Dazenbeet: symptomen en wat te doen bij beet van een daas?

Dazenbeet: symptomen en wat te doen bij beet van een daas? Een beet van een daas kan vervelende klachten geven als pijn, jeuk en zwelling. De daas of paardenvlieg is bekend onder veel verschillende namen in verschillende landen, waaronder brems, bremster, daps; blinde daas, blinde mug, blinde vlieg, dazerik en bouw. Deze vliegen staan erom bekend dat ze s​​nel en bijzonder agressief zijn en direct bijten zodra zij in contact zijn met hun prooi. Zij voeden zich met het bloed van dier en mens. Overigens zijn het enkel de vrouwtjes dazen die bijten en bloed zuigen en pas na de paring gaan ze naarstig op zoek naar eiwitrijk bloed voor de rijping van hun eitjes. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de daas parasieten of ziektes aan zijn slachtoffers kan overbrengen. Sommige soorten steekvliegen zijn erg groot, terwijl andere meer op de gemiddelde huisvlieg lijken. Hoewel deze steekvliegen meestal als ongedierte worden gezien, spelen ze ook een rol als bestuivers van bloemen.
Daas (Tabanus) / Bron: Dennis Ray, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Daas (Tabanus) / Bron: Dennis Ray, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Wat is een daas?

De daas of paardenvlieg is een grote, harige vlieg waarvan de beet heel erg pijnlijk kan zijn. De vrouwtjes bijten dieren, inclusief mensen, voor bloed, dat ze nodig hebben voor de rijping van hun eitjes. De vrouwelijke vliegen hebben twee vlijmscherpe snijbladen die de huid doorboren. Deze steekvlieg gebruikt vervolgens een sponsachtig deel van hun mond om bloed op te zuigen. Mannelijke vliegen bijten niet en in plaats daarvan drinken ze nectar van bloemen of fruit.

Hoe zien dazen eruit?

Paardenvliegen of dazen zijn veel groter dan een gemiddelde vlieg. Het zijn donkere, harige vliegen, hoewel ze ook felgekleurde vlekken kunnen hebben. Deze plaaggeesten zijn ongeveer 1 cm tot 2,5 cm groot.

Dazenbeet symptomen: jeuk, roodheid en zwelling / Bron: BjornW, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Dazenbeet symptomen: jeuk, roodheid en zwelling / Bron: BjornW, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Symptomen van een dazenbeet

Dazen gebruiken lange kaken om de huid open te scheuren om teneinde toegang te krijgen tot het bloed. Deze manier geeft gemakkelijker toegang tot het bloed dan bij een naaldachtige mond zoals die van een mug, en het maakt het mogelijk om door een pels of kleding heen te bijten. Het heeft ook een voordeel omdat de beet veel pijnlijker is, waardoor het slachtoffer gedwongen wordt zich op de wond te concentreren in plaats van de vlieg te doden. Hierdoor zal de vlieg normaal gesproken veilig weg kunnen komen na het bijten. Typische symptomen van een beet door daas zijn:

Pijn

Het gebied waar je werd gebeten doet flink pijn. Rode bultjes ontwikkelen zich meestal rond het gebied waar de beet plaatsvond terwijl je lichaam een ​​histaminereactie vertoont. Dit kan ervoor zorgen dat de beet ontstoken raakt of gaat jeuken, terwijl je lichaam probeert om infectieus materiaal uit het gebied te verwijderen.

Allergische reactie

Degenen die een allergische reactie krijgen van een dazenbeet, kunnen een huiduitslag krijgen. Ze kunnen een uitbraak van netelroos krijgen of last krijgen van een piepende ademhaling. De huid kan roze tot rood worden en er kan een zwelling ontstaan. Het gebied rond de ogen (gezwollen ogen) en de lippen (gezwollen lippen) kan beginnen te zwellen en je kan duizelig of zwak worden.

Infectie

Als parasieten of bacteriën die de daas bij zich droeg een infectie veroorzaakten, kan de beet extreem pijnlijk worden. Deze pijn kan uitstralen en er kan pus uit de steekwond van de daas sijpelen. Raadpleeg tijdig de arts om verdere medische complicaties te voorkomen.

Gestreepte daas of paardenvlieg / Bron: Challiyil Eswaramangalath Vipin from Chalakudy, India, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Gestreepte daas of paardenvlieg / Bron: Challiyil Eswaramangalath Vipin from Chalakudy, India, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Behandeling van een beet van daas of steekvlieg

Het kan langere tijd duren voordat een beet van een daas is genezen. Het duurt vaak langer dan andere insectenbeten, waar je over het algemeen twee tot drie dagen last van hebt. Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om genezing te bevorderen.

Gebruik speeksel

Zodra je je realiseert dat je bent gebeten, bedek de wond dan met speeksel. Het speeksel is gevuld met het eiwit histatin dat helende eigenschappen bevat waardoor je de negatieve effecten van de beet kunt beperken en je jezelf kunt beschermen totdat je ergens bent waar je de wond goed kunt behandelen.

