Oxazepam: bijwerkingen, werking, dosering en alcohol

Oxazepam: bijwerkingen, werking, dosering en alcohol Oxazepam is een benzodiazepine. Vroeger stond oxazepam vooral bekend onder de merknaam 'Seresta'. Oxazepam heeft een rustgevende werking, vermindert angstgevoelens, ontspant spieren en maakt suf. Het middel wordt voorgeschreven bij angstgevoelens en nervositeit en bij slapeloosheid. Het is ook een hulpmiddel bij alcoholontwenningskuren. Oxazepam kun je niet bij een apotheek of drogist kopen, maar is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Oxazepam kan tot gewenning aanleiding geven. Na herhaald gebruik gedurende enkele weken kan het effect reeds minder worden. Er treedt tolerantie op. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Het gevaar van afhankelijk en aan oxazepam is bij langdurig gebruik (< 6 weken) zeer groot. Je kunt verslaafd raken aan oxazepam. Het langzaam afbouwen van oxazepam aan de hand van een afbouwschema kan nare ontwenningsverschijnselen voorkomen.
Oxazepam wordt o.a. voorgeschreven bij angst / Bron: Geralt, PixabayOxazepam wordt o.a. voorgeschreven bij angst / Bron: Geralt, Pixabay

Wat is oxazepam?

Oxazepam behoort tot de groep 'kalmeringsmiddelen' ofwel anxiolytica. Anxiolyse betekent angstreductie en medicamenten die de angst kunnen reduceren worden anxiolytica genoemd.

Wat is de werking van oxazepam?

Oxazepam is een psychotroop medicijn en behoort tot de groep van de benzodiazepinen. Dat zijn middelen die op het centraal zenuwstelsel werken. Het middel beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Oxazepam vermindert angst en spanningen, werkt rustgevend en bevordert de slaap doordat het slaapopwekkend is.

Wat is het effect van dit middel?

Na inname van dit medicijn, word je binnen één tot twee uur slaperig, suf en rustig. Het is daarom belangrijk dat je thuis bent als je dit medicijn neemt en je je bed gemakkelijk kunt bereiken. De werking van oxazepam houdt zes tot tien uur aan. Wanneer je dit geneesmiddel gebruikt als slaapmiddel moet je ten minste over een periode van 7 tot 8 uur beschikken waarin je kunt slapen. Als slaapmiddel werkt dit middel alleen goed als je het sporadisch gebruikt en niet dagelijks. Je kunt het bijvoorbeeld om de drie dagen nemen (of minder vaak). Bij dagelijks gebruik van oxazepam neemt de werking allengs af. Je lichaam went aan het effect en je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te krijgen.

Oxazepam bij angst / Bron: Istock.com/bahadosOxazepam bij angst / Bron: Istock.com/bahados

Wat is de toepassing van oxazepam?

Oxazepam wordt door artsen voorgeschreven bij:

Wanneer mag je oxazepam niet gebruiken?

In de volgende gevallen mag je geen oxazepam gebruiken:
  • als je allergisch (overgevoelig) bent voor oxazepam of voor één van de bestanddelen die in dit geneesmiddel zitten. Deze stoffen kun je vinden in de bijsluiter. Overgevoeligheid kan zich uiten in bijvoorbeeld het optreden van huidreacties, zoals galbulten (ook wel netelroos of urticaria genoemd) of jeuk.
  • als je een ernstige spierziekte (myasthenia gravis) hebt, waardoor je spieren sneller verzwakken of vermoeid raken.
  • als je overgevoelig bent voor benzodiazepines.

Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met oxazepam?

In de volgende situaties is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van oxazepam:
  • bij patiënten met een verminderde leverfunctie;
  • bij patiënten met een verminderde nierfunctie;
  • bij patiënten die lijden aan een verminderde longfunctie (vanwege het risico dat de ademhaling stilvalt); en
  • bij ouderen.

Kun je verslaafd raken aan oxazepam?

Psychische afhankelijkheid kan optreden, evenals lichamelijke afhankelijkheid. Het gebruik van dit middel bij slaapstoornissen moet daarom beperkt blijven tot 1 à 2 weken tot ten hoogste 2 maanden. Bij angst en spanning ten hoogste enkele maanden. Als je stopt met het gebruik van oxazepam na langdurig gebruik, kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, angst, spanning, slaapstoornissen, rusteloosheid, verwardheid en agitatie of geïrriteerdheid. Soms kunnen meer ernstige onthoudingsverschijnselen optreden zoals:
  • depersonalisatie (zelfvervreemding: je ervaart jezelf of je eigen lichaam als vreemd, niet vertrouwd of onecht);
  • derealisatie (de ervaring waarin je de vertrouwde omgeving als vreemd, niet vertrouwd of onecht ervaart);
  • overgevoeligheid voor licht, geluid of aanraking;
  • doof gevoel en tintelingen in de ledematen (armen en benen);
  • hallucinaties; en
  • aanvallen van epilepsie.

Om deze reden is het verstandig om na langdurig gebruik van oxazepam er niet van de een op de andere dag mee te stoppen, maar dit langzaam af te bouwen middels een afbouwschema, onder begeleiding van een arts.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van oxazepam?

