Vergrote blaas: Oorzaken van blaasvergroting

Vergrote blaas: Oorzaken van blaasvergroting Bij een vergrote blaas (blaashypertrofie) is de blaas groter dan normaal. Door een uitrekking van de blaas verdikken de blaaswanden. Een grotere urineblaas treedt soms op bij de geboorte maar de aandoening ontstaat mogelijk op latere leeftijd. Meestal is sprake van een verstopping van de urine (urinewegobstructie), maar ook andere oorzaken resulteren in een vergrote blaas. In de blaas komt een grote hoeveelheid urine terecht die normaal gezien al het lichaam had moeten verlaten. Hierdoor ontstaan plasproblemen, pijn in de buik en andere symptomen. Meestal is een chirurgische procedure vereist voor het verhelpen van de oorzaak van de blaasvergroting, maar soms volstaat een medicamenteuze therapie.

Oorzaken van blaasvergroting

De nieren produceren voortdurend urine. Deze urine stroomt vervolgens in de blaas voor opslag. De urine blijft in de blaas door middel van een klepvormige spier (sfincter) die zich aan de basis van de blaas bevindt. Bij een volle blaas verschijnt er een reflexreactie om de blaas te ledigen. De sfincterspier ontspant zich om de blaasuitgang te openen en de blaaswand contracteert om de urine uit te drukken. Bij zuigelingen komt deze reflex automatisch voor. Na de wc-training zijn mensen in staat om deze reflex te controleren, zodat de blaas zich alleen ledigt als we hiervoor de toestemming geven. Als de blaas niet helemaal leeg loopt, gebeurt een opbouw van de urine en vergroot de blaas. Een lege blaas lijkt op de vorm van een peer en is niet zichtbaar van buiten het lichaam. Een vergrote blaas steekt echter buiten de normale positie uit, hetgeen resulteert in urineproblemen doordat de vergrote blaas de normale functies van andere omringende organen zoals de nieren verstoort.

Aangeboren

Af en toe komen kinderen ter wereld met een blaasvergroting. Het is echter niet zo dat een baby met een vergrote blaas meteen symptomen ervaart. Wel treden meestal later in het leven problemen op. Een arts controleert bij een blaasvergroting steeds of er geen onderliggende urineobstructie of een andere aandoening aanwezig is. Indien geen onderliggende afwijking aanwezig is, is een regelmatig controlebezoek gedurende de eerste jaren van het leven nodig. Is wel een ander probleem aanwezig, dan behandelt de arts dit.

Verworven

Diabetes en obesitas zijn verbonden met een vergrote blaas / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Diabetes en obesitas zijn verbonden met een vergrote blaas / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Diabetes en obesitas
Diabetes mellitus (suikerziekte) en obesitas zijn twee aandoeningen die geassocieerd zijn en ook nauw verbonden zijn met een vergrote blaas. Zwaarlijvigheid treedt namelijk vaak op bij de ontwikkeling van diabetes mellitus. Het is dan ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden om het risico op het ontwikkelen van een vergrote blaas te verminderen. Wanneer echter zowel zwaarlijvigheid als diabetes al aanwezig zijn, is het verstandig om op dieet te gaan om potentiële ernstige complicaties te vermijden.

Neurologische aandoeningen
Door een aantal neurologische problemen is de patiënt niet in staat om de blaas op een regelmatige basis bewust te ledigen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij multiple sclerose en verlammingsverschijnselen. Door de neurologische schade, krijgt de blaas geen elektrische signalen om de urine weg te laten lopen, hetgeen resulteert in een vergrote blaas.

Plasproblemen
Bij patiënten met chronische plasproblemen (zoals urineretentie: de blaas niet volledig leeg kunnen plassen), is vaak een groot urinevolume in de blaas aanwezig, hetgeen zorgt voor een vergrote blaas. Door deze ziekten blijft de blaas groter dan normaal omdat de blaas niet kan krimpen naar de normale grootte.

Urineobstructie
Een chronische urineobstructie (verstopping van de urine) is meestal de oorzaak van een blaasvergroting waarbij de blaaswanden verdikken. De gehele blaas is dan groter dan normaal. Dit gebeurt vaak bij nierstenen en tumoren. De urinestroom is gedeeltelijk of volledig beperkt bij een urineobstructie. De urine is zelfs in staat om terug te vloeien naar de nieren, waardoor meer complicaties en urinewegproblemen ontstaan. Een snelle herkenning van deze aandoeningen voorkomt een uitgerekte blaas.

Symptomen van een vergrote blaas

Veel voorkomende symptomen van een vergrote blaas omvatten:

Omdat een vergrote blaas tal van mogelijke oorzaken heeft, ontstaan mogelijk nog unieke urineproblemen en andere symptomen. Patiënten die bijvoorbeeld een bekkenbreuk oplopen, hebben veel pijn. Bij nierstenen kampt de patiënt met nierkoliek (ondraaglijke pijn in de flanken), dysurie (pijn of brandend gevoel bij het plassen), en bloed in de urine (hematurie).

Diagnose en onderzoeken

Een vergrote blaas is op te sporen via een echografie. Daarnaast zet de arts urodynamische onderzoeken in om plasproblemen op te sporen.

Behandeling

Voor de arts is het belangrijk om de oorsprong van de vergrote blaas te kennen, zodat hij een gepaste behandeling kan inzetten. De arts bekijkt of sprake is van een obstructie van de blaasuitgang, of anders bekijkt hij of het probleem zich bevindt bij de blaas die onvoldoende kan contracteren om de urine uit te duwen. Voor een eenvoudige urineobstructie, een tumor of kanker is vaak een operatie nodig. Bij een aantal andere oorzaken is een medicamenteuze behandeling voldoende.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergrote blaas: oorzaken en behandeling van blaashypertrofieVergrote blaas: oorzaken en behandeling van blaashypertrofieEen vergrote blaas kan bij zowel mannen als vrouwen optreden. Een vergrote blaas, ook wel blaashypertrofie genoemd, is e…
Waarom moet ik vaak plassen? PlasproblemenWaarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ou…
Prikkelbare blaas: oorzaken en behandelingPrikkelbare blaas: oorzaken en behandelingDe term prikkelbare blaas is in feite een parapluterm voor iedere blijvende aandoening, die de spieren van de blaas onwi…
Vergrote prostaat of BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie)Vergrote prostaat of BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie)Vergrote prostaat wordt ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BHP) of Benigne Prostaat Hypertrofie genoemd. Veel mannen…

Diabetische blaren: Huidblaren bij diabetes mellitusDiabetische blaren: Huidblaren bij diabetes mellitusPatiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) krijgen soms te maken met blaren op de huid, gekend als ‘diabetische blar…
Stress en het autonoom zenuwstelselStress en het autonoom zenuwstelselWe zijn allemaal bekend met stress en de sensaties die daarmee gepaard gaan. Stress kent verschillende uitingsvormen. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 23 oktober 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Picture of the bladder, http://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/picture-of-the-bladder#1
  • What are the treatments for an enlarged bladder?, https://www.sharecare.com/health/bladder-disease/what-treatments-enlarged-bladder
  • What is an enlarged bladder? Causes and symptoms, https://www.belmarrahealth.com/enlarged-bladder-causes-symptoms/
  • What is an larged bladder?, http://www.wisegeek.org/what-is-an-larged-bladder.htm
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.