Mee-eters verwijderen op neus en gezicht: tips behandeling

Mee-eters verwijderen op neus en gezicht: tips behandeling Mee-eters verwijderen met je nagels of een pincet leidt tot littekens. Maar hoe kun je dan wel het beste mee-eters verwijderen op je gezicht of elders? Je kunt last hebben van gesloten of open mee-eters (comedonen). Vooral de open mee-eters, waarbij je een zwart puntje op de huid ziet, kunnen voor de persoon zeer storend zijn. Deze worden ook wel 'blackhead' genoemd. Gesloten comedonen of mee-eters hebben geen duidelijke opening van de talgklier en zien er uit als een wit bultje. Ze staan daarom ook wel bekend als 'whitehead'. Er zijn allerlei manieren om mee-eters op je gezocht, neus en kin te verwijderen. Er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen, zoals het uitknijpen van een mee-eter.

Oorzaken van mee-eters

Mee-eters, ook 'comedonen' genoemd, worden veroorzaakt door een verstopping van de huidporiën door een ophoping van talg en hoornstof. Het hoorn hoopt zich op in het haarzakje en vermengt zich met talg. In de verwijde opening van de porie ontstaat een zwart kopje, de zogeheten 'blackhead'. Het pigment melanine dat zich in de mee-eter bevindt, zorgt voor de zwarte kleur. Het is ook mogelijk dat de opening vernauwd en in zulke gevallen is het kopje wit, de zogeheten 'whitehead', niet te verwarren met een gerstekorrel: een 1 tot 2 mm grote holte dat is gevuld met hoornmateriaal. Een gerstekorrel ziet eruit als een wit korreltje op de huid. De zwarte comedonen zijn oppervlakkige mee-eters en de witte comodonen zijn meer onderhuids gelegen mee-eters.

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wanneer krijg je mee-eters?

De eerste mee-eters krijg je vaak tijdens de puberteit als een kenmerk van jeugdpuistjes (acne vulgaris). Acne is een huidprobleem die berust op een ontsteking van de talgklierfollikel (talgklieren). Mee-eters zijn de eerste fase van acne. Bacteriën die van nature in haarzakjes aanwezig zijn, kunnen door de afsluiting en de ophoping van talg gaan woekeren. Een mee-eter kan zich dan ontwikkelen tot een puistje. Hoe meer talg je aanmaakt, hoe groter de kans dat het talg zich ophoopt en de uitvoergang van de talgklier (ofwel de porie) verstopt raakt en mee-eters ontstaan. Vaseline en make-up kunnen dit verergeren, als de make-up er voor het slapengaan niet afgewassen wordt. In dat geval kan het zich vermengen met talg, zweet en dergelijke en dit kan aanleiding geven tot mee-eters. Comedonen komen naast acne vulgaris ook voor bij hidradenitis suppurativa en een aantal andere aandoeningen.

Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Waarom begint het rond de puberteit?

Rond de puberteit gaan bij zowel jongens als meisjes de hormoonspiegels schommelen. Deze hormonen stimuleren de activiteit en grootte van de talgklieren in de poriën van de haarzakjes in de huid. Een stijging van de hormoonspiegels maakt dat de talgklieren groter worden met als gevolg dat er te veel talg of vet wordt geproduceerd. De vetachtige stof die talgklieren aanmaken wordt 'talg' of 'sebum' genoemd en deze stof verplaatst zich langs de haarzakjes naar het huidoppervlak. Talg of sebum vormt een vetlaag aan het huidoppervlak. Deze laag speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast houdt talg de hoornlaag van de huid en de haren soepel; het voorkomt uitdroging. De binnenkant van de wand van het haarzakje stoot huidcellen af. Deze afgestoten huidcellen klonteren samen met het talg. Het haarzakje raakt echter verstopt wanneer er sprake is van overproductie van talg én afstoting van huidcellen. De opening op het huidoppervlak raakt afgesloten en als de prop naar het huidoppervlak geperst wordt en zichtbaar is, dan is er sprake van een open of gesloten mee-eter. Het talg en de celdeeltjes bevorderen de vermeerdering van de bacterie Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes) die in de poriën aanwezig zijn en voor een ontstekingsreactie zorgen, waardoor er jeugdpuistjes ontstaan.

