borsthematomen verdwijnen vaak vanzelf binnen enkele dagen of weken door middel van een heropname van het bloed. Grotere hematomen leiden vaker tot een ontsteking of fibrose waardoor littekenweefsel tot stand komt. Sommige hematomen kunnen vloeibaar worden en uitgroeien tot een borstseroom. De meeste hematomen verdwijnen binnen twee à vier weken.

Complicaties van borsthematomen

Borsthematomen leiden soms tot een verkleuring van de huid, een ontsteking of koorts. Postoperatieve hematomen in de borst belemmeren mogelijk de wondgenezing waardoor de cosmetische uitkomst aangetast wordt. Hematomen zijn bovendien één van de risicofactoren voor infecties van borstchirurgische plaatsen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veelvoorkomende huidzwellingen bij het paardVeelvoorkomende huidzwellingen bij het paardEr zijn verschillende soorten zwellingen die kunnen optreden bij je paard. De ene zwelling veroorzaakt meer problemen da…
Blauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsBlauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsWie heeft er nog nooit een blauwe plek gehad? Die donkere, pijnlijke plek die ontstaat ten gevolge van een valpartij is…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Perianaal hematoom: Donker bultje & pijn aan buitenkant anusPerianaal hematoom: Donker bultje & pijn aan buitenkant anusEen perianaal hematoom (perianale trombose) is een verzameling bloed in de huid rond de anus. Hierdoor ontstaat een donk…

Onzuivere huid: oorzaken, huismiddeltjes en behandelingOnzuivere huid: oorzaken, huismiddeltjes en behandelingEen onzuivere huid in het gezicht, op de wangen, voorhoofd of kin, is een veel voorkomende klacht. Een onrustige en onzu…
Dik, plakkerig speeksel: Oorzaken van kleverig slijm in mondDik, plakkerig speeksel: Oorzaken van kleverig slijm in mondSpeeksel zorgt ervoor dat voedsel wordt afgebroken, voedselresten van de tanden worden gespoeld en de mond wordt bescher…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 21 april 2020:
  • An Overview of Breast Hematomas, https://www.verywellhealth.com/breast-hematomas-430281
  • Breast Hematoma, https://breast-cancer.ca/hemabreas/
  • Breast hematoma, https://edith.sanfordhealth.org/-/media/edith/files/education/011004-00221-brochure-breast-hematoma-3_7x8_5.pdf
  • Breast hematoma, https://radiopaedia.org/articles/breast-haematoma
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Massive Right Breast Hematoma, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6230366/
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.