De geneeskracht van watermeloen
Watermeloen is meer dan gezond. Het is een fruitsoort met medicinale eigenschappen. Het kan preventief werken bij hart- en vaatziekten, herstelt de spieren van topsporters sneller en is een bloeddrukverlagend middel doordat het de werking van de aders verbetert. Toch zullen de meeste mensen slechts watermeloen eten omdat het superlekker, dorstlessend en niet duur is.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving watermeloen
De
Latijnse naam voor watermeloen is
citrullus vulgaris. In het Engels heet deze vrucht watermelon, vrijwel indentiek aan het Nederlandse woord. Het is familie van andere meloenachtigen zoals de galia meloen en cantaloupe. Deze vrucht kreeg het voorvoegsel 'water' omdat het een zeer sappige meloen is; als je deze meloen eet hoef je niet te drinken. Het behoort tot de meest dorstlessende vruchten.
Watermeloenen in muziek en film
De enorm grote watermeloenen zijn vaak een inspiratiebron voor muziek en film. In 193 schreef
Herbie Hancock 'watermelon man' op zijn album 'Headhunters', een album wat de toon zette voor funkbeweging die later in de jaren 70 van de 20e eeuw losbarstte. In het begin van de film en de
musical 'Dirty Dancing', draagt een hulpje, op een onhandige wijze die nog maar net goed gaat, drie watermeloenen.
Inhoudsstoffen watermeloen
In watermeloen zit onder andere citrulline, hydroquimone, salicylzuur, succinidezuur, vanillezuur, lancerebroside en langeroceridezuur. Deze stoffen samen maken watermeloen gezond. voor de medicinale eigenschappen is vooral citrulline erg gezond. Dit is een
belangrijk aminozuur voor het menselijk lichaam, een onmisbare bouwstof en eiwit voor de opbouw van lichaamscellen.
Zorgt voor aanmaak arginine
Watermeloen is een rijke bron van citrulline. Dit aminozuur wordt in het lichaam omgezet tot
het aminozuur arginine. Arginine is een aminozuur dat als essentieel wordt beschouwd. Eigenlijk betekent essentieel dat de mens het niet zelf kan aanmaken, maar als mensen het van citrulline kunnen aanmaken is arginine in de feitelijke betekenis van het woord niet essentieel, maar daarom niet minder belangrijk. Arginine speelt een belangrijke rol in de synthese van nitrideoxide en het is van elementair belang voor een goede hartfunctie en voor het immuunsysteem. Uit Amerikaans onderzoek uit 2007 blijkt dat bij het drie weken lang drinken van watermeloensap de concentraties met arginine en ornithine toenamen, met respectievelijk 22% en 18%. De concentraties citrulline in het lichaam bleven gelijk; men concludeert daaruit dat de citrulline in watermeloen direct wordt omgezet tot arginine.
Goed voor de bloeddruk
Watermeloen blijkt de enkelbloeddruk op natuurlijke wijze te kunnen onderdrukken. Een verhoogde enkelbloeddruk is vaak een teken van een préstadium van verhoogde bloeddruk. Amerikaans onderzoek uit 2012 laat zien dat een extract van watermeloen de verhoogde bloeddruk in de enkels tegengaat doordat de aders meer bloed kunnen vervoeren. Stoffen in watermeloen zoals arginine blijken de werking van de bloedvaten te verbeteren, zo vonden de onderzoekers uit. De onderzoekers reppen niet over salicylzuur dat in watermeloen zit; dat is licht bloedverdunnend en kan via dat effect ook de bloeddruk verbeteren.
Lycopeen
Watermeloen bevat
lycopeen. Dat is een sterk
antioxidant. Lycopeen zit ook in
tomaat maar het heeft een lage biobeschikbaarheid; dat betekent dat de lycopeen van rauwe tomaat niet bijzonder goed wordt opgenomen door het lichaam. Verwarmde tomaat wordt beter opgenomen. In een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat watermeloen een betere biobeschikbaarheid. Onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek een gestandaardiseerde hoeveelheid van ingevroren watermeloen. Antioxidanten zoals lycopeen kunnen vrije radicalen vangen en onschadelijk maken. Deze vrije radicalen staan erom bekend dat ze ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen kunnen veroorzaken die uiteindelijk kunnen leiden tot aller welvaartsziekten. Vrije radicalen kunnen als ze in overtal aanwezig zijn een kettingreactie veroorzaken en DNA-schade op hun geweten hebben wat weer kan leiden tot de vorming van tumors.
