Dierks P., 01-12-2016
L. S., Ik heb ooit ergens gelezen dat de Q-koorts in 1920/1930 in Queensland Australië voor het eerst ontdekt is. Klopt dat? Graag een antwoord omdat in mijn kringen daar twijfels over bestaan.
Bij voorbaat dank.
Vr. gr., Peter Dierks.
Reactie infoteur, 03-12-2016
De ziekte is in in 1935 voor het eerst beschreven door Edward Holbroock Derrick bij medewerkers in een slachthuis in Brisbane, Queensland, Australië. Omdat de oorzaak van de ziekte toen nog niet bekend was, werd deze de query fever genoemd, waar de benaming 'Q-koorts' vandaan komt. In 1937 werd de bacterie voor de eerste keer geïsoleerd als een Rickettsia-soort. U kunt dit alles nalezen in het artikel 'Een onderzoek naar het vóórkomen van Q-koorts in Nederland' van Wolff, J.W. en Kouwenaar, W. dat in 1954 verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Ned Tijdschr Geneeskd. 1954;98:2726-32).
J. Zijlstra, 07-09-2014
Dit is eigenlijk geen reactie maar een vraag. Kunnen mensen door het eten van geitenkaas ook besmet raken met dit virus?
Reactie infoteur, 16-09-2014
Het RIVM schrijft het volgende hierover in een folder over Q-koorts ('Zicht op Q-koorts -Vragen & Antwoorden'):
"Gepasteuriseerde geiten-, schapen- en koeienmelk kunt u veilig drinken, want daarin zijn de aanwezige bacteriën inactief gemaakt. Zachte en harde geitenkazen van gepasteuriseerde melk kunt u dus veilig eten. Bijna alle geitenkazen zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt; alleen in boerderijwinkels en boerenmarkten zijn soms kazen van rauwe melk te koop. (…)
Er is een gering risico op besmetting via rauwe melk. Er mogen geen producten worden gemaakt van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven. Als een bedrijf besmet is met Q-koorts (of verdacht is) geldt er op basis van Europese verordening een pasteurisatieplicht. Pasteurisatie van de melk neemt het risico op het oplopen van Q-koorts via de melk of kaas weg. Er is een kleine kans dat een bedrijf al besmet is voordat dit wordt opgemerkt, daarom is de mogelijkheid dat u Q-koortsbacteriën binnenkrijgt via (producten van) rauwe melk niet geheel uit te sluiten. Het is nooit verstandig om rauwe melk te drinken en producten van rauwe melk te eten. In deze producten kunnen verschillende ziekmakende bacteriën voorkomen."
In 't Veld, 08-03-2012
L.S.
In 1998 werd ik op onverklaarbare wijze ernstig ziek.
In het Lucas Ziekenhuis in Apeldoorn ben ik door dr. Van Leeuwen uitgebreid onderzocht.
Er werd een ruggemergvloeistof onderzocht, de oorzaak kon men niet opsporen.
Is het mogelijk toen al Q-koorts geweest?
Ik woon in Klarenbeek met veel mestbedrijven, veel zomers stank en altijd een bedorven lucht.
Reactie infoteur, 08-03-2012
Q koorts komt over de hele wereld voor. Sinds 1977 wordt het in Nederland regelmatig geconstateerd (RIVM: Infectieziekten bulletin, Jaargang 9 nummer 1, januari 1998). In Nederland werden jaarlijks ongeveer 15 besmettingen bij de mens geregistreerd, maar vanaf 2007 is dat aantal tot enige duizenden gestegen.
Trudy van Lith, 07-04-2011
Op 18 april 2009 werd ik ziek en pas medio juli de diagnose Q-koorst vast gesteld. Heel ziek geweest, hoofdpijn, braken, nekpijn, hoge koorts, moeheid, ontstekingen. Werd steeds naar huis gestuurd door mijn huisarts dat ik in de overgang zou zitten. In dec 2010 werd mij medegedeeld dat ik geen chronisch q koorts heb. Nu ben ik begin maart weer heel ziek geweest, dacht zelf aan de griep. Maar ik blijf weer hoofdpijn houden, ben zo ontzettend moe en moet weer dagelijks braken en heb ontzettende zweet aanvallen. Kan het zo zijn dat ik weer de q koorts heb of doorgemaakt of kan dat niet.
Reactie infoteur, 13-04-2011
Vaak wordt Q-koorts niet herkend en als griep gezien. Welicht dat de diagnose bij u daarom later is gesteld. Immuniteit is na een infectie meestal levenslang.
Naast chronische Q- koorts, is er een symptomencomplex dat de naam ‘post-Q-koortsvermoeidheid’ kreeg. Dit komt voor in 10% tot 40% van alle patiënten (afhankelijk van welke criteria worden gehanteerd). In Nederland ligt dat percentage rond de 25%. In Nederland wordt als definitie gehanteerd dat patiënten langer dan een jaar na het doormaken van een acute infectie nog steeds vermoeidheidsklachten hebben. Behalve abnormale vermoeidheid en/of vermoeibaarheid kunnen overmatig (nacht)zweten, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, dyspnoe en concentratie- en slaapproblemen voorkomen. Deze klachten kunnen een sterk belemmerende invloed hebben op kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en werk. Diagnostische criteria voor het stellen van een QFS-diagnose zijn er tot op heden niet.(Bron: RIVM)
Rick Hol, 12-06-2010
Ongelooflijk dat de Nederlandse bevolking moet leiden onder de Bio-industrie lobby van het CDA! Nogal logisch dat het CDA is ingestort. Er moet geen plaats zijn voor een bio-industrie in een overbevolkt land wat Nederland is!
