Duimartritis: Slijtage van kraakbeen met pijn aan duimbasis

Duimartritis: Slijtage van kraakbeen met pijn aan duimbasis Artritis is de medische term voor ‘gewrichtsontsteking’. Deze progressieve aandoening verschijnt wanneer een gewricht begint af te slijten of irritatie aan het gewricht ontstaat. Elk gewricht is mogelijk getroffen door artritis, dus ook de duim. Artritis is een progressieve ziekte die vooral veertigplussers treft als onderdeel van het normale verouderingsproces. Pijn is één van de voornaamste symptomen van duimartritis (basale gewrichtsartritis). Diverse behandelingen verminderen de pijn zoals medicatie en het aanbrengen van een spalk. Op deze manier is het mogelijk om het bewegingsbereik en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Epidemiologie van artritis aan duimgewricht

Duimartritis tast meestal veertigplussers aan. Vooral vrouwen lijden aan artritis van de duim.

Oorzaken: Slijtage van kraakbeen

Duimartritis is een vorm van artrose, een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen en het onderliggende bot na verloop van tijd afslijt. Het basale gewricht (gewricht bij de pols en het vlezige deel van de duim) is getroffen bij duimartritis. Door de slijtage van het kraakbeen gaan de botten tegen elkaar wrijven en is er geen demping meer. Door de wrijving ontstaat irritatie en gewrichtsschade, waardoor pijn en andere symptomen ontstaan. De schade aan het gewricht resulteert in de groei van nieuw bot aan de zijkanten van het bestaande bot (osteofyten), waardoor merkbare knobbeltjes op het duimgewricht tot stand komen.

Overgewicht is een risicofactor voor duimartritis / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht is een risicofactor voor duimartritis / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren van duimartritis

Diverse factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van artritis aan het duimgewricht:
bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals laxiteit van gewrichtsbanden en gewrichtsmisvormingen
 • leeftijd: Artritis van het duimgewricht treedt het vaakst op als onderdeel van het normale verouderingsproces. Veertigplussers zijn het vaakst getroffen.
 • een eerdere verwonding zoals een verstuiking of fractuur aan het duimgewricht
 • hobby's of klussen die het duimgewricht overbelasten
 • langdurig computerwerk en andere activiteiten en banen waarbij druk gelegd wordt op het duimgewricht
 • vrouwelijk geslacht
 • ziekten die het kraakbeen aantasten, zoals reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen)
 • zwaarlijvigheid

Symptomen: Pijn en zwelling aan duimbasis

De symptomen zijn variabel in ernst. De symptomen zijn in het begin mild en verergeren na verloop van tijd, vooral als een patiënt geen behandeling zoekt. Het eerste symptoom van duimartritis is meestal pijn aan de duimbasis wanneer een patiënt een object vastgrijpt of in een voorwerp knijpt. Een patiënt met duimartritis ervaart ook pijn bij het gebruik van de duim om kracht uit te oefenen.

Andere symptomen van duimartritis zijn onder andere:
 • een beperkt bewegingsbereik in het gewricht
 • een vergroot, benig uitziend gewricht aan de duimbasis
 • krachtverlies in het duimgewricht bij het knijpen of vastgrijpen van objecten (
 • pijn, ongemak of gevoeligheid aan de duimbasis een verminderde grijpkracht)
 • zwelling, stijfheid en gevoeligheid aan de duimbasis

De patiënt heeft het door de gewrichtsaandoening moeilijk om eenvoudige taken uit te voeren, zoals aan een deurknop draaien of een blik openen.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek

De arts stelt diverse vragen aan de patiënt zoals welke bewegingen de pijn verergeren, hoe ernstig de pijn is, of de patiënt een blessure heeft opgelopen en ook of de patiënt andere klachten ervaart.