Waar komen mee-eters voor?

De meeste mensen hebben mee-eters op de neus, maar andere voorkeurslocaties van comedonen zijn de nek, de rug (vooral schouders), op het voorhoofd en in of achter de oren. Dat de meeste mee-eters zich op de neus bevinden komt doordat de haarzakjes daar namelijk klein en oppervlakkig zijn, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken.

Risicofactoren

Sommige factoren vergroten de kans op het ontwikkelen van mee-eters. Leeftijd en hormonale veranderingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van mee-eters. Mee-eters komen het meest voor tijdens de puberteit, wanneer de hormoonspiegels een piek in je talgproductie veroorzaken. Mee-eterskunnen echter op elke leeftijd verschijnen. Androgenen (mannelijke geslachtshormonen) verhogen de talgproductie en stimuleren de groei van huidcellen rond de puberteit. Zowel jongens als meisjes hebben hogere niveaus van androgenen tijdens de puberteit. Na de puberteit kunnen hormonale veranderingen bij vrouwen bij menstruatie, zwangerschap en het gebruik van een anticonceptiepil, mee-eters veroorzaken.

Andere factoren die het risico op mee-eters vergroten, zijn onder meer:
  • geblokkeerde poriën door cosmetica en kleding
  • hevig zweten (hyperhidrosis)
  • scheren en andere activiteiten die de haarzakjes openen
  • hoge luchtvochtigheid en aanwezigheid van vetten in de directe omgeving
  • bepaalde aandoeningen, zoals stress, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en premenstrueel syndroom (PMS)
  • medicijnen die de groei van huidcellen bevordert
  • sommige geneesmiddelen op basis van steroïden, zoals corticosteroïden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaakt slechte hygiëne niet direct mee-eters. Overmatig schrobben van de huid in een poging om ze te verwijderen kan de situatie verergeren.

Mee-eters symptomen

Het belangrijkste symptoom is de kleine, donkere laesie die mee-eters hun naam geeft. Mee-eters zijn een symptoom van acne, maar ze worden veroorzaakt door een verstopping van de huidporiën en daarom verschillen ze in sommige opzichten van andere acne-laesies. Mee-eters zijn niet-inflammatoir. Dit betekent dat ze niet zijn geïnfecteerd en dat ze op dezelfde manier pijn en ongemak zullen veroorzaken als puistjes. Mee-eters hebben een verhoogde textuur, maar ze zijn vlakker dan puistjes. Mee-eters kunnen als cosmetisch storend worden ervaren en dit kan bij sommige mensen tot schaamte en sociale of psychologische problemen leiden, soms zelfs een depressie. Vooral pubers zij zijn gevoeliger voor wat anderen van hen vinden en kunnen onzeker zijn over hun uiterlijk en seksuele aantrekkelijkheid.

Onderzoek en diagnose

Mensen gaan zelden naar de huisarts vanwege mee-eters, tenzij er al ernstige acne aanwezig is. Mee-eters zijn door een arts gemakkelijk te herkennen en te diagnosticeren vanuit hun uiterlijk.

Mee-eters verwijderen op neus en gezicht

Mee-eters zijn onschuldig, maar veel mensen vinden het cosmetisch storend om mee-eters te hebben. Daarnaast kunnen mee-eters een puistje worden wanneer ze niet behandeld worden..

