Eerste zwangerschapssymptomen: wat zijn de vroege symptomen?

Eerste zwangerschapssymptomen: wat zijn de vroege symptomen? Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap of de eerste symptomen die een zwangerschap aankondigen? De meeste vrouwen hebben geen vermoeden dat zij zwanger zijn, totdat ze een periode overslaan. De NOD (Niet Ongesteldheids Dag), dus het uitblijven van je menstruatie, is vaak een eerste teken van dat je zwanger bent. Als de menstruatie wegblijft, kan dat betekenen dat je zwanger bent. Maar het is ook mogelijk dat je door stress een periode overslaat. Stress kan de hormoonhuishouding danig verstoren. Andere oorzaken dat de menstruatie wegblijft zijn eetstoornissen, medicijngebruik, de overgang en extreem gewichtsverlies. Een zwangerschapstest kan zekerheid bieden.

Eerste zwangerschapssymptomen

Veel voorkomende vroege symptomen van een zwangerschap zijn:
  • niet ongesteld worden
  • misselijkheid, vooral 's ochtends
  • veranderingen in de beleving van geur, smaak of verlangen/afkeer naar bepaald voedsel
  • gevoelige of pijnlijke borsten
  • frequenter plassen
  • vermoeidheid
  • lichte bloeding en lichte buikkramp
  • verhoogde basale lichaamstemperatuur

Niet ongesteld worden

Word je niet ongesteld en je dus 'overtijd'? Dan ben je misschien zwanger. Je kunt dan een zwangerschapstest doen om te bepalen of je al dan niet zwanger bent. Andere mogelijke oorzaken dat je niet ongesteld wordt zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn en bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat je in de overgang komt, want dan blijft de menstruatie weg.

Misselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAllianceMisselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid

Vooral in het eerste trimester hebben veel zwangere vrouwen last van misselijkheid (zwangerschapsmisselijkheid). Meestal is deze klacht 's ochtends het meest prominent aanwezig, wat komt doordat de maag dan leeg is. Het wordt daarom ook wel eens 'ochtendmisselijkheid' genoemd. Maar deze benaming is niet juist want het kan zich op ieder moment van de dag voordoen, of zelfs de gehele dag.

Human chorionic gonadotropin (HCG)

Het hormoon human chorionic gonadotropin (HCG) wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap en is nodig om de baarmoeder voor te bereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel.Het blijkt dat vrouwen met een hoog gehalte van dit zwangerschapshormoon meer kans hebben op misselijkheid. Er zijn ook andere factoren die aanleiding kunnen geven tot misselijkheid.

Veranderingen in de smaakbeleving

Vreemde combinaties

Terwijl je misschien niet een sterk verlangen hebt om augurken en ijs te eten, hebben veel vrouwen tijdens de zwangerschap een sterk verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen. Een zwangerschap heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op je eetlust. Dat kan zich uiten in een voorliefde voor een bepaalde etenswaren of zo op het oog heel vreemde combinaties.

Afkeer voor bepaalde voeding

Net zoals je opeens kunt hunkeren naar bepaald voedsel of vreemde voedselcombinaties, zo kun je ook een forse afkeer ontwikkelen voor iets waar je normaal gesproken voor wakker gemaakt zou mogen worden. Misschien was je gek op appels en draait je maag nu om als je er ook maar een foto van ziet.

Gezonde voeding

Goede voeding is echter belangrijk tijdens de zwangerschap. Dus probeer om een evenwichtig voedingspatroon te handhaven in weerwil van je cravings en aversies. Evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap is niet alleen voor de zwangere vrouw belangrijk, maar is ook essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van het ongeboren kind.

Gevoeligheid voor geuren

Als je plotseling gevoelig wordt voor een geur of niet langer kan genieten van geuren die je altijd prettig vond (bijvoorbeeld je geliefde parfum), dan kan dit ook een teken van zwangerschap zijn. Sommige zwangere vrouwen kunnen de geur van vers gemaakte koffie, de geur van alcohol of kaas of de geur van rauw vlees niet langer verdragen. Ze gruwen ervan.

Gevoelige of pijnlijke borsten

Borstveranderingen

Veranderingen in je borsten zijn één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Voordat je zelf weet dat je zwanger bent, worden je borsten al groter en gevoeliger. Dit kan zich al in de eerste maand voordoen. Ze zijn dan gespannen, overgevoelig en de kleinste aanraking kan pijnlijk zijn. Het kan ook zijn dat je jeuk krijgt aan je borsten en dat je tepels zo gevoelig worden dat alles wat ertegen aankomt irriteert.

