Hypomagnesiëmie: Magnesiumtekort in het bloed

Hypomagnesiëmie: Magnesiumtekort in het bloed Hypomagnesiëmie is de medische term voor een laag magnesiumgehalte in het bloed. Deze elektrolytenonbalans wordt gekenmerkt door een magnesiumgehalte dat lager is dan normaal. De normale waarde voor magnesium bij volwassenen ligt tussen 1,5 en 2,5 mEq/L. Wanneer het magnesiumgehalte onder deze waarde daalt, spreekt men van hypomagnesiëmie. Hoewel magnesium voor slechts ongeveer 1% in het bloed aanwezig is, bevindt het merendeel zich in de botten en organen. Een ernstig tekort aan magnesium kan levensbedreigend zijn en vereist daarom een snelle medische interventie.

Oorzaken van hypomagnesiëmie

Magnesium speelt een cruciale rol in bijna elk orgaan van het lichaam, met name in het hart, de spieren en de nieren. Het mineraal is ook belangrijk voor de samenstelling van botten en tanden. Een laag magnesiumgehalte kan ontstaan door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, onderliggende aandoeningen of andere factoren.

Gebruik van geneesmiddelen

Verschillende geneesmiddelen kunnen hypomagnesiëmie veroorzaken, waaronder:
  • Amfotericine: Een antischimmelmiddel dat kan leiden tot verlies van magnesium.
  • Aminoglycoside antibiotica: Deze antibiotica kunnen het magnesiumniveau verlagen.
  • Cisplatine: Een chemotherapeutisch middel dat het magnesiumgehalte kan beïnvloeden.
  • Cyclosporine: Een immunosuppressivum dat de magnesiumconcentratie kan verminderen.
  • Diuretica: Vaak aangeduid als "plaspillen", kunnen deze medicijnen het magnesiumgehalte verlagen door verhoogde uitscheiding via de urine.
  • Protonpompremmers (PPI's): Geneesmiddelen die de productie van maagzuur verminderen door de protonpomp te blokkeren. Dit kan op lange termijn de magnesiumabsorptie verstoren.

Aandoeningen

Diverse aandoeningen kunnen bijdragen aan een laag magnesiumgehalte, zoals:
  • Brandwonden die een groot deel van het lichaam bedekken.
  • Chronische diarree: Verlengt magnesiumverlies door verhoogde darmbewegingen.
  • Overmatige urineproductie (polyurie): Vaak geassocieerd met ongecontroleerde diabetes mellitus of het herstel van acuut nierfalen.
  • Hypercalciëmie: Verhoogd calciumgehalte kan magnesiumtekort bevorderen.
  • Malabsorptiesyndromen zoals coeliakie en andere darmaandoeningen die de opname van voedingsstoffen belemmeren.
  • Ondervoeding: Kan leiden tot een tekort aan magnesium door onvoldoende inname.
  • Hyperaldosteronisme: Ook bekend als het "syndroom van Conn", waarbij een overmatige productie van aldosteron leidt tot verlies van magnesium door verhoogde uitscheiding van kalium en natrium.

Andere factoren

Andere veelvoorkomende oorzaken van hypomagnesiëmie zijn onder andere:
  • Zwangerschap: Verhoogd magnesiumverbruik kan leiden tot tekorten.
  • Onvoldoende magnesiuminname via de voeding.
  • Alcoholisme: Beïnvloedt de opname en het gebruik van magnesium.
  • Overmatig gebruik van laxeermiddelen: Kan magnesiumverlies via de darmen verhogen.
  • Diarree en overmatig zweten (hyperhidrose) kunnen eveneens bijdragen aan magnesiumverlies.

Symptomen van een laag magnesiumgehalte

In veel gevallen zijn er geen merkbare symptomen van hypomagnesiëmie, en wordt de aandoening vaak pas ontdekt bij bloedonderzoek. Mogelijke symptomen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Een arts start met een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de symptomen te achterhalen. Dit omvat een gedetailleerd gesprek over de medische geschiedenis en symptomen van de patiënt. Verdere diagnostische tests zijn vaak nodig, aangezien symptomen niet altijd zichtbaar zijn tijdens een lichamelijk onderzoek.

Diagnostisch onderzoek
De arts kan een [ARTIKEL=175050]elektrocardiografie (ECG) uitvoeren om de elektrische activiteit van het hart te meten. Daarnaast kunnen bloedonderzoek en urineonderzoek worden uitgevoerd om de magnesiumstatus en andere relevante informatie te beoordelen.