Reinigen van je huid

Bij het behandelen van mee-eters is het allereerst belangrijk om je huid te reinigen en zo schoon mogelijk te houden en voorts om de talgproductie te reguleren. Reinig zowel 's ochtends als 's avonds je huid met een milde gezichtsreiniger of cleanser en daarna grondig afspoelen met water, want als het product op de huid aanwezig blijft kan deze verstopt raken. Gebruik altijd een mild product zonder irriterende stoffen, zoals parfum. Een cleanser of gezichtsreiniger mag de huid niet uitdrogen. Een cleanser is bedoeld om make-up en vuil van je huid te verwijderen en niet om al je huidvet weg te spoelen. Als je (gezichts)huid na het reinigen droog en trekkerig aanvoelt, dan is het product niet geschikt voor jou. Je kunt eventueel ook alleen 's avonds een cleanser gebruiken en 's ochtends je huid met lauw water wassen. Wees mild voor je huid. Ga niet je huid schoon 'schrobben', je gezichtshuid is erg kwetsbaar.

Mee-eters verwijderen met een comedonenlepeltje

Verder is er het zogeheten 'comedonenlepeltje', een hulpmiddel waarmee je hygiënisch puistjes en mee-eters kunt verwijderen. Je moet hierbij voorzichtig te werk gaan, want de kans dat er littekens achterblijven door een verkeerde behandeling is altijd aanwezig. Probeer mee-eters niet uit te knijpen met je vingers. Het gebied rondom de neus is kwetsbaar waardoor je gemakkelijk de haarvaten en de huid beschadigt. Ook moet je puistjes die ontstaan als gevolg van mee-eters niet uitknijpen. Hierdoor kunnen namelijk pigmentvlekken en littekens ontstaan.

Tips wat niet te doen bij mee-eters

Je kunt de vorming van mee-eters niet altijd voorkomen, maar sommige factoren kunnen het risico wel vergroten of verergeren. Wat kun je het beste nalaten of niet doen als je mee-eters hebt?

Mee-eters uitknijpen

Vermijd het uitknijpen van mee-eters, omdat je bij het drukken of knijpen met je vingers of pincet niet alleen de talg naar buiten drukt maar ook wat talg naar binnen drukt. Dit heeft tot gevolg dat er onderhuids nog meer ontstekingen ontstaan en daardoor meer risico op een litteken.

Stomen

Het nemen van een stoombad wordt al sinds lange tijd aanbevolen als een behandeling voor mee-eters, op basis van het feit dat het de poriën opent. Dit is echter anno 2023 niet bevestigd door onderzoek. Sommige mensen vinden zelfs dat door te stomen het probleem erger wordt.

Scrubben / Bron: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Scrubben / Bron: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Scrubben

Scrubbel van de huid waar mee-eters aanwezig zijn kan het probleem verergeren. Scrubben verwijdert talg. De talgklieren werken dan harder om de talg te vervangen, wat leidt tot meer ophopingen van talg en het risico op inflammatoire acne.

Make-up en cosmetica

Vermijd het gebruik van make-up en huidverzorgingsproducten op oliebasis. Andere te vermijden omgevingsinvloeden zijn:
  • vochtige omgevingen
  • strakke kleding die de huid afsluit
  • huidproducten met alcohol, omdat deze ook de huid kunnen aanspannen en uitdrogen (droge huid)

Waterstofperoxide

Het gebruik van waterstofperoxide wordt op sommige websites aanbevolen voor acne. Het kan de ernst van uitbraken verminderen, maar het is ook een agressief product dat de huid kan drogen en irriteren. Onderzoekers blijven anno 2023 onbeslist over de vraag of het al dan niet moet worden gebruikt, vanwege de nadelige effecten die het heeft.

