Wolfspoot: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen wolfspoot

Wolfspoot: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen wolfspoot De wolfspoot (Lycopus europaeus) is een overblijvende, tot circa 1 meter hoge plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), die veel soorten omvat. De plant is vooral te herkennen aan de rechtopstaande stengel met kruisgewijs geplaatste bladparen. De plant voelt zich senang op drassige plaatsen zoals in vochtige bossen, moerassen, in de oevervegetatie langs wateren en op de muren van sluizen. De wolfspoot blokkeert een overactieve schildklier en wordt in de fytotherapie voornamelijk gebruikt voor een milde overactieve schildklier. Het wordt ook traditioneel gebruikt voor pijnlijke zwelling van de borsten bij vrouwen. Naast tabletten of druppels is er ook thee op de markt (met name theemengsels zijn effectief gebleken).
Bloeiwijze / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloeiwijze / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is wolfspoot?

De wolfspoot staat ook bekend als zigeunerkruid, heidenskruid of waterandoorn. Het is een overblijvende plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). de wolfspoot is nauw verwant aan de brandnetel, waar hij ook op lijkt. De naam geeft aan dat de bladeren op wolfspoten lijken. Het is een van de weinige planten die invloed heeft op menselijke hormonen en helpt daarom tegen aandoeningen die ontstaan ​​door te hoge niveaus van schildklier- en geslachtshormonen.

Voorkomen

De wolfspoot groeit als moerasplant en is een waterindicator. Het groeit op rivieroevers, in elzenbossen en sloten. Afhankelijk van hoe goed de omstandigheden zijn, groeit de plant tot een hoogte van 20 tot 130 cm en kan hij dankzij zijn weelderige takken indrukwekkende afmetingen bereiken. Wolfspoot bloeit vanaf juni tot en met augustus

Inhoudsstoffen

De wolfspoot bevat tannines (bevordert de spijsvertering en stimuleert maagsappen) en flavonoïden (luteoline-7-glucoside, luteoline-7-glucuronide, flavonoglycosiden). De plant bevat tevens coumarines, triterpenen en etherische oliën, waaronder bornylacetaat, kamfeen, kamfer, geraniol, limoneen en linalool. Er zijn ook fenolcarbonzuren aanwezig in de plant.

De essentiële actieve stoffen zijn de fenolcarbonzuren: hydroxykaneelzuur, cafeïnezuurderivaten en lithospermzuur. Ten eerste hebben ze een antigonadotroop effect (waardoor de afgifte van geslachtshormoonstimulerende hormonen (LH en FSH) door de hypofyse wordt verminderd) en ten tweede hebben ze een antithyreotroop effect (door verlaging van TSH, een index van de schildklierfunctie).

Bloemkrans / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemkrans / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Welke plantendelen worden gebruikt?

Medicinaal

Alleen het bovengrondse deel van de plant wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Het wordt gesneden van juli tot september en gedroogd in hangende boeketten in de schaduw. Het kan gebruikt worden als thee of tinctuur.

Keuken

De wortel van de plant is eetbaar, maar dat deed men voeger alleen in tijden van schaarste.

Werking

De wolfspoot werd al in de middeleeuwen genoemd, maar de belangrijkste medicinale werking ervan werd pas ontdekt door de moderne wetenschap: het is een van de weinige medicinale planten die van invloed is op de hormonale balans van de mens, namelijk de belangrijke geslachtshormonen en de hormonen van de schildklier.

Gezondhedisvoordelen van de wolfspoot

Algemeen

Deze medicinale plant wordt binnen de natuurgeneeskunde gebruikt voor de volgende aandoeningen:
  • bij ernstige nervositeit
  • hartkloppingen
  • lichte hyperthyreoïdie (met vegetatieve zenuwaandoeningen)
  • slaapstoornissen
  • hevig zweten of transpireren
  • doorbloedingsstoornissen
  • pijnlijke borsten

Thee van de wolfspoot bestaat uit twee theelepels van het gedroogde kruid waar een kwart liter kokend water overheen wordt gegoten. De thee moet 10 minuten trekken en wordt twee keer per dag geconsumeerd.

Milde hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)

De wolfspoot is een bijzonder fytotherapeuticum omdat het de hormonale balans beïnvloedt. Er werd een positief effect gevonden op de symptomen van een overactieve schildklier. Het medicijn remt het jodiumtransport en gaat de effecten van het schildklierhormoon thyroxine (T4) tegen. Bovendien wordt het hypofysehormoon TSH (thyrotropine) geremd. Preparaten gemaakt van wolfspoot kunnen typische symptomen van hyperthyreoïdie, zoals hartkloppingen en nervositeit, verbeteren. Binnen de natuurgeneeskunde wordt het kruid daarom voorgeschreven voor milde vormen van hyperthyreoïdie met vegetatieve stoornissen, maar overleg altijd eerst met je huisarts.

