Yogahoudingen – eka pada koundinyasana II (albatroshouding)

Yogahoudingen – eka pada koundinyasana II (albatroshouding) Eka pada koundinyasna II (albatroshouding II) is een yogaoefening uit een drieluik dat gewijd is aan Boeddha's mentor, de wijsgeer Koundinya. In eka pada koundinyasana II lijkt het lichaam te zweven boven de vloer. Ook doet de yogahouding denken aan de halve spagaat. Deze asana voor gevorderden vergt voldoende armkracht en een uitstekend gevoel voor balans. Naast de vele fysieke voordelen van eka pada koundinyasana II, zoals zeer flexibele heupen en soepele hamstrings, ontwikkelt deze asana het concentratievermogen, de scherpte van geest en innerlijke kracht. De wijsgeer Koundinya voorspelde dat de jonge koningszoon Siddhartha, de latere Boeddha, het paleis van zijn ouders zou verlaten voor een ascetisch leven in het woud. Uiteindelijk werd de mentor Koundinya een trouwe volgeling van Boeddha.

Inhoud


Oorsprong van eka pada koundinyasana II (albatroshouding II)

Het woord eka is afkomstig uit het Sanskriet en betekent ‘een’. Pada is een ander woord voor ‘voet’. Asana wil zeggen '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Eka pada koundinyasana II is een moeilijke yogahouding uit de hatha-yoga. Een asana uit een drieluik, waar ook eka pada koundinyasana I en dwi pada koundinyasana deel van uitmaken. Het lichaam zweeft evenwijdig met de vloer, waarbij een been zoals in de spagaathouding zijwaarts gestrekt wordt. Deze beweging vereist zeer flexibele heupen. Eka pada koundinyasana II wordt, zoals de twee andere asana's uit het drieluik, vloeiend uitgevoerd vanuit salamba sirsasana II (hoofdstand).

Boeddha en zijn vijf volgelingen (Colombo, Sri Lanka) / Bron: Sarvodaya Shramadana, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Boeddha en zijn vijf volgelingen (Colombo, Sri Lanka) / Bron: Sarvodaya Shramadana, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Koundinya
Eka pada koundinyasana II (albatroshouding) is gewijd aan Koundinya, een geleerde aan het hof van een Indiase koning. De jonge prins Siddhartha (450 v.C. - ca. 370 v.C..), de latere Boeddha, had als koningszoon alles wat zijn hartje begeerde. In weelde groeide hij op in het paleis van zijn ouders. Op een dag sprak Koundinya de koning over regeringskwesties en liet zich toen op voorspellende wijze ontvallen dat de koningszoon Siddhartha zijn ouderlijk paleis zou verlaten om in het woud als asceet een zeer eenvoudig leven te leiden, gewijd aan zijn spirituele groei en om dieper inzicht te verkrijgen in het lijden van de mensheid.

Boeddhisme
Na jarenlange meditaties zouden de inzichten van Siddhartha Gautama Boeddha het fundament vormen van het boeddhisme, een van de belangrijkste spirituele stromingen naast de religies van het christendom, het jodendom en de islam. De voorspelling van Koundinya viel niet in goede aarde bij de koning. Koundinya voegde zich als banneling bij Siddhartha om met hem een leven van eenvoud en meditatie te leiden. Nadat Siddhartha bijna zes jaar onafgebroken had gemediteerd, vond hij verlichting (samadhi) onder een boddhiboom in het Indiase Bodhgaya.

