Yogahoudingen – eka pada galavasana

Yogahoudingen – eka pada galavasana Eka pada galavasana is een uitstekende yogahouding voor wie sterke schouders, armen en polsen ambieert. Het is bovendien een van de beste yogaoefeningen voor het vergroten van het zelfvertrouwen. De asana lijkt op mayurasana (pauwhouding), waarbij u echter een been buigt en de voet in de buik drukt. Vandaar dat eka pada galavasana tevens een oefening is die de buikorganen stevig masseert. De yogahouding is vernoemd naar de wijsgeer Galava die van zijn goeroe een onmogelijke opdracht kreeg: het vinden van 800 witte paarden met elk een zwart oor. In eka pada galavasana balanceert het lichaamsgewicht op twee handen. Dit vereist veel kracht, lenigheid, evenwichtsgevoel en zelfvertrouwen, zeker als een been niet beschikbaar is om een eventuele val op te vangen. Voorkom dus blessures en oefen stap voor stap.

Inhoud


Oorsprong van eka pada galavasana

Het Sanskriet-woord eka betekent ‘een’. En pada wil zeggen ‘voet’ of ‘been’. Galava is de naam van een wijsgeer uit de Indiase mythologie. Asana is een ander woord voor ‘(zit)houding’ en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patajali (Yoga-Sutras). Eka pada galavasana is een yogahouding uit de hatha-yoga en alleen geschikt voor gevorderde yogi's. Balancerend op de handen, het lichaam evenwijdig met de vloer, hebt u het gevoel dat u zweeft. Verwijzend naar de opdracht die wijsgeer Galava kreeg, heeft deze yogahouding als diepere achtergrond het ‘geloof in eigen kunnen’ en de dwingende, stuwende gedachtekracht van een wens.

Bron: Sponchia, PixabayBron: Sponchia, Pixabay

Galava en de onmogelijke opdracht

Galava was een toegewijde leerling van de goeroe Vishwamitra, die hem behandelde als zijn zoon. Galava had immers moeilijke tijden doorgemaakt: in zijn vroege jeugd was hij bijna verkocht door zijn eigen moeder, waarbij ze een touw (gala) om zijn nek had gebonden. Na barre tijden werd Galava uiteindelijk een leerling van Vishwamitra, die in de mythologie bekend stond als iemand die zijn spirituele maar vooral ook wereldlijke ambities vastberaden en geconcentreerd nastreefde. Iemand die niet biddend en mediterend uit de problemen probeerde te komen, maar actie ondernam. Mede hierdoor was hij een inspiratiebron voor velen. Toen Galava na zijn leerperiode afscheid nam van zijn goeroe wilde hij hem een geschenk geven. Maar Vishwamitra wees dat af. Na herhaalde verzoeken van Galava raakte Vishwamitra geïrriteerd en zei in een opwelling: 'Goed, jij je zin, breng me dan maar 800 paarden met elk één zwart oor!’ Het was met andere woorden een onmogelijke opdracht.

Vastbesloten
Galava was een eenvoudige asceet, die beslist geen paarden kon of wilde vangen. Laat staan paarden met zulke specifieke kenmerken. Uit frustratie omdat hij zijn goeroe moest teleurstellen, overwoog hij zelfs om een eind aan zijn leven te maken. Zijn toewijding trok de aandacht van goden en wijsgeren, onder wie het mythische wezen Garuda, deels adelaar, deels mens, tevens het rijdier van de god Vishnu. Na tal van omzwervingen, ontberingen, avonturen en verwikkelingen kreeg Galava van vier koningen elk tweehonderd paarden die allemaal één zwart oor hadden. Verguld van trots bracht Galava de enorme kudde paarden naar zijn goeroe. De queeste van Galava heeft als onderliggende gedachte dat het leven karmisch (wet van oorzaak en gevolg) van aard is. Galava's zoektocht naar 800 paarden met elk één zwart oor symboliseert dat sommige opdrachten simpelweg onmogelijk en hopeloos zijn, maar ook dat in de wereld van karma niets onmogelijk is.

Karma
De vastbeslotenheid van Galava, zijn tegenslagen en de hulp van Garuda, Vishnu en tal van welwillende mensen waren in karmisch opzicht voldoende om vier koningen geboren te laten worden die ieder 200 van deze uitzonderlijke paarden in hun bezit hadden. Het verhaal van Galava staat beschreven in de Mahabharata, een Indiaas religieus en filosofisch epos en een van de hoekstenen van het hindoeïstische denken. Het relaas van Galava wordt vaak aangehaald om het fenomeen karma uit te leggen, zoals de visie dat niets uit zichzelf bestaat of ontstaat. En dat niets zomaar gebeurt, en in het verlengde daarvan: het geloof in eigen kunnen.

