Spanning en onrust genezen met kruiden
Wanneer het lichaam en de geest ten prooi is gevallen aan grote stress dan kunnen de spanning en onrustgevoelens zo groot worden dat een glaasje water drinken niet meer helpt. Het lichaam kan dermate verkrampen dat zelfs een massage hooguit tijdelijke verlichting biedt van opgejaagde gevoelens. Voordat de spanning neerslaat op fysiek niveau in de vorm van ernstige lichamelijke klachten is het verstandig om je te wenden tot ongevaarlijke vormen van zelfgenezing die het lichaam kunnen meehelpen om spanning en onrust weg te nemen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Ontspanning door inspanning
Een frisse neus halen, een wandelingetje maken in de avond kan bij veel mensen stress wegnemen. Ook je gezicht wassen met koud water is een mogelijkheid om van stress af te komen. Daarnaast kun je denken aan het maken van een flinke fietstocht. De buitenlucht is goed voor de aanmaak van endorfinen zodat je beter tegen stress kan. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging voor een snellere verbrandingsgraad van het metabolisme. Met andere woorden: je neemt meer voedingsstoffen op uit het eten. Dan moet je natuurlijk wel gezond eten en het lichaam de mogelijkheid bieden om gezonder te worden. Veel
groenten,
fruit, noten en
zaden zijn daarin onmisbaar.
Gezond eten en stress
Soms is de stress echter te groot. Je eet uitstekend, neemt vijf stuks fruit per dag en bent de hele dag buiten aan het bewegen maar toch ontstaat er psychische druk, bijvoorbeeld door een probleem in de familie- of vriendenkring, een persoonlijk probleem, een financieel drama, ontslag, relatieprobleem of iets in die categorie. In die gevallen is het goed om het te overwegen om kruiden te gebruiken. Dat kun je in overleg doen met een natuurarts, fytotherapeut of homeopaat. De meeste artsen zullen de oorzaak van je probleem willen weten. Het helpt al enorm om je problemen op tafel te kunnen leggen; dan los je al iets van de spanning op. Om volledig stressvrij te worden is het soms handig om verstandig gebruik te maken van geneeskruiden.
Valeriaan bij examenstress
Valeriaan wordt soms als een drug voorgesteld. Dat doet geen recht aan deze plant die veel mensen door een spannende periode, tandartsbezoek of sollicitatie heen brengt. Valeriaan maakt je rustiger terwijl je scherp blijft; de wortel van valeriaanplant is bij uitstek goed voor examenstress. Valeriaan is in pilvorm bij een drogist te koop maar je kunt eveneens thee van valeriaanwortel zetten. Een goede biologische winkel heeft een zakje valeriaanwortel op voorraad .
Passievrucht, lavendel en rozemarijn
In vrijwel iedere supermarkt is tegenwoordig een biologische thee te koop op basis van de
bloemen van passievrucht. Naast deze bekende rustgevende bloem is
kamille goed voor de rust. Als je vaak last hebt van nerveuze spanning kan het geen kwaad om dagelijks twee of drie koppen rustgevende thee te drinken.
Lavendel en
rozemarijn zijn keukenkruiden die je kunt gebruiken om nervositeit te verminderen. Je kunt ze over een gerecht doen of ze als thee drinken.
Rustbrengende geneesplanten
Hieronder staat een schema van alle kruiden die helpen bij onrust en spanning. Van deze
geneesplanten is de werking bewezen. Het zijn traditionele geneesplanten waarvan de effectieve werking is bevestigd door de moderne wetenschap.
Echte geneeskruiden
Naast deze voedingsmaatregelen kun je een depressie verminderen door een thee te drinken van sint janskruid, Siberische ginseng, glidkruid, ijzerhard,
citroenmelisse,
bernagie en
basilicum. rozemarijn,
zoethout en
gotu kola zijn goede adaptogenen. Dat zijn stoffen die het aanpassingsvermogen van de mens versterken. De geest wordt flexibeler en
Verbena officinalis of ijzerhard /
Bron: Aung, Wikimedia Commons (Publiek domein)soepeler bij veranderende omstandigheden zodat je meer aankan.
Voor mensen met depressie is het goed om in te zien dat bewegen erg belangrijk is. Bewegen maakt endorfinen vrij; je gaat je iets beter voelen door deze stoffen.
Meerdere symptomen
Slapeloosheid, migraine, hoofdpijn, slecht geheugen, slechte concentratie en ADHD kunnen soms gepaard gaan met depressie. Het zijn aandoeningen met als oorzaak een niet optimaal functionerend zenuwgestel. Als er sprake is van meerdere symptomen dan alleen depressie, is het verstandig om een fytotherapeut in de arm te nemen. In ieder geval geldt voor al deze problemen om de hierboven beschreven tien voedingstips in acht te nemen.
Tincturen bij slapeloosheid
Tinctuur van hop, passiebloem, kamille, citroenmelisse, gifsla, lindebloesem,
ashwaganda of valeriaan helpt bij slapeloosheid. Neem één tot drie theelepels van een tinctuur van één van deze planten. Een tinctuur kun je zelf maken, maar dat is een geduldig werkje. Tincturen zijn te koop en kunnen voorgeschreven worden door een fytotherapeut.
Combinaties met rauwe melk
Een theelepeltje
nootmuskaat en ashwaganda warm maken in melk helpen ook bij slapeloosheid.
Warme melk met
salie is van oudsher een volksmedicijn bij slapeloosheid en wordt ook wel jan salie genoemd. Tegenwoordig is het van belang om geen supermarktmelk te nemen, zelfs biologische melk is niet echt gezond. Rauwe melk direct gekocht van een biologische boer is de meest gezonde melksoort.
Overige slaaptips
- Een kwartier durende massage met warme sesamolie.
- Een bad met infuus of olie van lavendel.
- Een boek lezen.
Neem voor het slapen gaan rust, laat de dag aan je voorbij trekken en sluit de dag af met conclusies wat je goed hebt gedaan en wat beter had gekund. Zo voorkom je dat je ligt te piekeren over een bepaald onderwerp. De wijsgeer
Pythagoras raadde deze vorm van in slaap komen aan bij de leerlingen van zijn spirituele school.
Hoofdpijn
Hoofdpijn gaat soms gepaard met depressies. Het is belangrijk om alle symptomen als gerelateerd aan elkaar te zien en niet om de afzonderlijke verschijnselen als toevallig te behandelen. Van hoofdpijn is een reeks aan verschillende oorzaken mogelijk. Het is van elementair belang om te achterhalen welke mogelijke oorzaken voor jou van toepassing zijn. Mogelijke oorzaken zijn:
- Slechte eetgewoonten,
- Niet goed werkende lever,
- Verstoord hormoonevenwicht,
- Milieuvervuiling/luchtvervuiling,
- Hoge bloeddruk,
- Lage bloedsuikerspiegel,
- Alcoholgebruik,
- Rugklachten,
- Onvoldoende water drinken, chronische uitdroging,
- Stress.
Een fytotherapeut
Al met al is het verstandig om psychische verschijnselen met natuurlijke middelen tegen te gaan. Maar het is belangrijk om te beseffen dat als de problemen je boven het hoofd groeien een erkend therapeut in te schakelen. Een fytotherapeut kan je helpen om te kijken welke oorzaken er in jouw omgeving zijn en met welke middelen je het psychisch evenwicht kan herstellen.