Pijnlijke borsten (mastodynie)

Het medicijn heeft ook invloed op geslachtshormonen. Het kan zorgen voor een afname van je prolactinespiegel. Dat is de reden dat het binnen de natuurgeneeskunde wordt voorgeschreven bij mastodynie, dat wil zeggen pijnlijke borsten, vooral bij het premenstrueel syndroom. De farmacologische effecten van de wolfspoot worden voornamelijk toegeschreven aan verschillende fenolcarbonzuren en flavonoïden.

Moerasplant / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Moerasplant / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bijwerkingen en veiligheid

Orale inname

Bij orale inname is de wolfspoot mogelijk veilig voor de meeste mensen, maar schildklieraandoeningen mogen niet zelf worden behandeld vanwege mogelijke complicaties. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts. Langdurig gebruik van wolfspoot kan een vergrote schildklier veroorzaken. Abrupt stoppen met het gebruik van wolfspoot kan resulteren in hoge niveaus van schildklierhormonen en prolactine, wat lichamelijke klachten kan veroorzaken.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is onverstandig om tijdens de zwangerschap wolfspoot te nemen, omdat het hormonen kan beïnvloeden. Dit geldt ook voor borstvoeding. Het kruid kan de melkproductie beïnvloeden.

Diabetes

De wolfspoot kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen met diabetes dienen daarom voorzichtig te zijn met het gebruik van de wolfspoot. De dosis van je diabetesmedicatie moet mogelijk worden aangepast. Raadpleeg tijdig je huisarts.

Vergrote schildklier of slecht functionerende schildklier

Gebruik geen wolfspoot als je een vergrote schildklier of slecht functionerende schildklier hebt.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van wolfspootDe geneeskracht van wolfspootEen overactieve schildklier kan behandeld worden met wolfspoot. In een studie uit 1984 bleek dat het hormoon thyroxine i…
Wolfspoot en de schildklierDe plantennamen blijven mij verwonderen. Gelukkig dat ik mij nog over onnozele dingen kan verwonderen. Wolfspoot of Lyco…
De geneeskracht van organisch siliciumDe geneeskracht van organisch siliciumSilicium is een relatief onbekend mineraal. Binnen de alternatieve geneeskunde wordt het gezien als een essentieel miner…
Pu erh thee: de gezondheidsvoordelenPu erh thee: de gezondheidsvoordelenDe Pu Erh thee is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland en de rest van Europa. De thee is met name…

Grote pimpernel: gezondheidsvoordelen & gebruik in de keukenGrote pimpernel: gezondheidsvoordelen & gebruik in de keukenDe grote pimpernel is een plant die behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae), een grote familie van tweezaadlobbige plante…
Malva, een onbekende maar veelzijdige plantMalva, een onbekende maar veelzijdige plantMalva is een plantje met de voor veel mensen herkenbare geur van citroen. Het is een plantje waar natuurgenezers van aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfspoot
  • https://moestuinwijf.wordpress.com/2015/08/11/de-wolfspoot/
  • https://www.yavannah.nl/detailpagina.php?groep=wilde_planten&soortnaam=wolfspoot&lat=Lycopus&soortid=191&catid=1&s=1
  • https://nl.wikibooks.org/wiki/Leer_jezelf_ecologisch_tuinieren/Lipbloemenfamilie
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lycopus_europaeus
  • https://www.naturespot.org.uk/species/gypsywort
  • http://www.drvikram.com/gypsy-wort.php
  • https://www.herbal-supplement-resource.com/bugleweed-herb.html
  • https://www.rxlist.com/bugleweed/supplements.htm
  • https://www.verywellhealth.com/bugleweed-benefits-side-effects-and-preparations-4688633
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-147/bugleweed
  • https://www.ziekenhuisamstelland.nl/nl/patienten/klachten-aandoeningen/pijnlijke-borsten-mastodynie/
  • https://www.floravannederland.nl/planten/wolfspoot
  • https://www.mijntuin.org/plants/7633-wolfspoot
  • https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/wolfspoot-lycopus-europaeus
  • https://www.encyclo.nl/begrip/cyproteronacetaat
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thyreo%C3%AFdstimulerend_hormoon
  • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/aandoeningen/pijnlijke-borsten-mastopathie-en-mastodynie-mastalgie
  • Afbeelding bron 1: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Karelj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.