Zoals alle geneesmiddelen kan oxazepam bijwerkingen veroorzaken, alhoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Onder meer de volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Hoofdpijn als bijwerking van het gebruik van oxazepam / Bron: Istock.com/JackFHoofdpijn als bijwerking van het gebruik van oxazepam / Bron: Istock.com/JackF

Vaak (1-10%)

  • slaperigheid overdag;
  • verminderde alertheid;
  • verwardheid;
  • vermoeidheid;
  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • ataxie (coördinatiestoornis);
  • dubbelzien;
  • afvlakking van het gevoel; en
  • spierzwakte.

Obstipatie als bijwerking van het gebruik van oxazepam / Bron: Istock.com/herjuaObstipatie als bijwerking van het gebruik van oxazepam / Bron: Istock.com/herjua

Soms (0,1-1%)

  • toegenomen eetlust;
  • gewichtstoename;
  • obstipatie (verstopping);
  • diarree;
  • misselijkheid;
  • braken;
  • slikstoornissen; en
  • verminderd libido.

Zelden (0,01-0,1%)

  • anterograde amnesie (moeite met het onthouden van recente gebeurtenissen na het gebruik van oxazepam);
  • erythema multiforme (een acute, zelfgenezende, en soms terugkerende huidaandoening, waarbij rode vlekken en/of blaren op de huid ontstaan);
  • Stevens-Johnson-syndroom (een zeldzame aandoening waarbij grote dele van de huid en slijmvliezen loslaten); en
  • toxische epidermale necrolyse (een zeldzame en zeer ernstige aandoening waarbij blaren op grote delen van de huid en slijmvliezen ontstaan).

Overige

Soms wordt een onopgemerkte depressie manifest onder invloed van oxazepam. Vooral bij hoge dosering kunnen bij kinderen en ouderen paradoxale reacties optreden, zoals acute opwinding en verandering van de psychische toestand.

Oxazepam tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayOxazepam tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Kun je oxazepam gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Alsje zwanger bent of denkt dat te zijn, neem dan contact op met je (huis)arts of apotheker voordat je dit geneesmiddel gebruikt. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Er zijn onvoldoende gegevens over het gebruik van oxazepam tijdens de zwangerschap bij de mens teneinde de eventuele schadelijkheid voor het ongeboren kind te kunnen beoordelen. Daarom wordt het gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap ten zeerste afgeraden. Aangezien oxazepam wordt uitgescheiden in moedermelk, wordt afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding oxazepam te slikken. Als je wel oxazepam slikt tijdens het geven van borstvoeding, wordt je baby suf en drinkt het minder goed.

Alcohol en oxazepam / Bron: Istock.com/AndreyPopovAlcohol en oxazepam / Bron: Istock.com/AndreyPopov

Kun je alcohol drinken als je oxazepam gebruikt?

Dit middel versterkt de werking van alcohol en andere kalmerende middelen. Pas daarom op met alcohol. Dit kan je nog suffer maken.

Wat is de dosering van oxazepam?

Bij de behandeling van lichte tot matige angst en spanning geldt voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar 1 tablet à 10 mg, 3 tot 4 maal per dag. Bij ernstige, ziekelijke angst en spanning geldt 1 of 2 tabletten à 10 mg, 3 tot 4 maal per dag. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en jonger dan 6 jaar en bejaarden geldt een andere dosering.

Bij slaapstoornissen zal de arts 10 mg tot ten hoogste 50 mg voorschrijven. Deze pillen dien je dan in te nemen ten minste 1 uur voor het slapen gaan. Om alcoholontwenningsverschijnselen te bestrijden zal de arts gewoonlijk 50 tot 150 mg per dag, verdeeld over de dag, voorschrijven.

Hoe neem je de tabletten in?

De tabletten oxazepam moet je innemen met een ruime hoeveelheid water (of andere vloeistof).

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter!
© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oxazepam (kalmeringsmiddel)Oxazepam (kalmeringsmiddel)Oxazepam is een kalmeringsmiddel (ook wel benzodiazepine genoemd) dat voorgeschreven wordt bij klachten als slapelooshei…
Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam is een kalmeringsmiddel dat gebruikt wordt om slapeloosheid en angstgevoelens te bestrijden. Dit middel heeft i…
Kalmer worden met oxazepam: dosis, gebruik & bijwerkingenKalmer worden met oxazepam: dosis, gebruik & bijwerkingenHeb je vaak last van gevoelens van angst en spanning, of geraak je je emoties moeilijk de baas? Heb je het moeilijk om i…
Oxazepam werking, toepassing en bijwerkingenOxazepam werking, toepassing en bijwerkingenOxazepam is een tranquillizer uit de groep van de benzodiazepinen. Het middel is een van de meestgebruikte medicijnen en…

Micrognathie: Kleine onderkaak door syndroom of aandoeningMicrognathie: Kleine onderkaak door syndroom of aandoeningMicrognathie is een symptoom waarbij een patiënt een zeer kleine onderkaak heeft. De onderkaak is met andere woorden vee…
Immunosuppressiva: Immuunsysteem onderdrukkende medicatieImmunosuppressiva: Immuunsysteem onderdrukkende medicatieImmunosuppressiva zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die de kracht van het immuunsysteem van h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tabeajaichhalt, Pixabay
  • Bijsluiter Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten en Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren-volgens-boek/preparaatteksten/o/oxazepam
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxazepam
  • http://educatie.ntr.nl/beterslapen/index.jsp?nr=574717
  • Imed Books. Medicijnen van A tot Z; overzicht van de meest gebruikte medicijnen. Medica Press, 2013.
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/bahados
  • Afbeelding bron 3: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/JackF
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/herjua
  • Afbeelding bron 6: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/AndreyPopov
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.