Grotere tepels en donkere tepelhof

De tepels en tepelhof worden groter en de tepelhof wordt donkerder van kleur. De aderen in het tepelhof kun je ook vaak beter zien lopen. De kleine bobbeltjes die voorkomen rond de tepels kunnen groter worden en er kunnen er meer van verschijnen, gemiddeld 4-28 per tepel. Dit blijft meestal zo tot na de bevalling.

Oestrogeen en progesteron

Deze veranderingen in je borsten worden veroorzaakt door de grote hoeveelheden oestrogeen en progesteron. Deze hormonen komen vrij tijdens de zwangerschap. Je zult tijdens de zwangerschap een aantal keren een grotere beha nodig hebben. Zorg voor een goede ondersteuning van je borsten, zodat je later minder last hebt van slappe, hangende borsten.

Vaker moeten plassen

Het is een feit dat je in je zwangerschap vaker moet plassen en wel om een aantal redenen. De steeds groter wordende baarmoeder kan tegen de blaas drukken, wat de blaasinhoud kan verkleinen en tegelijk de aandrang om te plassen kan vergroten. Voorts neemt je bloedvolume tijdens de zwangerschap toe en dat heeft tot gevolg dat je nieren meer urine produceren.

Vermoeidheid

In het eerste trimester kun je als gevolg van alle lichamelijke veranderingen en de forse stijging van bepaalde hormonen, flink last hebben van vermoeidheid. Je kunt de hele dag doodop zijn. Soms is het zo erg dat je op je werk zit te knikkebollen en bijna in slaap sukkelt. Deze vermoeidheid verdwijnt vaak als je 12-14 weken zwanger bent. Tegen de tijd dat je 30-34 weken zwanger bent, kun je je weer moe gaan voelen. Neem voldoende, luister naar je lichaam en ga op tijd naar bed.

Lichte bloeding en/of lichte buikkramp

Innestelingsbloeding

Sommige vrouwen hebben heel vroeg in de zwangerschap, ongeveer een week tot 14 dagen na de bevruchting, last van lichte buikpijn en een klein beetje bloedverlies. Dit staat bekend als 'innestelingsbloeding' en komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Hierbij wordt tijdens de innesteling een klein bloedvaatje geraakt, waardoor je een geringe hoeveelheid bloed kunt verliezen. Een innestelingsbloeding is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Innestelingsbloeding varieert van een paar druppels tot een aantal inlegkruisjes vol. Maar veel meer dan dat zal het niet zijn. De kleur van het bloed kan sterk variëren. Sommige vrouwen verliezen wat helderrood bloed, terwijl andere vrouwen oud, bruin bloed verliezen. Het kan ook voorkomen dat je wat roze of paarsachtig slijm verliest. Als er al een innestelingsbloeding optreedt (bij één op de vijf vrouwen), is de duur en de kleur dus bij iedereen verschillend.

Innesteling voelen

Er zijn ook vrouwen die de innesteling voelen. Deze vrouwen voelen krampjes ter hoogte van de baarmoeder.

Verhoogde basale lichaamstemperatuur

Als je je basale lichaamstemperatuur bijhoudt – dat is je temperatuur zodra je 's ochtends wakker wordt – zul je merken dat als je zwanger bent je temperatuur niet omlaag gaat aan het einde van je cylcus, zoals wel het geval is als je ongesteld wordt.

Andere vroege symptomen die wijzen op zwangerschap

Afscheiding

Witte, melkachtige afscheiding wordt opgemerkt in meer dan de helft van alle gevallen van zwangerschap vanaf de tweede week na de bevruchting. Het mag niet onaangenaam ruiken. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde bloedstroom.

Bekkenpijn

Bekkenpijn of trekkende pijn in het bekken komen ook vrij vaak voor in de vroege zwangerschap. De baarmoeder moet zich correct aanpassen aan het bekken en wordt nog niet ondersteund door de bekkenbeenderen, zoals in het tweede trimester van de zwangerschap. Bovendien wordt de bloedtoevoer naar de baarmoeder sterk verhoogd. De spanning op de banden (je baarmoeder zit met banden aan je bekken vast) veroorzaakt contractie-achtige trekpijn. Ze worden vaak sterker bij een orgasme, fysieke inspanning en een verandering van houding tijdens het liggen.

Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Duizeligheid

Je lichaam moet tijdens de zwangerschap hard werken. Er is meer bloed nodig om de placenta of moederkoek op te bouwen; het bloedplasma (het vloeibare deel van het bloed) neemt met ongeveer de helft toe, wat leidt tot een verdunning van het bloed. Dit kan je niet alleen vermoeid en bleek maken, je bloeddruk kan ook een beetje dalen, waardoor je een beetje duizelig wordt.

Verhoogde speekselvloed

Verhoogde speekselvloed is een relatief normale en onschadelijke, maar zeer vervelend gevolg van zwangerschap, vooral in combinatie met misselijkheid.

Stemmingswisselingen

Bent je zeer gevoelig voor alles wat er om je heen gebeurt en voor elk zogenaamd verkeerd woord de laatste tijd? Ben je soms depressief en verdrietig, bijna in tranen, maar dan weer opgetogen en blij? Dergelijke emotionele achtbaanritten zijn voor veel aanstaande moeders de eerste tekenen van zwangerschap.

Obstipatie

Spijsverteringsproblemen zoals obstipatie kunnen vroeg in de zwangerschap optreden. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde productie van progesteron, wat zorgt voor een algemene ontspanning van de gladde spieren, inclusief de darmspieren. Het ongeboren kind wordt in de baarmoeder beschermd tegen schokken en weeën.

Winderigheid en buikpijn

Winderigheid en buikpijn zijn ook typische zwangerschapssymptomen. Ook hiervoor zijn de zwangerschapshormonen verantwoordelijk.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsvers…
Kan ik zwanger zijn?Kan ik zwanger zijn?Seks zonder condoom, de pil vergeten hebben, een gescheurd condoom en de eerste keer seks. Kan je daar zwanger van worde…

Borstvoeding geven: voordelen, hoe vaak & moedermelk bewarenBorstvoeding geven: voordelen, hoe vaak & moedermelk bewarenBorstvoeding is het beste wat je je pasgeboren baby kunt geven. Zogende kinderen zijn gemiddeld genomen gezonder. Dit be…
Borstvoeding: voordelen voor de gezondheid van moedermelkBorstvoeding: voordelen voor de gezondheid van moedermelkMoedermelk biedt de ideale voeding voor zuigelingen. Het heeft een bijna perfecte mix van vitamines, eiwitten en vet; al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/humaan-choriongonadotrofine
  • https://www.24baby.nl/zwanger/ben-ik-zwanger/zwangerschapssymptomen/
  • https://www.kidspot.com.au/birth/pregnancy/signs-and-symptoms/first-symptoms-of-pregnancy-what-happens-right-away/news-story/2683c7eed8bb3fe71f95599078bddea5
  • https://www.oudersvannu.nl/zwanger/zwangerschapssymptomen/eerste-zwangerschapsverschijnselen/
  • https://www.etos.nl/advies/zwangerschap/eerste-zwangerschapssymptomen/
  • https://moeders.nu/vroege-zwangerschapssymptomen/
  • https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger-worden/nod
  • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschap-zo-werkt-het/het-zwangerschapshormoon-hcg/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172095/
  • https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline
  • https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=134&ContentID=4
  • http://mommymeds.com/content/frequent-urination-during-pregnancy
  • https://www.mamaliefde.nl/wanneer-innesteling-pijn-symptomen-voelen-bloeding
  • https://www.healthline.com/health/pregnancy/spotting-in-pregnancy
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Basale_lichaamstemperatuur
  • https://www.medicinenet.com/pregnancy_symptoms_am_i_pregnant/article.htm
  • https://www.24baby.nl/zwanger/ben-ik-zwanger/zwangerschapstest/
  • https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/signs-and-symptoms-pregnancy/
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853
  • https://www.parents.com/pregnancy/signs/symptoms/signs-you-may-be-pregnant/
  • https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-niet
  • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/bandenpijn-tijdens-zwangerschap/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Placenta
  • https://www.thuisarts.nl/vaginaal-bloedverlies/ik-word-al-paar-maanden-niet-ongesteld
  • https://www.minime.nl/artikelen/35/zwangerschapsverschijnselen-eerste-symptomen-zwangerschap
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/CentralITAlliance
  • Afbeelding bron 2: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 28
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.