Lichamelijk onderzoek

Nadat de patiënt de medische geschiedenis doorlopen heeft, voert de arts een lichamelijk onderzoek uit. Hij houdt het gewricht vast terwijl de patiënt de duim beweegt. Vervolgens let hij op slijp- of klikgeluiden of sensaties die wijzen op tegen elkaar wrijvende botten. Deze geluiden zijn voel- en/of hoorbaar. De arts kijkt ook of het duimgewricht warmer, groter en gevoeliger is dan het omliggende weefsel. De arts test bovendien het bewegingsbereik.

Diagnostisch onderzoek

Wijzen de symptomen in de richting van artritis, dan bestelt hij een röntgenfoto van de duim. Op deze manier is het mogelijk om de duim te onderzoeken op de aanwezigheid van eventuele calciumafzettingen of osteofyten. Ook kan een röntgenfoto verslechtering of verlies van ruimte tussen de botten vertonen. Als een patiënt pijn heeft aan de duimbasis, is de arts dankzij dit beeldvormend onderzoek ook in staat om een eventuele aanwezigheid van het carpaletunnelsyndroom (aandoening met tintelingen en/of zwakte in de hand) op te sporen.

Behandeling van gewrichtsschade aan duim

De behandeling duimartritis is gebaseerd op de ernst van de aandoening. Er is anno oktober 2020 geen medicatie beschikbaar die de progressie van artritis in de duim vertraagt. Sommige behandelingen verlichten wel de symptomen. Mogelijke behandelingen zijn onder meer:
 • activiteiten vermijden die druk op de duim uitoefenen
 • ander handgereedschap gebruiken
 • artritis-hulpmiddelen gebruiken
 • een duimspalk
 • ergonomische aanpassingen
 • ergotherapie of fysiotherapie
 • oefeningen om de spieren rond de duim te versterken
 • ontstekingsremmende medicijnen
 • steroïde injecties
 • warmte of ijs op het gewricht toepassen

Daarnaast zijn enkele tips aanbevolen voor het verbeteren van de gewrichtsgezondheid.

Als deze behandelingsopties falen, is een operatie mogelijk. Meestal is deze behandelingsoptie enkel aanbevolen als andere behandelingen niet werken en de symptomen ernstig zijn. Het herstel van een operatieve ingreep bedraagt acht weken tot één jaar. Gedurende deze tijd krijgt de patiënt revalidatietherapie in de vorm van ergotherapie en/of fysiotherapie.

Prognose

Met de behandeling is het wel mogelijk om de klachten van duimartritis onder controle te houden en hinderlijke symptomen te verminderen. Artritis is echter progressief. Als de dagelijkse activiteiten moeilijk of pijnlijk zijn door artritis, is het essentieel om een arts te raadplegen voor een behandeling.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van het gewricht in de duim is de meest voorkomende vorm van slijtage in de handen. Dit komt doordat de duim bi…
Duimpijn: Oorzaken van en symptomen bij pijnlijke duimDuimpijn: Oorzaken van en symptomen bij pijnlijke duimSoms ervaren patiënten pijn in of aan de duim. Veel oorzaken zijn bekend voor duimpijn, zoals bijvoorbeeld artritis of h…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…

Neuro-endocriene tumoren: Tumor met variabele symptomenNeuro-endocriene tumoren: Tumor met variabele symptomenNeuro-endocriene tumor Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn tumoren die ontstaan uit cellen die hormonen produceren. Vele…
Draadachtige poep (potloodontlasting): Smalle stoelgangDraadachtige poep (potloodontlasting): Smalle stoelgangWanneer een patiënt draderige poep produceert, is de ontlasting smal en dun en doet deze vaak denken aan lintstroken of…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
 • Treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thumb-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20378344
 • Geraadpleegd op 4 oktober 2018:
 • ARTHRITIS OF THE THUMB, https://tria.com/condition/arthritis-of-the-thumb/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diagnosis and treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thumb-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20378344
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thumb-arthritis/symptoms-causes/syc-20378339
 • Thumb arthritis, http://www.assh.org/handcare/hand-arm-conditions/thumb-arthritis
 • Thumb arthritis: What to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323104.php
 • Treatment for Thumb Arthritis, https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/thumb
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.