Behandeling van magnesiumtekort

Zelfzorg

Voor milde gevallen van hypomagnesiëmie kunnen voedingssupplementen met magnesium nuttig zijn. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium omvatten:

Professionele medische zorg

De behandeling van hypomagnesiëmie richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Magnesium kan intraveneus (via een ader) of oraal (via de mond) worden toegediend. In sommige gevallen kan intraveneus vocht nodig zijn om de hydratatie te ondersteunen. Calcium- en kaliumsupplementen kunnen ook nodig zijn, afhankelijk van de individuele situatie. De arts zal ook eventuele onderliggende aandoeningen behandelen die bijdragen aan het magnesiumtekort.

Prognose

De prognose bij hypomagnesiëmie hangt sterk af van de onderliggende oorzaak en de snelheid waarmee de aandoening wordt behandeld. Wanneer hypomagnesiëmie tijdig wordt opgespoord en adequaat wordt behandeld, zoals door het aanvullen van magnesium via orale supplementen of intraveneuze toediening, is de prognose over het algemeen goed. Bij een vroege diagnose en gepaste behandeling kunnen patiënten meestal volledig herstellen zonder blijvende gevolgen. Echter, bij chronische of ernstige gevallen kan de prognose minder gunstig zijn, vooral als er bijkomende complicaties optreden of als de onderliggende oorzaak niet effectief wordt behandeld.

Complicaties

Hypomagnesiëmie kan leiden tot verschillende complicaties, vooral als de aandoening niet adequaat wordt behandeld. Mogelijke complicaties zijn onder andere:
  • Neuromusculaire symptomen: Deze omvatten spierspasmen, tremoren, en in ernstige gevallen, convulsies of tetanie (spierkrampen).
  • Cardiovasculaire problemen: Magnesiumtekort kan leiden tot hartritmestoornissen, zoals ventriculaire tachycardie en atriale fibrillatie, wat het risico op ernstige hartproblemen verhoogt.
  • Nierproblemen: Langdurige hypomagnesiëmie kan bijdragen aan nierstoornissen, zoals het verhogen van het risico op nierstenen.
  • Verstoorde elektrolytenbalans: Een tekort aan magnesium kan invloed hebben op de niveaus van andere elektrolyten in het lichaam, zoals calcium en kalium, wat kan leiden tot verdere gezondheidsproblemen.
  • Botproblemen: Chronische hypomagnesiëmie kan bijdragen aan botontkalking (osteoporose) en andere botgerelateerde aandoeningen.

Het is cruciaal om hypomagnesiëmie vroegtijdig te identificeren en te behandelen om de kans op deze complicaties te minimaliseren en de algehele gezondheid te waarborgen.

Preventie van magnesiumtekort

Om hypomagnesiëmie te voorkomen, is het belangrijk om bij lichamelijke activiteiten voldoende vocht in te nemen. Sportdranken met elektrolyten kunnen helpen het magnesiumgehalte in balans te houden. Het wordt aanbevolen om dagelijks twee tot drie liter vocht te drinken, tenzij de arts anders adviseert.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel magnesium: symptomen, oorzaak en behandelingTeveel magnesium: symptomen, oorzaak en behandelingMagnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en in je lichaam; het meeste bevindt zich in…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Magnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenMagnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenOm kanker te behandelen wordt een chemokuur zoals Cisplatin toegepast. Daardoor worden kankercellen vernietigd, waarna d…
Magnesium: wat doet het in je lichaam?Magnesium: wat doet het in je lichaam?We kennen allemaal het belang van calcium voor onze botten. Maar om überhaupt calcium te kunnen verwerken zonder dat de…

Spoelwormen bij mensen: symptomen en behandelingSpoelwormen bij mensen: symptomen en behandelingSpoelwormen zijn wormen die zich in de dunne darm ophouden en vaak verloopt een infectie bij mensen zonder noemenswaardi…
Hypokaliëmie: Tekort aan kalium in het bloedHypokaliëmie: Tekort aan kalium in het bloedHypokaliëmie is de medische term voor een laag kaliumgehalte in het bloed. Kalium is een essentieel mineraal (elektrolyt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FotoshopTofs, Pixabay
  • Hypomagnesemia (Low Magnesium), http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/hypomagnesemia-low-magnesium.aspx, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Low magnesium level, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000315.htm, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Magnesium: An Invisible Deficiency That Could Be Harming Your Health, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/19/magnesium-deficiency.aspx, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Top 10 High Magnesium Foods You Can't Miss, https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-magnesium.php, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Top 10 Magnesium Rich Foods Plus Proven Benefits, http://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.