Reactie infoteur, 13-06-2010
Hallo Rick Hol,
Ik ben van mening dat de CDA terug moet naar de bron en zich moet bezinnen wat echt rentmeesterschap inhoudt.
Mvg, Martin
Jos de Rooij, 20-05-2010
Mijn bloed is onderzocht op bezinksel etc. Bloed was goed. Wil dit zeggen dat het 99% zeker is dat ik géén Q-koorts bacterie in mijn lichaam heb?
Reactie infoteur, 26-05-2010
Hallo,
Bloedonderzoek moet uitwijzen of iemand wel of geen Q-koorts heeft. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dat onderzoek, dan kunt u dat het beste aan uw huisarts vragen.
Mvg, Tartuffel
G. Hendrix, 16-03-2010
Kan besmetting ook plaatsvinden door producten die gemaakt worden van de dieren, zoals geitenkaas?
Reactie infoteur, 23-03-2010
Hallo,
Op de website van het RIVM staat daarover het volgende te lezen:
"Kan ik Q-koorts krijgen van rauwe melk of kaas van rauwe melk?
Er is een gering risico op besmetting via rauwe melk. Er mogen geen producten worden gemaakt van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven. Pasteurisatie van de melk neemt het risico op het oplopen van Q-koorts via de melk of kaas weg. Als een bedrijf besmet is met Q-koorts (of verdacht is) geldt er op basis van Europese verordening een pasteurisatieplicht.
Er is een kleine kans dat een bedrijf al besmet is voordat dit wordt opgemerkt, daarom is de mogelijkheid dat u Q-koortsbacteriën binnenkrijgt via (producten van) rauwe melk niet geheel uit te sluiten. Het is nooit verstandig om rauwe melk te drinken en producten van rauwe melk te eten. In deze producten kunnen verschillende ziekmakende bacteriën voorkomen.'' (Bron: http://www.qkoortsinnederland.nl/veelgestelde_vragen/overzicht/nodeId(1604)/Manier_van_besmetten-Door_dieren#node_1656).
Mvg, Tartuffel
Mleenen, 30-01-2010
Waarom worden we niet ingeent ik woon in een gebied met veel geiten en ga al lang niet meer naar de dorpen, maar het komt steeds dichterbij waarom wordt er in andere landen wel ingeent.Waarom moeten er zoveel geiten zijn en komen er steeds meer als we er ziek van worden?
Reactie infoteur, 31-01-2010
Hallo,
U kunt deze vragen het beste stellen aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. U kunt het het LNV-Loket bellen: 0800 - 22 333 22 (gratis), ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur.
Mvg, Tartuffel
Mevr W. Peper, 21-01-2010
Mjn man staat op de wachtlijst voor een operatie o.a. aan de hartklep. Deze moet worden vervangen. Nu lees ik dat weliswaar in zeldzame gevallen er ook chronische ontsteking van de hartklep kan optreden. Hoort mijn man nu tot de risicogroep. Wij zijn hobbyboeren en hebben 14 vleesschapen en 6 geiten. Kunnen onze dieren worden gevaccineerd, zodat wij dit risico kunnen uitsluiten. Is er al vaccin voorradig?
Wil Peper
Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo mevrouw Peper,
Er is een vaccin voor geiten, schapen en koeien dat met ontheffing van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt toegepast.
Sterkte toegewenst,
Tartuffel
Batist, 18-01-2010
Bestaat er een test op q-koorts, zodat je zeker weet dat je het wel of niet hebt?
Groet, N. Batist
Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo Batist,
Aangezien klachten en symptomen bij Q-koorts niet specifiek zijn is het moeilijk om een diagnose te stellen zonder een geschikte laboratoriumtest. Uw huisarts kan u meer hierover vertellen.
Mvg, Tartuffel
Trees van der Heijden, 21-12-2009
Ik wil wel heel graag weten, waarom bv de geiten deze ziekte hebben gekregen, komt het doordat er misschien (te) veel geiten zijn, of wordt deze ziekte overgedragen vanuit het buitenland?
Kortom hoe komen de geiten aan deze ziekte?
Met vriendelijk groet,
Trees van der Heijden
Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo Trees,
Op de Engesltalige Wikipedia site staat daarover o.a. het volgende geschreven:
"The pathogen of Q fever was discovered in 1937, when Frank Macfarlane Burnet and Mavis Freeman isolated the bacterium from one of Derrick’s patients. It was originally identified as a species of Rickettsia. H.R. Cox and Davis isolated it from ticks in Montana, USA in 1938. It is a zoonotic disease whose most common animal reservoirs are cattle, sheep and goats. Coxiella burnetii is no longer regarded as closely related to Rickettsiae but as similar to Legionella and Francisella and is a proteobacterium"
http://en.wikipedia.org/wiki/Q_fever
Mvg, Tartuffel