Variant van eka pada galavasana / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Variant van eka pada galavasana / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Techniek

Eka pada galavasana is een houding voor gevorderden en nogal blessuregevoelig door het opgetrokken been, waardoor men een val moeilijker kan opvangen. Deze yogaoefening vergt dus, zeker in de beginfase, veel zelfvertrouwen.
  1. Ga in tadasana (berghouding) en daarna in utkatasana (stoelhouding), waarbij u de voeten bij elkaar houdt en zo ver mogelijk door de knieën zakt, de dijbenen bijna horizontaal met de vloer. Houd de handen in namasté boven het hoofd.
  2. Plaats nu de linkervoet in de rechterlies, zoals in de halve padmasana (lotushouding). U balanceert nu op één been.
  3. Buig naar voren en plaats de handpalmen op schouderbreedte op de vloer, de vingers wijzen naar voren.
  4. Plaats nu ook het hoofd op de vloer, vlak voor de handen. Het lichaam steunt aldus op het hoofd, de twee handen en de tenen van de rechtervoet.
  5. Adem rustig door en blijf even in deze houding. Bereid u mentaal voor op de laatste stappen van eka pada galavasana.
  6. Strek nu het rechterbeen. Het lichaamsgewicht rust op de twee handen en het hoofd.
  7. Breng het hoofd omhoog, zoek voortdurend de juiste balans en houd de rug recht. Het rechterbeen blijft horizontaal gestrekt en in lijn met de romp. De linkervoet drukt in de buik.
  8. Kijk recht vooruit, hoofd in de nek, naar een denkbeeldig punt voor u.
  9. In de klassieke eka pada galavasana 'zweeft' het lichaam horizontaal en zo recht als een plank boven de vloer, de voet tussen de buik en de bovenarm geklemd. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  10. Kom in omgekeerde volgorde terug in utkatasana (stoelhouding).
  11. Doe eka pada galavasana nu rechts.
  12. Ontspan grondig in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Voer eka pada galavasana stap voor stap uit. Het is een yogaoefening voor gevorderden. Zorg er dus eerst voor dat u de basishoudingen beheerst, met name utkatasana (stoelhouding), padmasana (lotushouding) en mayurasana (pauwhouding). In de beginfase zult u zeker wel eens uw evenwicht verliezen. De yogahoudingen in deze categorie vormen een fysieke, mentale en grensverleggende uitdaging. Ze vereisen discipine, doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen, zoals de asceet Galava in het mythologische verhaal in de Mahabharata. Galava zag zich immers eveneens voor een schijnbaar onmogelijke taak gesteld.

Voorkom blessures
Om blessures te voorkomen legt u eventueel kussens om u heen. Of vraag uw partner om uw val op te vangen mocht het onverhoopt misgaan. Uiteindelijk zult ook u eka pada galavasana perfect beheersen. Idealiter hoort er geen ruimte te zitten tussen de bovenarm, voet en buik. Ook hoort de voet in de buik te drukken. Houd ook de rug zo recht mogelijk, het been gestrekt, het lichaam zo horizontaal en recht mogelijk boven de vloer. Mijd deze yogahouding bij hoge of lage bloeddruk, tijdens de zwangerschap en bij gewrichtsproblemen van de rug, heupen, schouders en polsen.

Uitwerking

Net als Galava, die zich voor een schijnbaar hopeloze taak gesteld zag, zult u bij het uitvoeren van deze yogahouding in de beginfase wellicht het zelfvertrouwen missen. Geloof in eigen kunnen bouwt u echter geleidelijk op. Het venijn zit onder andere in het opgetrokken been dat voor uw gevoel totaal geen veiligheid biedt bij het opvangen van een val. De houding kan dan ook demotiverend en frustrerend werken. Naarmate u eka pada galavasana beter beheerst, zal uw evenwichtsgevoel echter spectaculair verbeteren, zoals ook uw mentale focus, het gerichte denken, uw fysieke krachtgevoel en uw lenigheid. U zult sterke armen en polsen krijgen, een betere eetlust en van obstipatie zal geen sprake meer zijn.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van eka pada galavasana

Eka pada galavasana is een zeer uitdagende yogahouding met veel voordelen voor de gezondheid. De opmerkelijkste positieve effecten zijn het groeiende zelfvertrouwen (geloof in eigen kunnen) en dat u meer initiatief gaat tonen, wat volgens de yogafilosofie in karmisch opzicht zeer positief is. Denk in deze context aan het gezegde: ‘Als u niets onderneemt, gebeurt er ook niets.’ Dat geldt in het persoonlijke leven, maar het is volgens de yogafilosofie ook van toepassing op het grote karmische geheel waarin het leven met al zijn pieken en dalen een plaats heeft.

Therapie

Eka pada galavasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2019 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – eka pada sirsasanaYogahoudingen – eka pada sirsasanaEka pada sirsasana is een yogahouding voor gevorderden, waarbij een been in de nek wordt gelegd. De eerste aanblik wekt…
Yogahoudingen – eka pada sarvangasanaYogahoudingen – eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…
Yogahoudingen – eka pada rajakapotasana IYogahoudingen – eka pada rajakapotasana IVoor mensen met stramme heupen kan eka pada rajakapotasana I uitkomst bieden. Ook sporters hebben er baat bij als gedege…
Yogahoudingen – eka pada koundinyasana II (albatroshouding)Yogahoudingen – eka pada koundinyasana II (albatroshouding)Eka pada koundinyasna II (albatroshouding II) is een yogaoefening uit een drieluik dat gewijd is aan Boeddha's mentor, d…

Yogahoudingen – dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)Yogahoudingen – dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III) is een yogahouding die voor gevorderden bij de eerste aanblik niet echt moe…
Yogahoudingen – eka pada koundinyasana I (albatroshouding I)Yogahoudingen – eka pada koundinyasana I (albatroshouding I)Eka pada koundinyasana I (albatroshouding I) maakt deel uit van een reeks bij elkaar horende yogahoudingen. Het is een a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • Afbeelding bron 1: Sponchia, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 26-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.