Behandeling van mee-eters met huismiddeltjes

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt gebruiken voor de behandeling van mee-eters.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is zo'n algemeen keukenproduct dat je je misschien niet realiseert dat je mee-eters ermee kunt elimineren. Zuiveringszout helpt bij het neutraliseren van een eventuele pH-onbalans die de huid kan hebben, en werkt ook als een exfoliant om vuil, vet en dode huidcellen te verwijderen. Om zuiveringszout toe te passen bij mee-eters, meng je twee eetlepels bakpoeder en twee eetlepels water tot een pasta. Masseer de pasta op je gezicht, spoel daarna af met handwarm water en zorg ervoor dat je daarna een hydraterende crème opbrengt. Dit mengsel kan je huid uitdrogen, dus gebruik het niet meer dan twee of drie dagen per week.

Tea tree olie

Het gebruik van tea tree olie wordt aanbevolen om mee-eters op je kin en neus te verwijderen. Het werkt gedeeltelijk door bacteriën te doden. Tea tree olie is verkrijgbaar in een aantal producten, zoals zeep en crèmes, of het is beschikbaar als een essentiële olie. Doe 1 tot 3 druppels tea tree olie in je gezichtsreiniger of meng het met een theelepel kokosolie. Gebruik een wattenstaafje om het mengsel op je gezicht aan te brengen om het door je huid te laten absorberen.

Kurkuma om mee-eters te verwijderen / Bron: Ajale, PixabayKurkuma om mee-eters te verwijderen / Bron: Ajale, Pixabay

Kurkuma

Kurkuma kan worden gebruikt om mee-eters te verwijderen vanwege de antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is belangrijk om op te merken dat gewone kurkuma gele vlekken kan achterlaten op de huid. Neem een ​​eetlepel kasturi-kurkuma (poeder van hoge kwaliteit) en meng het met een eetlepel water of kokosolie tot een pasta. Breng de pasta aan op je gezicht en laat het 10 tot 15 minuten zitten voordat je het afspoelt.

Prognose

Aangezien de meeste mee-eters te wijten zijn aan acne, wat veelal optreedt tijdens de puberteit, zullen de mee-eters uiteindelijk spontaan verdwijnen zodra je hormoonhuishouding genormaliseerd is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom en verwijder je mee-eters op je huid?Hoe voorkom en verwijder je mee-eters op je huid?Mee-eters zijn onschuldig van aard, maar kunnen je gezicht ontsieren. Bijna iedereen heeft wel eens last van mee-eters g…
Mee-eters wegkrijgen en voorkomenMee-eters wegkrijgen en voorkomenDe een heeft ze nooit, voor de ander is het dagelijks een vervelend gezicht: mee-eters. Mee-eters zien er meestal uit al…
Het ontstaan en voorkomen van mee-etersHet ontstaan en voorkomen van mee-etersMee-eters zijn een groot probleem voor veel jongeren. Vooral in de pubertijd hebben veel jongeren last van puistjes en m…
Mee-eters uitdrukken bij je partner: een vreemde hobbyMee-eters uitdrukken bij je partner: een vreemde hobbyEr zijn nogal wat vrouwen die het heerlijk vinden om mee-eters uit te drukken op het gezicht, maar vooral ook op de rug…

Tonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenTonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenWie ouder is dan 40 jaar laat best regelmatig een oogonderzoek uitvoeren om glaucoom vroegtijdig op te sporen. Vooral Af…
Trichiasis: Naar binnen gekeerde oogharenTrichiasis: Naar binnen gekeerde oogharenBij trichiasis wrijven naar binnen draaiende oogharen tegen de cornea, de conjunctiva en het binnenste deel van de oogle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elecbullet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.huidweb.nl/index.php?id=37
  • https://www.mauritsklinieken.nl/en/de-huid/acne
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mee-eter
  • http://stichtinggezondheid.nl/mee-eters/
  • Medical News Today. Everything you need to know about blackheads. https://www.medicalnewstoday.com/articles/71615.php (ingezien op 9-4-2018)
  • Reader's Digest. 8 Home Remedies for Blackheads to Make Them Vanish. https://www.rd.com/health/beauty/home-remedies-blackheads/ (ingezien op 9-4-2018)
  • Afbeelding bron 1: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Ajale, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.