Eka pada koundinyasana II (albatroshouding II) / Bron: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Eka pada koundinyasana II (albatroshouding II) / Bron: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Eka pada koundinyasana II is een yogahouding voor gevorderden en alleen geschikt als u voldoende armkracht en lenigheid hebt opgebouwd met behulp van de basishoudingen, waaronder mayurasana (pauwhouding). De onderstaande beschrijving betreft de klassieke uitvoering van eka pada koundinyasana II (vanuit de hoofdstand).
  1. Ga in salamba sirsasana II (hoofdstand). In deze variant van de hoofdstand plaatst u de handen op schouderbreedte plat op de vloer, aan weerszijden van het hoofd. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  2. Adem uit en laat de gestrekte benen in een boog zakken tot ze evenwijdig (en gestrekt) met de vloer zijn.
  3. Laat het bovenlichaam zakken terwijl u de knieën buigt, onderbenen tegen de achterkant van de dijbenen gedrukt. Doe dit heel rustig, heel langzaam, en adem gelijkmatig door. Vind met andere woorden voortdurend de juiste balans. Het hoofd rust onderwijl op de vloer en vormt samen met de handen de drie punten waarop het lichaamsgewicht steunt.
  4. Laat het bovenlichaam nog verder zakken en maak het hoofd los van de vloer tot de romp en buik zich evenwijdig met de vloer bevinden. Let op: dit vergt zeer veel armkracht.
  5. Laat het linkerbeen nu op de linkerelleboog rusten, in een hoek van negentig graden met de romp. Strek het been evenwijdig met de vloer. De bovenarmen drukken aan weerszijden van de romp en buik, de onderarmen staan loodrecht op de vloer.
  6. Strek het rechterbeen. Het lichaam zweeft nu parallel met de vloer. Dat geldt ook voor beide gestrekte benen.
  7. Blijf enkele seconden in eka pada koundinyasana II, of naargelang uw capaciteiten. Blijf rustig doorademen in de volledige yogademhaling.
  8. Kom in omgekeerde volgorde terug in salamba sirsasana II (hoofdstand).
  9. Herhaal de yogaoefening rechts.
  10. Ga daarna opnieuw in salamba sirsasana II (hoofdstand) en vervolgens in de knielende houding.
  11. Ontspan grondig in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Mijd eka pada koundinyasana II bij hoge bloeddruk, lage rugpijn en bij gewrichtsklachten, spierproblemen en blessures van de polsen, schouders, heupen en rug. Ook bij hartklachten is het beter eerst medisch advies in te winnen en te oefenen onder leiding van een ervaren yogaleraar. Eka pada koundinyasana II vereist veel armkracht. Chaturanga dandasana (vierledige staf) en mayurasana (pauwhouding) zijn enkele van de beste basisoefeningen om die armkracht te ontwikkelen. Voor de lenigheid van de heupen is de beginnershouding parsvottanasana (piramidehouding) heel geschikt. Hoort u al bij de gevorderde yogi’s? Dan is hanumanasana (aaphouding) een goede yogaoefening voor het flexibel maken van de heupen.

Balans
Het gevoel voor balans ontwikkelt u gaandeweg als u de moeilijkheidsgraden van de yogahoudingen uit de hatha-yoga doorloopt. Het is belangrijk dat u tijdens het uitvoeren van en balanceren in de albatroshouding II de armen aan weerszijden tegen de borst en buik drukt. Zorg ervoor dat de handen op schouderbreedte op de vloer zijn geplaatst.

Uitwerking

Eka pada koundinyasana I, II en dwi pada koundinyasana zijn voortreffelijke asana's voor het stretchen van de hamstrings, voor het opbouwen van een uitmuntend concentratievermogen en in het verlengde daarvan een betere mentale alertheid en scherpte van geest. Ook de longcapaciteit zal toenemen, naast een substantiële verbetering van de arm- en schouderkracht zonder dat u op een bodybuilder gaat lijken. Degenen met een ‘buikje’ zullen merken dat het langzaam verdwijnt.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van eka pada koundinyasana II (albatroshouding II)

Eka pada koundinyasana II maakt deel uit van een drieluik van soortgelijke asana's. Gecombineerd uitgevoerd komen de voordelen het meest tot hun recht. De albatroshouding II is een helende asana die in geen enkele yogacursus voor gevorderden mag ontbreken. De gezondheidsvoordelen zijn vergelijkbaar met eka pada koundinyasana I en dwi pada koundinyasana.

Therapie

Eka pada koundinyasana II heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Gebrekkig concentratievermogen.
  • Zwakke spieren van de rug, schouders en armen.
  • Stramme heupen.
  • Trage spijsvertering, obstipatie, slechte eetlust.
  • ‘Buikje’.
  • Gebrekkig evenwichtsgevoel.
  • Stijve hamstrings.
  • Verminderde mentale spankracht.
  • Stress.

Lees verder

© 2019 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – eka pada bakasana IYogahoudingen – eka pada bakasana IEka pada bakasana I, ofwel de 'eenbenige kraanvogelhouding', is een oefening voor de gevorderde yogi. De aanblik ervan s…
Yogahoudingen – eka pada sirsasanaYogahoudingen – eka pada sirsasanaEka pada sirsasana is een yogahouding voor gevorderden, waarbij een been in de nek wordt gelegd. De eerste aanblik wekt…
Yogahoudingen – eka pada sarvangasanaYogahoudingen – eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…
Yogahoudingen – eka pada rajakapotasana IYogahoudingen – eka pada rajakapotasana IVoor mensen met stramme heupen kan eka pada rajakapotasana I uitkomst bieden. Ook sporters hebben er baat bij als gedege…

Yogahoudingen – viranchyasana (voor beginners)Yogahoudingen – viranchyasana (voor beginners)De klassieke viranchyasana is een yogahouding voor gevorderden. De vereenvoudigde variant ia een meer toegankelijke vers…
Yogahoudingen – eka pada galavasanaYogahoudingen – eka pada galavasanaEka pada galavasana is een uitstekende yogahouding voor wie sterke schouders, armen en polsen ambieert. Het is bovendien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Genezen door yoga', Henk Schuthof, La Riviere & Voorhoeve, Zwolle
  • 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, London
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • Afbeelding bron 1: Sarvodaya Shramadana, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 28-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.