Maak de wond schoon

Milde beten van een paardenvlieg genezen meestal binnen een paar dagen zonder medische behandeling. Reinig de wond eenvoudig met water en zeep en dep hem droog om te voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt. Je kunt ook een antiseptisch middel zoals Betadine gebruiken om de wond schoon te maken en te steriliseren.

Vermijd krabben

Vermijd krabben van de beet wanneer deze begint te jeuken. Dit verlengt de genezingsduur en verhoogt het risico dat er besmettelijk materiaal van de handen in het wondje terechtkomen.

Koud kompres

Het toepassen van een koud kompres helpt tegen jeuk en zwelling.

Betadine / Bron: Aneta Crsová, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Betadine / Bron: Aneta Crsová, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat te doen bij een dazenbeet?

Wat kun je doen bij een dazenbeet en wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

Algemene maatregelen en tips

 • maak het gebied schoon met water
 • desinfecteer de wond met een wondontsmettingsmiddel ·
 • breng een koud kompres aan
 • houd de wond bedekt om infectie te voorkomen
 • leg het getroffen gebied hoger om zwelling te verminderen
 • niet krabben

Gebruik desgewenst Azaron Crème of Stick of een ander middel tegen insectenbeten om de pijn en de jeuk van de beet te verlichten.

Houd het wondje in de gaten. Gele korstvorming en het rood worden van de huid rondom kan duiden op een bacteriële infectie. In dat geval dien je een arts in te schakelen.

Huisarts inschakelen

Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:
 • de symptomen verbeteren niet binnen een paar dagen
 • je wordt gestoken rond je mond, keel of ogen
 • er is een gebied van 10 cm of meer die rood en gezwollen is
 • de wond raakt ontstoken of geïnfecteerd
 • je hebt koorts, gezwollen lymfeklieren of griepachtige symptomen

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Direct medische hulp inschakelen

Neem in de volgende gevallen direct contact op met een arts:

Preventie

Insectenwerende middelen

Sommige insectenwerende middelen helpen om dazen en paardenvliegen tegen te houden en het is een goed idee om jezelf te beschermen als je in de buurt komt van grasland, vee of water.

Dazenval / Bron: Apdency, Wikimedia Commons (CC0)Dazenval / Bron: Apdency, Wikimedia Commons (CC0)

Dazenval

Vallen kunnen worden gekocht en geplaatst in gebieden waarvan bekend is dat er zwermen paardenvliegen zijn. Hierdoor kun je de vliegen vangen zodat ze jou of je dieren geen schade kunnen toebrengen. Als je weet dat je zult werken in een gebied waar veel dazen rondvliegen, draag dan lange mouwen en een lange broek om je huid te beschermen. Dit elimineert niet de kans dat je gebeten zult worden door een daas, maar het zal wel de ernst van de beten die je krijgt verminderen.

Lichte kleding

Lichtgekleurde kleding maakt je ook minder een doelwit voor de vliegen, die worden aangetrokken door donkere, bewegende objecten.

Schaduw

Dazen zijn actief bij warm weer en gaan normaal gesproken niet naar donkere gebieden. Dus je zult beter beschermd zijn in de schaduw.

Knoflook

Sommigen mensen geloven dat het nemen van supplementen met knoflook of veel knoflook eten je in staat zal stellen een natuurlijke geur te ontwikkelen die helpt bij het afweren van paardenvliegen als je zweet. Dit wordt anno 2024 echter (nog) niet bevestigd in wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dazenbeten: Beet door paardenvliegen met pijn aan huidDazenbeten: Beet door paardenvliegen met pijn aan huidDazen zijn vliegende insecten die vooral in de zomer vaak in de natuur en bij waterplaatsen te vinden zijn. Een daas bez…
De Scaptia (Plinthina) Beyonceae (vernoemd naar Beyoncé)De Scaptia (Plinthina) Beyonceae (vernoemd naar Beyoncé)Beyoncé is de twijfelachtige eer ten deel gevallen dat er een insect naar haar is vernoemd. En niet zomaar een insect, n…
De daas of paardenvlieg – hinderlijk en gevaarlijkDe daas of paardenvlieg – hinderlijk en gevaarlijkDe daas of paardenvlieg is een plaaggeest en net zo hinderlijk als de wesp. Vrijwel iedereen heeft er wel eens kennis me…
Parasieten, vervelend met soms lastige gevolgenParasieten, vervelend met soms lastige gevolgenOp parasieten zitten we niet te wachten, maar aangezien we wel de vakantieadressen opzoeken waar we parasieten veelvuldi…

Oogkaspijn (orbitale pijn): Oorzaken van pijn aan oogkasOogkaspijn (orbitale pijn): Oorzaken van pijn aan oogkasDe oogkas (orbita) is in feite een soort schedel waarin het menselijk oog geplaatst is. Pijn rond de oogkas (pijn aan de…
Gastro-intestinale perforatie: Gat in maag of darmGastro-intestinale perforatie: Gat in maag of darmDe maag, dunne darm en dikke darm maken deel uit van het maagdarmkanaal (gastro-intestinaal stelsel). In sommige omstand…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.