Schommelingen in de bloeddruk (bloeddrukschommelingen)
De bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Artsen meten de bloeddruk regelmatig. Dit bepaalt immers de gezondheid van de bloedvaten en het hart. Heel wat factoren leiden tot schommelingen in de bloeddruk. Deze bloeddrukschommelingen overkomt iedereen wel eens, want een zekere mate van een hogere en lagere bloeddruk is normaal. Chronische of extreme bloeddrukschommelingen leiden echter tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Het is bijgevolg belangrijk om de bloeddruk zo gezond en stabiel mogelijk te houden. Bepaalde levensstijlaanpassingen houden de bloeddruk gezond.
Bijnieren
De
bijnieren reguleren verschillende hormonen. Wanneer de bijnieren
vermoeid zijn door bijvoorbeeld ziekte of chronische
stress, zijn de bijnieren niet goed in staat om de bloeddruk te reguleren. Hierdoor stijgt en daalt de bloeddruk wat invloed heeft op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Vermoeide bijnieren treden vaak op bij ouderen. Anderzijds zorgen overactieve bijnieren soms voor een plotse verhoging van de bloeddruk. Dit gebeurt vaak bij jongere mensen bij opwinding, boosheid, het drinken van
cafeïne houdende dranken, plotselinge blootstelling aan koude, of lichamelijke inspanning wanneer de patiënt dit niet gewend is.
Cafeïne
Cafeïne is een stimulerend middel. Het hart gaat bijgevolg sneller kloppen bij het consumeren van cafeïne. Door de snellere hartpompfunctie, stijgt de bloeddruk. Dit herstelt zich meestal binnen enkele uren. Mensen die regelmatig cafeïne consumeren, ervaren de bloeddrukschommelingen vaak niet, terwijl mensen die dit zelden consumeren het wel sterk opmerken.
Calcium of cholesterolafzettingen in de slagaders
De slagaders vernauwen wanneer zich hierin
calcium of cholesterolafzettingen bevinden. Het hart klopt hierdoor harder zodat het bloed naar diverse lichaamsorganen kan gaan. Dit zorgt voor een hogere bloeddruk. Vaak komt de verharding van de slagaders (
atherosclerose: slagaderverkalking) voor bij ouderen.
Koorts
Koorts is vaak het gevolg van het vechten tegen een infectie. Hierdoor versnelt de hartslag, wat leidt tot een stijging van de bloeddruk.

Bepaalde medicijnen veroorzaken soms bloeddrukschommelingen /
Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen
Medicijnen tegen
depressie (
antidepressiva),
hypertensie (antihypertensiva) of de
ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met verlies van beweging,
coördinatieproblemen en
bevingen) behoren tot de meest bijdragende oorzaken van een wisselende bloeddruk. Andere medicijnen, zoals
decongestiva (geneesmiddelen die de zwelling van slijmvliezen verminderen) en anti-inflammatoire geneesmiddelen (ontstekingsremmers), leiden tot een tijdelijke verhoging van de bloeddruk.
Diuretica (plaspillen),
bètablokkers en
calciumantagonisten verlagen de bloeddruk wanneer deze te hoog is, maar verhogen deze niet wanneer de bloeddruk te laag is. Het nemen van illegale
drugs resulteert eveneens in grote, zelfs vaak levensbedreigende bloeddrukschommelingen.
Stress
Bij een patiënt met stress vernauwen de bloedvaten (
vasoconstrictie), waardoor het hart harder moet werken. Hierdoor ontstaat een verhoging van de bloeddruk wat gepaard gaat met een hogere bloedsuiker (
hyperglykemie) en een snellere hartslag (
tachycardie). Bij patiënten met
chronische stress, ontstaat een constante druk op het hart, wat leidt tot schade aan de slagader en het hart. Hierdoor verhoogt het risico op het ontwikkelen van een
cardiovasculaire aandoening (hart- en vaatziekte).
Uitdroging
Patiënten die
uitgedroogd zijn (onvoldoende gehydrateerd zijn), hebben vele bloeddrukschommelingen met uiteindelijk een grote bloeddrukdaling tot gevolg.
Voeding
Soms is een patiënt gevoelig voor bepaalde voedingsproducten die een verhoging in de bloeddruk veroorzaken. Dit is vooral merkbaar bij het nuttigen van grote hoeveelheden zout of bij een gevoeligheid voor zout. De patiënt herstelt binnen enkele uren na het consumeren van de uitlokkende voedingsproducten. Andere voedingsgewoonten zijn nodig om toekomstige schommelingen te voorkomen.

Voldoende vochtinname is nodig om uitdroging te voorkomen. Uitdroging leidt tot schommelingen in de bloeddruk /
Bron: Clker Free Vector Images, PixabayTips om de bloeddrukschommelingen natuurlijk te behandelen
Bloeddrukschommelingen voorkomen is mogelijk door rekening te houden met volgende factoren:
- het minimaliseren van de inname van cafeïne
- het vermijden van uitlokkende voedingsmiddelen
- het verminderen van de LDL-cholesterol (Low Density Lipoproteïnen-cholesterol): Dit type cholesterol vervoert cholesterol in de bloedbaan naar de beschadigde bloedvaten (waardoor cholesterol zich afzet in de vaatwand). LDL-cholesterol is dan ook gekend als "slechte cholesterol".
- het verminderen van stress
- het voorkomen van ziekte en koorts
- voldoende gehydrateerd blijven (voldoende vocht innemen om uitdroging te voorkomen)
Stoppen met
roken, alcohol verminderen, een
gezonde en evenwichtige voeding met weinig zoutinname en een hoog kaliumgehalte (
hyperkaliëmie), regelmatig bewegen, een goede nachtrust, stress verminderen, en een gezond gewicht handhaven zijn andere levensstijlaanpassingen die nodig zijn om bloeddrukmetingen met weinig schommelingen te bereiken.
Lees verder