Goed voor spierherstel
In een onderzoek blijkt dat het citrullineniveau in watermeloen goed is om het spierherstel bij sporters te vergroten. Ook een verhoogd hartritme door zware fysieke inspanningen komt het hart sneller terug op het normale ritme als watermeloen werd gebruikt. De onderzoekers gebruikten zowel pure watermeloen als watermeloen die was voorzien van synthetische citrulline. Er was weinig verschil waarneembaar tussen deze twee vormen van watermeloen waaruit de conclusie kan worden getrokken dat synthetische citrulline waardeloos is. Het onderzoek werd gedaan in Spanje en men gaf zeven atleten de watermeloen. Alle zeven atleten herstelden sneller van hun fysieke prestaties.
Meloenzaad
Meloenzaad is eetbaar en het wordt in sommige winkels los verkocht. De meloenpitjes kun je prima over een salade heen doen. Ze bevatten de
mineralen fosfor,
kalium,
magnesium,
mangaan en calcium. Verder zit er
proteïne in. Er zitten ook linolzuren en oliezuren in en vele andere verzadigde en onverzadigde vetten. Meloenzaad kun je prima malen en als meel gebruiken in een brood- of pannenkoekmix.
Serveertips watermeloen
Watermeloen is een heerlijke snack. Als je een watermeloen koopt kun je deze het beste in stukjes snijden en als snack op tafel zetten. Deze snack kun je eveneens samen serveren met
mandarijnpartjes, stukjes
appel,
peer,
mango en
ananas. Vierkante blokjes watermeloen kun je heerlijk met een vork opprikken maar voor de echte liefhebbers kun je de watermeloen met schil serveren om deze lekker af te kluiven. Watermeloen is een heerlijk kluiffruit.
Watermeloen is erg groot; soms wordt het in stukjes verkocht per kiloprijs.
Blokjes of sap
Een bord met blokjes watermeloen zou wel eens snel op kunnen zijn, maar dat is een goed teken want watermeloen is zeer gezond. De overgebleven stukken watermeloen kun je op een bord onder plastic huishoudfolie in de koeling bewaren. Het blijft in de koelkast zeker een tweetal dagen goed maar het kan zijn dat het vitaminengehalte en de smaak afnemen. Op deze manier kun je mensen snel weer een meloensnack voorschotelen.
Watermeloensap maken
Een andere manier om van watermeloen te genieten is het maken van een sap. Je kunt dit sap echter slechts zelden in de winkel kopen. Watermeloensap zelf maken is leuk en origineel. Watermeloen in een juicer doen om er een sap van te maken is echter niet echt een aanrader. Doe watermeloen in een blender met eventueel een glas water. Je kunt nu een heerlijke liter watermeloensap maken. Het is vooral lekker op een warme zomermiddag. Het staat decoratief als je een schijfje
limoen op de rand van het glas doet. Ook is het lekker om de watermeloensap extra fris te maken door een uitgeperste limoen of
citroen aan de watermeloensap toe te voegen. Een ietsiepietsie
munt is een goede lichte toevoeging aan een watermeloensap.
Als je van ijs houdt kun je dit extra gezond maken door er wat blokjes watermeloen bij te eten. Probeer ook eens watermeloenreepjes te maken met een kaasschaaf en dit over het ijs te draperen.
Water met meloensmaak
Water kun je eenvoudig een subtiele smaak geven door er een blokje watermeloen aan toe te voegen. Je kunt dit water in een koelkast bewaren maar dat is niet echt nodig; water op kamertemperatuur is net zo dorstlessend als ijskoud water. Bovendien is het niet echt supergezond om ijskoud water te drinken. Het lichaam is druk bezig om het water op lichaamstemperatuur te maken.